Problemy na przystankach

Temat dostępny też na forum: Na drogach Trójmiasta Hydepark
Przy okazji zimy wyszła pewna niedoróbka na trasie linii tramwajowej wzdłuż Havla. Perony tramwajowe wyłożono dziwnymi płytami, które w inne pory roku nie sprawiają kłopotu, jednak gdy tylko pojawią się opady śniegu stają się niebezpiecznymi ślizgawkami. Ktoś tu czegoś nie przewidział. A skoro mowa o przystankach to zwrócę jeszcze uwagę na niekonsekwencję koncepcji wiat przystankowych - wiatr może przecież wiać z czterech stron, lecz przeważnie wieje z zachodu bądź północnego zachodu a z nim deszcz i śnieg wpada do wiaty, więc należałoby uwzględnić przy projektowaniu wiat potrzebę osłonięcia wiaty i z czwartej strony a także usunąć z konstrukcji zbędne prześwity, przez które do wiaty wpada wraz z wiatrem deszcz lub śnieg. Jak coś robić to z głową i do końca.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Problemy na przystankach

Proponuję, ZetJot, abyś opatentował pierwsze na świecie wiaty przystankowe, osłonięte z czterech stron ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Walkę z urzędem miejskim o lepsze projekty wiat prowadziłem już z dziesięć lat temu i, niezależnie czy to był mój wpływ czy nie, wiaty są obecnie zróżnicowane, zależnie od szerokości chodnika. Nie ma żadnych logicznych ani technicznych powodów by nie montowano osłony od czwartej strony, dla mniej kumatych - oczywiście częściową.

Bo jaki jest pożytek z trzech pozostałych ścianek wiaty, gdy do otwartej części wpada wiatr z deszczem bądź śniegiem a ty nie masz gdzie się schować ? No jaki , pytam.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

> dla mniej kumatych - oczywiście częściową.

Nie zauważyłeś żartu?
Bo dla mnie postulat czterech ścian z jednoczesną likwidacją wszelkich prześwitów, którymi mógłby się wdzierać wiatr - był dosyć zabawny :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

istnieją taki i to już od dawien dawna
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

moze nie zwrociles uwagi, ale wiekszosc istniejacych w gdansku kabin jest oslonieta z czterech stron :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z tego co ogarniam i działem to sa takie przystanki, najczęściej do połowy zamknięte z jednej strony żeby można było wejść i się całkowicie schować przed wiatrem i deszczem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rozumiem, że to pomysł na zimę? Bo latem w takim pudełku to niejedna osoba wyzionie ducha z powodu braku wentylacji. Chyba, że chcesz by dołożyli tam jeszcze klimatyzację? :)

Nie wiem czy traktować to jako żarcik czy poważny pomysł. Będę się zastanawiała nad tymi prześwitami do wieczora.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

No żesz. nie przesadzajmy. Na peronach niektórych stacji kolejowych postawiono szklane domki z drzwiami dla osłony pasażerów czekających na pociąg. Coś podobnego w wersji skromniejszej można zrobić na przystankach tramwajowych i autobusowych choćby ze względu na większą liczbę pasażerów.

Myślmy racjonalnie. Bo po co wydawać kupę forsy na wiatę która nie chroni, kiedy drobne uzupełnienie może przywrócić jej funkcjonalność. A latem też pada.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hym... Zaspa, Przymorze, Oliwa itd... nie zauważyłam jakiejkolwiek osłony poza zadaszeniem. Ale ok. Tylko, że perony są znacznie szersze i dłuższe niż przystanki autobusowe a tym bardziej tramwajowe. Może gdybym mogła zobaczyć co widzisz oczami wyobraźni... moja aż taka wizjonerska nie jest. Totalnie nie wiem jakby to mogło wyglądać. We wiacie ledwo mieści się kilkanaście osób a gdy zamkniemy ja (choćby częściowo) ludzie będą mieli poważny problem z wydostaniem się ze środka. Może idea niezła ale dla mnie to utopia. Ale życzę Ci powodzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tu nie potrzeba żadnej wyobraźni - po prostu trzeba dodać jeden słupek z przodu i między nim a drugim słupkiem z boku wiaty zamontować dodatową szklaną bądź plastikową osłonę. A szklane domki osłaniające pasażerów widziałem na dworcu w Łodzi. Znakomte rozwiązanie - widoczność + osłona.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zrozumiałam ale jestem wzrokowcem wiec musiałam wyszukać obrazek. Jeśli to wygląda jak we Wrocławiu to jestem za :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

letnia, takie rozwiązanie jest w Szkocji, i jutro jak będę na mieście to specjalnie dla Ciebie zrobię zdjęcie:)

Rozwiązanie jest genialnie proste:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Rozwiązanie jest genialnie proste:)"

Jak większość dobrych rozwiązań.
:)

Super! Czekam.

