Re: Prosze o opinie dot. niepubl. przedszkola im. Panienka z Okienka w Gdańsku
~Pozdrawiam
(10 lat temu)
posłaliśmy 2 lata temu drugie dziecko, a różnica między dziećmi to 7 lat. Znam kilka gdańskich przedszkoli i napiszę: gdybym miał trzeciego bobasa, to z pewnością właśnie tam by chodził.
Czytam te posty, nadziwić się nie mogę, przedszkole znam wręcz (zresztą jak każdy rodzic) od podszewki i - jak znam życie - pewnie konkurencja mocno się aktywizuje w opiniach o innych przedszkolach. Wiadomo - kasa.
Obiady? Kadra je osobno. Dokładki, moje dzieci - i pierwsze, i drugie - nigdy nie miały z tym problemu.
Opieka (a mam porównanie z prywatnymi i publicznymi) bardzo dobra. Nie będę się rozdrabniał, bo i po co? Dziś są takie panie, za rok mogą być inne - jak wszędzie. Jest tu i teraz. A najważniejsze, że systematycznie p. dyrektor weryfikuje poczynania swoich pracowników.
Kasa: ktoś napisał, że 650 zł. Może i tak, ale na to składa się czynsz+wyżywienie+dodatkowe zajęcia.
Choroby? Jeśli rodzice puszczają zawszawione lub chore dzieci, to czyja to wina? Wszy ze ścian nie schodzą. A kadra - jeśli cokolwiek zauważy - wywiesza informacje, tak więc zawsze wiadomo co w przedszkolu piszczy.
Zaangażowanie, praca z dziećmi: aż miło patrzeć jak dziecko się rozwija intelektualnie i manualnie. Teatrzyki, przedstawienia... Panie przechodzą same siebie. Mnogość rozwojowych spraw.
Przy okazji: można siąść na ławeczce i podejrzeć jak się dzieci bawią na podwórku. Podwórko graniczy z parkiem pomiędzy Wielkim Młynem a piekarnią Pellowskiego.
I ostatnia sprawa "zbieranie pieniędzy". Oczywiście, zarówno u moich znajomych, starszego syna w szkole, tak i tutaj - w przedszkolu - są festyny, ze 2-3 w roku, gdzie można licytować sztuki, malunki wykonane przez dzieci, a dzięki temu, dzięki tym "datkom" przedszkole nie posiada byle czego. Dzieci bawią się i uczą zabawkami i przyborami z dobrych półek, z dobrych książek, etc. Sam dzieciom kupuję rzeczy dobre, więc cieszy mnie to, że przedszkole nie chowa kasy w kieszeń.
Mógłbym pisać i pisać, ale buntuję się wewnętrznie, gdy ktoś sadzi zmyślone, albo zasłyszane opinie o przedszkolu do którego posyłałem i posyłam swoje dzieci.
Wszystko tu jest transparentne.
A najlepszym podsumowaniem jest to, że przy zapisach na nowy rok, jest to jedno z przedszkoli, w którym miejsca obsadzone są w moment. Dodatkowo, prawie każdy rodzic, który posyłał dziecko do tegoż przedszkola, z następnym także tu przychodzi.
10
0