Re: Przedszkole Czwóreczka-Pruszcz Gdański
Witam
Najpier kilka dobrych słów o Czwóreczce - bardzo miła Pani w biurze, ładny, duży plac zabaw... i to chyba tyle.
Nasze dziecko chodziło do tego przedszkola 3,5 miesiąca i na szczęście mamy to już za sobą. Jeśli ktoś ma przebojowe dziecko to dla niego miejsce może być odpowiedznie, ale mam wrażenie, że większość dzieci czuje się tam bardzo zagubiona. Nasz synek chodził wcześniej do żłobka i myśleliśmy, że w przedszkolu nie będzie problemu, tymczasem wg pań: nie słuchał poleceń (a nawet uważały, że nie rozumie poleceń), przestał wykazywać aktywość ruchową, nie starał się być samodzielny itp. Został nawet skierowany do poradni pedagogiczno psychologicznej. W poradni okazało się, że dziecko jest zupełnie normalne, a nawet intelektualnie uzdolnione. Okazuje się, że dzieci, które są indywidualistami lub są nieśmiałe, mogą się w Czwóreczce zupełnie pogubić, zamknąć w sobie a co najważniejsze - nasz synek poprostu był tam smutny. Co nam się nie podobało:
- duże, ZAduże grupy
- nie ma szans na indywidualne podejście do dzieci
- za dużo imprez i atrakcji. Zdęcia na stronie internetowej wyglądają atrakcyjnie, ale spędy 8 grup po 25 dzieci w sali gimnastycznej (akademie, bale itp.) raczej je stresuje niż bawi
- procedury odberania dzieci - nie można wejść do sali w której są dzieci. Panie tłumaczą to tym, że inne dzieci się stresują bo też czekają na rodziców. Nie spotkałam się z tym ani w żłobku ani w obecnym przedszkolu, gdzie wszystkie dzieci już mnie poznają a nawet zagadują wesoło.
- brak informacji co się z dzieckiem działo w ciągu dnia. Starałam się wypytywać, ale czesto słyszałam "spał, jadł, wszystko w porządku" (choć jak się okazało - wcale nie było wszystko w porządku wedle opinii)
- wychowawczyni grupy (do której uczęszczało nasze dziecko) starała się, ale mam wrażenie, że niewiele mogła pomiędzy radami pedagogicznymi i przygotowaniami do imprez
Nie polecamy
3
3