> po co wydawać kupę forsy na wiatę która nie chroni

Ależ chroni - np. przed ulewnym deszczem, bez wiatru.
Nie chroni przed wiatrem.
Jest to jakiś kompromis.
Częściowe zamknięcie wiaty z czwartej strony było oczywiście stosowane przez całe dziesięciolecia.
Tyle, że na to potrzeba min. 1,5 m miejsca na szerokość, żeby nie czuć się klaustrofobicznie, jak w budce telefonicznej.
W realiach gdańskich, kiedy większosć torowisk tramwajowych zlokalizowana jest POMIEDZY pasami ruchy - takiego miejsca po prostu nie ma.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie bądź doktrynerem - na większośći przystanków jest wystarczająca ilość miejsca na wiatę o głębokości 1,5 metra , a jak nie ma, to stawiamy taką wiatę jaką się postawić da. No problem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

kiedys na skm byly "wiatraczki" czyli sciana siedzenie i tak 4ry razy, cawsze znalazlo sie miejsce ktore chronilo od wiatru

stare betonowe przystanki tez mialy taka opcje sciany prawa lewa i na srodku sciana z lawka po dwóch stronach i zaleznie z ktorej strony wialo mozna bylo sie pod sciana schować. cos podobnego jest chyba teraz na petli na oruni z powodu przystanku tramwajwo autobusowego

jednak uwazam ze likwidacja przeswitow spowodowalaby wielkie straty podczas wichur,

jak w tej Ci zimno to zawsze mozesz poczekac w tej na przeciwko - ona jest dobrze oslonieta- nie raz tak sie robilo.ale owszem wystarczylo je troche odsunac od konca przystanku i juz by sie mozna schowac za wiata od wiatru,
a zacinajace opady , no coz schowaj sie za innym czekajacym tez Cie to osloni. ;)

a takie domki okazaloby sie ze sa zmora i nikt w nich nie czeka na bus/tram bo jeden z drugim nasikali(bo nie wieje i wacek nie zmarznie) badz spali ci do ktorych kontlorerzy nawet nie podchodza.tak jak do niektorych wind sie wchodzi i juz na stale gosci pewien specyficzny smrodek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nigdzie nie twierdziłem, że owe szklane domki miałyby funkcjonować na przystankach autobusowych czy tramwajowych. Są one funkcjonalne na szerokich peronach kolejowych, ale pokazuje to, że można pomyśleć logicznie i zapewnić pełną osłonę przed warunkami atmosferycznymi.

No żesz. nie przesadzajmy. Na peronach niektórych stacji kolejowych postawiono szklane domki z drzwiami dla osłony pasażerów czekających na pociąg. Coś podobnego w wersji skromniejszej można zrobić na przystankach tramwajowych i autobusowych choćby ze względu na większą liczbę pasażerów.

Najpierw piszesz że należałoby/można zbudować na przystankach wiaty oszklone z każdej strony a potem:

"Nigdzie nie twierdziłem, że owe szklane domki miałyby funkcjonować na przystankach autobusowych czy tramwajowych."

Zetjot czyżbyś zaczął zaprzeczać sam sobie?
Przypieprzanie się dla samego przypieprzania się?

Jeszcze raz przeczytaj wszystkie moje komentarze - co innego wiaty z dodatkową osłoną z czwartej strony, a co innego szklane domki na peronach kolejowych.

A dodatkowo dodam, że wszyscy internauci widzą tylko to co im się pod nos podsunie, i mają pamięć zlotej rybki nie sięgającej dalej wstecz niż 7 sekund. I to widać po komentarzach.

" Jeszcze raz przeczytaj wszystkie moje komentarze - co innego wiaty z dodatkową osłoną z czwartej strony, a co innego szklane domki na peronach kolejowych."

Żeby zamontowanie czwartej ściany miało sens obecne wiaty należałoby poszerzyć a wtedy stałyby się opisywanymi przez Ciebie szklanymi domkami.

jak juz tak drążycie temat to uwazam ze zamontowanie scianki w tym co jest, ew troche wieksze, to spowodowaloby mase zamieszania w godzinach szczytu + zla pogoda i chec obejrzenia rozkladu(no chyba ze ją by sie na rozklad wykozystalo ale wtedy z przejrzystością bylyby problemy,)...
i pewnie byloby troche jak z tym ze tlok zawsze przy drzwiach a dalej luz tylko nikt sie nie chce od drzwi przesunac ..bo beda trudnosci z wyjsciem...

mi takie wiaty jak sa pasuja , mam jeszcze wlasne ubranie, chodniki tez nie osloniete ;)
a najlepszym wyjsciem bylyby kafejki na kazdym przystanku gdzie przy herbatce(za 1zl) w cieple mozna poczekac na tram/bus.

Jakie drzwi ? Gdzie tu była mowa o jakichś drzwiach? Może jeszcze kanapę wstawimy i telewizor ?
Więc powtórzę po raz ostatni - najlepszy kształt dla wiaty to drukowana litera G, tyle że bardziej prostokątna.

Tylko znając nasze realia jeżeli już dałoby się zmieścić taką wiatę na przystanku to ludzie w większości i tak staliby w wejściu a część wewnętrzna byłaby pusta. Poza tym na tak zatłoczonych przystankach tramwajowych jak te przy dworcu PKP szeroka wiata znacznie utrudniłaby -i tak już niełatwe - poruszanie się pasażerom.

W tramwajach przy drzwiach tlum ze trudno wejsc a glebiej miejsca ze w pilke mozna pograc o drzwi w tramwaju/autobusie mi chodzilo - taka analogia.

Inne tematy z forum

Wynajem długoterminowy samochodu zamiast kupna (11 odpowiedzi)

Hej, zastanawiam się czemu tak wiele osób decyduje się na wynajem długoterminowy czy leasing...

Gdzie w Trójmieście warto kupić używany samochód? (38 odpowiedzi)

Tak jak w temacie. Szukam używanego i chciałbym je kupić w Trójmieście, ewentualnie okolicach....

Samochód z komisu - czy warto? (34 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada auto z komisu? Jak wam się one sprawują? Jakie są wasze doświadczenia?...