Plener ślubny za darmo

Hej. Moja kumpela z roku zajmuje się od kilku lat fotografią. Nigdy nie robiła tego w celach zarobkowych tylko dla swej przyjemności. Chciałaby spróbować swoich sił w wykonywaniu ślubnych zdjęć plenerowych, jednak ciężko jest "dotrzeć" do takich modeli :) Dlatego mam do Was pytanie: czy któraś z Was (obojętnie czy jesteś przed ślubem czy po) odważyłaby się na coś takiego? Dodam, że usługa byłaby oczywiście darmowa więc nic nie ryzykujecie. Kumpela chce stworzyć portfolio i zobaczyć czy będzie się w tym spełniała.
Z góry dzięki za Wasze opinie na ten temat :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

Re: Plener ślubny za darmo

Ten człowiek nie ma żadnej wiedzy na temat fotografii poza podstawowymi sloganami z instrukcji obsługi aparatu, idiotyzmy jakie wypowiada są przejmująco płytkie. Absolutnie się to ma nijak do fotografii uprawianej komercyjnie w większym lub mniejszym natężeniu.
Przeczy całkowicie normom pracy najlepszych i obecnym trendom.

Jako laik popadła Pani we wrażenie że ten bełkot ma jakieś słuszne znaczenie, a tu każde zdanie to idiotyzm z punktu widzenia panujących w branży i na świecie realiów. Chyba że mówimy o księżycu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Czy Piotusek Was zajdł na śniadanie swoja wiedzą?"

czym? wiedzą? :) wyszedłem z założenia "nie polemizuj z idiotą, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem".

wiedza tego użytkownika ogranicza się do kilku sloganów powtarzanych w kółko na znanym forum użytkowników canona ;)

chciałem również zauważyć, że w wątku krzyczały głównie osoby nie zajmujące się fotografią lub zajmujące się nią nieprofesjonalnie, a ich krzyk przeważnie był reakcją na argumenty fotografów...

Doczytałam, że udzielający się tu Piotrusiek, czy tez Piotruś.. nazwijmy Go Pan Piotr :) jest już po ślubie... czy możemy zobaczyć, tzn ja jestem szalenie ciekawa... jak wyszły zdjęcia ze ślubu/wesela/pleneru za które zapłacił zapewne te 500pln o których wcześniej wspomniał :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak Piotrusek zaczął pisać o fotografii,jak to wygląda itd,to Ci wielcy znawcy,fotografowie profesjonalisci co tak krzyczeli w tym watku,a w innych notorycznie rekalmuja swoje "profesjonalne uslugi" dziwnie szybko zamilkli,hmmm ....czyli co brak Wam argumentów?Czy Piotusek Was zajdł na śniadanie swoja wiedzą?hehehe,jedna Beatka dotrzymuje kroku P,a gdzie reszta???

Hehehe,bk i tyle...sami sobie ała robicie,bo niby zwykły laik potrafi was zagiąć i tyle:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pani Anno, taki zawod to np lekarz. Wielu lekarzy pracuje za darmo, bo tylko tak moga zrobic interesujaca ich specjalizacje. A na zycie zarabiaja dyzurujac w wekendy i nocami w przychodniach czy pogotowiu. Czy to dla Pani wystarczajaco powazny zawod? A moze nie szanuja siebie i powinni w biedronce pracowac, byle za kase?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie jest to główne szkło do kościoła, mam jeszcze inne bo trzeba wiadomo
1,4, 1,8 to tak mydli od 2,2 to już się robi ok
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

No tak, jak pierwsza kobieta, tylko mysłi o jabłku ;)
To także wnętrza mieszkalne, muzea, fotografia sprzedażowa ;)

No, te 1/125 to tak cięzko bez lampy, chyba że oczami swiecisz ;)
To czxas minimum, żeby zdjęcie nie wydawalo się być poruszone,
nie zaś nieporuszony fotografowany obiekt :D
No widze, ze chociaz zainwestowałas w stałkę 50-tke ;) Ciekawe
czy coś dokupiłas jeszcze do tego obiektywu :P
Względnie wyrażny? to jeszcze młodzi się rozpoznaja na zdjęciu? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

martwa natura? kojarzy mi sie to z jabłkami wystawionymi na talerzu;)

no nie jak światło z okien to trza błysnąć;), młodzi nie za często są łysawi i predzej się lampą zrobi błyszczące czółko jak sie nieopatrznie skieruje w złe miejsce i się tak odbije no ale czas 1/125 to już jest ok, nawet jak się ruszają, a w kościele przecież nikt ci nie biega;) no i przesłonka jak dobre body nie musi być 1,4, bo to by było mydło gigant;) czubek nosa może względnie wyraźny...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

