Poprostu mam juz dość!!!

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Cześć Dziewczyny, pisze tutaj bo juz poprostu nie iwem co robic:(
Mieszkam z mężem u jego babci, i szczerze to babcia od poczatku mnie nie lubi (łagodnie mówiąc) ma mnie wszedzie obagadane na wszystkie sposoby i wymysla niestworzone historie, dzisiaj zrobila mi awanture o kotare powieszona u góry przy schodach a powiesilismy ja bo wialo nam z dołu zimnem, zaczela mi wymyslac ze jestem nie wiadomo jaka i ze wszyscy wiedza na osiedlu jaka jestem bo widza co robie zastanawiam sie jak moga widziec skoro ja z tad nie mam (niestety) żadnych znajomych podejrzewam ze to dzieki niej pewnie mam okropna opinie jeszcze zanim sie tu wprowadziłam a mieszkamy tu juz ponad 4 lata.
Ja juz naprawde mam dość jej ciaglych gróśb i swiadomosci ze ma ze mnie zrobiona niewiadomo jaka wredna dziewczyne na osiedlu przez dlugi czas sie nie przejmowalam ale teraz to juz chyba pomalu sie zalamuje bo tyle czasu a ona ciagle mnie oczernia:(
Wiem ze w sumie nie powinnam takich zeczy tu pisac ale komus musze sie wygadac:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Poprostu mam juz dość!!!

jak dal mnie to masz meza w pierwszej kolejnosci od wygadania sie a nie internet niestety. zwlaszcza, ze to jego babcia i teoretycznie moze miec ogromny wplyw na jej postepowanie.

chyba czas najwyzszy wynajc mieszkano i byc na swoim...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

z mężem rozmawiam ale on nie lubi rozmawiac na takie tematy babci powie kilka slow tylko ze do niej to nie dociera i za jakis czas znowu jest awantura o nic i grosby niewiadomo jakie a na wynajem mieszkania nas nie stac

Wiesz co szczerze ci współczuję bo wiem jak to jest przerabiałam podobny temat tylko że nie z babcią...I zastanawiam się dlaczego niektóre stare baby są takie p****ane, dosłownie,co im to daje takie obrabianie zada i wpierniczanie się w NIE SWOJE sprawy Jesteś bardzo tolerancyjna bo z moim charakterkiem to najpierw bym porozmawiała zapytałam jej wprost o co jej chodzi co chce tym osiągnąć,co jej zrobiłam ,jak by nie poskutkowało to bym powiedziała dosadniej,a jeżeli to by nie przyniosło skutku to dosłownie bym chwyciła za mordę na osobności i powiedziałabym jej w te słowa NIE WPIERDALAJ MI SIĘ W ŻYCIE I NIE OBRABIAJ MI DUPY ,JAK SIĘ NUDZISZ TO ZAPAKUJ WALIZKĘ WSIĄDŹ W TRAMWAJ I JEDŹ NA PLAŻĘ I PRZYZWYCZAJAJ SIĘ DO PIASKU BO JUŻ PORA JAK NIE POTRAFISZ ŻYĆ NORMALNIE Z LUDŹMI sorry za ten tekst ale jestem tolerancyjna i wyrozumiała do czasu,nawet dla ludzi w pewnym wieku .Czy twój mąż z nią próbował rozmawiać ,dlaczego tak się zachowuje i ciągle się ciebie czepia?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

a ja bym jej powiedziała ze slyszałam jak ją ktos obgadywał w sklepie i ze się ciebie ktoś zapytał jak ty z nią wytrzymujesz pod jednym dachem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

hehe usmialam sie z tym tekstem o piachu:) ja tez czasem mam ochote jej dosadnie powiedziec pare slow i kiedys jej nawet powiedzialam i wyprowadzilam sie na miesiac a potem babcia zaczela klamac mi w zywe oczy przy mezu ze nic takiego nie mowila i takie tam ale siedzialam cicho bo mieszkam u niej placic za wynajem nie palce tylko rachunki na pol placimy no i meza mam dopiero od 2 tygodni a mieszkamy 4 lata wiec co badz bylam cicho a babcia to poprostu jest zazdrosna o wnuka bo moj maz zawsze byl ten najlepszy najukochanszy. Jak pisałam wczesniej maz z nia rozmawial ale w zywe oczy klamala ze ona nic takiego nie mowila ale sama sie poplatala w zeznaniach i nie udalo jej sie go oszukac bo ja na dodatek mialam swiadkow:) teraz jest tak ze jak cos jej nie pasuje to moj mowi do niej babcia idz juz bo atmosfere psujesz krotko i na temat bo inaczej to z nia nie idzie rozmawiac a obrabianie tylka to podejrzewam ze ma we krwi bo zreszta nie tylko o mnie mowi:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

beti kiedys jej powiedzialam ze ktos mi powiedzial ze ona jest nie do wytrzymania ale stwierdzila ze to niemozliwe bo ona jest w porzadku i ja tu kazdy szanuje wiec splywa to po niej jak po kaczce

