Re: Pomózcie czy ktos z Was ma IKE w PZU ???
Mylicie IKE z formą inwestowani.
Indywidualne Konto Emerytalne to program oszczedzania na swoją emeryture i samo w sobie jest korzystne, bo odkładając 100-200 zł miesięczne uzbiera się za te 20-30 lat spora sumka, która przy wypłacie po osiągnięciu wieku emerytalnego, nie będzie opodatkowana.
Druga kwestią jest forma oszędzania w ramach IKE. I może to być rachunek inwestycyjny, akcje, obligacje czy choćby lokata. Ja ze swojego doświadczenia powiem tak: nie ma cudów, jak ktoś obiecuje wiecej zysków niż oferuje przecietna lokata, to najpewniej wiąże się z tym ryzyko (tylko "doradca" jakoś o tym nie mowi). Ja wybrałam obligacje 10-letnie w ramach - przęcietne zyski, ale pewne, nic mnie tutaj nie zaskoczy (bo jak zaskakuje, to zwykle na minus). Konto w PKO, chyba jest jakaś roczna opłata za prowadzenie konta. Wiem ile mam, w każdej chwili mogę całość wypłacić, bez żadnych strat - tylko wtedy muszę zapłacić podatek.
Nie wiem jak w tym PZU, ale może to jest z jakąś formą ubezpieczenia? Bo to w końcu PZU. Czyli ta część co idzie na ubezpieczenie, to ją można spisać na straty. Nie wiem czy to sie opłaca. Ale z wszelkimi emerytalno-inwestycyjno-ubezpieczeniowymi cudami byłabym ostrożna. Ale każdy robi jak uważa, są osoby, które muszą mieć bata nad glową (np. wysokie koszty zerwania umowy), żeby nie wypacić tego wczesniej i nie wydac na bzdury :-)
0
0