Plener ślubny za darmo

Hej. Moja kumpela z roku zajmuje się od kilku lat fotografią. Nigdy nie robiła tego w celach zarobkowych tylko dla swej przyjemności. Chciałaby spróbować swoich sił w wykonywaniu ślubnych zdjęć plenerowych, jednak ciężko jest "dotrzeć" do takich modeli :) Dlatego mam do Was pytanie: czy któraś z Was (obojętnie czy jesteś przed ślubem czy po) odważyłaby się na coś takiego? Dodam, że usługa byłaby oczywiście darmowa więc nic nie ryzykujecie. Kumpela chce stworzyć portfolio i zobaczyć czy będzie się w tym spełniała.
Z góry dzięki za Wasze opinie na ten temat :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

Re: Plener ślubny za darmo

Bardzo chętnie skorzystamy, my również mamy Ślub 7 maja i możemy umówić się w innym terminie:) emi.gruszka@wp.pl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

I właśnie tutaj odkryliśmy sedno sprawy ;) Niezła akcja widzę tutaj się wywiązała. Dziewczyna chciała tylko zrobić zdjęcia. Wyjaśniła na jakich jest to zasadach, a oczywiście są tacy, którzy jej tego zabronią i dodatkowo jeszcze nawrzucają... od taka nasza mentalność. No ale niestety. Dziewczyna i tak to pewnie zrobi bo inni mają wasze uwagi "gdzieś głęboko". Uświadomię was troszkę, że jadąc dziewczynę i osoby, które się zgodziły wziąć udział w jej sesji są przykładem dla innych aby omijać wasze studia. Bo jednak ubliżając swoim "potencjalnym klientom" macie na myśli waszych również przyszłych. Osobiście zapamiętam wasze nazwy studiów tak dla przezorności. Żeby wam na złość zrobić tak jak wy tej dziewczynie będę wszystkim mówił jacy wy to jesteście kiepscy. Info dla was. Tak, też szukam fotografa na wesele. Tak, chciałem się zdecydować z moją narzeczoną na jedno z waszych studiów. Pozdro :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

nie zgodzę się z Tobą...

Pierwszy ślub (bez portfolio) zrobiłem za 450 zł. Oddałem 50 zdjęć.

Drugi ślub za 600 zł, trzeci za 1000 zł.

Wniosek z tego taki, że nie trzeba robić za darmo, żeby stworzyć portfolio.

Teraz nie schodzę poniżej 3000 za zlecenie, ale bardzo ciężko było oferować taki poziom cenowy zaczynając pracę za śmieszne pieniądze. Nie chcę być źle zrozumiany, ale jak ktoś zaczyna za 0 zł, to wskoczyć na płatne zlecenia będzie mu bardzo trudno.

"do par nie bojących się spróbować: nie raz słyszałam o darmowych sesjach, a do tego słyszałam też, że pary są bardziej zadowolone ze zdjęć z tych darmowych, bo młodzi fotografowie bardziej się starają ;p"
nie rozumiem toku rozumowania - skąd te pary wiedzą, że są bardziej zadowolone??
chyba, że chodzi Ci o to, że są zadowolone, bo nie miały by nic, a tak, to przynajmniej mają kilka gniotów?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

jeszcze może dopisze tak: szacunku do siebie fotografowie wypowiadający się nie zyskują
już wiem, że ja wybierając fotografów na swój ślub, nie wzięłabym żadnego/żadnej z Was z racji na niesympatyczne komentarze

poza tym Spa nie pisała nigdzie, że będzie robić zdjęcia za darmo przez całe życie
cyknie sobie trochę fotek, jak jej się spodoba, pójdzie dalej, jak nie to odpuści i tyle

miłego wieczoru wszystkim nienawistnikom i jeszcze milszego sympatykom ;]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

