Plener ślubny za darmo

Hej. Moja kumpela z roku zajmuje się od kilku lat fotografią. Nigdy nie robiła tego w celach zarobkowych tylko dla swej przyjemności. Chciałaby spróbować swoich sił w wykonywaniu ślubnych zdjęć plenerowych, jednak ciężko jest "dotrzeć" do takich modeli :) Dlatego mam do Was pytanie: czy któraś z Was (obojętnie czy jesteś przed ślubem czy po) odważyłaby się na coś takiego? Dodam, że usługa byłaby oczywiście darmowa więc nic nie ryzykujecie. Kumpela chce stworzyć portfolio i zobaczyć czy będzie się w tym spełniała.
Z góry dzięki za Wasze opinie na ten temat :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

Re: Plener ślubny za darmo

czego sie nie robi zeby wyrznac knkurencje zanim ta zdazy wyrosnac...

wiekszosc weselnikowych fotografow to zalosna grupa wzajemnej adoracji, zrozumcie ze beda nowi ludzie w branzy i niejednokrotnie beda lepsi od was w dosc krootkim czasie. Jest cala masa utalentowanych ludzi.

A zaczynac beda jak im sie podoba, za free, za mala kase, itp... mozecie sie pienic i tupac nozkami i nic nie zmienicie :) Szkoda ze kiepska sytuacja w PL zmusza was do takich zachowan i tzw szczekania na innych.

zycie...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

I tak przyjdzie niż demograficzny, tak więc radzę fotografom zmieniać profesję.
Każdy moze robić co chce. Mam lustrzankę i tez mogę za darmo robić zdjęcia.
Ktoś mi zabroni jak oni tego zechcą?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

to co Ty nie nazwiesz diamentem dla innego może nim być :)
i nie twierdzę, że moje zdjęcia to nie są gnioty bo może i są, ale nie można generalizować.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"zobaczycie, a nie zdziwię się jak dziewczyna się nauczy i będzie takie klaty strzelać, że połowie pro szczęka opadnie. i sama stanie się pro."

A ja się nie zdziwię jeśli padnie jej lustrzanka i nie będzie miała kasy na nową, bo przecież kasy na tym nie zarabia.

Nie zdziwię się też jeśli za jakiś czas będzie chciała podnieść cenę z 0 na 500 zł i para młoda ją wyśmieje. Bo przecież nagle okaże się sknerą której w głowie tylko "kasa, kasa i kasa", a można znaleźć mnóstwo ludzi którzy zrobią to za free lepiej niż taka PRO, bo przecież "ktoś kto zaczyna bardziej się stara"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Śmiech mnie ogarnia jak słyszę o 3 tysiącach za sesję zdjęciową.
Jak mogłem zauważyć np w Parku Oliwskim, to większość
tych "zawodowców" ma lustrzanki średniej klasy (Canon 40D i tym
podobne), a L-ek to ze świecą szukać. Pomijam już mierną wiedzę
na temat stosowania lamp błyskowych.
Za tyle to można samemu kupić lustrzankę i pstrykać sobie
tysiące zdjęć i wybrać z kilka najlepszych.
Ludzie, bierzcie sprawy w swoje ręce, a nie dajcie się skubać
pseudofotografom.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Popieram fotografa. Nie tracicie klientów, bo nikt nie rezygnuje z zamówionego u Was terminu. Ktoś kto zgadza się na taką sesję w ogóle nie przewidywał fotografa w scenariuszu ślubnym, ale skoro pojawiła się okazja to czemu nie spróbować? Co do robienia zdjęć rodzinie-a może w jej rodzinie nie ma widoków na jakikolwiek ślub? I na koniec odnośnie wynajmowania modeli: Spa robiła już sesje wynajętym modelkom... Chce się zmierzyć z osobami, które niekoniecznie muszą wiedzieć cokolwiek na temat pozowania i których emocje będą prawdziwe a nie ustawione...
Dziękuję za uwagę :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

ooo widzisz, to tak jak ja...

tym bardziej powinnaś rozumieć fotografów zabierających tutaj głos...

"więc nie porównuj fotografii z np z pracą w biurze"
cel jest ten sam... zarabianie na życie...

"bo fotografia dla Spa pewnie jest przyjemnością i nie robi zdjęć z przymusu"
już nie mogę doczekać się sytuacji, gdy pojawią się ludzie, którzy z przyjemnością zreperują mi buty, uszyją ubrania, ugotują obiad, posprzątają biuro itd... pewnie wtedy usługodawcy z tych rynków byli by bardzo szczęśliwi ;)

"tka jak niektórzy chodzą do pracy bo muszą"
masz rację, bo fotografowie prowadzący własne biznesy robią to z czystej pasji, a na swojej pasji to wstyd zarabiać, prawda? jak to tak może być żeby ktoś robił coś, co lubi i pieniądze za to brał... o nie!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"a kompletne gnioty biorą hajs jak za dzieła sztuki, bo to oni ten rynek psują"

w jaki niby sposób? jest popyt na gnioty, jest i podaż... jest potrzeba poczucia się lepszym poprzez zapłacenie grubego hajsu za usługę o niskiej jakości (co oczywiście jest pojęciem względnym), to są i ludzie, którzy takie usługi świadczą... a gdzie tu psucie rynku? ja jestem za tym żeby każdy kasował za dużo... wtedy będę wyglądał względnie taniej ;)

wśród "zawodowców" może tak, ale wśród zawodowców raczej nie...

