Poród Swissmed

Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród Swissmed

W Swissmedzie na siłę wszystkich zwożą i każą wchodzić do środka, chorych to już wogóle najchętniej, w sumie przecież zależy im żeby wpadło trochę zarazków....:)))))
serio to bawią mnie te argumenty, w swissmedzie można sie dowiedzieć jak radzą sobie z zarazkami, a że skutecznie to wystarczy popatrzeć jak tam ze z zdrowiem u noworodków na oddziale :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Margita, współczuję, wiesz może miała zły dzień... Ja też czasem jestem bardzo miła, a czasem nie idzie ze mną wytrzymać i robie rzeczy których normalnie bym nie zrobiła ;)

Jeszcze jeden minus, który boli mnie najbardziej , pracują tam położne które pracują też w szpitalach państwowych. W Swissmedzie są miłe, uprzejme i bardzo kulturalne natomiast w szpitalu państwowym są okropne. Piszę bo miałam taki przypadek, pierwsze dziecko rodziłam w Swissmedzie i położna Asia była bardzo miła, pomocna i pomagała na każdym kroku natomiast drugie dziecko rodziłam w państwowym szpitalu i znowu trafiłam na panią Asię. Na początku bardzo ucieszyłam się, że to ona ale jakie było moje zdziwienie kiedy dopadła do mnie i chciała na siłę przyspieszyć poród czyli rozszerzała szyjkę macicy i parła na siłę gdy główka była jeszcze wysoko. Powiedziałam jej, żeby przestała bo ja tego nie chcę więc się na mnie obraziła i więcej jej nie widziałam. Może to i lepiej bo zajęła się mną inna położna - taktowna, kulturalna i wtedy poczułam się jak w Swissmedzie.
Mam postulat, ażeby wyrzucano takie położne i z państwowych i z prywatnych szpitali.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Asiu, niektórzy ludzie niestety nie mają taktu i wyczucia. A po porodzie jest się wyczerpanym i chciałoby się odpocząć.

Pozatem przy odwiedzinach maleństwo jest narażone na bakterie i choroby jakie przynosza goście z zewnątrz.

W wojewódzkim owszem mogą przyjść, ale oglądają dziecko zza szyby.

Zapewniam, że jakby maluszek miał mieć kosztem swissmedu przebrzydły pokoik to bym się zastanowiła :)

No i oczywiście jak będę miała pieniądze w nadmiarze zgłosze się do Ciebie , póki co nadmiar wydałam na poród :)

Całe szczęście, że zdania są podzielone bo inaczej nasze przymusowe składki zdrowotne zupełnie by się zmarnowały...:)
A co do całej rodziny na głowie w szpitalu to nie bardzo rozumiem, chyba jakiś takt i wyczucie mają i to chyba nie szpital o tym decyduje kto przyjdzie w odwiedziny :)))))

Ja to jak najbardziej rozumiem, że zależy wam na dziecku, i chcecie zrobić dla niego wszystko, ale naprawdę te 6 tysięcy można przeznaczyć na bardziej wartościowe rzeczy dla malucha. Można mu przygotować prześliczny pokój za taką kwotę :)

A porodu maluszek i tak nie będzie pamiętał ;)

A teraz taki żarcik, jeśli macie takie pieniądze w nadmiarze, zawsze możecie oddać mi ;)

zgadzam sie z Toba Kasiu i dlatego właśnie wybrałam państwowy szpital :)

Prównanie ze zwykłym szpitalem:

Intymność - wykupujesz jedynke za 350 zł masz to samo
Natychmiastowe przyjęcie na oddział- wystarczy wcześniej zadzwonić i powiedzieć że się pojawisz,a sprawy papierkowe może wypełnić mąż
godne traktowanie- cóż, zależy od personelu ale w normalnych szpitalach też potrafią godnie traktować
Pomocny personel - patrz wyżej
Nielimitowane odwiedziny - Ja bym nie chciała żeby po porodzie cała rodzina mi się na głowę zwaliła
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam Swissmed ( rodziłam w lutym ) :
Plusy :
1. intymność
2. natychmiastowe przyjęcie na oddział na poród
3. godne traktowanie
4. pomocny personel
5. nielimitowane odwiedziny
6. fachowa opieka przed porodem ( ktg, usg, ewentualny pobyt w szpitalu )
7. mniej ale ważne : ładne firanki, swoja łazienka, dobre jedzenie itp :)
8. generalnie zero stresu i dodatkowych problemów a to ważne
Minusy to :
1. nie mogłam przyjąć dowolnej pozycji do porodu, decydowała położna, mimo że na stronie www zapewniają, że można
2. poradnia laktacyjna to mit niestety : dokarmianie dziecka mlekiem modyfikowanym, słaba pomoc przy problemach laktacyjnych

I co ważne : jest oddział i sprzęt do ratowania noworodków !!! W przypadkach szczególnie niebezpiecznych czy nieprzewidzianych to wiadomo że Zaspa i to nie tylko Swissmedu dotyczy przecież.
Może od razu rodzić w Centrum Matki i Dziecka...

