Przepis na "fajny" makaron ;))

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Dziewczyny dajcie jakieś przepisy na makaron prócz tradycyjnego bolognese i carbonarre. Mój mąż uwielbia makarony i chce go jutro czymś zaskoczyć. W internecie pełno tego,ale wolałabym wasz wypróbowany makaronik;)
Dzięki z góry.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

polecam al forno :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Ja mam kilka:
1 Szynke konserwowa kroisz w paseczki , brokół kroisz na małe czastki , Wrzucasz obie rzeczy na patelnie , dodajesz czosnek i sól i zalewasz smietana 36 % , dusisz i dodajesz do makaronu -pychotka .
dzis mam na obiad .
2.Makaron mieszasz z pesto- polecam te z Lidla i dodajesz czosnek i ser starty
3 . Podsmarzasz szpinak mrozony , przyprawiasz go sola , pieprzem i czosnkiem ,Dodajesz serek topiony .Jak wszytko jest miekkie dodajesz makaron , tez pychotka
Wszytkie sprawdzone, proste i pyszne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Na patelnię wlewasz śmietanę 18% lub więcej % +serek lazur + brokuł+ podsmażona pierś z kuraka :)

i jeszcze ten bardziej pracochłonny, ale pyszny http://www.wielkiezarcie.com/recipe37151.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

to moje ulubione danie:) robie podobnie....ser gorgonzola lub lazur,brokuly...tylko ja daje mielone zamiast kurczaka +cebulka+ listki zielone np. bazylia (ale ja wciskam wszystko co sie da bo uwielbiam zieleninke np.koperek czy pietruszke) :)i to z makaronem tagiatelle
mniammm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Polecam przepis pene zkurczakiem w sosie szpinakowym z bloga o gotowaniu http://www.madeinkitchen.pl szybko sie robi i jest naprawde dobre:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

http://madeinkitchen.pl/penne-ze-szpinakiem-na-szybko/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

ja polecam makaron z cukinią/kabaczkiem

2 nieduże cukinie/kabaczki
pół cebuli, mogą być 2 małe szalotki
pół szklanki białego wina
śmietana (wg uznania, ja daję 30%)
czosnek
oregano
pieprz cayenne

Makaron gotujemy wg uznania - tu najlepiej sprawdzają się kokardki.
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pocięte w cienkie plasterki cukinie. Dolewamy wina i dusimy do miękkości. Dodajemy wyciśnięty czosnek (ja lubię dużo więc daję 2 ząbki, jeśli ktoś nie lubi, można już podczas smażenia dodać, to się nieco smak wygotuje. Dodajemymy oregano.
Jeśli tego wina nadal jest dużo, to wygotowujemy. Dolewamy śmietany i chwilę gotujemy na małym ogniu, żeby lekko zgęstniało. Doprawiamy solą i cayenne. Smak ma być zdecydowany.
Mieszamy sos z makaronem i podajemy.

W oryginalnym włoskim przepisie danie to jest z krewetkami. Jeśli masz mrożone, to najpierw podduś je chwile z odrobiną wody w naczyniu, w którym będziesz robiła sos. Jak się rozmrożą to przełóż je do innego naczynia, a na pozostałej wodzie zrób sos. Krewetki wracają do garnka razem z winem ;)
Ja krewetek nie jadam, więc przepis został zmodyfikowany :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

To ja zaproponuje moje dwa ulubione przepisy. Oba robię z makaronem typu Tagliatelle (wstążka).
Bez dokładnych proporcji, bo robię "na oko" :)


* Makaron z cukinią i łososiem

Filet z łososia (na dwie osoby około 300g) i małą cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko zalewamy słodką świetaną 18% i dosypujemy sporo świeżego koperku.


* Makaron z krewetkami

Krewetki (na dwie osoby takie opakowani 250g jest ok) rozmrażamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy i dodajemy albo drobno pokrojoną papryczkę chilli, albo płatki suszonej papryki. Zalewamy słodką śmietaną 18 % i dodajemy sporo zielonej pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Oczywiście do sosów wrzucamy ugotowany makaron, jeszcze gorący żeby ładnie wchłaniał smaki i mieszamy.