MamoSandry to co napisałaś że to nie prawda że ktoś o niej źle mówi i spływa po niej jak po kaczce i że ona jest w porządku to jak bym moją babcię słyszała...Nie rozmawiam z nią od przynajmniej od 10 lat bo ma lepszą rodzinę...A jej ukochane i wspaniałe wnuki i syn będac w Polsce rzadko kiedy ją odwiedzają ...Taka babunia kochana,przepisała chate na jednego ,czekam tylko jak umieści ją w domu staruszka i opyli chatę...Jakie wtedy wnuki kochane będą.

O beti dobrze prawi chciałam właśnie pisać że czasami "wroga" jest dobrze zwalczyć jego własną bronią :)
Ja miałam przypadek ze pewna "koleżanka" zaczęła gadać o mnie takie rzeczy że ho ho ( wyssane z palca i wogóle ,ja bym takich rzeczy chyba nie wymyśliła do filmu nawet ) ,powiedziałam jej ze słyszałam jak ktoś o niej gadał i trochę się przymknęła a ja z kolei "rozpuściłam" tekst ( powiedziałam komuś kto wiedziałam na 100 % że jej powtórzy) że jej gębę zmasakruje jak będzie się interesiła nie swoim życiem i dupą.

Tak sposob dobry tylko nie na ta kobiete:( do tej pory zaciskalam zeby ale dzisiaj to przeszla sama siebie i nawet zasnac dzisiaj przez nia nie moge jak bylam w ciazy to tez mi trula i nerwowa strasznie bylam no i mala troszke nerwowa przez to jest, czasem to bym chciala zeby przyszla i powiedzilala wypad to wtedy bym miala swiety spokoj tlyko ze mieszkanie trzeba by bylo na szybko szukac a tanie to one nie sa...:(

Eh, miałam podobny problem ze swoją babcią. Mieszkałam u niej z moim mężem (jeszcze wtedy nie męzem) 3 lata. Z nią było jeszcze gorzej niż z waszą babcią, bo dochodzi do tego jeszcze choroba psychiczna (nieleczona z resztą), dochodziło też do rękoczynów z jej strony, nie chce mi sie nawet opowiadać. Jej zachowanie skłoniło nas do kupna swojego mieszkania, bo oboje byliśmy na skraju wytrzymałosci, nie dało się z nią mieszkać i żyć. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, teraz mamy swoje (tzn. bankowe, hehe)

to sie pocieszam ze meza babcia rekoma nie macha:) moze to nie na miejscu ale ciesze ze nie ja jedna mam taki problem myslalam ze to moze ze mna naprawde jest cos nie tak bo jakos nikt ze znajomych czy rodziny takiego problemu nie ma czy nie mial

Przykro mi, ale starszej osoby już nie zmienisz. Albo zaciśniesz zęby, będziesz ją tolerować i olejesz sprawę, albo się wyprowadzicie.

wyprowadźcie sie jak najszybciej, dziwię się,ze tak długo z ną mieszkasz. Sama jestes sobie winna troszkę, bo baby nie zmienisz. Ja bym się wyprowadziła i powiedziala kilka słów na odchodnym, a co!,

po slubie mieszkalismy rok z moimi rodzicami i widzialam,ze mój mąz nie bardzo się dobrze czuje w tej sytuacji. jak najszybciej się dało wyniesliśmy się chociaż mi tak źle nie bylo, wiadomo mniejsze opłaty itd... ale jestesmy małżenstwem a takie problemy wpływają też na wzajemne relacje, a potem dziecko, to może byc jeszcze gozej.

to smutne jak starsze osoby potrafia dopiec myśle ze najlepszym rozwiazaniem jest wyprowadzka bo ja bym nie wytrzymała ciaglego ponizania eh biedulka trzymam kciuki za pomyślne rozwiazanie dla ciebie

