Po macierzyńskim wybrać wpierw zaległy urlop czy L4 na dziecko

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
co będzie bardziej korzystne dla mnie. I jak sie ma 2 dzieci to te 60 dni przysługuje na kazde dziecko czy max.60 dni na wszytkie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Po macierzyńskim wybrać wpierw zaległy urlop czy L4 na dziecko

jeśli na urlopie zachoruje ci dziecko, to opieka nie przerywa twojego urlopu, na urlopie możesz sprawować opiekę nad dzieckiem. 60 dni jest łącznie na wszystkie dzieci w roku. tyle wiem, ale kadrową nie jestem.

Za urlop dostajesz 100% pensji, a na zwolnieniu tak jakbyś sama chorowała, czyli 80% i jeszcze musisz wypełniać w kadrach wniosek o wypłatę zasiłku chorobowego. Wypłaci Ci go ZUS albo pracodawca, zależnie od wielkości firmy. Jeśli chodzi o limit 60 dni to nie pomogę.

Znalazłam info na stronie ZUSu:
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433

"Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad zdrowym dzieckiem do lat 8 i chorym dzieckiem do lat 14, albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę dzieci i liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku kalendarzowym."

Po macierzyńskim (i dodatkowym macierzyńskim) najpierw lepiej wykorzystać urlop wypoczynkowy - bo pracodawca musi go udzielić (jeśli przypada bezpośrednio). A w przypadku, gdy po macierzyńskim pracownica przebywa na L-4, to po tym czasie pracodawca nie musi udzielać urlopu (chyba, że ma zaległy, a już jest po 31 marca).

Inne tematy z forum

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

Rozwiązania w domu (3 odpowiedzi)

Opłaca się ładować się teraz w te wszystkie dodatki typu kolektory, rekuperacja, studnia itd.?

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (120 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...