anek ślubny biznes jak to nazwałeś to wcale nie jest taka wielka kasa z punktu widzenia usługodawcy ale to wiedzą ci co w tym siedzą;)
no ale autorce chodzi tylko o plener to wielkiej krzywdy nie zrobi nawet jak się zdjęcia nie spodobają;) a dla pary co nie ma pleneru w planach i tak nie wzięłaby fotografa to taki dodatek, nie koniecznie wujek czy znajomy zgodzi sie być ciągany po lasach;) Można sie spierać kto jest frajerem ale to umowa między tymi ludźmi co się na to zdecydują;)
a z tym "strzelaniem w kolano" to pani spa musi sama do tego dojść;) może za kilka lat będzie w takim wątku również z oburzeniem pisać;)
miłej nocki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

to ja jeszcze dorzucę swoje przysłowiowe "3 grosze".
do Państwa "Wielkich Fotografów" moim zdaniem nie macie prawa krytykować dziewczyny, bo tylko durni z siebie robicie. przecież wiadomo, że przemawia przez Was kasa, kasa i jeszcze raz kasa...
nawet gdyby, tak jak ktoś pisał, chciała zrobić sesję ze te 100zł, czy 200 nawet, to i tak byście na nią najechali, że tak mało bierze, że psuje rynek itp. itd.
więc ogólnie: śmieszycie mnie ze swoimi wielkopańskimi komentarzami
jak ktoś będzie chciał sobie zrobić sesję z Spa to i tak zrobi i go nie zniechęcicie, a jak Spa będzie chciała tą sesję zrobić, to też zrobi i na nic Wasze gadanie
do par nie bojących się spróbować: nie raz słyszałam o darmowych sesjach, a do tego słyszałam też, że pary są bardziej zadowolone ze zdjęć z tych darmowych, bo młodzi fotografowie bardziej się starają ;p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie wiem czy wiesz, ze moze lekarski staz po studiach jest platny, ale pozniej wielu pracuje za darmo podczas robienia specjalizacji! Gdyby platnych miejsc stazowych bylo za malo, rowniez ten pierwszy rok po studiach wielu pracowaloby za darmo. Za studenckie praktyki tez nikt nie placi. Sa tez rozne instytucje charytatywne itp, gdzie leczy sie za darmo.
Jest tez cos takiego, jak darmowe porady prawne.
W pewnych sytuacjach praca za darmo jest jak najbardziej oczywista i sie koledzy nie powinni wkurzac, ze ktos niby "psuje rynek".
Zreszta nie wyobrazam sobie takiej sytuacji, ze ktos komus zabrania pracowania bez wynagrodzenia!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak ktoś wujka poprosi,żeby Im zdjęcia pstryknął w plenerze, to też zrobicie taką burdę?

Rozumiem fotografów, którzy już pracują i mają portfolio.
Brzydko mówiąc : fotograf to zawód. Płatny. Jak każda praca czy to na umowę czy na umowę zlecenie.
Rozróżnić jednak trzeba fotografa od człowieka z aparatem.

Spa to człowiek z aparatem.
Dziś dla niej sesja profesjonalna to abstrakcja,bo kto zapłaci za kota worku (chyba idiota).
Dziewczyna ryzykuje,ale i ryzykuje para młoda,ale jak wujka o zrobienie zdjęć poprosi, to ryzyko będzie podobne.

p.s. Wierzyć mi się nie chce,że ludzie,którzy mają talent i dobry warsztat, muszą uciekać się do robienia burd na publicznych forach.
Jak fotograf jest dobry, to jest wart każdej ceny,a klienci sami się o niego zabijają. ot co!
Dobre portfolio broni się samo.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

"fotografia nie jest ich pasją i nie traktuja jej jak sztuki"

i co w związku z tym?
ciekawe jakbym powiedział Twojemu szefowi, że Twoja praca nie jest Twoją pasją i nie traktujesz jej jak sztuki, a przychodzisz tylko odbębnić 8 godzin... w związku z tym pracuj za darmo i chwal się tym dookoła :)
Fotografia to rzemiosło, SZTUKĄ jest zarabiać na niej... ;)

"Po prostu zal Wam,ze przez propozycje Spa wy tracicie klientow,o to tu chodzi,bo przeciez nie o jakies tam wyimaginowane zasady ktore narzuciliscie."
Klient za darmo, to nie klient,
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

"ludzie, jest wolny rynek! musicie się z tym pogodzić, ze konkurencja to zwyczajna praktyka kapitalizmu"

jak dla mnie, to mylisz pojęcie wolnego rynku z SZARĄ STREFĄ.