Oba przepisy banalnie proste i oba pyszne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Mascarpone obowiązkowo, szybko, tanio i smacznie:)

makaron: jaki lubisz
sos: podsmażona cebula, tuńczyk z puszki w sosie własnym, odsączony z sosu (w oleju będzie za ciężki) i na koniec serek mascarpone.
wymemlać całość na patelni aż serek się rozpuści, dołożyć makaron, zamieszać, wcinać:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Dziewczyny az sie glodna robie szkoda ze nie mam łososia w domu bo bym tego przepisu sprobowala :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Ja polecam zamiast śmietany 36%, 18% z Piątnicy (nawet 12% tej firmy nigdy się nie waży!!!)... no, chyba, ze ktoś nie wierzy w coś takiego jak kalorie i odkładający sie tłuszczyk - to wtedy 36% będzie super ;)

Ja robię pieczarki + cebula - przesmazasz, dodajesz szpinak i ajk już będzie miękki to śmietanę 18% z Piątnicy - pycha!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

leczo plus makaron tez dobre

pomidory(lima) lub z puszki, główka czosnku sól,oregano, pieprz i ser do posypania (czosnek na oliwie podsmażony i duszony potem z pomidorami) i jest rewelka - nie wali czosnkiem miomo takiej ilosci i jest pycha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

a i jeszcze popruszone maka zeby zagescic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

polecam szybki i prosty:

czosnek, cebula, mrozony szpinak
trosze smietany 12% lub 18%, sól pieprz
wymieszac z makaroenem
obsypac pokrojona w koste feta i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi - zjesc :)

i z serem Lazur tez pycha!
ja rozpuszam ser w smietanie dodaje 3 zabki czosnku, pieprz i gotowe!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

MAKARON ZE SZPINAKIEM

makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkiem na twardo i czosnkiem :) od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru ;)

gotujemy makaron, odlewamy,
na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem :)
do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę(pokrojoną w plasterki) + pokrojone jajka na twardo :D

pycha :D







super jest też krążący na forum przepis na makaron i sos z łososia wędzonego, serka mascaropne i koperku ;) można dodać soku z cytryny :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Ja taki jak agusia Gda tylko bez brokuła a dodatkowo pierś z kurczaka MNIAM! na serku mascarpone był kiedys fajny przepis :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

i jeszcze sałatka makaronowa :)


właśnie ugotowałam makaron, podgotowałam brokuła :) rano wymieszam z resztą składników ;)



*** SAŁATKA MAKARONOWA ***

- paczka drobniutkiego makaronu (wybieram miniaturowe kolanka albo muszelki) - ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić.

- brokuł - oddzielić różyczki od łodyżek(łodyżki obrać i pokroić w plastry), osobno podgotować w osolonej wodzie - mają być chrupiące.

- kilka ogórków konserwowych pokroić w kostkę.

- puszka kukurydzy - odcedzić.

- biała część pora - pokroić.

- zielona pietruszka - posiekać.

- majonez.

wszystko razem wymieszać :] wychodzi tego wielka miska ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Moje to troche czasochlonne, zwlaszcza upychanie miesa:] oraz pieczone w piekarniku. Ale maz powtarza, ze warto:

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie bolognese.

