PRZEPISY-mięsko

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Tortille z chilli con carne

Paczka tortilli (do kupienia np. w Geancie)
Utarty żółty ser
25-30 dkg mielonego mięsa wołowego
1 puszka pomidorów w zalewie pokrojonych lub przecier pomidorowy
1 puszka czerwonej fasoli
Pół puszki kukurydzy
Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Ew. papryczka chilli świeża bez pestek
Oliwa
Sól, papryka ostra sproszkowana lub chilli w proszku, papryka łagodna sproszkowana, bazylia, oregano, przyprawa do potraw meksykańskich np. Kamis

Mięso podsmażyć na oliwie, dorzucić drobno pokrojoną cebulę i paprykę, poddusić aż papryka będzie miękka. Wrzucić pomidory, przyprawić, wcisnąć czosnek, dusić ok. 10-15 minut, pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę.

Placki tortille podpiec w piekarniku albo podsmażyć na patelni wg przepisu na opakowaniu, ciepłe placki polać nadzieniem, posypać tartym serem, zwinąć w rulon albo złożyć.


Makaron chiński

Składniki:
Makaron sojowy vel makaron chiński
Mrożonka warzywa chińskie np. Bonduelle (droga) albo Felco (tania i pyszna,
nazywa się "Azja") albo z Biedronki
30 dkg schabu/ piersi kurczaka
Opcjonalnie fasolka szparagowa np. mrożona, grzyby mun, krewetki
Przyprawa chińska 5 smaków Kamis
sos sojowy
sól, pieprz, papryka ostra
Opcjonalnie: zamiast makaronu - ryż (2 woreczki lub 1 kubek)


Makaron sojowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, a potem pokroić w
kawałki
4-5 cm.
Na b. gorącym oleju obsmażyć schab/ kurczaka pokrojonego w paski lub
kawałki, obficie skropionego
sosem sojowym, jak się usmaży dołożyć mrożonkę chińską z przyprawą 5 smaków
Kamis i sosem sojowym, jak ktoś woli trochę miększe niż tradycyjne chińskie
półsurowe, to można odrobinkę podlać wodą i dusić pod przykryciem. Można
dodać garść fasolki szparagowej pokrojonej, dorzucić grzyby mun (namoczone w
wodzie i pokrojone w paski) i krewetki koktajlowe. Posolić, popieprzyć,
posypać ostrą papryką. Na koniec duszenia wrzucić pokrojony makaron sojowy i
jeszcze trochę podusić.
Można podawać z sosem pikantnym Tao Tao.
Można zrobić w wersji z ryżem, trzeba wtedy zamiast makaronu dać 2 woreczki
ugotowanego ryżu.

Opcja: zamiast gotowanego ryżu można dać surowy, opłukany, 1 kubek ryżu i 2
kubki wody, trzeba go wsypać do smażącego się mięsa z warzywami, dodać wodę,
gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż wchłonie całą wodę, często
mieszając. Ale lepiej jest dodać gotowany i tylko go podsmażyć.


Danie z drobiu Kayla

kotlecik drobiowy
1 pierś (połowa "serduszka")
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
2 jajka
10 dag żółtego sera

Pierś pokroić w kostkę (sześciany o długości krawędzi 1cm, tj o objętości 1cm^3). Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużego płytkiego naczynia, przy czym tutaj uwaga: jajka bez skorupek! :). Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa z kostkami mięsa. Z powstałej masy usmażyć placki na rozgrzanym do przezroczystości oleju.

Na jeden kotlecik przypada 2-2,5 łyżki masy. Z podanych składników otrzymamy 4-5 kotlecików.

Podawać z ziemniakami i dodatkami, np ogórki konserwowe, czerwona kapusta.


SCHAB W SOSIE Z BOCZKIEM I OGÓRKIEM
potrzebne:
kawałek schabu
kawałek boczku
2 ogórki kiszone
papryka konserwowa lub swieża
cebulka

kilka kawałków schabu utłóc tak jak na kotlety, posolić i popieprzyć, obtoczyć tylko w mące, przysmażyć na patelni
boczek pokroić drobno (paski, kostka) i też przysmażyć na patelni


Do garnka wrzucić boczek, zalać małą ilością wody, wrzucić drobno posiekaną cebulke i paprykę, podgotować 10 - 15 minut, żeby cebulka i papryka zaczęły się rozgotowywać, po czym wrzucić kotlety schabowe i drobno posiekanego ogórka kiszonego.