ja Ci nie odbieram umiejętności, nie widziałem Twoich zdjęć. słowa GNIOT nie użyłem w stosunku do Twoich zdjęć ;) wyluzuj...

ale wybacz, nie chce mi się wierzyć, że amator dysponujący jakimś tam sprzętem (też nie ujmuję sprzętowi amatorskiemu bo cuda da się z niego wyciągnąć), obrabiający zdjęcia na laptopie na przeważnie nielegalnym Photoshopie nijak nie skonfigurowanym pod siebie zrobi zdjęcia "diamenty" ;)

czytam te wasze komentarze i śmiać mi się chce. naprawdę uważacie, że przez takie osoby stracicie klientów? no jakoś nie wydaje mi się. jak duży jest odsetek klientów, którzy zdecydują się na zdjęcia ślubne w ciemno tylko dlatego, że są za darmo? pięć procent? dziesięć? chyba nawet nie. a jak ktoś się na to decyduje, to w moim odczuciu na usługi profesjonalnego foto i tak nie byłoby go stać. umówmy się, 3000 za fotografa ślubnego to jest jedynie ułamek kwoty, jaką ludzie przeznaczają na organizację ślubu i wesela. kruszycie kopie o pierdołę, która wcale wam rynku nie psuje. zobaczycie, a nie zdziwię się jak dziewczyna się nauczy i będzie takie klaty strzelać, że połowie pro szczęka opadnie. i sama stanie się pro. zajmijcie się lepiej partaczami, którzy za kompletne gnioty biorą hajs jak za dzieła sztuki, bo to oni ten rynek psują.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

FOTOGRAF ZA FREE !!! > A INACZEJ ZA DARMO !!!

PISZCIE NA TEN ADRES E-MAIL ; moniaspa@gmail.com

p.s. jeszcze wiele wolnych terminów na 2011r ora 2012 , 2013 itd. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Osoba robiąca sesję za 3000zl różnić się może np sprzętem ;). Bo ktoś kto robi "hobbistycznie" nie będzie miał półprofesjonalnego czy profesjonalnego apraratu (koszty około 30-45tysięcy złotych + obiektywy również cholernie drogie), nie ma profesjonalnego studia wyposażonego odpowiednio - to też koszty wielotysięczne. Ludzie, którzy nie mają o tym pojęcia nie wiedzą, jak ciężko być fotografem bo trzeba zainwestować w to kupe kasy. A niby kiedy ona ma się zwrócić? Dodam jeszcze, że sprzęt się zużywa i nie jest "na wieki" ;) a prąd kosztuje (dodajcie komputer, programy graficzne, chemię w ciemni fotograficznej itp oraz prąd do urządzeń jeśli ktoś analogowo robi).

Robię zdjęcia z pasji od 14 lat, długo nie było mnie stać na lustrzankę - robiłam zdjęcia APARATEM W TELEFONIE KOMÓRKOWYM! Jakieś 4 lata temu kupiłam pierwszą lustrzankę i zaczęłam szlifować warsztat, dokształcać się, w końcu to moja pasja i wiem, że w zawodzie zostanę. W chwili obecnej przesiadłam się na profesjonalny sprzęt foto, jestem zadłużona na długie lata i nie stać mnie nawet na wyjazd czy ciuchy, bo ktoś to wszystko opłacić musi. I nie robię sesji za darmo bo jestem sknerą czy tylko kasa mi w głowie. Takie są realia, trzeba za to żyć. Bo i jedzenie, wynajem mieszkania, życie na jakotakim poziomie kosztuje. A ja mam podarte spodnie i dziurę w butach... i szybko się to nie zmieni... również przez takie osoby, które chcą robić wszystko za darmo i przyzwyczajają ludzi do tego, że można dostać za darmo.

Zdjęcia robiłam na jednym ślubie 2 lata temu. Za to zajmuję się fotografią dużo trudniejszą, reportażową w ciężkich warunkach. Do tego moim konikiem są sesje studyjne (a wynajem studia kosztuje grube pieniądze - zobaczcie sobie przykładowe cenniki ;))).
Ale mam swoich stałych klientów, którzy wracają aby zatrzymać wspomnienia z ważnych dla nich momentów w życiu. I nie chcą za darmo, bo wiedzą jak u mnie z pieniędzmi. Nie płacą też 3 tysięcy, ale podziwiam osoby, które kasy za dużo nie mają, a są w stanie znaleźć te 400-900zł dla fotografa ;)...

Bo ja nie jestem na tyle bezczelna by iśc do restauracji i kazać kucharzowi gotować za darmo :). On też może mieć rodzinę, którą musi wyżywić. Tak jak my, "wielcy fotografowie" :).

