PRZEPISY-mięsko
Tortille z chilli con carne
Paczka tortilli (do kupienia np. w Geancie)
Utarty żółty ser
25-30 dkg mielonego mięsa wołowego
1 puszka pomidorów w zalewie pokrojonych lub przecier pomidorowy
1 puszka czerwonej fasoli
Pół puszki kukurydzy
Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Ew. papryczka chilli świeża bez pestek
Oliwa
Sól, papryka ostra sproszkowana lub chilli w proszku, papryka łagodna sproszkowana, bazylia, oregano, przyprawa do potraw meksykańskich np. Kamis
Mięso podsmażyć na oliwie, dorzucić drobno pokrojoną cebulę i paprykę, poddusić aż papryka będzie miękka. Wrzucić pomidory, przyprawić, wcisnąć czosnek, dusić ok. 10-15 minut, pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę.
Placki tortille podpiec w piekarniku albo podsmażyć na patelni wg przepisu na opakowaniu, ciepłe placki polać nadzieniem, posypać tartym serem, zwinąć w rulon albo złożyć.
Makaron chiński
Składniki:
Makaron sojowy vel makaron chiński
Mrożonka warzywa chińskie np. Bonduelle (droga) albo Felco (tania i pyszna,
nazywa się "Azja") albo z Biedronki
30 dkg schabu/ piersi kurczaka
Opcjonalnie fasolka szparagowa np. mrożona, grzyby mun, krewetki
Przyprawa chińska 5 smaków Kamis
sos sojowy
sól, pieprz, papryka ostra
Opcjonalnie: zamiast makaronu - ryż (2 woreczki lub 1 kubek)
Makaron sojowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, a potem pokroić w
kawałki
4-5 cm.
Na b. gorącym oleju obsmażyć schab/ kurczaka pokrojonego w paski lub
kawałki, obficie skropionego
sosem sojowym, jak się usmaży dołożyć mrożonkę chińską z przyprawą 5 smaków
Kamis i sosem sojowym, jak ktoś woli trochę miększe niż tradycyjne chińskie
półsurowe, to można odrobinkę podlać wodą i dusić pod przykryciem. Można
dodać garść fasolki szparagowej pokrojonej, dorzucić grzyby mun (namoczone w
wodzie i pokrojone w paski) i krewetki koktajlowe. Posolić, popieprzyć,
posypać ostrą papryką. Na koniec duszenia wrzucić pokrojony makaron sojowy i
jeszcze trochę podusić.
Można podawać z sosem pikantnym Tao Tao.
Można zrobić w wersji z ryżem, trzeba wtedy zamiast makaronu dać 2 woreczki
ugotowanego ryżu.
Opcja: zamiast gotowanego ryżu można dać surowy, opłukany, 1 kubek ryżu i 2
kubki wody, trzeba go wsypać do smażącego się mięsa z warzywami, dodać wodę,
gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż wchłonie całą wodę, często
mieszając. Ale lepiej jest dodać gotowany i tylko go podsmażyć.
Danie z drobiu Kayla
kotlecik drobiowy
1 pierś (połowa "serduszka")
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
2 jajka
10 dag żółtego sera
Pierś pokroić w kostkę (sześciany o długości krawędzi 1cm, tj o objętości 1cm^3). Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużego płytkiego naczynia, przy czym tutaj uwaga: jajka bez skorupek! :). Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa z kostkami mięsa. Z powstałej masy usmażyć placki na rozgrzanym do przezroczystości oleju.
Na jeden kotlecik przypada 2-2,5 łyżki masy. Z podanych składników otrzymamy 4-5 kotlecików.
Podawać z ziemniakami i dodatkami, np ogórki konserwowe, czerwona kapusta.
SCHAB W SOSIE Z BOCZKIEM I OGÓRKIEM
potrzebne:
kawałek schabu
kawałek boczku
2 ogórki kiszone
papryka konserwowa lub swieża
cebulka
kilka kawałków schabu utłóc tak jak na kotlety, posolić i popieprzyć, obtoczyć tylko w mące, przysmażyć na patelni
boczek pokroić drobno (paski, kostka) i też przysmażyć na patelni
Do garnka wrzucić boczek, zalać małą ilością wody, wrzucić drobno posiekaną cebulke i paprykę, podgotować 10 - 15 minut, żeby cebulka i papryka zaczęły się rozgotowywać, po czym wrzucić kotlety schabowe i drobno posiekanego ogórka kiszonego.
