Przedszkole 13-nastka - grupa dyskusyjna #2

Pamiętajcie o głosowaniu !! :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przedszkole 13-nastka - grupa dyskusyjna #2

Dejwi - cudowny mądry wpis! Odnoszę wrażenie jakbyś była moją koleżanką po wachu( jestem psychologiem rozwojowym):)
A kropce proponuje przenieść dziecko do starszaków - tylko, że podstawa programowa przewiduje zajęcia w starszakach na 30 min.. Może być również za krótko...
w najmłodszej grupie zajęcia nie mogą trwać dłużej niż 10 - 12 min - to reguluje ustawa oświaty! Dziecko trzyletnie, a są też w grupie dwuletnie nie skupi uwagi dłużej niż 10 minut, potem się wyłącza.
Wyuczona inteligencja nie da nikomu szczęścia w życiu, ale poprawne interakcje społeczne i szczere zainteresowanie dorosłego człowieka - owszem!!!!!

Dokladnie.Ja widze ze Alan w domu nic nie zrobi.Nie ubierze sie,bo mu sie nie chce,nie posprzata po sobie.A w przedszkolu to chodzi jak zegarek.

mamaalanka - to ja też mojego puszczę;-))))taka okazja i to malowanie....super sprawa;-)))

dziewczyny - pamiętajmy że to przedszkolaki, pierwsze miesiące w przedszkolu - pozwólmy im być dziećmi i się powoli uczyć wszystkiego.
babki tam super robotę wykonują ....... mój mały przez te parę m-cy (z przerwami) zmienił się nie doi poznania....wydoroślał,usamodzielnił....i to chodzi......

podobno większość dzieci przy rodzicach zupełnie inaczej się zachowywała niż gdy są tylko w grupie z paniami,wszystkie dzieci wszystko robią :)
ten dzień pokazowy to też dla naszych dzieciaczków był w pewnym sensie stres :) nie dość,że właśni rodzice patrzą to jeszcze rodzice reszty kolegów i koleżanek :)

Ja oczywiscie tez zlego slowa nie powiem na temat przedszkola i kadry.Wezmy tez pod uwage to,ze dzieci w grupie sa w roznym wieku.Niektore 3 lata a inne juz prawie 4.Dlatego te umiejetnosci tez sa inne.Moj maly na pokazowce praktycznie nic nie zaspiewal.Stal z boku i twierdzil ze nie umie.Troche sie przestraszylam,ze jest w tyle a okazalo sie ze on tak tylko przy nas,rodzicach,chyba forma popisu.

anulkad,moj maly tez jest swiezo po chorobie,ale puszczam go jutro,wlasnie ze wzgledu na to malowanie,no i zeby chociaz te 3 dni pobyl w przedszkolu.A puszczacie maluchy po swietach,czy robicie wagary?Bo Paula to juz wiem ze nie,ja chyba tez go potrzymam w domu.

Dziewczyny,
Ja tak tylko z innej beczki.......czy malowanie pierniczków to jutro?
Mój mały już wyzdrowiał i chciałam go puścić na to malowanie....
Ale sama nie wiem - w sobotę wyjeżdżamy na drugi koniec Polski - wszyscy wokół mówią - przetrzymaj i nie puszczaj do przedszkola bo "coś złapie"......ale mi tak go szkoda, tak lubi przedszkole............

A wracając do dyskusji - mój tam sporo się nauczył i ja jestem mega zadowolona.A babeczki są cudowne

masz racje -jestem wkurzona!!!!szkoda, ze nie wszyscy sobie radza......

jestem wkurzona - nie kumam tonu wypowiedzi

Kropka tylko Dejwi nie chce urazić mam dzieci ,które nie radzą sobie same z czynnościami które u 3 latka powinny być codziennością ,a nie nowością od września .I o to właśnie chodzi w różnicy umiejętności
a nie możliwości dzieci.
Niestety -brak czasu nie usprawiedliwia ,braku zajęć
i kształcenia dziecka w domu.

jeszcze jedna mysl mi sie napatoczyła ...

to tylko przedszkole, to jeszcze zabawa ... nie róbmy już u 3latków WYŚCIGU SZCZURÓW ... przyjdzie czas i na to :)

ale te babki robia więcej niż na pokazie ... i powatzram - mało dzieci sobie radziło ... dlatego tzreba sie dostosowac do całej grupy

praca indywidualna to nie koszt 430 za mc tylko wiele więcej ...

az wezme dziś z córka zrobie ćwiczenie co jest matalowe, co plastikowe itp ...

mmmm..wszystko rozumie, ale w tamtym roku tez było w grupie 28 dzieci, i Panie ze wszystkim sobie świetnie radziły i też musiały ubrać dzieci na dwór, nakarmić, przytulić, pocieszyć i dzieci mówiły moja kochana Pani .....Nasze dzieci maja już po 3 latka wiec chyba można od nich wymagać trochę więcej niż ciągłego traktowania jak niemowlaczki.