Widzisz kulka tak tu jest kochane dzieci ma a zadne jej nie odwiedze no dbra corki mieszkaja dosyc daleko ale tez raz na 3 lata przyjada a syn miszkajacy kulkadziesiat km od niej nie odwiedza jejw zeszlym roku byl doslownie 3 razy u niej i to na 5 minut ale to sa dzieci kochane i cala reszta jest najgorsza. a mieszkam tutaj tylk dlatego ze maz ma taki charakter ze na wynajem nie pojdzie bo placic nie bedzie komus skoro ma gdzie mieszkac a na kupno nas poprostu nie stac:( ale jak pisalam wczesniej mam czasem cicha nadzieje ze sama przyjdzie i nas wywali to wtedy w 5 bede spakowana i powiem jej kilka slow na odchodne;)

Mamosandry, syn mojej babci ją odwiedza raz w roku na 5 minut a mieszka 2 przystanki dalej ;) Na urodziny albo na święta nawet nie zadzwoni. To dopiero co?
Z resztą nikt nie mógł z nią wytrzymać. Mój dziadek jak jeszcze żył to wolał przebywać wszędzie, byle tylko nie w domu. Dopiero jak z nią zamieszkałam to dowiedziałam się czemu. Wcześniej wydawało mi się, że babcia jest śmieszna, bo śmiesznie gada. Ale ona jest śmieszna na 5 minut, na dłuższą mete to jest nie do wytrzymania. Ale ona inaczej nie potrafi. Nie można sie z nią w ogóle porozumieć. Na dodatek gada ciągle, w kółko to samo, wszystko od rzeczy.
Straszne było z nią mieszkanie, bo chcąc nie chcąc łączyły mnie z nią wspólne sprawy, i to dopiero był dramat, bo nic nie szło z nią ustalić, nic załatwić. Wielkim problemem stawała się najprostsza sprawa do załatwienia. Zachowywała się jak 4 letnie rozkapryszone dziecko.
Dzwoniła do swojej synowej zeby jej poskarżyć, że ja jej jeść nie daje, że zamykam ją w pokoju, że buty zabieram żeby nie mogła wyjść z domu....
Codzien wracałam szybko z pracy żeby jej zrobić obiad, a ona na to, że to "żarcie jest gorsze niż pasza dla świń". Dodam, że sama umie zrobić tylko grzanki pieczone na głębokim oleju i zupę parówkową i to jeszcze przypali.
A jak wracałam do domu to z sercem na ramieniu, bo bałam sie co w domu zastane. Robienie ognisk to było jej hobby, po świętach spaliła w domu choinke (razem z bombkami)

A wyzwiska od "k.." to była normalka

ojeju to wspolczuje tobie takiej babci, ja to staram sie znosic jej teksty i zachowania robienie mi na zlosc i wydzwanianie do swoich dzieci i gadanie na mniea obiadki tez jej musze robic bo czasem jak nie zorbie poprostu czasem mam inne plany to obiad zrobi ale dla siebie i dla mojego meza a kiedys to nawet awanture mi wielka zrobila bo obiadu nie bylo a pozno wrocilam i kupilam golabki w sloiku dla siebie i siostry bo poprostu myslalam ze juz babcia cos tam jadla no ale nie poprostu czekala laskawie na mnie az wroce i jej cos usmaze a gotowac potrafi traktuje mnie jak kucharke no ale ciagle mam nadzieje ze maz zmieni zdanie i sie z tad wyprowadzimy:)

mąz ma taki charakter,,, sorry to ty masz się męczyć,ze względu na ciebie powinien starać sie zmienić wasza sytuację, ja jakoś mogłam przez wzgląd na męza, bo mi było wygodnie i dobrze u rodziców ale nie chciałam,żeby on się źle czuł, a moja matka jeszcze taka zła nie jest

beata to nie takie proste mi z jednej strony tez jest ciezko sie spakowac tutaj mam 4 pokoje nie place za wynajem tylko niektore oplaty maz ma blisko do pracy a ja jestem taka ze w sumie siedze tutaj bo maz sie stad nie wyprowadzi jak wyzej pisalam ja sie juz raz wyprowadzilam na miesiac ale dalam sie namowic na powrot teraz żaluje bo babcia nas oszukala doslownie naobiecywala ze jak bedzie miala cos do nas to nam powie mezowi powiedziala ze go zamelduje ze to bedzie jego a teraz groz ze zburzy dom i nic nie bedzie...ach szkoda slow ale wiem ze w sumie to powinnam ruszyc tylek i sama sie wyniesc ale przez jakis czas byl spokoj tylko teraz znowu zaczyna sie obagdywanie i awantury a im dluzej tu mieszkam tym ciezej sie spakowac...