"jeśli ktoś chce zachęcić klientów robiąc zdjęcia za darmo, to dobrze"
za darmo? to chyba zleceniobiorcy nie można nazwać klientem...

jeśli chcesz zrobić tylko plener... odpuść sobie...

bo jest to najprostszy do ogarnięcia element całego zlecenia... ubierz jakąś koleżankę w białą kieckę, a kolegę w garnitur i po sprawie...

rozumiem jakbyś napisała - tylko kościół, albo kościół + pierwszy taniec...

Ej ludzie, wyluzujcie, to przeciez tylko fotki! No i co z tego, jesli nawet dziewczyna to schrzani? Swiat sie zawali? Malzenstwo sie rozpadnie?
Ja rozumiem, ze dla "super mega profesjonalnych fotografow" i zaaferowanych panien mlodych to moze najwazniejsza rzecz na swiecie, ale to tylko zwykloe zdjecia ;)
Naprawde straaaszne ryzyko podejmuja ci, co sie na to zdecyduja :D
Ale troche rozumiem wkurzonych fotografof. Slubny biznes to przeciez maszynka do robinia pieniedzy i trzeba utrzymywac mit waznosci tych wszystkich pierdol, zeby interes sie krecil. No i zawsze lepiej miec mniejsza konkurencje. Ale nie martwcie sie, jeleni, ktorych mozna z okazji "strasznie waznego wydarzenia w ich zyciu" wydoic starczy dla wszystkich ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

faktycznie Marek, nie uwierzę. ja bym sie nie zgodziła!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

dlatego proponuję tylko dodatkowy plener. nie zgodziłabym się (z moim doświadczeniem) robić zdjęć na weselu, bo wiem, że tej chwili się nie powtórzy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Spa nie przejmuj sie tymi pseudo-fotografami,co robią wszystko da kasy,bo skoro tylko kasa sie dla nich liczy to znaczy,e fotografia nie jest ich pasją i nie traktuja jej jak sztuki.

Spa wyraznie napisał,ze slubnych zdjęc nie robila i nie wezmie pieniedzy bo nie wie jak wyjda zdjecia,trudno to zrozumiec?
To prosciej,nie chce po prostu by ludzie czuli sie oszukani!!!!
bo jak cos nie wyjdzie to co?Bedzie miala oddac im kase?

Po prostu zal Wam,ze przez propozycje Spa wy tracicie klientow,o to tu chodzi,bo przeciez nie o jakies tam wyimaginowane zasady ktore narzuciliscie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Spa, nie przejmuj się gadaniem "wielkich fotografów". Oczywiście, że jeśli ktoś chce mieć ładną pamiątkę, to i tak weźmie sobie fotografa, a twoje zdjęcia - tak jak piszesz- mogą służyć jedynie jako dodatek. Powodzenia życzę w spełnianiu marzeń :)

"GRATULUJE ODWAGI TYM KTORZY SKORZYSTAJĄ. Ślub to jedyne takie wydarzenie w życiu i brać COŚ bo jest za darmochę to lekkie nieporozumienie. "
Dlatego proponowałam tylko plener. I wiem, że zdjęcia ślubne są bardzo ważną i cenną pamiątką, dlatego kobietą, które się do mnie odezwały powiedziałam, że zdjęcia ze mną powinny potraktować jako dodatkowe, a nie główne.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Kreatywność i jeszcze raz kreatywność."
za darmo nie można być kreatywnym?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie uwierzysz, ale ja biorę pieniądze za swoją pracę, a pary i tak zgadzają się na publikacje zdjęć w moim folio..

ale tu są warunki: wykorzystam wasze zdjęcia w portfolio.

Inne tematy z forum

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...