Prywatny poród

Witam, wszystkie mamy, które rodziły prywatnie. Obojętnie czy w Swissmedzie, czy Clinica-Medica, czy w jakimkolwiek innym szpitalu. Czy któraś z Was była niezadowolona z takiego porodu? Czy wystąpiły komplikacje? Czy coś poszło nie tak? Wiem, że Swissmed w przyszłym roku wprowadza porody prywatne w Gdańsku i zanim podejmę decyzję gdzie rodzić chciałabym poznać opinię mam, które rodziły prywatnie.
Dziękuję za opinię osób, które nie miały z tym styczności, dziękuję za plotki, dziękuję za hejt, dziękuję za zazdrość. Zależy mi tylko na prawdziwych opiniach, mam które zdecydowały się na taki poród.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wracaliśmy autem, nie zdecydowałabym się na taką podróż pociągiem. Trasa była szybka i spokojna, pisałam już post wyżej.
Z rejestracja nie było problemu, mąż poszedł do usc i zarejestrował dziecko, gdy ja byłam jeszcze w szpitalu. W Salve bez problemu wystawili wcześniej wszystkie dokumenty. Zresztą na stronie usc łodzi powinno być wszystko opisane, jakie dokumenty są potrzebne ( ja się wcześniej dowiadywałam i do tego przygotowałam, żeby nie trzeba było jechać jeszcze raz). A zresztą ma wejść ustawa, która pozwoli zarejestrować nowo narodzone dziecko przez internet, ale nie orientuje się kiedy ma to wejść w życie.
Ogólnie jestem bardzo zadowolona z porodu w Salve. Mój spokój i komfort zrekompensowały odległość. Także polecam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja rodziłam przez cc. Miałam wyznaczony termin, przyjechaliśmy z mężem 2 dni wcześniej i nocowaliśmy w hotelu. Droga do Łodzi jest zdecydowanie lepsza niż do Szczecina. Też się wahałam między tymi dwoma miastami, ale długość jazdy przeważyła na Łódź.
Cała wyprawę wspominam bardzo pozytywnie, zrobiłabym to bez wahania jeszcze raz, zresztą jak nie otworzą Swissmedu to będę do tego zmuszona. Też obawiałam się powrotu z noworodkiem, ale było lepiej niż się spodziewałam. Autostradą jedzie się szybko, więc droga nie zajmuje dużo czasu, a takie maleństwo prawie cały czas śpi, więc nie powinno być problemu z przejazdem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

I jeszcze czy polecasz jakiś hotel/hostel w okolicy :)

Najbardziej interesuje mnie kwestia powrotu - wracalas samochodem czy pociągiem? Czy trasa z noworodkiem była bardzo ciężka?
Druga sprawa to kwestia rejestracji dziecka w urzędzie czy udało się to załatwić za jednym pobytem czy musieliście jechać jeszcze raz? Super, że jesteś i można się kogoś poradzić ;) sam dojazd mnie nie przeraża aż tak choć mam nadzieję, że nie urodzę w aucie :p
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rybka, a rodziłaś naturalnie? Jeśli tak, to z jakim wyprzedzeniem jechałaś do Łodzi? Też mam w planach jechać do Łodzi lub Szczecina (wciąż się waham), ale to generuje dodatkowe koszty związane chociażby z noclegiem. Problemem jest też konieczność wzięcia urlopu przez męża. I tak się właśnie zastanawiamy ile wcześniej musielibyśmy jechać żeby nas poród nie zaskoczył w domu... Jesteśmy z pod Gdańska.
Salve jest (chyba?) teraz na NFZ i nikt nie da na pewno gwarancji, że będą tam dla nas miejsca akurat jak będą potrzebne..

Ogólnie jak wspominasz całą wyprawę, pomysł porodu tak daleko od domu? I jak było z powrotem do domu? Obawiam się zarówno takiego maluszka w dalekiej trasie, jak i o swoje rany po porodzie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Załamana ja rodziłam w Łodzi w grudniu 2015 i jechałam tam z Gdyni. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało.
Nie wiedziałam, że jest szpital pro-familia, myślałam, że prywatne porody są tylko w Salve. Dzieki za info. W razie gdyby Swiss się nie otworzył trzeba będzie znowu do Łodzi jechać. Chociaż teraz kiedy mamy juz jedno dziecko nie będzie to takie proste...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja mam termin 28 kwietnia i chciałabym poród SN, zamierzam mieszkać w Łodzi tydzień przed terminem ale i tak nie wiem czy zdążę...