Gotować jeszcze 10 minut, jak sos bedzie za rzadki, to dodac trochę mąki.
proste jak barszcz ;)
udka z kurczaka przypawić włożyć do naczynia żarodpornego lub brytfanki
obrać ziemniaczki i pokroić na mniejsze części, położyć przy kurczaczku, posolić przyprawić
wszystko polać nieco oliwą; brytfankę przed ułożeniem w niej skłądników też wysmarować oliwą
wstawić do piekarnika i piec ok. 45 min aż ziemniaczki będą dobre
pyyychaaa!!!
RIZOTTO
-na patelnię wlewamy pół szkalnki oleju
-na to wysypujemy 3 woreczki ryżu, surowego
ryż musi sie podsmażyć ok minuty, wtedy sie zrobi biały
-dolewamy 2 szklanki wody z kranu :)
-wrzucamy 2 kostki rosołowe
-pokrojoną na cząstki surową pierś kurczaka
-wysypujemy mrożona mieszankę warzyw chińskiech
--1 łyżeczka curry
mieszamy
i pod przykryciem niech sie zagotuje
przemieszać pare razy
jak ryż juz bedzie miękki, to można jesć :)
pycha i szybko, gotowe w 20 minut :)
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
poledwiczka wieprzowa, przyprawy, oliwa, musztarda, miód i masło.
Jak przyrządzić?
Polędwiczkę pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, dodać sól i grubo zmielony czarny pieprz; przygotować marynatę: dwie łyżki musztardy ostrej, dwie łyżeczki jasnego miodu, spora ilość tymianku, majeranku, ostrej papryki i odrobina rozmarynu, wszystko wymieszać i wrzucić do miski z gęsta marynatą polędwiczki, odstawić do lodówki (im dłużej bedą w marynacie, tym smak bedzie bardziej intensywny, ale można już po 15 min. smażyc). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub winogron, smażyć polędwiczki na dużym ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony, na końcu dodać na patelnię masło do smaku; da koniec posypać lekko tymiankiem.
Paczka tortilli (do kupienia np. w Geancie)
Utarty żółty ser
25-30 dkg mielonego mięsa wołowego
1 puszka pomidorów w zalewie pokrojonych lub przecier pomidorowy
1 puszka czerwonej fasoli
Pół puszki kukurydzy
Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Ew. papryczka chilli świeża bez pestek
Oliwa
Sól, papryka ostra sproszkowana lub chilli w proszku, papryka łagodna sproszkowana, bazylia, oregano, przyprawa do potraw meksykańskich np. Kamis
Mięso podsmażyć na oliwie, dorzucić drobno pokrojoną cebulę i paprykę, poddusić aż papryka będzie miękka. Wrzucić pomidory, przyprawić, wcisnąć czosnek, dusić ok. 10-15 minut, pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę.
Placki tortille podpiec w piekarniku albo podsmażyć na patelni wg przepisu na opakowaniu, ciepłe placki polać nadzieniem, posypać tartym serem, zwinąć w rulon albo złożyć.
Makaron chiński
Składniki:
Makaron sojowy vel makaron chiński
Mrożonka warzywa chińskie np. Bonduelle (droga) albo Felco (tania i pyszna,
nazywa się "Azja") albo z Biedronki
30 dkg schabu/ piersi kurczaka
Opcjonalnie fasolka szparagowa np. mrożona, grzyby mun, krewetki
Przyprawa chińska 5 smaków Kamis
sos sojowy
sól, pieprz, papryka ostra
Opcjonalnie: zamiast makaronu - ryż (2 woreczki lub 1 kubek)
Makaron sojowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, a potem pokroić w
kawałki
4-5 cm.
Na b. gorącym oleju obsmażyć schab/ kurczaka pokrojonego w paski lub
kawałki, obficie skropionego
sosem sojowym, jak się usmaży dołożyć mrożonkę chińską z przyprawą 5 smaków
Kamis i sosem sojowym, jak ktoś woli trochę miększe niż tradycyjne chińskie
półsurowe, to można odrobinkę podlać wodą i dusić pod przykryciem. Można
dodać garść fasolki szparagowej pokrojonej, dorzucić grzyby mun (namoczone w
wodzie i pokrojone w paski) i krewetki koktajlowe. Posolić, popieprzyć,
posypać ostrą papryką. Na koniec duszenia wrzucić pokrojony makaron sojowy i
jeszcze trochę podusić.