Sasza w takim razie bede czekala na Twoje wrazenie po :-) a my pewnie w weekend podjedziemy wszystkiego sie dowiedziec :-)

Asia dziś założono mi kartę na porodówce i miałam ktg. Teraz tylko czekać na znak z brzusia. Leczę się tam od dawna i prowadzę ciążę, jestem zadowolona, oby tak dalej.

To zazdroszcze,ale z doświadczenia wiem,ze nie zawsze tak jest. Sama pracuje w służbie zdrowia i nie raz leżałam w szpitalu. Raz trafisz na dobrą zmianę ,raz na jakąś czarownicę bez serca. Ja się dość już nadenerwowałam w ciąży i teraz na poród idę spokojna :D

Sasza zdecydowalas sie juz na swiss? :-) Ja chyba też pojade tam, wszystko obejrze i porozmawiam z lekarzami :-) i wtedy podejmę decyzję.
Koszt jak dla mnie jest bardzo duży, jednak zdecydowanie wolę odmówić sobie innych rzeczy i czuć się spokojną :)

"Wiadomo, urodzić muszę sama, ale chce w godnych warunkach dla mnie i dla mojego dziecka."

zgadzam sie i ja te godne warunki znalazłam w szpitalu państwowym :))) i bez koniecznosci placeni kilku tyś. zł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To nie jest wątek o tym kto by wydał a kto nie pieniądze na poród. Ten temat zawsze się tak kończy co mnie denerwuje. ja nikomu w portfel nie zaglądam.
Co do opieki nad noworodkiem to dziś zwiedzałam oddział w swissie i jest super sprzęt do ratowania noworodka, inkubatory, lampy i cały sprzęt do reanimacji. Rozmawiałam z neonatologiem ( zawsze jest jakiś na oddziale , tak samo jak anestezjolog). Nie wie czy dziewczyny z powiedzmy normalnych szpitali wiedzą ,że jeśli coś naprawdę złego dzieje się z dzieckiem to zawsze zabierają dziecko na Kliniczną albo na Zaspę.
Wiadomo, urodzić muszę sama, ale chce w godnych warunkach dla mnie i dla mojego dziecka.

pytanie czy maja oddzial neonantologiczny z doswiadczeniem
moj syn tez przez 3 dni po porodzie lezal na obserwacji i cieszylam sie ze to byl Wojewodzki, i ze nie musialam przewozic syna ze Swissmedu na Zaspe albo do Wojewodzkiego.

Natomiast wiem ze cesarzowe bardzo sobie swissmed chwala :)

To w swissmedzie nie ma sprzetu odpowiedniego? z tego co wiem wszystko juz jest...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jeśli będziesz miała komplikacje przy porodzie, albo będzie źle z maluszkiem? Oczywiście żadna nie bierze tego pod uwagę i w sumie dobrze, ale ja ledwo przeżyłam swój poród i maluszek też i nie wyobrażam sobie co by było z nami w takim Swissmedzie gdzie nie ma specjalistycznego sprzętu ratującego życie człowieka. Napewno przewieźli by nas do normalnego szpitala, tylko czy by zdążyli? Rodziłam w Wojewódzim i wspanialszego personelu nie widziałam, będę wszystkim lekarzom i położnym wdzięczna do końca życia za uratownie mnie i maleństwa.

zgadzam sie :) ja rowniez na szpital wojewódzki nie moge narzekac :))

opieka przed i po porodzie super :) wyszlam ze szpitala usmiechnieta i zadowolona, połozne we wszystkim pomagały i uważam ze t5e kilka tysiecy mozna wydac na inne rzeczy a nie na poró w prywatnym szpitalu bo tam podobno "najlepiej"

szpital to nie hotel i rowniez nie oczekiwałam opieki jak nad księżniczka no ale kazdy jest inny i ma inne oczekiwania wobec ludzi....

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...