Mniam mniam:]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

moja kuzynka na parapetówkę robiła muszle makaronowe(wielkie) właśnie nadziewane mięsem mielonym :] tylko już nie pamiętam(to było jakieś 8 lat temu) czy sos był boloński czy beszamelowy ;) w każdym razie obie wersje pasują :]


kiedyś nawet kupiłam te wielkie muszle z myślą, że sama kiedyś zrobię to danie ;P ale nigdy nie nadeszła "ta" chwila ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Ja gdzieś widziałam przepis na te muszle wypchane twarogiem z boczkiem.skwarkami.... i przypomniał mi się smak dzieciństwa :) Tylko wtedy to nie były muszle a normalny makaron posypany pokruszonym twarogiem i polany skwarkami z tłuszczykiem...zabójcze ale pyszne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

co do tych duzych muszli to ja robie wlasnie wtakich duzych muszlach ,albo kupuje takie rurki makraon cannolenii czy jakos tak z lubelli..i smaze mielone z cebula na oko, dodaje sol i pieprz, pod koniec smazenia dorzucam 3 lyzki ketchupu (uzywam ze sloika wloclawek bo taki lubie) nastepnie ten makaron rurki..nadziewam tym miesem jak jest gorace, wkladam do naczynia zaroodpornego, jak mam wszystkie wylozone to wylewam na to 1 smietane ukwasozna,i lkila lyzek ketchupu, posypuje startym serem i na to pokrywke od naczynia i do piekarnika..na okolo 40 minut w 170 stopniach.. chcialam jeszcze zaznaczyc,ze makaronu nie gotuje..nic z nim nie robie..nadziewam tylko tym miesem..

wczoraj mialam..bylo pyszne..wszystkie zjedzone:-)
a szybko sie robi..zanim piekarnik sie nagrzeje mam juz nadziane makaron i mik mik i juz jest..a niebo w gebie:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

i ja i Zuza jesteśmy kluchowe kobitki i jak Was czytam to mi język ucieka...wiecie gdzie... :) masakra jakaś :) ale wykorzystam wszystkie przepisy - normalnie wszystkie! :) dobranocka!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Martek, przypomniałaś mi ten smak! Pamiętam takie kluseczki ( ale nie typowy makaron) z twarogiem i skwareczkami. Ten smak ciepłego twarogu na kluskach... O mniam :))

A co do tematu, to wczoraj widziałam makaron Nigelli z salami i całkiem nieźle się prezentował, taki na szybko, ale myślę, że byłby smaczny.

Kopiuję z jakiejś strony:

* 300 g makaronu ditalini lub mezzi tubetti
* 75 g (ok.15 plasterków) salami, pocietego nożyczkami w paski
* 1 puszka ( 400 g ) krojonych pomidorów + pół puszki wody
* 1 puszka ( 400 g ) białej fasolki, opłukanej i odsączonej
* 2 łyżki masła
* 1 boquet garni ( czyli natka pietruszki + liść laurowy + tymianek, związane w pęczek ) - nie miałam świeżego tymianku, więc zastąpiłam go 1 łyżeczką suszonego


Zagotować wodę na makaron i obficie posolić. Wrzucić makaron i ugotować al dente (ok.10 minut).

W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu. Spory rondel o grubym dnie lub głęboką patelnię rozgrzać i wrzucić paski salami. Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką.

Dodać pomidory, a do puszki wlać połowę objętości wody, wypłukać i wlać do rondla. Włożyć 1 łyżkę masła i dobrze zamieszać drewnianą łyżką, potem dorzucić boquet garni oraz odsączoną fasolę i gotować na średnim ogniu, aż makaron będzie gotowy.

Tuż przed odcedzeniem makaronu nabrać trochę wody z gotowania i zachować (przyda się do rozrzedzenia sosu). Wylać makaron na durszlak, odcedzić.

Wmieszać odcedzony makaron do sosu, zdjąć z ognia i dodać resztę masła. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać nieco zachowanej wody z gotowania makaronu i zaieszać. Odstawić na 2 minuty i podawać, usuwając przedtem bouquet garni.

- tylko moja uwaga, autorka chyba źle zrozumiała intencje tej wody z makaronu. Nie miała ona rozrzedzać sosu, tylko go zagęścić przez zawartą w niej skrobię.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na

Dzięki wielkie dziewczynki;))
Robiłam ze szpinakiem wyszedł pychaaaa;)
Następny z łososiem zrobię;) i tak po kolei.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...