A dziewczynie zakładającej swój temat gratuluję - albo jesteś pewna, że umiesz zdjęcia zrobić, albo nie. Albo czujesz co jest ważne, albo nie. A ty piszesz, że musisz się sprawdzić, bo może ci nie wyjdzie... to po co zaczynasz, skoro nie czujesz, że to jest twoja dziedzina fotografii i nie masz do tego pasji?
Fotografia ślubna to ciężka para kaloszy, warto mieć wyrobioną legitymację, że można robić zdjęcia w kościele. Ciężko w miejscu ślubu czy wesela panują ciężkie warunki oświetleniowe i trzeba się nagimnastykować nieźle, by coś z tego wynieść. Plener można zrobić w ładny, jasny dzień ale co z ciebie za fotograf, kiedy tylko w idealnych warunkach będziesz umiała robić zdjęcia? Radzę to wszystko dobrze przemyśleć.

I jak pisali inni - są modele, robiący "Zdjęcia za pozowanie". Warto na początku z tego skorzystać, podpisujesz umowę i 2 lub 3 strony są zadowolone. A zawsze można przebrać kogoś i wystylizować na parę młodą... gdzie tu problem? Zaoszczędziłabyś sobie stresu i sprawdziła na spokojnie jak ci pójdzie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

a pisz co chcesz i tak wisi mi to i powiewa :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie przypominam sobie, żebym gdzieś nie okazała fotografom należytego szacunku. i nie neguję, że za swoją pracę biorą pieniądze, bo za niektóre z tych zdjęć też byłabym w stanie słono zapłacić...

Jak to NIEAKTUALNE ? przecież Twoją pracą za free będzie duże zainteresowanie . Początki są trudne więc jeśli nie masz już sił się reklamować to inni za Ciebie to będą robić :) .

FOTOGRAF ZA FREE !!! > A INACZEJ ZA DARMO !!!

PISZCIE NA TEN ADRES E-MAIL ; moniaspa@gmail.com
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

dlaczego od razu gniotów? nie rozumiem trochę Twojego toku rozumowania. czy jak coś jest zrobione za darmo, albo przez amatora to od razu musi być gniotem? nie mówię oczywiście, że wszyscy amatorzy robią rewelacyjne zdjęcia itp, ale tak samo jak wśród amatorów trafiają się diamenty, tak sama wśród "zawodowców" trafiają się zgniłe jaja :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"A to że jakieś osoby po całej imprezie chcą się umówić na dodatkowe zdjęcia robione dla nich czysto for fun a dla Spa w celu doskonalenia się to nie jest zbrodnia."
też tak myślałam :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziękuję WSZYSTKIM za wypowiedzi, te przychylne i nieprzychylne również :) nie miałam pojęcia, że wywołam taką burzę...

chciałam jeszcze tylko poinformować, że ogłoszenie jest już nieaktualne, bo osiągnęłam to co chciałam :)

p.s. może i jestem frajerką, ale to nie Wasz interes :) bo jak moje zdjęcia będą kiepskie to ludzie i tak przyjdą do Was :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale jadkę zrobiliście na forum. Taką typowo polską.
Myślę, że większość zrozumiała tematopatrznie ale mniejsza o to. Jako że sama fotografuję tylko dla własnej przyjemności to całkowicie rozumiem koleżankę. A to że jakieś osoby po całej imprezie chcą się umówić na dodatkowe zdjęcia robione dla nich czysto for fun a dla Spa w celu doskonalenia się to nie jest zbrodnia.
Myślę, że większość z Państwa którzy teraz piszą o nieszanowaniu się bo dziewczyna nie pobiera za to pieniędzy też byli kiedyś w takiej sytuacji. A na kim Państwo się uczyli robić zdjęcia na znajomych, rodzinie znajomych naszych znajomych prawda! Przecież też nie byliście od urodzenia wybitnymi fotografami którzy od razu wiedzieli jak zrobić zdjęcie żeby był fajny kadr itp. To o co ta afera. Ja też nigdy nie wzięłabym pieniędzy za coś co robię dla własnej przyjemności i nie jestem w tym profesjonalistką albo nie jest to mój zawód.
A za Ciebie Spa trzymam kciuki! Skorzystaj z któreś ofert które są podane na tym forum :). Udanej pracy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

MP na szczęście jestem szefem u siebie i nie muszę pracować 8 godzin za darmo:)

Myślę,że mylisz pojęcia,bo fotografia dla Spa pewnie jest przyjemnością i nie robi zdjęć z przymusu tka jak niektórzy chodzą do pracy bo muszą,więc nie porównuj fotografii z np z pracą w biurze.

to nie od ceny zależy jakiej jakości będą zdjęcia,wiem wiem zaraz napiszesz,ze zdjęcia muszą być drogie,bo sprzęt jest drogi itd,ok tak się składa,ze wczoraj akurat widziałam sesję dziewczyny która robi ją za 100zł,świetne to były zdjęcia i naprawdę nie rózniły się od tych robionych za 3000tysiące.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...