Plener ślubny za darmo

Hej. Moja kumpela z roku zajmuje się od kilku lat fotografią. Nigdy nie robiła tego w celach zarobkowych tylko dla swej przyjemności. Chciałaby spróbować swoich sił w wykonywaniu ślubnych zdjęć plenerowych, jednak ciężko jest "dotrzeć" do takich modeli :) Dlatego mam do Was pytanie: czy któraś z Was (obojętnie czy jesteś przed ślubem czy po) odważyłaby się na coś takiego? Dodam, że usługa byłaby oczywiście darmowa więc nic nie ryzykujecie. Kumpela chce stworzyć portfolio i zobaczyć czy będzie się w tym spełniała.
Z góry dzięki za Wasze opinie na ten temat :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

Re: Plener ślubny za darmo

wiem,że się wypożycza piotrusiu ale nie na śluby, bo to by trzeba kazać młodym 1000 dopłacać;) raczej na jakieś bardziej zlozone projekty
za dobę nieźle kasują, to się więc nie bardzo opłaca. Ale nie trzeba kupować do fotografii wyłącznie ślubnej nie wiem jakiego cudu,, radzą sobie inne body z dobrymi jasnymi szklami oczywiście nie te z najniższej półki. Kto ma d3s z robiacych tylko i wyłącznie w tej branży? pewnie ktoś ma z góry zazdroszczę;) ale z obserwacji się nie spotkałam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Antek napisał:
>z szerokim gamutem barwnym to 7-9 tyś. Nie mówię już o takich za >ponad 20 tyś. Używają je raczej agencje...
>Sprzęt? to wprowadzę poprawki - dobre body to minimum 8 tyś

Body za 8 tys, a monitor za 20 tys. Ty wiesz co sam piszesz?
Body za 8 tys do dla amatora, a nie profesjonalisty, a szpanujesz
głupim monitorem. Żałosne ....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Na tym monitorze to on ma tylko podgląd robić, a nie wyświetlać
prezentacje :) Tak na marginesie dla laików podam, że
profesjonaliści stosuja monitory CRT, a te kosztują grosze.

Beatka - sprzęt się wypozycza dziecino. Dobre obiektywy kosztują
30 tys zł, a nawet więcej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

pracuja za darmo w poważnym zawodzie? no proszę a to nowość, to teraz tak się robi? im mniej zarabiasz tym lepiej?

im jestes na wyższym stanowisku tym mniej zarabiasz a nawet nic? i to jest wporządku?

a co to za powazny zawód? ze za darmo się pracuje?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Panie Antek i inni mu podobni: żenua to jest to, co wy tu wypisujecie!
Ja mam sporo znajomych, ktorzy pracuja za darmo i to w duzo powazniejszym zawodzie niz pstrykanie fotek jednodniowym ksiezniczkom.
Wiec prosze, nie piszcie, ze praca bez wynagrodzenia to brak szacunku dla siebie, bo tylko swiadczycie tym bardzo zle o sobie. Profesjonalisci od siedmiu bolesci :/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Emenems... od kiedy punto tj dobry i komfortowy samochod? :) ha! dobre. no chyba ze sie przesiadasz z malucha to pewnie :)
Puntem nie pojedziesz tak dobrze jak insygnią, punto się psuje , opel jest niemiecką dużo lepsza marką itp itd. Emenems w jakim Ty swiecie zyjesz?

Tak samo jak kupisz aparat za 3 tys to nie bedzie on miał tych samych funkcji i zdolności do robienia zdjęć jak inny LEPSZY aparat za 10 tys.

to ze tobie wystarczy punto nie znaczy ze to jest dobrej jakości... bo nie jest.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

punto jest dobrym, komfortowym samochodem za 40 tysiecy, insygnia jest tez dobrym, baaardzo komfortwoym samochodem za ponad 100 tysiecy....tak samo mozna kupic mega drogi super markowy sprzet i mozna kupic markowy i tanszy- i to nei znaczy ze zdjecia beda gorsze-kazdy wie, ze zalezy to od umiejętności...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Piotrusiek - jesteś po ślubie to zajmij się czymś pożyteczniejszym, bo pitolisz sam nie wiesz co...

Monitor amatorski aby jakoś wyświetlał to ok 3-4 tyś, monitor bardziej profesjonalny, duży z szerokim gamutem barwnym to 7-9 tyś. Nie mówię już o takich za ponad 20 tyś. Używają je raczej agencje...

