Poród Swissmed

Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród Swissmed

niewazne gdzie bedziecie rodzily, wazne żeby wasze dzieciatka byly zdrowe i czy to prywatnie czy panstwowo wszedzie bedzie bolalo, jedne mniej, drugie bardziej, czy ze znieczuleniem czy bez, wkoncu tez kazda ma inny bol wytrzymalosci i nie wszystko da sie przewidziec. niech kazdy decyduje o wlasnej dupie ze tak powiem i mysli przede wszytkim o dziecku! a jaki model rodziny ma kazda z nas czy to "kura domowa" czy "aktywna i nowoczesna mama" to juz nie innym to oceniac. watek byl jasno sprecyzowany wiec mysle ze bez sensu takie podniety co niektorych osob...radze wybrac dla siebie najlepsza opcje i na nic sie nie nastwiac bo i tak zadna znas nie jest w stanie sobie porodu wyobrazic...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja rodzilam panstwowo i drugie dziecko tez zamierzam tak rodzic, do lekarza tez chodze na NFZ i nigdy za nic nie placilam, jedyna oplata jaka ponioslam bylo usg w 12 tyg bo moja lekarka akurat nie mogla go zrobic.

wiec nie dam sobie powiedziec ze prywatna opika jest lepsza niz panstwowa. obie stoja na tym samym poziomie albo sa do siebie bardzo zblizone. Z tym ze prywatnie placisz za porod kilka tysiecy a panstwowo masz za darmo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny,

w swissie rodziłam w grudniu - nie mogę złego słowa powiedzieć, to co dla mnie (z warunków) było najlepsze to łazienka z prysznicem w pokoju, dawało to poczucie dużej intymności.

oczywiście gdzie rodzić uzgadniałam z moją ginką (dla złośliwych od razu tłumaczę, że nie pracuje ona w swissie) - poza tym w swissie przyjmują też tylko "bezpieczne" ciąże.

nie ma co ukrywać, że swiss wybiera się głównie ze względu na komfort matki;)
dużo moich znajomych rodziło w swissie i jeszcze nie spotkałam się z negatywną opinią na temat swiss'a.

a to jak kto wydaje pieniądze jest jego prywatną sprawą;)

życzę szybkich porodów i podognych dzieciaczków;)

bylam w swissie 5 dni i ani razu nikt nie byl nieprzyjemny
a gdyby nawet byl to pozwolilabym sobie na zwrócenei uwagi w koncu zapłaciłam wiec moge wymagac, tu jest tez ten komfort ze nie musisz byc zdana na laske i niełaske poloznej
z poradnia laktacyjną nie mialam żadnych problemów, pare razy wzywałam połozna zeby mi pomogla w przystawieniu małej do piersi i popatrzyła czy dobrze karmie
a w nocy jak nie chciałąm żeby małą dokarmiano modyfikowanym to położne przynosiły mi ja do karmienia

rodziłam w sierpniu 2007 wielokrotnie już pisałam ze warto WYDAC te pieniadze !!! miałam cc razem z męzem, warto zaplacic przede wszystkim za komfort psychiczny, poczucie bezpieczenstwa, za to ze w kazdej chwili mozna kogos wezwac i nikt nie przyjdzie z fochem i z mina : czego ta znowu chce ?
wspaniała obluga i lekarze, cisza, spokuj, troche intymości w koncu jest tylko 7 łożek na oddziale,czystość, i inne, juz nie tak wazne udogodnienia ale przyjemne
jedno jest pewne nie zalujemy z mezem wydanej kwoty choc przed troche sie wachalismy, drugie dziecko tylko tam !!
oczywiscie nie neguje ze w zwyklym szpitalu tez można urodzic "po ludzku" w sumie na ulicy tez rodza i zyją:) ostatnio glosna sprawa pani urodzila na ławce pod piekarnia
ja wolalam nie ryzykowac i jechac na poród spokojna i odprezona
rodziły tam równiez moje 2 znajome i opinie sa równiez bardzo pozytywne

Wianeczku dziękuję za podpowiedz :) pewnie! zadzwonie wczesniej czy mozemy podjechac :)

Asia84 jak nie będzie porodu w tym czasie to pokażą Ci wszystkie pomieszczenia typu porodówka, pokoje, salę opieki nad noworodkiem itp. Nam się udało za drugim razem. Może warto chwilę wcześniej zadzwonić i zapytać czy będzie można obejrzeć porodówkę?

Moja znajoma rodziła w swissie, ale jej mąż jest anastazjologiem i tak pracuje to inna bajka. Szkoda,że się z nią jakoś nie zaprzyjaźniłam:)

A może są tu jakieś babki, które planują tam rodzić koniec października- początek listopada?

Wianeczku ja chetnie przeczytam Twoje wrazenia po porodzie w Swiss :) Jutro pojedziemy tak troszke w ciemno, ale moze bedzie ktos, kto opowie o szczegolach i pokaze porodowke :)
Mój meil tomaszewskajoanna@wp.pl

Ja mam termin na 2 lipca i mam zamiar rodzić w Swiss. W poniedziałek będzie 3 wizyta i z każdą kolejną jestem bardziej przekonana. Zainteresowanym dziewczynom napiszę jak było :)

Ech, ciężko z tego wątku wyciągnąć jakieś konkrety, bo przerodził się on w jakąś "pyskówkę" o pieniądze i publiczną służbę zdrowia. Dajcie spokój. Dla mnie nie ma dyskusji. Gdyby nie prywatny lekarz mojej mamy ani mnie nie byłoby już na świecie! Wiem to był PRL ale strach pozostał.

