Poród Swissmed

Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród Swissmed

Natalus, tak myslalam ze nigdy by nie zrobili w 36 tyg. bez koniecznosci. Masz zle doswiadczenia z poprzedniej cc czy sn? ja wlasnie chce bardzo sn a nie cc.. kazda widze inaczej do tego pochodzi;) Czekamy zatem na relacje.

sorha - to ja bede po tobie pod koniec maja na kwalifikacji, bo mam termin na 17.06 ale z usg narazie nic mi gin nie mowil odnosnie terminu...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nataluś, nie pisz takich rzeczy na ogólnym forum bo Ponury już czeka, żeby "zgłosić to swoim kolegom z dzielnicy" :-)

Witajcie Dziewczyny. Właśnie wróciłam z kwalifikacji do porodu. Ustalili mi termin cesarki na 05.05, czyli już niedługo. Będę wtedy w 39 tyg ciąży więc jednak czekają by jak najdłużej maluch był w brzuszku. U mnie cesarka dlatego bo... powiedzmy że rozchodzi mi się rana po poprzedniej cesarce;) Tak napisali mi w karcie. Ale tak na prawdę to nic mi się nie dzieje. Po prostu mam traumę po poprzednim porodzie i nie chcę tego jeszcze raz przeżywać.
Także dziewczyny które chcą cesarkę na tzw życzenie to się nic nie martwcie, tam się idzie dogadać.

Jeśli macie jakieś pytania to piszcie, choć koleżanka powyżej bardzo szczegółowo opisała oględziny szpitala:)

Pozdrawiam.

z kalendarza na 3 czerwca a z USG na 8 czerwca tak że na kwalifikację idę w połowie maja;

Sorha, a na kiedy masz termin?? dzieki za aktualne wiesci, moze jakas forumka ostatnio rodzila w swiss?

dziękuję za dodatkowe informacje:)

Cześć dziewczyny, dzisiaj bylismy z mężem na rozmowie w Swiss jak wygląda u nich porod itd (jestem dopiero w 31/32 tyg) więc wrzucam kilka aktualnych informacji - zwłaszcza dla dziewczyn, które zastanawiają się dopiero nad tym szpitalem;
Rozmawialiśmy z pielęgniarką i położną - oprowadzono nas też po oddziale:
- bardzo czysto i ładniutko :)
- dwie oddzielne sale porodowe + szatnia gdzie zostawia się na samym poczatku ubranie i torbę (później zanoszą ją do waszego pokoju) + salka z wanną z hydromasażem na I etap porodu;
- w sali porodowej oprócz łóżka drabinka, worek sako, piłka, telewizor (naprawdę spore te sale);
- sala do CC - ma duże przeszklone okno aby mąż mógł obserwować;
- chyba 3 dwuosobowe sale poporodowe i jedna jedynka (nie jest dodatkowo płatna czy coś - jak traficie że jest wolna to możecie być same);
- sala dla noworodków z lampami, inkubatorami i sprzętem do ratowania;
To o co się pyatałam i pamiętam:
- opieka lekarska zapewniona 24h (lekarz, położna, neonatolog);
- mają własny zapas krwi (jakby była potrzebna) i odpowiedni sprzęt do ratownia matki i dziecka;
- mają wlasną karetkę aby w razie poważnej komplikacji jechać do akademi medycznej (na parkingu stały nawet dwie);
To jesli chodzi o bezpieczenstwo :)
Co do porodu: klasyfikacja w 36 tyg. i po pozytywnej jeżeli zacznie się poród wcześniej niż termin to i tak i tak nas przyjmą;
- dziecko po porodzie naturalnym nie jest odśluzowywane (tylko po CC)
- wszystkie badania o jakich piszą na stronie są oczywiście wliczone w cenę;
- znieczulenie i ewnetualne inne leki (np. przeciwbolowe itp) też są w cenie;
- dziecko szczepione jest Engerix-em;
- nie trzeba nic zabierać dla dziecka ze sobą (zapeniaja ubranka, rożki, pampersy, kosmetyki itd); Oczywiście jak chcemy możemy zabrać nasze ubranka;
- jezeli nie chcemy to dziecko nie jest myte po porodzie - takie rzeczy jak mycie, jak długo dziecko ma być po porodzie przy nas (nie mówię o CC) ustalamy sami z pielęgniarką;
- Tata uczestniczy w badaniach maluszka
- namawiają do porodu aktywnego (w trakcie doradzają mamie jak najlepiej się ułozyć) z ochroną krocza (bardzo miła Pani położna tłumaczyła nam kiedy ewentualnie może dojść do nacięcia);
Jeżeli chodzi o rzeczy jakie mama powinna zabrać to:
- na poród dostaniemy koszulę jednorazową (chyba że bardzo chcemy w swojej);
- po porodzie zapewaniają podkłady ginekologiczne i inne niezbedne akcesoria;
- wystarczy mieć ze sobą koszulę po porodzie, jakiś szlafrok i klapki (ewentualnie większy ręcznik)
- mąż nie musi zmieniać obuwia
Odwiedziny są od 8 do 22-23;
Nasze pierwsze wrażenia BARDZO POZYTYWNE; obie Panie niezmiernie miłe i pomocne;
Wszędzie cichutko i spokojnie :)
W maju jedziemy na kwalifikację i jeśli będzie wszystko ok to napewno tam rodzimy :)