No niestety nie chce Cie martwic, ale taka sytuacja bedzie trwala dopoki bedziecie z babcia (u babci) mieszkac, z mniejszymi bąz wiekszymi przerwami, a na starosc te okropne cechy charakteru jeszcze sie pogłębiaja...

Babcia jest góra bo to Jej chata... a Wy mieszkacie u Niej wiec pewnie mysli, ze moze sobie porządzic...

No i macie dwa wyjscia, mieszkac z babcia i wysluchiwac tego co ma do powiedzenia, aleeeee miec 4 pokoje i placic mniej, albo zacisnac pasa i sie wyprowadzic i zyc spokojniej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiem ze to drugie wyjscie jest o niebo lepsze no i babcia wlasnie tak mysli ze skoro dom jej to moze nami rzadzic chyba bede musiala jeszcze raz na powaznie z moim mezulkime pogadac:) tylko ze niestety wiem jak bedzie ta rozmowa wygladac:( ale spruboje:) dzieki dziewczyny jakos mi lepiej jak moge poczytac wasze zdanie. jakos mi lepiej:) przemowilysciew mi do rozumu ze lepiej bedzie miec 2 pokoje ale spokoj:)

no niestety jak chcesz to mieszkaj ale nie nażekaj potem:) bo wyjście jest jedno. ja bym nie mieszkała gdzies, gdzie by mi źle było, nie wymyślaj przeszkód, bo jak się chce to wszystko można. Nikt ci nie usunie babci;) ani nie odprawi na niej egzorcyzmów...;) Wolałabym nawet mniejsze ale w spokoju. usiądź z mężem pogadaj. Możecie isć do banku niech wam wyliczą zdolnosć kredytową to nic nie kosztuje a zorientujecie się na ile was stać.

racja, no to koniec narzekania:) trzeba poprostu sie wyprowadzic:) jeszcze raz dzieki dziewczyny:)

MamaSandry - nie możecie się wyprowadzić do Rodziców?

ja po awanturze z Teściową(byłam w 8mc) chciałam się pakować natychmiast i wracać do Mamy :) poszłam do sypialni i zaczęłam się pakować ;)
ale Mąż mnie uspokoił i wyszło na to - że Teściowej nie było przez m-c do naszej wyprowadzki ;) tzn. była na wsi, na działce, a jak wracała do domu, to my spaliśmy u mojej Mamy :] i jednocześnie robiliśmy remont :)
stwierdziłam, że wolę gnieść się na 11m2 w jednym pokoju z Mężem i dzieckiem, niż mieć 2 duże pokoje u Teściów i ciągłe nerwy ;)

niestety też póki co nie mamy nawet co myśleć o swoim mieszkaniu (tylko Mariusz pracuje, ja jestem na wychowawczym, a on nowego roku - na bezrobociu :P ustaliliśmy, że pójdę do pracy jak Gabryś pójdzie do przedszkola)

No niestety, tak to własnie jest. Babcia jest górą, bo to jej dom i myśli, że wszystko jej wolno. Dziewczyny mają racje. Albo zaciśniesz zęby i bedziesz mieszkać u babci w 4 pokojach za darmo, albo bedziecie coś wynajmować, może kupicie i wydawać bedziecie mnóstwo kasy na małe mieszkanie, ale za to w spokoju bedziecie mieszkać. Ale z drugiej strony widzę, że mężowi wcale sie nie podoba pomysł wyprowadzki i jak potem bedzie jakiś problem zeby wszystko poopłacać to Ci walnie tekstem "było trzeba mieszkać u babci".

