Proszę o podpowiedź odnośnie menu na małą, kolację urodzinową synka :)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
W czwartek robię małą kolację z okazji urodzin synka dla moich rodziców i przyszłych teściów, niestety tylko tak rodzinka wygospodarowała chwilę czasu, aby odwiedzić Tymka z tej okazji. Proszę, podpowiedzcie mi, co mogę zrobić? Z racji, że będzie to 18ta godzina, raczej nie planuję obiadu... Może jakieś sałatki, ciasto? Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na takie małe party? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Proszę o podpowiedź odnośnie menu na małą, kolację urodzinową synka :)

A ja właśnie uderzyła bym w jakąś ciepłą kolacyjkę:)
Np kurczak pieczony z zapiekanymi ziemniaczkami , albo kurczak z samą sałatką grecką bez ziemniaków:)
U mnie na takie rodzinne zgromadzenia taki właśnie kurczaczek schodzi najlepiej:) No i po kolacji koniecznie jakieś ciasto lub tort z kawą:)

ja jestem właśnie po 2 urodzinkach siostrzeńca, było na słodko i kolacja, na słodko torcik, babeczki i tort elmo oraz galaretka w pomarańczach (tutaj pochwalę dzieła mojej siostry) oraz: sałatka jarzynowa, kameloni, sałatka gyros z mięsem oraz kabanoski i jeszcze małe klopsiki mielone oraz jajka z farszem pieczarkowym

image

image

image

oo, super fotki :)
a może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje? ;>

- karolinka a te buźki i jabłko z robaczkiem rewelacja, co to jest jakieś ciacha ? kto je zrobił ?
stół fantastycznie wygląda, gratulacje za pomysł

to były jabłka z robaczkiem, świnki, kotki i elmo - wszystko sama robi moja siostra, ciasto to murzynek, a na wierzchu są te lukry spożywcze, tylko dekoracje stołu robi ciocia he he; polecam samemu można zrobić super dekoracje ze słomek i bibuły (widać na jednej fotce) oraz papugi z balonów

czy można zobaczyć tę papugę z balonów ?

ja nie zrobiłam fotki, ale może siostra ma, zapytam i wkleję :)

Cytrynka - to ja piekłam babeczki Tomusiowi :) naprawdę to żaden problem ,bardzo proste wykonanie, babeczki z paczki upiecozne bardzo smaczne, lukier różowy, polewa czekoladowa ,lukier plastyczny, pianki ,żelki i śmieszne babeczki gotowe:)
zdjecia balonów przy okazji wolnej chwili wkleję

Ja robiłam urodziny mojego Tymka podobnie, tylko jeszcze dzieci były. Podałam np. Zawijasy i pierożki z ciasta francuskiego.

Zawijasy robi się bardzo prosto - płat ciasta smarujesz cienko musztardą, kładziesz plastry szynki, posypujesz parmezanem i innym tartym serem, zwijasz w rulon i kroisz 1cm plasterki i do piekarnika.

Pierożki robiłam z nadzieniem z fety, szpinaku, oliwek i suszonych pomidorów, (szpinak w liściach na masełku z czosnkiem roztopić, pokroić, fetę rozkruszyć, dodac pokrojone drobniutko oliwki i pomidory),i też z ciasta francuskiego pierożki.

Poza tym zawsze super się sprawdza sałatka szefa Nigelli http://nigellalawsonprzepisy.blogspot.com/2009/01/saatka-szefa-nigella-ekspresowo.html i do tego np. pieczywko czosnkowe z serem

Mniam :)

- agalu, to świetny pomysł, ładne wykonanie i byłam pod wrażeniem, że tak ładnie to przygotowałaś

Paulyn ja zawsze na imprezy przygorowuję dużą drewnianą deskę,mam taką z grubego drewna i na niej kładę swojskie wędliny,kabanosy,pieczone mięsa na zimno,rózne kiełbasy z dzika,sarniny,suszone,dojrzewające...świetnie to wygląda,obok na tej wielkiej desce stoją też trzy sosy,oraz musztarda,chrzan.

Polecam również tatar z łososia,podaję go w jakieś salaterce,stawiam na wielki kwadratowy talerz i na około układam chleb razowy twardy,kupuję zawsze schustat(nie wiem jak się pisze) i kroję w trójkąciki....
Polecam również z przekąsek,krakersy albo placuszki posmarowane kremem chrzanowym,na to łosoś i trochę koperku,jeżeli to kolacja dla synka podaj pół arbuza a w niego wbite koreczki,takie jakie lubisz najbardziej,robię również krewetki zawijane w boczku(muszą być cieniutkie plasterki)jak nie masz boczku to cienka wędzona szynka,zawijam,posypuję pietruszką.
Świetnie sprawdzają się również takie nagetsy,ale większe..pierś kroisz na podłużna paluszki i moczysz w mleku i płatkach,przyprawiasz wczesniej,na głęboki olej,podawać z sosem słodko-kwaśnym...
Jezeli chodzi o zimne przystawki to szaszłyki z mozzareli i pomiodorków kokatajlowych,tyle że musi być mozzarela w kulkach,polewasz sosem wiegretem.

Może z czegoś skorzystarza:)

a i jeszcze na zimno,sery pleśniowe...kilka gatunków z winogrono ciemnym i jasnym,sery z plescią,brie,camembert itd...no i do mozzareli(szaszłyków) bagietka czosnkowa obok:)

- ola, a gdzie kupiłaś taką dechę ? poszukuję

Cytrynka w makro...jest świetna.Gruna na 15cm około i długa na 50cm gdzieś,piękne drewno i wyciecia ma na różn sosy:)
Tylko cena nie fajna:( ale co tam,robi furore na imprezach,bo pewnie gdyby te wędliny były ułozone na zwykłym półmisku nie było by takiego efektu.

a zrobisz mi fotkę tej deski ?

u mnie zawsze wystawne bankieciki, ale brakuje mi własnie takie deski z ładnego drewna, dobrze wyheblowanej, by nie robiły się ryski jak na zwykłej desce do krojenia

Prześle Ci jutro @ ok,bo mam aparat w aucie,a jestem już w łózku:)

No laśnie nie robią się żadne rysy:)
Ja też często robię party dla przyjaciół,mam ogromny dębowy stół i ta deska pasuje bardzo,jestem z niej zadowolona:)
Zwłaszcza pieczone,zimne mięsa i suche wędliny wyglądają na niej ekstra,ostatnio na roczku Nikosia ułożyłam dzika na zimno,kiełbase z sarniny i jelenia i swojskie wędliny,wszystko poszło w mig.

Cytrynka podaj mi pw z meilem,to jutro Ci fotkę wyślę;)

maila mam w profilu. z góry dzięki

Jestem już 'po' ;)
Zrobiłam talerz z serami ( wędzony, camembert, mozarella, feta, lazur)
talerz z wędlinami ( szynka szwarclandzka, kabanosy, salami, kindziuk )
-ryba po grecku
-jajka faszerowane (farsz: żółtka i pieczarki)
- sałatka z kus kusem ( oliwki, sałata, pomidory koktajlowe)
-sałatka z drobnym makaronem( szynka, papryka, makaron, koperek, ogórek)
- malutkie kanapeczki z bagietki z pastą z łososia i serkiem szczypiorkowym

Tort zrobiłam sama z białą czekoladą, na kakaowym biszkopcie :)
do tego serniko-brownie i ciasto kakaowe z kremem z serka mascarpone :)

Inne tematy z forum

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...