Re: Partia Libertariańska zbiera podpisy pod wnioskiem o rejestrację
Daleko mi do socjalizmu. Oczekujesz nie mieszania się w twoje sprawy? Jeśli te "twoje sprawy" dotyczą wyglądu i sposobu funkcjonowania mojej Ojczyzny to wiedz, że nie pozostanę obojętny na to. Tak więc jak to sam ująłeś, twoja wolność kończy się najdalej w twoim domu, bo potem wchodzisz już m.in. na mój teren, gdzie próbujesz ograniczać moją wolność. W/g twoich założeń powinieneś mieszkać na bezludnej wyspie.
Co do drugiego założenia państwo musi zarządzać kluczowymi gałęziami gospodarki. Nasze państwo sprzedało obcym nasze fabryki, kopalnie, przemysł. I jak wyszliśmy na tej rzekomej wolności? Ano tak, że nie mamy już nic i nie czerpiemy zysków z niczego jako państwo.
Szwajcaria żyje głównie dzięki bankom, mają swoje marki rozpoznawalne na całym świecie. Od setek lat nie toczyła się tam żadna wojna co w dużej mierze stanowi o ich bogactwie.
Australia i Nowa Zelandia to egzotyka, nie mająca nic wspólnego z naszymi realiami.
Polsce potrzebna jest gospodarka narodowa, a nie społeczna, jak to określiłeś. Jestem ekonomistą i wiem, że dzisiaj na uniwersytetach uczą o innych modelach gospodarowania państwem. Celowo pomija się zalety gospodarki narodowej gdyż nie na rękę jest ona światowym finansistom, którzy dążą do rozbicia struktur narodowych i do stworzenia jednego super państwa, którym będą mogli całkowicie zarządzać.
1
2