Posiewówka?? Wymazówka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny pomóżcie.
Pani ginekolog kazała mi kupić posiewówkę z żelem, aby pobrać materiał z pochwy do badania bakteriologicznego. Byłam w kilku aptekach, ale albo nie wiedzą o co chodzi, albo nie mają czegoś takiego. Gdzie ja mogę to zakupić??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Posiewówka?? Wymazówka

hm, sama nie kupowałam, ale może w sklepie medycznym???
tu lista:
http://katalog.trojmiasto.pl/zdrowie_i_medycyna/sprzet_medyczny_i_serwis/

pierwsze słyszę żeby w ogóle coś takiego trzeba było samemu kupować, każdy porządny gabinet powinien to mieć, ja nigdy się o to martwić nie musiałam; dziwne że twoj pani doktor tego nie ma

ja też nie wiedziałam o co chodzi, dopóki sama nie zaczęłam szukać po aptekach. Wystarczy że poprosisz w aptece o posiewówkę na wymaz z gardła- to taki sam i będą wiedzieć o co chodzi. Sama jak kupowałam to w przychodni na Morenie.

Nie ma czegoś takiego jak "posiewówka", są wymazówki. Przypuszczalnie lekarzowi chodziło o wymazówke z podłożem transportowym (np. Stuarta). Generalnie nie ma potrzeby użycia tego typu zestawu (wystarczy wymazówka bez podłoża) jeśli wymaz jest dostarczony do laboratorium w ciągu 2h. W przeciwnym wypadku wynik badania może być niemiarodajny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ile coś takiego może kosztować??

maksymalnie kilka zł w detalu, w hurcie są po około 0,8 zł

Inne tematy z forum

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...