Paracenteza - pytania.

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Zdrowie
Mam pytanie jak wygląda zabieg, czy dziecko 2 letnie znieczulają miejsccowo czy narkoza. Ile trwa pobyt w szpitalu?
Czy po zabiegu przepisują antybiotyk?

Gdzie najlepiej zrobić? Czy ktoś robił prywatnie samą paracentezę i jaki to koszt?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Paracenteza - pytania.

Robilismy we wrzesniu u dziecka prawie 5 letniego ale przy okazji wyciecia migdala, wiec pod narkoza. Pobyt w szpitalu w naszym przypadku troszkę ponad dwie doby. Pon od 9 rano badania, wt rano po 8 zabieg, sr po 10 wypis. Zadnych antybiotykow, tylko zakaz moczenia uszu. Pilnowalam do wizyty u laryngologa czyli 2 tyg bo nie powiedzieli ile, a laryngolog mowil ze 3-5 dni max. Niestety problem nawraca i prawdopodobnie beda zakładane dreny.

A czy kto miał samą paracentezę bez migdałków?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na pewno pod narkozą, bo dziecko nie może się ruszać. Długość pobytu zależy od placówki (my robiliśmy prywatnie zakładanie drenów,to rano był zabieg,a o 14.00 jechaliśmy do domu; badania miał robione kilka dni wcześniej); nie ma potrzeby trzymania dziecka w szpitalu dłużej niż kilka godzin po wybudzeniu,ale w państwowym często trzymają dłużej ze względu na rozliczenia z nfz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

aha, antybiotyku po założeniu drenów nie dostał,więc nie sądzę,żeby po paracentezie dawali profilaktycznie (jak rok wcześniej miał wycinany trzeci migdał i podcinane boczne to miał antybiotyk; dzieci z jego sali które miały wycinane tylko trzeci migdał wychodziły bez antybiotyku)

Petra jaki był koszt drenów prywatnie? Czy dreny samoistnie wypadły oraz po jakim czasie?

w maju u Sovy na Dąbrówce płaciliśmy 1500zł; na ostatniej kontroli okazało się się jeden dren już wypadł (czyli równo po 6 m-cach),drugi jeszcze siedzi (miałam nadzieję,że dłużej posiedzą, bo obawiam się,że na jednym drenażu u nas się nie skończy)

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...