Można też liczyć na rychłe odejście babci w strone tęczy.... ale wiem, że takie cholery, jak na złość, długo sie trzymają przy życiu ;))))))
(to tak żartem oczywiście)

Mieszkanie z tesciami z tego co wiem zazwyczaj zle sie konczy. Z tego co piszesz, to z babcia jest jeszcze gorzej :/ Ja bardzo kocham swoich dziadkow, ale nie wyobrazam sobie mieszkania u nich, bo starsi ludzie maja po prostu swoje przyzwyczajenia i dziwactwa, ktorych juz w tym wieku nie da sie zmienic.
A z mezem musisz pogadac powaznie. On nie chce wydawac kasy? Ojej, biedactwo :P A zone chce miec i normalna rodzine? Widac nie da sie tego pogodzic.
I tak ku przestrodze: kumpel mieszkal z tesciami i babcia zony, tez dlatego, ze mieli tam duzo miejsca i nie musieli placic. Nie mogl namowic zony na wyprowadzke i........ juz sie rozstali :(

Przeważnie takie mieszkanie z teściami/babciami doprowadza do rozpadów związków/małżeństw.....Nie mówię że w każdym przypadku ale doprowadza...........

Kulka tekst z piachem jest idealny dla mojej sąsiadki chyba go kiedyś wykorzystam heheheh
Mamo Sandry niestety stare kobiety tak maja poprostu dawno jej nik nie szturchnoł to i sie czepia to tak dosadnie dla plotkar ale sa tez tak kochane babcie jak moja ale pewnie jakbym miala z nia mieszkac po czasie tez była by jazda innego harakteru ale jednak ....

Tak abstrachujac to nigdy nie wiemy jacy my bedziemy za te kilkadziesiat lat .... jest taka reklama nawet....

Ja wiem ze nawet najukochansi rodzice tesciowie dziadkowie itp pod jednym dachem z młodymi to zly pomysł nawet patrzac na kwestie finansowa w zyciu bym się na to niezgodziła powodzenia

może się od niej wyprowadźcie?

wydaje mi się że wyprowadzka bedzie najrozsądniejszym wyjściem. Ja przed naszą wyprowadzką czułam, że jeżeli nic nie zrobimy to nasz związek sie skończy. Swoje frustracje rozładowywaliśmy na sobie, już zaczynało być naprawde z nami źle. A do tego chcieliśmy mieć dziecko, a przy babci to by było kompletnym szaleństwem.
A babcia... mnie nastawiała przeciwko męzowi, męża przeciwko mnie.... niby wiedziałam, że babcia gada bzdury, ale jednak to powoli wbijało gwóźdź do trumny naszego związku.

Całe szczęście, że podjeliśmy tą decyzję o wyprowadzce. Dzięki temu, że babcia była taka nieznośna i nie mogliśmy z nią dłużej wytrzymać udało nam sie kupić mieszkanie przed tym całym boomem cenowym. Gdybyśmy mogli znosić ją choć kilka m-cy dłużej, już na taką cene byśmy sie nie załapali ;))) No i oczywiście nasz związek na nowo odżył! :)))
Tylko trzeba się wziąść w garść i zrobić pierwszy krok

ja nie chcę babci bronić, ale pewnie ma z 70 lat i ciężko już ludzi w takim wieku zmieniać, prawdopodobnie babcia słyszy wszystko co co niej mówisz ale nie słucha lub co najwyżej słucha tylko część.

najrozsądniej byłoby się wyprowadzić. wiem, że łatwo mówić, bo ceny najmu a tym bardziej zakupu wysokie, ale ciągłe kłótnie-między Tobą a babcią i między Topbą a mężem są warte zaciśnięcia pasa i pójścia na swoje

Szkoda nerwow Twoich i meza, do tego cala atmosfera ma wplyw na dziecko. Nie ma co sie zastanawiac. Nawet male mieszkanko i 30lat kredytu bedzie lepsze dla Was wszystkich-tak wnioskuje po tym co napisalas.
Moze jak bedziecie widywac babcie 3 razy w roku wasze relacje sie poprawia ;)
Trzymam kciuki,zeby sie Wam udalo.
Moze rodzice Wam pomoga,zebyscie uzbierali na wlasny wklad.

Kulka, rządzisz!

wlasnie wrocilam do domku:) caly dzien mnie nie bylo a biedna babcia nawet obiadu sobie nie zrobila:/ ale mniejsza o to:) co do tego rozpadu zwiazku to babcia nawet prubowala nas rozdzielic kiedys jak sie wyprowadzilam na miesiac to kazala mezowi zosyac z nia a ja z dzieckiem mialam sobie zostac tam gdzie jestem. wlasnie stwierdzilam dzisiaj ze wole zyc skromniej ale miec swiety spokoj:) teraz tylko czeka mnie rozmowa z mezem:)

trzymam kciuki za powodzenie ;)

To oby udalo sie mezowi przemowic do rozsadku :)
Teraz Ty i dziecko jestescie jego rodzina i powinniscie byc dla niego najwazniejsi, nie babcia, rodzice, czy kto tam jeszcze.
Mojemu koledze nie udalo sie zony namowic do wyprowadzki od rodzicow i babci i juz sie rozstali. Niech to bedzie dla Was przestroga.

