Przepis na "fajny" makaron ;))

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Kulinaria
Dziewczyny dajcie jakieś przepisy na makaron prócz tradycyjnego bolognese i carbonarre. Mój mąż uwielbia makarony i chce go jutro czymś zaskoczyć. W internecie pełno tego,ale wolałabym wasz wypróbowany makaronik;)
Dzięki z góry.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

polecam al forno :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Ja mam kilka:
1 Szynke konserwowa kroisz w paseczki , brokół kroisz na małe czastki , Wrzucasz obie rzeczy na patelnie , dodajesz czosnek i sól i zalewasz smietana 36 % , dusisz i dodajesz do makaronu -pychotka .
dzis mam na obiad .
2.Makaron mieszasz z pesto- polecam te z Lidla i dodajesz czosnek i ser starty
3 . Podsmarzasz szpinak mrozony , przyprawiasz go sola , pieprzem i czosnkiem ,Dodajesz serek topiony .Jak wszytko jest miekkie dodajesz makaron , tez pychotka
Wszytkie sprawdzone, proste i pyszne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Na patelnię wlewasz śmietanę 18% lub więcej % +serek lazur + brokuł+ podsmażona pierś z kuraka :)

i jeszcze ten bardziej pracochłonny, ale pyszny http://www.wielkiezarcie.com/recipe37151.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

to moje ulubione danie:) robie podobnie....ser gorgonzola lub lazur,brokuly...tylko ja daje mielone zamiast kurczaka +cebulka+ listki zielone np. bazylia (ale ja wciskam wszystko co sie da bo uwielbiam zieleninke np.koperek czy pietruszke) :)i to z makaronem tagiatelle
mniammm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Polecam przepis pene zkurczakiem w sosie szpinakowym z bloga o gotowaniu http://www.madeinkitchen.pl szybko sie robi i jest naprawde dobre:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

http://madeinkitchen.pl/penne-ze-szpinakiem-na-szybko/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

ja polecam makaron z cukinią/kabaczkiem

2 nieduże cukinie/kabaczki
pół cebuli, mogą być 2 małe szalotki
pół szklanki białego wina
śmietana (wg uznania, ja daję 30%)
czosnek
oregano
pieprz cayenne

Makaron gotujemy wg uznania - tu najlepiej sprawdzają się kokardki.
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pocięte w cienkie plasterki cukinie. Dolewamy wina i dusimy do miękkości. Dodajemy wyciśnięty czosnek (ja lubię dużo więc daję 2 ząbki, jeśli ktoś nie lubi, można już podczas smażenia dodać, to się nieco smak wygotuje. Dodajemymy oregano.
Jeśli tego wina nadal jest dużo, to wygotowujemy. Dolewamy śmietany i chwilę gotujemy na małym ogniu, żeby lekko zgęstniało. Doprawiamy solą i cayenne. Smak ma być zdecydowany.
Mieszamy sos z makaronem i podajemy.

W oryginalnym włoskim przepisie danie to jest z krewetkami. Jeśli masz mrożone, to najpierw podduś je chwile z odrobiną wody w naczyniu, w którym będziesz robiła sos. Jak się rozmrożą to przełóż je do innego naczynia, a na pozostałej wodzie zrób sos. Krewetki wracają do garnka razem z winem ;)
Ja krewetek nie jadam, więc przepis został zmodyfikowany :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

To ja zaproponuje moje dwa ulubione przepisy. Oba robię z makaronem typu Tagliatelle (wstążka).
Bez dokładnych proporcji, bo robię "na oko" :)


* Makaron z cukinią i łososiem

Filet z łososia (na dwie osoby około 300g) i małą cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko zalewamy słodką świetaną 18% i dosypujemy sporo świeżego koperku.


* Makaron z krewetkami

Krewetki (na dwie osoby takie opakowani 250g jest ok) rozmrażamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy i dodajemy albo drobno pokrojoną papryczkę chilli, albo płatki suszonej papryki. Zalewamy słodką śmietaną 18 % i dodajemy sporo zielonej pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Oczywiście do sosów wrzucamy ugotowany makaron, jeszcze gorący żeby ładnie wchłaniał smaki i mieszamy.