Gotować jeszcze 10 minut, jak sos bedzie za rzadki, to dodac trochę mąki.



proste jak barszcz ;)
udka z kurczaka przypawić włożyć do naczynia żarodpornego lub brytfanki
obrać ziemniaczki i pokroić na mniejsze części, położyć przy kurczaczku, posolić przyprawić
wszystko polać nieco oliwą; brytfankę przed ułożeniem w niej skłądników też wysmarować oliwą
wstawić do piekarnika i piec ok. 45 min aż ziemniaczki będą dobre
pyyychaaa!!!


RIZOTTO

-na patelnię wlewamy pół szkalnki oleju
-na to wysypujemy 3 woreczki ryżu, surowego
ryż musi sie podsmażyć ok minuty, wtedy sie zrobi biały
-dolewamy 2 szklanki wody z kranu :)
-wrzucamy 2 kostki rosołowe
-pokrojoną na cząstki surową pierś kurczaka
-wysypujemy mrożona mieszankę warzyw chińskiech
--1 łyżeczka curry
mieszamy
i pod przykryciem niech sie zagotuje
przemieszać pare razy
jak ryż juz bedzie miękki, to można jesć :)

pycha i szybko, gotowe w 20 minut :)



Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
poledwiczka wieprzowa, przyprawy, oliwa, musztarda, miód i masło.

Jak przyrządzić?
Polędwiczkę pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, dodać sól i grubo zmielony czarny pieprz; przygotować marynatę: dwie łyżki musztardy ostrej, dwie łyżeczki jasnego miodu, spora ilość tymianku, majeranku, ostrej papryki i odrobina rozmarynu, wszystko wymieszać i wrzucić do miski z gęsta marynatą polędwiczki, odstawić do lodówki (im dłużej bedą w marynacie, tym smak bedzie bardziej intensywny, ale można już po 15 min. smażyc). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub winogron, smażyć polędwiczki na dużym ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony, na końcu dodać na patelnię masło do smaku; da koniec posypać lekko tymiankiem.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-mięsko

jakby ktoś miał ochotę na szybki obiadek to podaję mój dzisiejszy przepisik wymyslony ;)

piersi z kurczaka
cebulka
boczek albo szynka
ser
przyprawy

piersi rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, położyć plasterek boczku albo szyneczki na to cebulka i kawałki żółtego sera, zawinąć w zgrabną roladkę i spiąć wykałaczką, po wierzchu posypać czosnkiem i przyprawą do kurczaków (ja używam mieszanki do mięs Kamisa FitUP)
blaszkę wyłożyć folią, polać oliwą, ułożyć roladki (ja skrapiam je jeszcze oliwą po wierzchu), piec ok 20-30 min.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-mięsko

Polędwiczki w sosie ziołowym

(dla 4-6 osób)

500 g polędwiczek wieprzowych, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 4 łyżki oliwy, 4-5 ząbków czosnku, 100 ml wytrawnego wina białego, 3-4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki grubości 1 cm, oprószamy solą i pieprzem. Rozmaryn drobno siekamy. Na teflonowej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na średnim ogniu, porcjami, obsmażamy mięso po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu mięso zdejmujemy z patelni, układamy dachówkowo na płaskim półmisku i posypujemy rozmarynem. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i krótko smażymy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Wlewamy wino. Powstałym sosem polewamy mięso, skrapiamy je także resztą oliwy oraz sokiem cytrynowym. Oprószamy solą i pieprzem. Całość studzimy, przykrywamy i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-mięsko

z weselnika ;)

Kaczka pieczona z jabłkami

kaczka
2 kg jabłek (kwaśnych)
majeranek
3 łyżki oliwy
koperek (może być suszony)
sól

