Przepis na BIGOS

Dziewczyny, czy macie jakies sprawdzone przepisy na bigos?
Google podpowiedzialo mi, tako robiony przez kilka dni...i taki na zasadzie "wrzuc wszystko do garnka i zamieszaj", wiec odwoluje sie do Waszych kulinarnych doswiadczen.
Pomozcie :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na BIGOS

ja robiłam z przepisu mojej kumpeli miłośniczki kulinarii

2kg kapusty kiszonej
opakowanie grzybków( podgrzybków lub borowików)
30dag jakieś kiełbaski ja lubie podwawelską jest chuda
60dag mięsa ja robiiłam z mieszanego wiepszowo- drobiwego
pare ziaren ziela angielskieko i 3 listki laurowe
5szt śliwki najlepiej wędzonej ale może być suszona
słoiczek koncentratu pomidorowego

kroisz kapustę ( wtwdy lepiej sie miesza)
sparzasz grzyby i śliwki ktoisz w paseczki dodajesz do kapuchy
w tym czasie gotujesz mieso na mięko ale nie rozgotować i ktoisz w kostkę kiełbaskę

wszystko dodajesz do kapuchy oprócz koncentratu to pózniej zalewasz wodą tak aby była przykryta i mieszasz pilnujesz aby się nieprzypaliło, mozesz dodać przyprawę do bigosu
i teraz przynajmniej przez 1,5 gotujesz jak ci woda wyparowuje to dolewasz po 1,5 lub dłuzej dodajesz koncentrat i dalej gotujesz na małym ogniu z30min
teraz mozesz wyłączyć ale ja gotuje tak z 3h i potym juz jest smaczny można jeśc ale najlepszy jest jak pogotujesz z 3dni po 2h. smacznego

oczywiscie możesz dać miej mięsa grzybków w zaleznosci od potrzeb i zasobnosci portfela
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dodaj jeszcze kminek, świeży czosnek i owoce jałowca - będzie pycha

ja robie podobnie jak kawkująca mama ale dodaję rodzynki ... lubie słodkawy posmaczek :)

Ja zrobilam ostatnio podobnie jak kawkujaca mama, tylko oprocz kiszonej kapusty dalam tez swieza - bylo pyszne!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój mąż też dodaje suszone śliwki ,kiełbasy nie daje ,tylko golonkę bądź kaczkę ,czasami tez dodawał karkówkę .

Dzieki :-)! bazujac na przepisie kawkujacej mamy, podbiore cos od reszty i powinien wyjsc dobry :))

ja sama nie robię bigosu ;) moja Mama jest specjalistką ;)

właściwie wychodzi tyle mięsa co kapusty ;) koniecznie WĘDZONE śliwki :] suszone grzybki i wino czerwone wytrawne :] kapusta kiszone i biała :]

bez pomidorów :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja też nie robię,specjalistą jest B,bigos robi 2-3 dni.
Tak ja powyżej,golonka,żeberka,karkówka,wędzona śliwka,kiełbasa jałowcowa,kapusta,grzybki suszone.

U nas się gotuje wielki gar kapusty z męsem,wlasnie zeberka,karkówka,biorę połowę,mielę i jest b.dobry farsz do pierogów,a bigos robi się dalej.
b mnie nauczył by robic farsz kapusta kiszona,grzybki i mięso,razem zmielic.
/pycha.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

bardzo dobry jest bigos litewski, praktycznie taki sam jak ja robię można znaleźć w gazetce polo teraz :D http://tnij.org/h4h85ks

Inne tematy z forum

gdzie w gdańskuu można smacznie i orginalnie zjeść ? (45 odpowiedzi)

niekoniecznie w garniturze...raczej na luzie....

Dobra restauracja z typowo polskim żarciem - gdzie w Gdańsku? (139 odpowiedzi)

Przyjezdza do nas dobry znajomy, ktory nie byl jeszcze w Polsce. Chcemy Go zabrac do dobrej,...