Termin na 9 maja :) a wizyta 9 kwietnia, rozmawiałam z dziewczyną, która tam rodziła i ponoć w umowie jest zapis, że jeżeli poród się nie odbędzie to zwracają pieniądze. Medica też miała taki zapis.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja też jade za 2 tyg na wizyte kwalifikacyjna, kiedy masz termin? mam nadzieje ze podpisanie umowy nie jest rownoznaczne z koniecznoscia zaplaty za porod, bo przeciez wszystko moze sie zaczac dziac jeszcze w trojmiescie:P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szkoda, że nie napisali w maju którego roku :p

Załamana w Medice mówią, że to plotka niestety:(

"Dzień dobry, dziękujemy za wiadomość. Rozumiemy, że jest duże zainteresowanie naszymi planami. Jednak nie wszystkie decyzje zależą od nas stąd trudno nam na tę chwilę określić, kiedy nastąpi otwarcie naszego oddziału. Mamy nadzieję, że uda się to w maju."

Maja ja szukałam kogoś kto rodził w Łodzi i jechal z Trójmiasta niestety nie udało mi się takiej osoby znaleźć... W każdym razie wygląda na to, że ja przetre szlaki i zdam ci relacje jak to logistycznie wyglądało. O ile oczywiście mnie zakwalifikują do porodu ;)

A co do plotek to ostatnio słyszałam, że medica znów niby chce ruszyć z prywatnymi porodami! Patrzcie jak to jest że niby wszyscy chcą, zainteresowanie jest a prywatnej porodówki jak nie było tak nie ma. :/

Ja właśnie dziś umówiłam się na wizytę kwalifikacyjną w pro familii w Łodzi. Jak przeżyje powrót po porodzie to zdam relacje ;) może swissmed w końcu się obudzi i zobaczy, że traci klientki postępując w ten sposób - nie udostępniając żadnych informacji. Jak podpisze umowę w Łodzi to nawet jeżeli otworzą się na początku kwietnia to już pozamiatane i na mnie nie zarobią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

w Łodzi funkcjonuje prywatna klinika Pro Familia, jak dotrwam do terminu to sie tam wybieram:)

Niestety jest to bardzo wkurzające. Ludzie się dopytują, dzwonią dopisują sobie różne teorie na temat otwarcia a „oni” milczą jak grób. Powinni puścić jakakolwiek oficjalną informację,a nie pozwalać na plotki. No ale z drugiej strony jak co miesiąc od kilku msc powtarzają to samo to pewnie nie mają zbyt wiele do powiedzenia. Ja pisałam kilkakrotnie do nich na fb. I tez za każdym razem ta sama informacja. Planują otwarcie na początku pierwszego kwartału, potem na koniec kwartału itd itd ze są w trakcie przygotowań i tyle... no cóż tez liczyłam na drugi poród u nich, ale już się „wyleczyłam „.A druga sprawa to właśnie lekarze, w 2014 r byli super lekarze, teraz ciekawe na jakich sie trafi.

Z informacji zawartych na stronie Salve Łódź wynika, że nie ma już "prywatnych porodów". Sama tam rodziłam przez cc w 2015r i żałuję, że już nie ma takiej opcji. Jeżeli nie otworzą Swissmedu to pozostaje Szczecin albo Warszawa.

Ja bym nie liczyła, że ruszy "za miesiąc", ponieważ termin za miesiąc pierwszy raz usłyszałam jak zadzwoniłam w listopadzie 2017, wtedy miało już być za miesiąc. Zadzwoniłam w grudniu i pani z infolinii powiedziała mi za miesiąc. W styczniu powtórzyła się sytuacja, więc już więcej nie dzwoniłam.

MAJA, ja biorę pod wzgląd przyjazd do Szczecina 2-3 tygodnie przed planowanym porodem. Tylko to się wiąże z wzięciem urlopu przed męża, opłaceniem noclegu itd. Koszt porodu rośnie dzięki temu bardzo. Z resztą pomijając pieniądze, nie każda z nas może sobie na taki dłuższy wyjazd pozwolić. Porodu w publicznym szpitalu nie biorę pod wzgląd wcale. Masz termin na czerwiec? Ja też.

Inne tematy z forum

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...