Re: Promem do Szwecji-Karlskrona
Byłam ostatnio na weekend na wycieczce promem Stena Line do Karlskrona. Wypłynięcie w piątek wieczorem powrót w niedziele rano, cała sobota na miejscu. Kajuty małe ale wygodne łóżka, tylko te ceny ;/ Sklep bezcłowy...jak dla nas bardzo drogi, nawet drożej niż na naszych stacjach benzynowych (dla Szwedów to co innego). Dokupiłam kolacje all...za 109zł - jedzenie pyszne, duży wybór, piwo i wino bez ograniczeń (spróbowałam w końcu małży i raka :) łosoś wyśmienity i ciasta też). Na statku jedzenie i picie...masakra...lepiej wziąć wszytko z domu (swoje piwo, ew. coś mocniejszego, zrobić se kanapki itp.) Można płacić w koronach lub złotówkach. Cena piwa 0,5l to (w zależności jakie) 35-39 koron, kawa 28 koron, bułka-bagietka 40-45 koron, drinki od 59 koron do 120. Na miejscu kantor ale zawyżona cena korony lepiej u nas w kantorze wcześniej wymienić - na miejscu np. mała woda 19 koron, gałka lodów 20 koron, rożek (inne lody) 25-30 koron, pizza (ok. 30-35 cm) od 60-110 koron sos zazwyczaj płatny 5 koron, w Subway pół bagietki od 41-50 koron, tam duża kawa 15 koron.
0
0