Pociąg dla wytwałych z Gdyni do Katowic w 2020 r.

Opinie do artykułu: Pociąg dla wytwałych z Gdyni do Katowic w 2020 r..
Artykuł na temat: Kolej Gdynia-Warszawa

Przewoźnik działający pod marką Polregio chce przywrócić połączenia międzywojewódzkie. Jednym z takich ma być w 2020 r. wakacyjny pociąg Gdynia - Katowice obsługiwany pociągiem serii EN-57. Skład znany jest pasażerom linii SKM w Trójmieście.

Niedawno informowaliśmy o planach przewozowych spółki PKP Intercity i Arriva przygotowywanych dla pasażerów z Trójmiasta. Swoją propozycję szykuję też spółka Przewozy Regionalne, działająca pod marką handlową Polregio.

Przewoźnik ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Ale za 100 lat w szkołach zamiast angielskiego będziemy się uczyć mandaryńskiego."

Może ty, ja raczej nie dożyję :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kiedyś jeździły już takie pociągi. Osobowy się to nazywało, stawało na każdej stacyjce.

I do Katowic właśnie trafiały się składy żywcem wzięte z SKM, jedyna różnica to czynne kibelki.
Jechało toto ponad 12 godzin z Gdańska do Katowic. Miałem okazję parę razy zaliczyć tę niezapomnianą podróż.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gotenhafen a nie Gdingen
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tyrystory i styczniki

Kiedyś jako student Wydziału Elektrycznego AM kompletnie napruty rozpaczliwie szukałem WC w SKM relacji Danzig- Gdingen, tej o 3 am z kawałkiem.(pociąg trzeźwych inaczej)
Ktoś zapomniał zamknąć drzwi , i zamiast kibla zobaczyłem iskry od łączeń styczników (zmieniało się to wraz z przyspieszanie składu)
Były tam tez tyrystory mocy.
Od razu uświadomiłem sobie, że tam jest 3kV prądu stałego. Przetrzeźwiałem natychmiast...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

PKP

Polecam pociąg z Gdyni do Rzeszowa przez Białystok, który jedzie ponad 15 godz.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale mówi, że do Sieradza, dlatego Turoń.

czytaj ze zrozumieniem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Takim przedwojennym składem to bym się chętnie przejechał na Hel w wakacje.

Parowozem OKl27 wraz z wagonami osobowymi typu BCy (tak zwane Boczniaki). Mega atrakcja turystyczna i komplet pasażerów gwarantowany.

Dziś na przejeździe widziałem skład z Helu z wagonami piętrowymi typu Bmnopux (Bohun) oraz 120A (Bonanza) - wagony pełne!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jaki Toruń?

Poczytaj ze zrozumieniem. Napisane jest że jedzie przez Zduńską Wole, wcześniej jest Bydgoszcz i Inowrcław.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

kto ma slaby portfel, ten musi miec twarda D....

:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jedno słowo: progres
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie każdy musi jechać z Gdyni do Katowic

Tego typu połączenia służą krótszym przejazdom, niekoniecznie na całej długości trasy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakieś 600 km w 7,5-8 godzin - szału nie ma

w latach 70 tych było podobnie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

w Polsce jest ok 100 km trasy na której podwyższono prędkośc do max 200 km/h

reszt to dalej 160 i mniej.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ech, dla wytrwałych?

Swojego czasu chodziła "Strzała Północy " ze Szczecina przez Trójmiasto, Olsztyn, Białystok do Krakowa zdaje się. To był trening wytrwałości.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale ty to jesteś światowy i to "u was",pewnie już gdzieś 2 miesiące siedzisz i zapomniałeś skąd pochodzisz.Dobrze, że jeszcze jakoś język czaisz, bo wtedy światowiec był by z Ciebie co nie miara.A teraz możesz wracać na zmywak do swojego pana.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2