Pozdrawiam wszystkie mamusie i życzę samych dobrych decyzji.

Ja mam zamiar rodzić w swissmedzie, na koniec lipca ma termin. Zastanawiałam się nadporodem na Klinicznej bo to jedyny szpital poza swissmedem, w którym można dostać znieczulenie. Długo nie mogła się zdecydować ale mój komfort psychiczny wygrał z państwową - płatna służbą zdrowia, gdzie znieczulenie zależne jest w niektórych przypadkach od dobrej woli llekarza. Na klincznej, żeby mieć namiastkę komfortu po porodzie musiałabym zapłacić za pojedynczą/podwójną salę, położną itp
Jedyne obiekcje co do swiss rozwiała moja gin, dotyczyły one opieki w przypadku kiedy coś by się działo niedobrego z maleństwem lub ze mną. Ona przez całą swoją praktykę słyszała o jednym przypadku kiedy było trzeba przewieść dzieciątko do szpitala państwowego, ale podobno było przed porodem już takie prawdopodobieństwo.
Poza tym chciałabym mieć miłe wspomnienia z porodu i chciałabym, żeby mój synek miał rodzeńswo. Koleżanki, które rodziły w swiss są wszystkie zadowolone, a te z państwowych to różnie bywa....Krew mnie tylko zalewa ile z mojej pensji idzie na opiekę w państwowej służbie zdrowia z której prawie wogóle niekorzystam.... (odpukać).
Może są jednak na tym formu jeszcze jakieś MAmy które rodził w swissmedzie i mogą coś powiedzieć, bo tych wypowiedzi czy stac czy nie jest już chyba wystarczająco, a ciekawa jestem również opini mam rodzących w swissmedzie.

wlasnie zgadzam sie z Asia... bez sensu sa takie akcje... tez bym chciala poczytac konkrety a nie takie przerzucanie sie kto ma a kto nie ma i dlaczego..etc.

Asia 84 - to też napisałam swoje opinie a tu zaraz zadyma :) KaskaGdansk poczekaj na wątek o wyższości publicznej służby zdrowia nad prywatną :)

uuuuu ale tu zadyma :D

Wow Mamuski wyluzujcie! :-) to tak samo jak jedne chca znieczulenie, a inne uwazaja, ze kobieta powinna rodzić w bolu bo tak jest od zawsze ;-) Czasy na szczescie sie zmieniaja i kobiety tez :-)

Założyłam ten wątek bo chcę poznać opinie mam, które już tam rodziły oraz mam które planują poród w swiss :-)

a przepraszam ile z Was co miesiac traci kase na prywatne wizyty u gin? przeciez mozna tez na NFZ, a ile pieniedzy by sie dla maluszka w ten sposob zaoszczedzilo! przeciez w NFZ tez maja czasami lekarze dobry humor....

Nie, wcale tak nie myślę.

Po prostu chciałam przekazać moją opinię, że poród w szpitalu prywatnym to prawie to samo co w publicznym, są bardzo ale to bardzo niewielkie różnice, i tak naprawdę to równie dobrze jeśli ktoś chce wydać tyle pieniędzy można wpłacić na szpital publiczny, napewno nikt się nie obrazi.

Eh, kończę tą dyskusję bo to nie ma najmniejszego sensu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja to myśle, że jak ktoś się decyduje na Swissmed to te pieniądze ma na tą okazję i ma już zrobiony pokoik, dodatkowe badania i wyprawkę itp i pytanie tylko o opinie odnośnie swiss i chyba tego dotyczył wątek.
A jak ktoś bardzo tam chce a nie ma pięniędzy i poświęca inne rzeczy to też jego sprawa i trzeba to uszanować ale myślę, że są to odosobnione przypadki.

myśle ,że Kaśka trochę przesadzasz. z twoich wypowiedzi można wywnioskować,że jak ktoś płaci za poród w swissmedzie to już go nie stać na wyprawkę na dziecka,że biedny dzieciak ma matkę egoistkę która mysli tylko o sobie i nie stać jej już na łóżeczko czy wózek.tak zapewne w takich domach dziecko leży na podłodze, nagie i opuszczone.bez przesady!!! oczywiście masz prawo do swojego zdania i będziesz rodziła tam,gdzie chcesz,ale robisz z osób rodzących w swissmedzie snobów,kótrzy nie myślą o dziecku tylko o ladnych firankach.

Mam prośbę, możecie zakończyć tą bezsensowną dyskusje? Każda z nas ma swoje argumenty i nikt nikogo nie przekona. Ja dodam tylko jedno, większosć moich znajomych to lekarze ( tak jak ja) i większość z nich rodziło albo będą rodzić w prywatnym szpitalu. Ciekawe dlaczego?? Czyżby się czegoś obawiali w publicznych molochach?? Hmmm pewnie nie mają co z kasą zrobić :D
Pozdrawiam i życzę udanych porodów każdej z nas.

Inne tematy z forum

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...