Jak to zawsze z mężem mówiliśmy zanim się z domu wyprowadziliśmy "jak jestem u siebie, to śmieci wyniosę kiedy mi się zachce" :) To tak trochę żartem było.
Bo prawda jest taka, że samemu jest zawsze najzdrowiej... Najgorzej jak ktoś się wtrąca. A jak jeszcze nastawia małżonków przeciw sobie, to już w ogóle nic, tylko uciekać. Dla dobra rodziny!
A babcia niech sobie sama zostanie i plotkuje ile jej się chce!

anek mam nadzieje ze u nas to sie tak nie skonczy jak u twojego kolegi:)
mąż stanie po mojej stronie tylko z ta przeprwadzka gorzej rozmawialam z nim i powiedzial tak jak mamy miec wlasne mieszkanie to musisz isc do pracy i w sumie ma racje tylko teraz pozostaje mi szukac taniej opiekunki albo taniego przedszkola:) a to wyjdzie nam na dobre bo i ja odpoczne i mala z dzieciakami pobedzie no i miedzy ludzi w koncu pojde po ponad 3 latach siedzenia w domu:)

starość nie radość... młodość nie wieczność...niestety...

Jak będziesz stara to pamiętaj by nie być taka jak babcia ;)
trochę z przymrużeniem oka ale nie wiem co Ci poradzić... ja raczej bym sie wyniosła gdziekolwiek, bo nie wytrzymałabym z kimś takim... Dobrze że macie stabilne i mocne małżeństwo bo mieszkając z kimś takim różnie to bywa...

powodzenia

Ewwa ja mam taki charakter ze nie daje się po kątach ustawiać i mam baaardzo niewyparzoną "gębę" bez względu kto mi udziela (dobre rady) ,jak mi sąsiadka truła dupę i mówiła jak mam z dzieckiem robić ( wszystko wiedząca a jej dzieci się chowały w żłobku tygodniowym....ale ona tyyyle dzieci wychowała)w upały nie wychodzić i takie tam to jej powiedziałam że najpierw wychodzę na upał a potem dziecko trzymam w zamrażalce w celu schłodzenia....jak mówiła do mojego synka (biegającego po trawie w ogródku) nie biegaj bo się wywrócisz i uderzysz o ( trawę?) i wybijesz oko to mówiłam że pobiegnę do domu wezmę widelec i wydłubie mu drugie ,jak dawałam pić małej to mówiła że za bardzo smoka wkładam jej do buzi to odpowiadałam że jak zechcę to wepchnę jej go razem z butelką i nic jej do tego ,ja nie lubię i nie daję innym rad nie proszona o nie i mam nadzieję że tak mi zostanie.Kiedyś siedziałam na ławce i szedł jakiś dziad przyczepił się do mnie chyba sam nie wiedział po co to mu właśnie powiedziałam niech spakuje tobołek wsiada w tramwaj i jedzie na plażę do piachu się przyzwyczajać .Moja babcia ma 84 lata jest MEGA moherem ale nie zawraca mi dupy dobrymi radami ,nie dogadujemy się w sprawach kościoła i polityki a tak to suuuper babcia,sprawności i umysłu nie jeden pozazdrości.

kulka ale ty masz paskudny charakter, po prostu wredne babsko. Wiem że niechciane rady mogą być upierdliwe, ale z pewnością dawane w dobrych intencjach. A ty od razu z grubej rury....

czytam te posty i zgadzam się z korbą - kulka ostra jesteś ale nie ma się czym chwalić....

Kulka.....nawet gdybym komentowała czyjeś "rady" tak jak Ty , to byłoby mi wstyd się do tego przyznać...
Chwalisz się tą"niewyparzona gębą" czy co????

a ja to chcialbym miec chociaz trooche tak niewyparzona buzie jak kulka:) przynajmniej ma swiety spokoj i nikt jej sie nie wtraca w wychowanie:) moze troszke za ostro aleskoro jej to nie przeszkadza i ma swety spokoj to czemu nie:)

a moim zdaniem jeśli ktoś nie ma taktu i wchodzi z butami w nasze życie, zachowuje się niegrzecznie, to nie znaczy jeszcze że musimy być takie same albo gorsze... jakby nasz świat wyglądał jakby każdy reagował tak na drugiego człowieka?
jakby ktoś z rodziny wtrącał się w moje zycie to bym się usamodzielniła a nie szczekała jak kulka...