Można podawać z sosem pikantnym Tao Tao.
Można zrobić w wersji z ryżem, trzeba wtedy zamiast makaronu dać 2 woreczki
ugotowanego ryżu.
Opcja: zamiast gotowanego ryżu można dać surowy, opłukany, 1 kubek ryżu i 2
kubki wody, trzeba go wsypać do smażącego się mięsa z warzywami, dodać wodę,
gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż wchłonie całą wodę, często
mieszając. Ale lepiej jest dodać gotowany i tylko go podsmażyć.
Danie z drobiu Kayla
kotlecik drobiowy
1 pierś (połowa "serduszka")
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
2 jajka
10 dag żółtego sera
Pierś pokroić w kostkę (sześciany o długości krawędzi 1cm, tj o objętości 1cm^3). Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużego płytkiego naczynia, przy czym tutaj uwaga: jajka bez skorupek! :). Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa z kostkami mięsa. Z powstałej masy usmażyć placki na rozgrzanym do przezroczystości oleju.
Na jeden kotlecik przypada 2-2,5 łyżki masy. Z podanych składników otrzymamy 4-5 kotlecików.
Podawać z ziemniakami i dodatkami, np ogórki konserwowe, czerwona kapusta.
SCHAB W SOSIE Z BOCZKIEM I OGÓRKIEM
potrzebne:
kawałek schabu
kawałek boczku
2 ogórki kiszone
papryka konserwowa lub swieża
cebulka
kilka kawałków schabu utłóc tak jak na kotlety, posolić i popieprzyć, obtoczyć tylko w mące, przysmażyć na patelni
boczek pokroić drobno (paski, kostka) i też przysmażyć na patelni
Do garnka wrzucić boczek, zalać małą ilością wody, wrzucić drobno posiekaną cebulke i paprykę, podgotować 10 - 15 minut, żeby cebulka i papryka zaczęły się rozgotowywać, po czym wrzucić kotlety schabowe i drobno posiekanego ogórka kiszonego.
Gotować jeszcze 10 minut, jak sos bedzie za rzadki, to dodac trochę mąki.
proste jak barszcz ;)
udka z kurczaka przypawić włożyć do naczynia żarodpornego lub brytfanki
obrać ziemniaczki i pokroić na mniejsze części, położyć przy kurczaczku, posolić przyprawić
wszystko polać nieco oliwą; brytfankę przed ułożeniem w niej skłądników też wysmarować oliwą
wstawić do piekarnika i piec ok. 45 min aż ziemniaczki będą dobre
pyyychaaa!!!
RIZOTTO
-na patelnię wlewamy pół szkalnki oleju
-na to wysypujemy 3 woreczki ryżu, surowego
ryż musi sie podsmażyć ok minuty, wtedy sie zrobi biały
-dolewamy 2 szklanki wody z kranu :)
-wrzucamy 2 kostki rosołowe
-pokrojoną na cząstki surową pierś kurczaka
-wysypujemy mrożona mieszankę warzyw chińskiech
--1 łyżeczka curry
mieszamy
i pod przykryciem niech sie zagotuje
przemieszać pare razy
jak ryż juz bedzie miękki, to można jesć :)
pycha i szybko, gotowe w 20 minut :)
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
poledwiczka wieprzowa, przyprawy, oliwa, musztarda, miód i masło.
Jak przyrządzić?
Polędwiczkę pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, dodać sól i grubo zmielony czarny pieprz; przygotować marynatę: dwie łyżki musztardy ostrej, dwie łyżeczki jasnego miodu, spora ilość tymianku, majeranku, ostrej papryki i odrobina rozmarynu, wszystko wymieszać i wrzucić do miski z gęsta marynatą polędwiczki, odstawić do lodówki (im dłużej bedą w marynacie, tym smak bedzie bardziej intensywny, ale można już po 15 min. smażyc). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub winogron, smażyć polędwiczki na dużym ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony, na końcu dodać na patelnię masło do smaku; da koniec posypać lekko tymiankiem.