Posiewówka?? Wymazówka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny pomóżcie.
Pani ginekolog kazała mi kupić posiewówkę z żelem, aby pobrać materiał z pochwy do badania bakteriologicznego. Byłam w kilku aptekach, ale albo nie wiedzą o co chodzi, albo nie mają czegoś takiego. Gdzie ja mogę to zakupić??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Posiewówka?? Wymazówka

hm, sama nie kupowałam, ale może w sklepie medycznym???
tu lista:
http://katalog.trojmiasto.pl/zdrowie_i_medycyna/sprzet_medyczny_i_serwis/

pierwsze słyszę żeby w ogóle coś takiego trzeba było samemu kupować, każdy porządny gabinet powinien to mieć, ja nigdy się o to martwić nie musiałam; dziwne że twoj pani doktor tego nie ma

ja też nie wiedziałam o co chodzi, dopóki sama nie zaczęłam szukać po aptekach. Wystarczy że poprosisz w aptece o posiewówkę na wymaz z gardła- to taki sam i będą wiedzieć o co chodzi. Sama jak kupowałam to w przychodni na Morenie.

Nie ma czegoś takiego jak "posiewówka", są wymazówki. Przypuszczalnie lekarzowi chodziło o wymazówke z podłożem transportowym (np. Stuarta). Generalnie nie ma potrzeby użycia tego typu zestawu (wystarczy wymazówka bez podłoża) jeśli wymaz jest dostarczony do laboratorium w ciągu 2h. W przeciwnym wypadku wynik badania może być niemiarodajny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ile coś takiego może kosztować??

maksymalnie kilka zł w detalu, w hurcie są po około 0,8 zł

Inne tematy z forum

dr Jarosław Nosowicz - neurochirurg - opinie (16 odpowiedzi)

Czy ktoś miał okazję poznać Pana Doktora? Jak wrażenia?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (139 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Sikanie u pięciolatki (25 odpowiedzi)

Hej. Jestem mamą pięcioletniej Mai. Jest zdrową wesołą dziewczynką która niestety notorycznie...