Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

Hej dziewczyny. Mam pytanko. Normalnie przed slubem trzeba odbyc 2 spowiedzi ale znajoma mowila i ze im ksiadz powiedzial ze w przypadku kiedy mieszka sie razem, wowczas z 1 spowiedzi jest sie zwolnionym, bo jest ona bezpodstawna gdyz po spowiedzi i tak mieszkac bedziemy razem, a to przeczy istocie spowiedzi (postanowienie poprawy itd). Pozostaje wiec tylko spowiedz przed slubem. Czy spotkałyscie się z taką interpretacją?? bo nie wiem co sądzić, a naszego proboszcza wole nie pytać bo delikatnie mówiąc jest dziwny;) Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

Pochodzą od cżłowieka, ale Ci wszyscy ludzie działali pod natchnieniem Ducha Świetego, nikt nie wymyslal nowych zasad ot tak :) Ja wierze, ze Pan Bóg nie wymyslal zasad zeby nam życie utrudniac, tylko ulatwiac, mimo to ze czasem wydaje nam sie ze niczego nam nie wolno :)

witaj na forum mir001 :D jednak się skusiłaś ;P

Takich zlych przykladow znam duzo wiecej, ale nie ma sensu ich tu przytaczac. Glownie chodzi mi o to ze Bog dal nam przykazania a wszystkie pozniejsze zmiany i poprawki pochodza od czlowieka. Malo tego ci ludzie czest stoja ponad tymi prawami.

jest to duża zmiana...
Tym bardziej, że ślub to coś więcej niż sama przysięga. Można to porównać do prezentu,jaki dostaje się od Pana Boga - siłę, cierpliwość, umocnienie w wierności... Tylko nie każdy chce ten prezent przyjąć i rozpakować:(

Kare za códzołostwo przywołałam jako przyklad kary ktora juz nie obowiazuje, nie definiuje co oznacza to slowo:) a to, ze trafilas na takiego ksiedza to wielki pech. Szkoda tylko ze tak malo mowi sie o przykladach dobrych ksiezy, zawsze o tych słabszych jest głosno.... Ja uwazam, ze nalezac do kosciola nie mozna sobie wybierac tego co nam pasuje a reszty odrzucac. Albo sie za czyms opowiadamy albo nie :)
Moze za bardzo sie rozpisuje, ale to samo dotyczy spowiedzi, ktora byla wczesniej wspominana w tym watku. Ma sie zal do ksiezy ze nie daja rozgrzeszenia jesli sie razem mieszka. Zasady sa jasno okreslone, ze jesli nie ma postanowienia poprawy (która jest jednym z warunkow dobrej i WAZNEJ spowiedzi) to nie mozna otrzymac rozgrzeszenia. I nie mozna miec o to pretensji do ksiedza bo robi co do niego nalezy. Narzekamy ze zle robia (chociazby przyklad ksiedza o ktorym wspominalas), a jak postepuja dobrze to tez narzekamy.

mir001 wlasnie napisalas cos bardzo waznego " nie bylo ksiezy". Przede wszystkim dla mnie kosciol to ludzie wierzacy a nie budynek i kilka osob ktore tworza nowe zasady a potem ich nie przestrzegaja. Bylam swiadkiem jak moj ksiadz, ktory uczyl mnie religi w podstawowce, wychodzil z panienka z burdelu. A poza tym dla mnie cudzolostwo to nie dotrzymanie wiernosci partnerowi, nie koniecznie mezowi.

Istnieje dość obszerna praca doktorska na temat prostytucji - dane z woj. pomorskiego i miast portowych - z badań jasno wynika że wiekszość prostytutek zakończyła swoją karierę małżeństwem, w którym jako żony cechowały się wiernością.
Podziwiam dziewictwo do ślubu - pewne jest to że bardziej intrygujecie swoich przyszłych mężów, zawsze to co nie jest poznane, bardziej tajemnicze - przyciąga.

Takie pytanie najlepiej zadac jakiemus ksiedzu, dobrze wykształconemu teologowi :) Zapewne pierwsi ludzie byli malzenstwami, ale nie w takim tego slowa znaczeniu jakie obowiazuje dzisiaj :) Przeciez nie bylo ksiezy, ktorzy mogliby udzielic sakramentu. My nie zyjemy w czasach Adama i Ewy wiec nie mozemy sie do tych czasow porownywac. Kiedys kamienowanie kobiety códzołożnej było zgodne z prawem kościoła, czy dzisiaj tak jest? Koscioł ewoluował na przestrzeni wiekow dostosowujac i zmieniajac pewne prawa na lepsze. Nas obowiazuja zasady, ktore mamy obecnie.

mir001 napisał(a):
Pytam o zmianę w Waszym życiu codziennym. Przysięgamy przed
Bogiem miłośc, wierność i uczciwość..... itd. Tak mi dopomóż
Panie Boże Wszechmogący...." Prosimy Pana Boga o łaski, o
błogosławieństwo na wspólne życie, ale jednocześnie nie
postępujemy według zasad dotyczących czystości
przedmałżeńskiej, które On ustanowił. Czy to nie jest troche
wybieranie tego co nam pasuje? Ślub tak, ale zasady które sie z
Nim wiaza nie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Ja mam tylko jedno pytanie. Czy Adam i Ewa byli malzenstwem?

