Re: Przepis na
Martek, przypomniałaś mi ten smak! Pamiętam takie kluseczki ( ale nie typowy makaron) z twarogiem i skwareczkami. Ten smak ciepłego twarogu na kluskach... O mniam :))
A co do tematu, to wczoraj widziałam makaron Nigelli z salami i całkiem nieźle się prezentował, taki na szybko, ale myślę, że byłby smaczny.
Kopiuję z jakiejś strony:
* 300 g makaronu ditalini lub mezzi tubetti
* 75 g (ok.15 plasterków) salami, pocietego nożyczkami w paski
* 1 puszka ( 400 g ) krojonych pomidorów + pół puszki wody
* 1 puszka ( 400 g ) białej fasolki, opłukanej i odsączonej
* 2 łyżki masła
* 1 boquet garni ( czyli natka pietruszki + liść laurowy + tymianek, związane w pęczek ) - nie miałam świeżego tymianku, więc zastąpiłam go 1 łyżeczką suszonego
Zagotować wodę na makaron i obficie posolić. Wrzucić makaron i ugotować al dente (ok.10 minut).
W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu. Spory rondel o grubym dnie lub głęboką patelnię rozgrzać i wrzucić paski salami. Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką.
Dodać pomidory, a do puszki wlać połowę objętości wody, wypłukać i wlać do rondla. Włożyć 1 łyżkę masła i dobrze zamieszać drewnianą łyżką, potem dorzucić boquet garni oraz odsączoną fasolę i gotować na średnim ogniu, aż makaron będzie gotowy.
Tuż przed odcedzeniem makaronu nabrać trochę wody z gotowania i zachować (przyda się do rozrzedzenia sosu). Wylać makaron na durszlak, odcedzić.
Wmieszać odcedzony makaron do sosu, zdjąć z ognia i dodać resztę masła. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać nieco zachowanej wody z gotowania makaronu i zaieszać. Odstawić na 2 minuty i podawać, usuwając przedtem bouquet garni.
- tylko moja uwaga, autorka chyba źle zrozumiała intencje tej wody z makaronu. Nie miała ona rozrzedzać sosu, tylko go zagęścić przez zawartą w niej skrobię.
0
0