Nie no, kulka ostro przesadza. Badz co badz starszym (i nie tylko) nalezy sie szacunek, nawet jesli nas denerwuja. Nie mozna sobie pozwolic wejsc na glowe, ale od razu chamskie pyskowki odstawiac.....
Ja mam stara wredna ciotke, ktora oczywiscie zawsze musi wyskakiwac z jakimis super radami, bo niby tak sie o wszystkich troszcxzy, a tak naprawde to paskudne babsko. Nikt jej nie lubi, ale wszyscy zachowujemy sie wobec niej grzecznie. Ci najbardziej na nia uczuleni po prostu staraja sie unikac kontaktu w miare mozliwosci :)
Co do Waszej sytuacji z babcia, to niestety dopoki mieszkacie u niej w domu, musicie sie zgodzic na jej warunki. Jedynym wyjsciem jest wyprowadzka.

anek my sie godzimy na jej warunki ale kontroluje kazde nasze zagranie cokolwiek robimy u siebie u gory ona juz u nas jest i komentuje po co to i wogole a potem dzwoni do tescia i sie zali a potem na dodatek on robi jakies awantury takze to niej tak ze my sobie robimy co my chcemy i gzdzie sie da...

no to się usamodzielnijcie, bo z tego co piszesz bierzesz to pod uwagę czyli masz taką możliwość... poza tym ja bym się po prsotu nie przejmowała gadaniem babci, co to Cię obchodzi co sobie pomyślą sąsiedzi, teściowie czy ktokolwiek....

fioka sasiedzi mnie tak naprawde nie obchodza ale 4 lata obrazania to troche duzo a jak przez 4 lata kazdy na osiedlu na ciebie krzywo patrzy to juz mam dosyc kazdemu sie cierpliwosc konczy:)

ja bym się wyprowadziła, takie rozmowy i rozważania tak naprawdę do nieczego nie prowadzą, tylko nakręcają... a sąsiedzi mogliby nam nie i 10 lat krzywo patrzeć, mam w życiu ważniejsze sprawy.

Nie napisałam że od razu takie teksty mówię ,jestem cierpliwa i tolerancyjna ale do czasu ,staram się uśmiechać i zaciskać zęby na niektórych ludzi ale nie zawsze rozumieją i trzeba im uświadamiać w mniej lub bardziej chamski sposób że nie należy komuś włazić w życie z buciorami ( tym bardziej jak w swoim ma się bajzel ), nie pozwolę sobie wejść na głowę tym bardziej ze te rady dają ludzie którzy sami nie chowali swoich dzieci bądź nie potrafili wychować ( chowali bezstresowo czyli -WCALE) a teraz są wielce mądrzy,dlaczego ktoś ma mi mówić jak mam chować swoje dzieci i jak mam z nimi postępować,to są MOJE dzieci i moja sprawa jak je wychowam ,tym bardziej ze niektórzy naprawdę nie mają taktu i udzielają rad (niekoniecznie dobrych ) nie proszeni o nie, nie raz słyszałam jak ktoś narzeka że rodzice i inni wtryniali się w wychowanie ich dzieci i życie i ich to denerwowało ,a teraz robią to samo,ja jestem osobą która ma swoje zdanie i nie obchodzi mnie to kto ile ma lat nie należy się wtrącać w NIE SWOJE sprawy,niech każdy pilnuje siebie swoich dzieci i swojego życia .

Fiolka myślisz że jak się usamodzielnisz to "dobre rady " się skończą? Czasami wręcz przeciwnie.