Re: Poród Swissmed - grudzien 2009

Dzięki dziewczyny.a kiedy się dowiem o sposobie znieczulenia?rozmowa o całej operacji jest na ostatnim ktg?dzis w nocy dostałam skurczy,już drugi raz w tym tyg.wzięłam no-spe i przeszło na szczęscie ,ale nie wiem co o tym myślec.termin cc mam na 21 kwietnia

Kkaja - akurat miałam ostatnio to samo pytanko - okazało się jednak że żona mojego męża kolegi kilka dni temu miała tam cesarkę więc poprosiłam aby się dowiedział :)

To co ważne - jesteś umówiona na konkretną godzinę i zapisana do ich kalendarza (lekarz prosił aby się nie spóźnić bo cały zespół już czeka - za wyjątkiem lekarza bo on przychodzi troszkę później) - wówczas zaczynają te ogólne zabiegi (ja będę miała narkozę pełną wiec nie wiem jak to będzie) - mąż tak jak napisała Maliwna stoi za szybą i ponoć dokładnie wszystko widzi. Następnie jak już jest dzidzia - jeśli jesteś przytomna pokazują Ci ją - a jak nie to chyba zabierają. No i tu zaczyna się rola Męża - bo ma możliwość już być przy dzidzi kiedy lekarz zajmuje się Tobą.

osoba towarzyszaca jest za drzwiami operacyjnymi - jest tam duze okno wiec Cie widzi ale nie jest przy Tobie - cc to operacja wiec trzeba uwazac na zarazki

A jak to jest jak się ma umówioną cesarkę?przychodzę,zakładają mi cewnik i tną?jak to się odbywa po koleji?dają miejscowe znieczulenie przy zakładaniu cewnika?może byc ktoś przy mnie z rodziny?jak jest po cesarce?ale mam dużo pytań,he he.no ale pewnie nie tylko Ja się tak denerwuje przed cc :)

To trzymamy kciuki MONIA ;) pozniej daj znac jak bylo i jak dzidzia;)

No to się nie spotkamy :)Ale życze powodzenia i czekam na wieści po :)

Demi - ja idę "pod nóż" już w środę. Wiec nie wiem czy się spotkamy :) a o dr Wójciku też mogę wypowiadać się tylko pozytywnie :)

rodzilam w panstwowym , sam porod super choc po porodzie wyszlo ze kawalek lozyska zostawili wiec chodzilam z gnijacym lozyskiem dwa tygodnie prawie....

ale gdyby tylko mnie bylo stac na prywatna klinike nie zastanawialabym sie ani chwili

Wójcik :)Rewelacyjny lekarz!

Demi - a kto jest twoim ginem w swissie? wojcik , chmilewski czy inny?

Wrazenie bardzo pozytywne. Co tydzien mam przyjezdzac na KTG i konsultacje u mojego lekarza prowadzacego ciaze. Jak cokolwiek zacznie sie dziac to mam jechac do Swissmedu. Tez nie slyszalam zeby robili od razu CC jak sie jest po terminie. Zreszta bez konkretnych wskazan nawet w prv szpitalach nie sa tak sklonni do CC. Wiec nikt na sile nie tnie ;-)))

ja tez juz po kwalifikacjach - dokladnie - teraz jedzie sie do swiss medu jezeli co kolwiek sie dzieje, co tydzien jezdzi sie na ktg i badania

jak jest sie po terminie to nie ma sie cc - tylko wywolywanie porodu naturalnego - no chyba ze od poczatku chcesz cc

A jak Twoje wrazenia Demi? czyli teraz po kwalifikacji jak bedzie sie cos dzialo to masz jechac odrazu do swiss? a jak bedzie juz po terminie to jak oni to rozwiazuja? zapraszaja na wyznaczenia cc?

Inne tematy z forum

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...