chłopie lecz się to nie jest wątek o twojej głupocie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

pietrusiek, kto cię rzeźbił?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na pewno jest auto, tylko się inaczej nazywa ;) Bardziej elegancko ;)
Światlo zastane tak, ale tylko na statywie i martwa natura ;)
Istoty zywe mają tendencję do ruszania się w najmniej oczekiwanych momentach ;) Pozam tym wtedy masz mała głebię ostrości bo
pracujesz na małych przysłonach, focus niepewnie działa no i są
wyżarcia jak Ci swieci światlo od witraża na czółku łysiejącego
narzeczonego ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

przykro mi ale to body nie ma tam trybu auto;( nie wiem jak jest w canonach, bo chyba ty bardziej w tych tak z opisu, ale nikony profesjonalne nie mają.Oj daj spokój już piotrusiek. Pytanko:nie wykorzystujesz w ogóle światła zastanego, jak sa super warunki, dużo światla w pomieszczeniu? coś taki nie na topie;))

Może to body robi wszystko za Ciebie? ;) Masz wszystko na auto i
wio :) Przeciez nikt się na tym nie zna i nie dostrzeże błedów,
a kaska leci :) A potem inni ściagają od ciebie i tak powoli
zdjęcia są na poziomie marketu :)
Nie mówiłem, że wiem wszystko, ale wystarczająco, żeby podyskutować na różne tematy :)
Nie wiem, kto Ci daje zlecenia, ale jak widzę ludziom mozna wmówic
wszystko, tylko trzeba mieć gadane :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie robiłam na nie wiem jak wielkiej dziurze bo zwracam uwagę,żeby mydła nie było, szumów ani na sukni ani na ciemnym brak takie mam fajne body;)))....nie zależy mi absolutnie na twojej aprobacie , nie mam ochoty specjalnie dla ciebie sprawdzać parametrów zdjęć, z resztą uważaj sobie co chcesz. Nie twierdze,że wszystko wiem o fotografii, bo ty jak widze wszystko wiesz, idź sobie na forum np. budowlane i tez mów wszystkim jak mają budować; )

Cena za zdjęcia na ślubie to max 500 zł. Połowa to dniówka pracy,
połowa to amortyzacja sprzętu. Sam za tyle z pocalowniem
ręki bym robil :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

bereniko to idz na stację benzynowa i opier...ol ich za to że cenę paliwa maja z kosmosu. Cena 150- 200 za osobe w knajpje na Twoim weselu? Op... ich bo wg Ciebie to ceny z kosmosu pewnie jak emenemes uwazasz że 30 zł za osobę wystarczy. Chcecie z fotografów zrobic firmy charytatywne? Cena 2-4 tyś za usługe jest normalna.

Same ogólniki. Jasne szklo, czyli ile i ja jakiej przesłonie robiłaś?
To ma byc profesjonalne podejście? Wyrawana w nocy z łożka
(niekoniecznie nawet swojego;P) powinnas to recytować ;)
To abecadło fotografii.
Wg mnie wyszło mydło i tyle, pewnie domyślasz się o czym mówie.
Szum jest widoczny szczególnie na szarościach sukni panny młodej.
Chyba poprowadzę płatny kurs dla "zawodowców" :))) haha

piszę na tym laptopie zdjęcia mam na innym komputerze, myślisz,że chce mi się;) mam pełną klatkę, jasne szkło i tyle, szumy wychodzą na bardzo wysokich iso, więc nie muszę się bać, monitorowałam żeby było ostro tam gdzie trzeba,byłam bardzo blisko bo ciasnota drugi fotograf robi z lampą;) na innych szkiełkach i tyle. W sumie jak sie złoży cały materiał jest wszystko co trzeba. Ale naprawdę nie zależy mi na przekonywaniu ciebie czy dobrze robie czy źle;) lampę też stosuję, czasem bardzo czesto jak np. w styczniu było czarno zupełnie, zero światła dziennego ale tu się obeszło.
piotrusiek, odciągasz mnie od pracy!!!! muszę zmykać;)

Aha, no i jeszcze podaj ogniskową :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

To poproszę o następujące dane reprezentacyjnego zdjęcia
a wyrobię sobie o nich zdanie:
ISO, max otwór przesłony, przesłona użyta na zdjęciu,
czas migawki, odległosć od fotografowanego obiektu.
Jak bys nie pamiętała to pobierz je z exif-a :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (217 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...