Z tymi dobrymi radami to tak własnie jest. Wszystko zależy od tego kto je daje, komu, w jaki sposób i w jakim momencie. Rady (szczególnie te na temat wychowywania dzieci) trzeba dawać niezwykle taktownie, bo łatwo urazić.
Wielokrotnie mi sie zdażyło, że rady dawali mi obcy ludzie (np. w autobusie), a to, że Madzia za lekko ubrana, a to że za grubo ubrana, bo przecież taki upał, a to, żebym kocyk jej odsuneła od buzi, a to, żebym folie przeciwdeszczową zdjęła bo sie dziecko udusi. Albo, że płacze, bo ma za ciepło, a ja wiem, że cycka chce. Jedna baba mi sie nawet wzieła za poprawianie koca w wózku. Staram się wtedy podziękować, mówię "Dziękuję, ale wiem że jej nie jest za gorąco". Myślą sobie może, że ja nie zauważyłam tego koca przy buzi, czy coś i chcą pomóc. Tak mi sie zdaje. To na pewno z troski, a nie ze złośliwości. Wczoraj np. koleżanka, która jeszcze nie ma dziecka (urodzi w styczniu) próbowała mi doradzać co do pielęgnacji Madzi po kąpieli. Przecież posłuchać można, a nóż powie coś ciekawego i przydatnego. I pewnie jak ona dziecko urodzi to ja też bede chciała jej jakoś pomóc i jakby co, bede jej opowiadać jak to było z Madzią.

Kala79 czego mam się wstydzić,tego że mam własne zdanie i nie potrzebuję być prowadzana za rączkę ? Wstydzić to powinien się ten który się wtrąca w nie swoje sprawy.jeżeli czegoś nie będę wiedziała bądź nie będę pewna i będę potrzebowała rady to po prostu o nią zapytam.Ja też widzę czasami że ktoś robi coś czego nie powinien bądź robi źle a mimo wszystko rad nie udzielam bo nie mam do tego prawa ,każdy robi jak uznaje za stosowne i nic mi do tego.

myślę że się nie skończą ale nie wiem jak można się nimi przejmować.

A czy jak rady daje ktoś kto wogóle nie ma dzieci i nie miał z nimi do czynienia ( wogóle ich nie planuje bo,śmierdzą i s****ą) a zamiast dzieci ma psa..... Też mam pokornie słuchać ? Bo i takie przypadki się zdarzały.

Fiolka ja się właśnie nie przejmuję i zaciskam zęby ale jak dziękuję za rady i delikatnie daję do zrozumienia że wystarczy a ktoś dalej stoi i swoje to po czasie nawet "święty" by nie wytrzymał,i wtedy jestem mniej miła i wyrozumiała,bo często dostaję "dobre" rady od ludzi którzy mają małe pojęcie o niektórych sprawach albo nie maja go wcale.Jestem cierpliwa i wyrozumiała ale jak każdy człowiek,do czasu.

Kulka, oczywiście, ze nie powinnaś wstydzić się tego, ze masz własne zdanie. Jednak sposób w jaki je wyrażasz...., no cóż, dla mnie jest nieco kontrowersyjny.

aj tam ,aj tam/naprawdę tak uważasz ewwa?

;kulka; ale Ty posiadasz słownictwo,a nie wyglądasz .

to konflikt pokoleń,babcia jest zazdosna o wnuczka ,o to że nie może rzadzić ,a tak naprawdę czuje się samotna,opuszczona i wszystko jej nie pasujwe.Starość bywa bardzo przykra,może kup od czasu do czasu czkoladki , kwiatka,powiedz komplement i zobacz czy pomoże

mika tego jej życzę aby pomogło,bo w przypadku mojego otoczenia nawet wazeliniarstwo nie pomaga.......i tak uważają się niektórzy za mądrzejszych

hehe ktos odkopal moja stary watek :)

Od ciebie?

no popatrz

a jak mamasandry??
przeprowadziłaś się?? co u babci?? :)

dalej mieszkamy u babci ale teraz od roku jest spokoj ten opisany incydent byl na szczescie ostatni :)

moze babcia czyta forum ;)

hehe kto wie... :)

Mamosandry !!Rozumiem że kogoś zbulwersowały komentarze KULKI .

Tylko i wyłącznie.Pozdrawiam!!!

mi się podobają komentarze kulki

Inne tematy z forum

Osiedle Hiszpańskie - opinie i oceny (2191 odpowiedzi)

Osiedle Hiszpańskie powstaje w południowej części Gdańska, pomiędzy potokami Kozackim i Oruńskim....

Jasieńskie Domy (6 odpowiedzi)

Osiedle domów znajduje się w jednym z najszybciej rozwijających się pod względem zabudowy...

Oliwkowa Park (24 odpowiedzi)

Oliwkowa Park znajduje się w części Gdańska, która w ostatnich latach niezwykle się rozwinęła....