Pismo do ug szemud, odśnieżanie dróg

Dzień dobry, w nawiązaniu do utrzymania naszych dróg gminnych w obecnej sytuacji wysłałam kilka minut po północy w porozumieniu z RS i Sołtys wniosek do Urzędu Gminy o tresci:
Bojano, 8.12.21
Wójt Gminy Szemud
Ryszard Kalkowski

Na podstawie art. 61 § 1 Kodeksu Postępowania Administracyjnego (tekst jednolity z dnia 9 października 2000 r. - Dz.U. Nr 98, poz. 1071) wnoszę o wszczęcie postępowania w sprawie niezwłocznego uprzątnięcia i pozbycia się śniegu, lodu ze wszystkich dróg gminnych, lokalnych czy wewnętrznych we Wsi Bojano zgodnie z art. 5 ust. 6 ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 2012 r., poz. 391 ze zm.)
Działając w trybie art. 5 ust. 7 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, nakazuję Wójtowi niezwłocznie, jednak nie później niż do 09.12.21 do godz. 16:00, uprzątnięcie i pozbycie się śniegu, lodu i błota pośniegowego ze wszystkich dróg gminnych, wewnętrznych i lokalnych oraz z chodników położonych wzdłuż dróg gminnych na terenie Bojana, oddzielonych pasem gruntu od nieruchomości nie będących przedmiotem własności właściciela tejże nieruchomości oraz takich zanieczyszczeń uprzątniętych z chodników przez właścicieli nieruchomości przyległych do drogi gminnej. Nadto, decyzji nadaję rygor natychmiastowej wykonalności (art. 108 § 1 kpa).

Uzasadnienie:
W dniach 6-7 grudnia 2021 r. na terenie Bojana miały miejsce intensywne opady śniegu, które uniemożliwiły korzystanie z chodników wzdłuż dróg gminnych m.in.ul. Warszawska. Stąd też ruch pieszych wzdłuż tej drogi odbywa się jezdnią, co stwarza bezpośrednie zagrożenie życia i zdrowia uczestników ruchu drogowego, w szczególności dzieci uczęszczających do szkoły i przedszkoli na terenie wsi. Poza tym aktualne warunki drogowe sprawiają, że na drogach w Bojanie pojawił się tzw. "czarny lód" czy też gołoledź, czyli jedno z niebezpieczniejszych zjawisk z jakimi spotykają się kierowcy. To nic innego jak niewidoczna, cienka warstwa lodu pokrywająca jezdnię przykrytą śniegiem. Problem w tym, że wielu kierowców orientuje się o tym dopiero przy pierwszym hamowaniu, a wtedy często jest już za późno, żeby uniknąć poślizgu i wypadnięcia z drogi, którą jest często w opłakanym stanie. Na dzień dzisiejszy zgłoszono do mnie ponad 60 dróg lokalnych w Bojanie, które wymagają natychmiastowej naprawy, równania, czy zasypania dziur. Ponadto mieszkańcy i kierowcy żądają czystych dróg, gmina Szemud zadanie zleca GPK Szemud Sp.z o.o., jednakże wykonawca nie nadąża (chociażby sytuacja z dnia dzisiejszego ul. Wawelska koło przedszkola) a odpowiedzialność ponosi zarządca dróg, czyli Wójt Gminy Szemud. Nadmieniam, że zgodnie z ustawą o utrzymaniu czystości i porządku w gminach wśród obowiązkowych zadań własnych gminy jest zapobieganie zanieczyszczaniu ulic, placów i terenów otwartych, także przez zbieranie i pozbywanie się błota, śniegu, lodu oraz innych zanieczyszczeń uprzątniętych z chodników przez właścicieli nieruchomości. Dodam jeszcze ulica Wybickiego i chodnik czy ścieżka rowerowa przy miej, że w przypadku, gdy chodnik położony jest wzdłuż danej nieruchomości, lecz oddzielony od niej pasem zieleni będącym przedmiotem własności innego podmiotu, jego odśnieżanie musi zapewnić ten podmiot. Zgodnie bowiem z wykładnią przepisu, obowiązek spoczywa na właścicielu nieruchomości bezpośrednio graniczącej z chodnikiem a tu też jest Wójt Gminy a nie Powiat. Rygor natychmiastowej wykonalności nadałam ze względu na to, że obecna sytuacja na naszych drogach i chodnikach w Bojanie jest niezbędna chociażby ze względu na ochronę zdrowia lub życia ludzkiego (mam na myśli dojazd karetki) albo dla zabezpieczenia gospodarstw przed ciężkimi stratami (uszkodzenie mienia spowodowania poślizgiem auta) bądź też ze względu na inny interes społeczny (dojazd do szkół, przedszkoli czy przychodni) lub wyjątkowo ważny interes mieszkańców ( dojazdy do pracy lub z pracy do domu). Pamiętajmy, że w Bojanie mieszkają też starsze osoby, które nie mające odśnieżonych chodników nie są w stanie dojść do przychodni o kulach czy dojechać wózkiem inwalidzkim. Niektóre dzieci do szkoły dojeżdżają rowerami. Nie mają jak dojechać , bo ścieżka rowerową pokryta jest warstwą lodu. Ja mieszkam na wzniesieniu. Wczoraj nie mogłam wyjechać do pracy ze względu na zablokowany wyjazd z własnego podwórka, poprzez to, że auta nie mogły podjechać do góry. Wykorzystałam cały swój zapas piachu i soli. Czy rzeczywiście jest problemem, by na każdej drodze lokalnej, gminnej czy wewnętrznej postawić przez gminę skrzynię z piachem?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pismo do ug szemud, odśnieżanie dróg