Pytam o zmianę w Waszym życiu codziennym. Przysięgamy przed Bogiem miłośc, wierność i uczciwość..... itd. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący...." Prosimy Pana Boga o łaski, o błogosławieństwo na wspólne życie, ale jednocześnie nie postępujemy według zasad dotyczących czystości przedmałżeńskiej, które On ustanowił. Czy to nie jest troche wybieranie tego co nam pasuje? Ślub tak, ale zasady które sie z Nim wiaza nie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

mir001 napisał(a):

> Witam :)
> Jestem nową forumką i przyglądam się tej bardzo ciekawej i
> rozwinietej dyskusji :) przyszło mi do glowy takie pytanie:
> Jaki jest wobec tego dla Was sens zawierania sakramentu
> małżeństwa? Skoro już parę lat mieszkacie ze sobą i
> współżyjecie, to żyjecie tak naprawdę jak mąż i żona tylko że
> bez papierka. Po co brać ślub skoro po nim nic się w praktyce
> nie zmieni?

DZIEWCZYNO! JAK TO SIE NIE ZMIENI??? BĘDĘ PRZYSIĘGAĆ PRZED BOGIEM, ŻE ZOSTANĘ Z TĄ OSOBĄ NA DOBRE I ZŁE, W ZDROWIU, CHOROBIE, DO SMIERCI. CZY TO NIE JEST ZMIANA?

mir001 napisał(a):

> Witam :)
> Jestem nową forumką i przyglądam się tej bardzo ciekawej i
> rozwinietej dyskusji :) przyszło mi do glowy takie pytanie:
> Jaki jest wobec tego dla Was sens zawierania sakramentu
> małżeństwa? Skoro już parę lat mieszkacie ze sobą i
> współżyjecie, to żyjecie tak naprawdę jak mąż i żona tylko że
> bez papierka. Po co brać ślub skoro po nim nic się w praktyce
> nie zmieni?

DZIEWCZYNO! JAK TO SIE NIE ZMIENI??? BĘDĘ PRZYSIĘGAĆ PRZED BOGIEM, ŻE ZOSTANĘ Z TĄ OSOBĄ NA DOBRE I ZŁE, W ZDROWIU, CHOROBIE, DO SMIERCI. CZY TO NIE JEST ZMIANA?

Przeciez nie napisalam ze nie wierzycie w Boga :) Tylko sie zastanawiam co po slubie sie zmienia jesli przed slubem zycie juz od jakiegos czasu wyglada tak samo jak po ślubie. Oczywiscie poza faktem, ze od slubu partnerzy sa juz Mezem i Żona. Ja rowniez, tak jak pare forumek, ktore wypowiadalo sie wczesniej, nie zamierzam wspolzyc ani mieszkac z moim chlopakiem/narzeczonym przed slubem. Celem mojego pytania nie bylo obrazanie Was tylko zwykla ciekawosc w kwesti tego jak osoby wspolzyjace i mieszkajace ze soba przed slubem widza zmiane jaka zajdzie po slubie w stosunku do tego co bylo przed nim?

hehe tez racja :) to jezor juz chowam :)

Mało tu ostatnio zaglądam, więc nie zauważyłam wysypu Agat :) Do niedawna tylko ja miałam taki nick...

Skoro już wiesz, że pomyłkowo wzięłam swój post do siebie, to całkowicie chybione jest polemizowanie ze mną (nie ja głoszę wstrzemięźliwość przed ślubem), a już zwłaszcza wywalanie jęzora :D

jak chcesz zajrzyj tu:

http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=497729&t=497022

obiecał sobie kiedyś że to będzie niezapomniane przezycie, że zaskoczenie, fulll romantyzm i wogule że "mi kapcie spadną" więc się musi porządnie przygotować :)))) coś tam kombinuje, ale nawet sie nie domyślalm kiedy i jak planuje :)

hehe jeszcze tego nie zrobil? :)

ale na pewno bedzie to na maxa wyjatkowe dlatego Tokio warto poczekac :)))

najbardziej niewiedza i naiwnoscia porazaja wypowiedzi pan wstrzemiezliwych a na pewno nie nasze... i bez ukasliwych uwag - najpierw przeczytaj dokladnie posty a pozniej ewentualnie miej do kogos pretensje kto sie odnosi do Ciebie a nie do kogos innego... :ppp

to nie bylo do Ciebie :p

kredkaaa napisała:

> mam pytanko do dziewczyn, które juz współzyją z chłopakami,
> czemu nie wzieliscie jeszcze ślubu (tzn.wczesniej)?

my bierzemy ślub najwcześniej jak to tylko możliwe, datę ustaliliśmy 1 marca, no mogliśmy jeszcze ewentualnie zarezerwować na lipiec, ale nie wyrobimy się finansowo, dlatego dopiero wrzesień, hmmm, potwierdzeniem tego, że robimy to tak szybko jak to możliwe jest fakt, że jeszcze nie jesteśmy zaręczeni, bo się mój kochany nie wyrobił :DDDD (ale obiecał że do września zdąży:PP )

Inne tematy z forum

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?