Sprawioną kaczkę natrzyj solą i odstaw na 1,5 godziny.
Jabłka umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne.
Kaczkę napełnij jabłkami, a następnie zepnij ją specjalnymi szpilkami lub dwiema nitkami, natrzyj majerankiem, ułóż w brytfannie grzbietem do dołu, skrop oliwą i wstaw do gorącego piekarnika.
Gdy kaczka się zrumieni podlej około pół szklanki wody, a potem w odstępach co 10 minut podlewaj wytworzonym sosem.
Piecz przez 1 - 1,5 godziny.
Miękką kaczkę wyjmij z piekarnika, usuń nitki lub drewniane szpilki i wyjmij ostrożnie jabłka.
Podziel ją na 4 - 6 części i ułóż ją na półmisku.
Wokół kaczki ułóż jabłka.
Oddzielnie podawaj ziemniaki z wody posypane koperkiem oraz surówką z czerwonej kapusty zakwaszoną sokiem z cytryny.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-mięsko

wiprku chciałabym cos doisac ale nie umiem gotować
potptam męża może coś doda do twjego wątku

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-mięsko

uhhh, ale to nie mój wątek...to jest wątek nas wszystkich i dla wszystkich ;)))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-mięsko

Poki pamietam, pisze;))

2 nogi z kurczaka

SOS:
4 lyzki musztardy (najlepiej francuskiej dijon - nie wiem jak sie pisze) ja dalam francuska gorczycowa wyszlo super, ale ziarna gorczycy sie troche poprzypalaly. Nastepnym razem dam roztarte.
60 dag stopionego masla (mniej niz pol kostki)
lyzeczka papryki w proszku ( ja dalam chilli)
1 lyzka cukru - najlepiej brazowego, ale ja dalam zwykly
2 lyzki soku z cytryny
sol, pieprz

Kurczaka ulozyc w naczyniu zaroodpornym gladka strona do dolu, wierzch posmarowac przygotowanym sosem, wlozyc do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 min. bez przykrycia. Po 15 min. wyjac, przelozyc na druga strone i posmarowac pozostala czescia sosu. Piec jeszcze 15 min.

Podawac z makaronem muszelki ugotowanym al dente.

PYCHA!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-mięsko

wiperku ,podoba mi sie Twoj przepis na dzisiejszy obiadek ,a mam dzis rozmrozona piers ... :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-mięsko

skrzydełka na słodko-kwaśno

1kg skrzydełek
1 mały słoiczek miodku
1 maly sloiczek ketchup pikantnego( np.włocławek)
1 główka czosnku ,sól pieprz

1 skrzydełko podzielic na trzy czesci (lotka z fruwajka, to co najgrubsze przy piersi i to przy piersi ,nie wiem czy jasno pisze)
posolic ,popieprzyc ,czosnek przecisnac przez praske i natrzec nim skrzydelka.W misce wymieszac miodek z ketchupem zanurzyc w w marynacie skrzydełka na 1 dobe ,-piec w naczyniu razem z marynata niecała godzine w 180 stopni. Mozna dodac mniej miodu i wiecej ketchupu ,albo zrobic bardziej pikantne dodajac papryki,dodac orzechy


Piers z kurczaka w curry

Jak wiemy curry zapobiega powstawaniu raka :)

1 piers z kurczaka podwojna
0,5 kg pieczarek
2-3 cebule

piers pokroic w kostke , natrzec sola ,pieprzem , i curry obsmarzyc na patelni
pieczarki i cebule pokroic i usmarzyc dodac kostki kurczaka i dusic ,az kurczak bedzie miekki - mozna dodac curry wedle uznania -zagescis wszystko odrobina maki ziemniaczanej i podawac z ryzem

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

kawa czy pijecie jesli tak to jaka? (77 odpowiedzi)

ja lubie z expresu a wy?

Dzieci w spektrum autyzmu i szkoła (5 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy są tu mamy uczniów szkół podstawowych (od klasy 0), którzy są w spektrum...

jakie perfumy polecacie? (71 odpowiedzi)

Chcialabym sprobowac czegos nowego, bardzo lubie zapachy cytrusowe, swieze, ale i konwalie....