Dejwi zgadzam się z Tobą w 100%
ja jestem mega zadowolona z tego przedszkola,Kadra rewelacja,postępy jakie widzę u synka super :)

i tak ... w kameralnym moje dziecko pięknie malowało (tylko dlatego ze miala kolezankę co pięknie malowała i moja ją naśladowała), w domu pięknie maluje ... w przedszkolu bazgrze jak 1,5 roczniak ... a czemu BO INNE DZIECI TEZ TAK BAZGRAJĄ ... i co ... nich se bazgrze ... grunt ze w domu ja z nią pracuje tam gdzie przedszkole nie może ... i cześć :)

moja ni stąd ni zowąd przyszła do domu i wykumałam ze ona umie lewo prawo .... ---> z przedszkola

za jaży o co chodzi z przechodzeniem po pasach ... troche dom ale i przedszkole

piosenki po angielsku

słówka których ja jej nie uczę (nocnik, wiadomo co dziecko robi i raptem słysze z łazienki ... mamo chodz zobacz jaką sausage zrobiłam ---> się uśmiałam!!! )

spytajcie co robią na gimnastyce to Wam pokażą dzieci co umieją !!!

spytajcie czy ktoś na nie krzyczy--> NIE, czy przytula --> TAK, czy daje kary --> NIE

ciągle dziecko moje mnie czymś zaskakuje ... czymś z przedszkola własnie

wiele rzeczy z nimi robią tylko trzeba cwanie dzieciaka podpytać :)

a pokaz ... no akurat to nam pokazali ... i ja patrząc na brzdące widziałam że nie każdy dzieciak se radził ...
to, jak z tym se nie każdy radzi, to one nie mogą wychodzić ponad przeciętność ... muszą to dostosować do Wszystkich dzieci - wyśrodkować jakoś ...

chcemy większego rozwoju dla naszego dziecka?? TO do kameralnych przedszkoli a nie masówek ... no ludzie ...

proste

ja byłam w kameralnym i nie wracam !!! wole TU

te babeczki mają do ogarnięcia 28 dzieci
dzieci te w większości niedawno poszły się usamodzielniać społecznie - nie wiem jak napisać żeby nikogo nie urazić

chodzi o to ze dużo te babki maja roboty z OBRÓBKĄ dzieci - ubrać, podetrzeć, połozyć spać, pomóc w jedzeniu, przytulic, umyć, znów podetrzeć i jeszcze się uśmiechać :) ... x 28 sztuk ...

jak to ogarną, jak dzieci staną się bardziej samodzielne będzie czas na więcej pracy a nawet zdjęcia ...

ja zmieniłam przedszkole z kameranlego na masówkę (28 sztuk)
i jestem BARDZO ZADOWOLONA !!!!!!

ja jestem zadowolona gdy moje dziecko mówi np: "moja ukochana żanetka" czy inne imię ...

uczyć, rozwijać, pracować z dzieckiem mają obowiązek też rodzice ...

te babaeczki uczą nasze dzieci wielu rzeczy, maja bardzo dużo pracy a czesem też muszą usiąść ... wiecie

pisze to tak troche w obranie ... bo wiem jacy ludzie potrafią być ... dużo ludzi ma podejście: "płacę wymagam", a nie tedy droga

pisze ogólnie - nikomu nie nie zarzucam ... pokazuje drug stronę medalu - nawet i sobie :)

dziassssssssss ONE CHODZA Z NIMI NA DWÓR pomimo ze trzeba JE UBRAC w te szaliki i kombinezony!!!

naprawdę dbają o dzieciaki ...

tam naprawde jest duzo zajęć, anglik, cwiczenia, dwór, malowanki, teatrzyki, konkursy, czas wolny, gimnastyka, zajecia takie śradki owaki a doba przedszkolna ma tylko 8 h

Ale to nie ich wina ze maja taki program,kto go ustala?U nas w przedszkolu panuja jakies choroby?Bo wyczytalam ze teraz grypy zolodkowe,rota,jakies wszawice...Az strach.

Dziewczyny, a nie uważacie , że nasze dzieci bardzo mało sie ucza w tej grupie?Ja mam wrażenie, ze tam jest troche taka przechowalnia dzieci. W tamtym roku jak moja córeczka chodziła do grupy motylków to w połowie listopada była lekcja pokazowa z czego co jest zrobione, tzn Pani pokazywała rzeczy a dzieci mówiły: ze to jest z metalu, plastiku, wełny,drewna itp, a taka lekcja pokazowa trwała chyba 40 min.A u nas "wielki" pokaz gdzie jest brzuch, reka, noga itp-troche mało ambitnie.Troche jestem zniesmaczona tym programem :((((

Dejwi trzymam Cię za słowo :D

Inne tematy z forum

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...