Oba przepisy banalnie proste i oba pyszne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Mascarpone obowiązkowo, szybko, tanio i smacznie:)

makaron: jaki lubisz
sos: podsmażona cebula, tuńczyk z puszki w sosie własnym, odsączony z sosu (w oleju będzie za ciężki) i na koniec serek mascarpone.
wymemlać całość na patelni aż serek się rozpuści, dołożyć makaron, zamieszać, wcinać:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Dziewczyny az sie glodna robie szkoda ze nie mam łososia w domu bo bym tego przepisu sprobowala :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Ja polecam zamiast śmietany 36%, 18% z Piątnicy (nawet 12% tej firmy nigdy się nie waży!!!)... no, chyba, ze ktoś nie wierzy w coś takiego jak kalorie i odkładający sie tłuszczyk - to wtedy 36% będzie super ;)

Ja robię pieczarki + cebula - przesmazasz, dodajesz szpinak i ajk już będzie miękki to śmietanę 18% z Piątnicy - pycha!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

leczo plus makaron tez dobre

pomidory(lima) lub z puszki, główka czosnku sól,oregano, pieprz i ser do posypania (czosnek na oliwie podsmażony i duszony potem z pomidorami) i jest rewelka - nie wali czosnkiem miomo takiej ilosci i jest pycha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

a i jeszcze popruszone maka zeby zagescic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

polecam szybki i prosty:

czosnek, cebula, mrozony szpinak
trosze smietany 12% lub 18%, sól pieprz
wymieszac z makaroenem
obsypac pokrojona w koste feta i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi - zjesc :)

i z serem Lazur tez pycha!
ja rozpuszam ser w smietanie dodaje 3 zabki czosnku, pieprz i gotowe!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

MAKARON ZE SZPINAKIEM

makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkiem na twardo i czosnkiem :) od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru ;)

gotujemy makaron, odlewamy,
na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem :)
do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę(pokrojoną w plasterki) + pokrojone jajka na twardo :D

pycha :D







super jest też krążący na forum przepis na makaron i sos z łososia wędzonego, serka mascaropne i koperku ;) można dodać soku z cytryny :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Ja taki jak agusia Gda tylko bez brokuła a dodatkowo pierś z kurczaka MNIAM! na serku mascarpone był kiedys fajny przepis :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

i jeszcze sałatka makaronowa :)


właśnie ugotowałam makaron, podgotowałam brokuła :) rano wymieszam z resztą składników ;)



*** SAŁATKA MAKARONOWA ***

- paczka drobniutkiego makaronu (wybieram miniaturowe kolanka albo muszelki) - ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić.

- brokuł - oddzielić różyczki od łodyżek(łodyżki obrać i pokroić w plastry), osobno podgotować w osolonej wodzie - mają być chrupiące.

- kilka ogórków konserwowych pokroić w kostkę.

- puszka kukurydzy - odcedzić.

- biała część pora - pokroić.

- zielona pietruszka - posiekać.

- majonez.

wszystko razem wymieszać :] wychodzi tego wielka miska ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Moje to troche czasochlonne, zwlaszcza upychanie miesa:] oraz pieczone w piekarniku. Ale maz powtarza, ze warto:

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie bolognese.