Sprzęt? to wprowadzę poprawki - dobre body to minimum 8 tyś x 2szt, jak ma być profesjonalnie to nawet i 15 tyś x 2. Obiektywy 4-8 tyś za sztukę, potrzeba ich kilka (zależnie od fotografa). Lampy 2 to minimum czyli ok 1,5 tys za szt. To jest niezbędne minimum!! + wiele innych drobiazgów... :) Niech sobie robi dziecina za darmo i tak jej klientów nie stać na fotografa i nie zakładali go wynajmować. Więc zero konkurencji i inny target, brak szacunku do własnej osoby i do klientów pominę, już o tym powiedziano sporo.
Ale niech kupi to wszystko na takim poziomie i nauczy się tym posługiwać, najlepiej pod czyimś skrzydłem a nie spieprzy komuś jedynych zdjęć ze ślubu...
Niech fotografuje koleżanki w plenerze i na nich ćwiczy i niech ćwiczy podczas mszy niedzielnej w różnych kościołach jak zdradliwe są to warunki dla amatora...
Życzę więcej rozsądku, zwłaszcza pokrzykującym tu forumkom na działalności popierającym szarą strefę w każdym wątku i łamanie zasad.
Nowobogactwo chcące mieć wszystko inne gratis
ŻENUA!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Emenems, możesz wyjaśnić Twoją metaforę? Jestem ciekawa po prostu Twojej interpretacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jak ze wszystkim, mozna miec nowego Punto i mozna mie nową Insygnię...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

z wypożyczalni? no chyba żartujesz;)
monitory eizo troszkę kosztują, oprogramowanie legalne też;)
a sprzęt no to też nie jest 5 tys;)
oj piotrusiek piotrusiek jak ty coś czasem napiszesz;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

40 tys za sprzęt. Ktoś tu kłamie, bo komputer za 7 tysiecy
to już jakiś chyba z kryształkami Svarowskiego ;)))
Są wypożyczalnie obiektywów, aparatów, wiec można
za pół darmo dobry sprzęt posiadać.
A robienie zdjęć to żadna trudna sprawa. Trochę zdolności
plastycznych i jedzie się.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

bo niestety nie każdy człowiek od razu wie czego chce. ale moje studia były jednym z moich marzeń, czemu więc miałabym go nie spełnić? poza tym nie mam pewności, że powiedzie mi się w fotografii i wolę mieć jakąś drogę awaryjną.

Jak Twoim marzeniem było zostać fotografem to po cholerę zajmowałaś miejsce na studiach i trfoniłaś pieniądze podatników i rodziców ? .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

z tym się zgadzam :) dlatego też nie robię na razie zdjęć za kasę. niedługo skończę studia, założę działalność gospodarczą i będzie ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

MP - masz absolutna racje...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

kapitalizm, kapitalizm :) ale to wszystko ładnie działa, gdyby nie wszechobecna szara strefa i inne spaczenia rynku...

a wystarczyłoby tylko, gdyby każdy klient fotografa życzył sobie rachunku za usługę, dopytał czy używa legalnego softu, czy odprowadza podatek...

jak mi inna firma wystawi fakturę VAT, a VATu nie zapłaci, to ja mogę za to beknąć... tak samo powinno być w przypadku osób fizycznych, pewnie ograniczyłoby to problem szarej strefy w obrębie rynku fotografii ślubnej...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

w popularnym niegdyś salonie Franck Provost, były akcje typu "balayage za 30zł" z czego to wynikało? z tego, że szkolono nowych fryzjerów, którzy przyjechali z całej Polski na szkolenie z koloryzacji i potrzebna była duża ilość klientek.

30zł był to koszt zużytych farb:)

A jezeli ktoś chce to czemu mu bronisz??
to jest wlasnie kapitalizm, nie ma rownosci
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Chory kraj i opętani ludzie...ilu z Was pracuje za darmo? chodzicie do pracy cały miesiąc dla własnej satysfakcji? nawet ksiądz nie odprawi Wam mszy za darmo. Czekam tylko na reklamy w stylu " wykonam zdjecia,makijaż,dekoracje,uczesanie itp. - i nic nie płacicie bo ja Wam jeszcze za to zapłace!!!"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (217 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...