Rysiek bierz łopate i do roboty. Przyda sie ruch i smak prawdziwej pracy
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Buta gryzipiórków z Gminy Szemud nie zna granic. Ale nic nie jest wieczne i nikt wiecznie nie będzie pracował w tej gminie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dbanie o drogi to jedno, ale zapomina Pani o bezmyślności kierowców. Przy takiej pogodzie bywa ślisko. Zawsze trzeba zakładać, że hamowanie może nie pójść tak jak zwykle. Zgodnie z przepisami kierowca ma obowiązek dostosować prędkość do warunków na drodze.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie po to Rychu ściskał dłonie Horały, żeby się przejmować jakąś tam praworządnością. Prawo jest dla leszczy a on jest szczupakiem. Ale nasz król jeziora nie wie, że w łódce siedzi wędkarz ;) Cały czas piszę zawiadomienie do prokuratury, ma już kilka stron samych mocnych rzeczy, mam nadzieję na fajerwerki
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bardzo dobre pismo. Dziękuję.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wysłałam do Urzędu Gminy w niedzielę maila, nie kryłam wściekłości na stan dróg Wrzosowa, Poległych Żołnierzy, Gryfa Pomorskiego, przejazd przez rz. Kaczą, wspomniałam w nim o opisywanych na forum planach asfaltownia terenów rolnych w sąsiedztwie gruntów wójta w Kielnie, Dałam termin 2 dni na zasypanie dołów, zagroziłam, że maila prześlę wszędzie, gdzie się tylko da.
W Środę dziury podobno zasypano, nie sprawdzałam.
J.O.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

przestraszyli się?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie, w okolicy pałacu zasypane zostały gruzem dwa odcinki , pracowała wielka maszyna, która dołów nie zasypuje. To może zrobić ktoś z łopatą, a w urzędzie same magistry no i ten nasz wójt po MBA..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kanalizacja (4 odpowiedzi)

Czy to nie dziwne że Aleja Brzozowa bardzo szybko doczekała się kanalizacji natomiast mieszkańcy...

Jechowi przy ul. Św. Józefa (83 odpowiedzi)

Słyszałam że znajduje się tam jakaś sekta jechowych którzy notorycznie śpiewają na pół bojana co...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (697 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...