Mniam mniam:]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

moja kuzynka na parapetówkę robiła muszle makaronowe(wielkie) właśnie nadziewane mięsem mielonym :] tylko już nie pamiętam(to było jakieś 8 lat temu) czy sos był boloński czy beszamelowy ;) w każdym razie obie wersje pasują :]


kiedyś nawet kupiłam te wielkie muszle z myślą, że sama kiedyś zrobię to danie ;P ale nigdy nie nadeszła "ta" chwila ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Ja gdzieś widziałam przepis na te muszle wypchane twarogiem z boczkiem.skwarkami.... i przypomniał mi się smak dzieciństwa :) Tylko wtedy to nie były muszle a normalny makaron posypany pokruszonym twarogiem i polany skwarkami z tłuszczykiem...zabójcze ale pyszne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

co do tych duzych muszli to ja robie wlasnie wtakich duzych muszlach ,albo kupuje takie rurki makraon cannolenii czy jakos tak z lubelli..i smaze mielone z cebula na oko, dodaje sol i pieprz, pod koniec smazenia dorzucam 3 lyzki ketchupu (uzywam ze sloika wloclawek bo taki lubie) nastepnie ten makaron rurki..nadziewam tym miesem jak jest gorace, wkladam do naczynia zaroodpornego, jak mam wszystkie wylozone to wylewam na to 1 smietane ukwasozna,i lkila lyzek ketchupu, posypuje startym serem i na to pokrywke od naczynia i do piekarnika..na okolo 40 minut w 170 stopniach.. chcialam jeszcze zaznaczyc,ze makaronu nie gotuje..nic z nim nie robie..nadziewam tylko tym miesem..

wczoraj mialam..bylo pyszne..wszystkie zjedzone:-)
a szybko sie robi..zanim piekarnik sie nagrzeje mam juz nadziane makaron i mik mik i juz jest..a niebo w gebie:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

i ja i Zuza jesteśmy kluchowe kobitki i jak Was czytam to mi język ucieka...wiecie gdzie... :) masakra jakaś :) ale wykorzystam wszystkie przepisy - normalnie wszystkie! :) dobranocka!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Martek, przypomniałaś mi ten smak! Pamiętam takie kluseczki ( ale nie typowy makaron) z twarogiem i skwareczkami. Ten smak ciepłego twarogu na kluskach... O mniam :))

A co do tematu, to wczoraj widziałam makaron Nigelli z salami i całkiem nieźle się prezentował, taki na szybko, ale myślę, że byłby smaczny.

Kopiuję z jakiejś strony:

* 300 g makaronu ditalini lub mezzi tubetti
* 75 g (ok.15 plasterków) salami, pocietego nożyczkami w paski
* 1 puszka ( 400 g ) krojonych pomidorów + pół puszki wody
* 1 puszka ( 400 g ) białej fasolki, opłukanej i odsączonej
* 2 łyżki masła
* 1 boquet garni ( czyli natka pietruszki + liść laurowy + tymianek, związane w pęczek ) - nie miałam świeżego tymianku, więc zastąpiłam go 1 łyżeczką suszonego


Zagotować wodę na makaron i obficie posolić. Wrzucić makaron i ugotować al dente (ok.10 minut).

W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu. Spory rondel o grubym dnie lub głęboką patelnię rozgrzać i wrzucić paski salami. Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką.

Dodać pomidory, a do puszki wlać połowę objętości wody, wypłukać i wlać do rondla. Włożyć 1 łyżkę masła i dobrze zamieszać drewnianą łyżką, potem dorzucić boquet garni oraz odsączoną fasolę i gotować na średnim ogniu, aż makaron będzie gotowy.

Tuż przed odcedzeniem makaronu nabrać trochę wody z gotowania i zachować (przyda się do rozrzedzenia sosu). Wylać makaron na durszlak, odcedzić.

Wmieszać odcedzony makaron do sosu, zdjąć z ognia i dodać resztę masła. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać nieco zachowanej wody z gotowania makaronu i zaieszać. Odstawić na 2 minuty i podawać, usuwając przedtem bouquet garni.

- tylko moja uwaga, autorka chyba źle zrozumiała intencje tej wody z makaronu. Nie miała ona rozrzedzać sosu, tylko go zagęścić przez zawartą w niej skrobię.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Dzięki wielkie dziewczynki;))
Robiłam ze szpinakiem wyszedł pychaaaa;)
Następny z łososiem zrobię;) i tak po kolei.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

prywatny dentysta (24 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??