Psy bez smyczy mam juz dość!

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała prosić właścicieli czworonogów aby założyli swoim psom smycze. A tłumaczenie, ze każdy pies moze ugryźć ale mój nie dosłownie doprowadza mnie do szału! Czy mam robić zdjęcia właścicielom i zgłaszać na policję? Co nie bedzie takie trudne bo ostatnio coraz więcej patroli jest na naszej dzielnicy
popieram tę opinię 158 nie zgadzam się z tą opinią 243

Re: proste rozwiązanie

Tu się zgadzam w 100%. A nawet i bardziej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja nie jestem arogancka, opisałam częstą sytuację która nas spotyka że dzieci podbiegaja z wrzaskiem do mojego psa i on wtedy się broni szczekając i goniąc dziecko, nie napisałam też że nie był na smyczy. Po prostu usiłuję wytłumaczyć że pies sam z siebie bez powodu nikogo nie atakuje! Po swoim psie też zawsze sprzątam wiec też nie rozumiem kąśliwego komentarza, proszę zwracać uwagę tym którzy tego nie robią! Nie rozumiem dlaczego niektórzy zawsze i wszędzie tłumaczą dzieci... im zawsze wszystko wolno? Ich i ich mamusiek nie obowiązują żadne zasady? Mój pies został niejednokrotnie zaatakowany właśnie kiedy szedł grzecznie na smyczy! Może rodzice zamiast zarzucać psom agresję powinni wyedukować własne dzieci jak sie zachowywac w obecności zwierząt które czy się komus podoba czy nie żyją z nami i obok nas i maja takie samo prawo chodzić po ziemi jak inne istoty a nie siedzieć uwiązane przy budach! Do obcego psa sie nie podchodzi, nie zaczepia, nie próbuje na siłę głaskać, tym bardziej nie przebiega się koło psa i nie wrzeszczy nad nim... wtedy pies z całą pewnoscią nie zaatakuje! Ale tego muszą nauczyc rodzice, a nie tylko mieć pretensje do innych. Jeżeli ktoś uważa ze dziecko ma prawo, proszę bardzo od tego są place zabaw, ale na chodniku też obowiązują jakieś zasady i tego należy dzieci uczyć że nie są sami i musza sie liczyc z innymi, także z tym że chodzą psy!
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Psy bez smyczy mam juz dość!

Pies będzie mógł szczęśliwie pobiegać bez smyczy, jak ruszy Pani tyłek i pójdzie z nim gdzieś dalej niż na okoliczny plac zabaw dla dzieci. Decydując się na psa należało wcześniej poczytać o obowiązujących przepisach i zastanowić się, czy wystarczy siły i ochoty na ODPOWIEDZIALNE zajmowanie się pupilem.

"miałam taka sytuację ze koło mojego psa wyleciał dzieciak, wrzeszczał, wymachiwał rękami i biegł za moim wystraszonym psem i na końcu przyłożył mu łopatką w głowę.." to zdarzenie pewnie miało miejsce na wybiegu dla psów? a może dziecko przestraszyło się luźno biegającego psa, a Pani nie zareagowała? Gdyby był na smyczy, sytuacja nie miałaby miejsca.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 18

nie każdy nadaje się na rodzica, tak samo jak nie każdy powinien być właścicielem psa.... wiadomo, że jeśli dziecko podbiegnie do psa i zacznie go okładać po głowie łopatką to będzie narażone na atak psa z własnej (i rodziców) winy, ale jak szanowna Pani nie raczyła zauważyć, rozważamy tu inną sytuację, a mianowicie taką, kiedy to PSY bez kagańca podbiegają do dzieci i straszą je, a nie odwrotnie. Swoją arogancją nic Pani nie uzyska, proszę po prostu pilnować swojego psa i być odpowiedzialnym właścicielem oraz stosować się do obowiązujących przepisów, które ktoś wymyślił nie bez powodu.
Prosta sprawa - kaganiec, smycz i sprzątanie odchodów - a nikt nie będzie miał pretensji i gwarantuję, że idący na smyczy kochany grzeczny piesek nie zostanie zaatakowany przez rozwścieczone bezstresowo chowane dziecko z bezmyślną mamuśką obok i nie wdepnie w ich kupę uciekając.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 13

If you are walking a dog in a public and / or open area next to a public area ... to pies musi byc na smyczy nie dluzszej niz 6 stop.

Proponuje sie wybrac do NYC i samemu sobie poogladac np. na Manhattanie jak wyglada opisywana przez Pana swoboda psow.

Np w New York psy sobie biegają razem.

na terenie zamknietym. I tu (po drobnej korekcie slownej) sie z Panem/Panstwem zgodze.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niech Pan/Panstwo wreszcie pokaza jakis przepis, ktory zezwala na puszczanie psa swobodnie (link poprosze dotyczacy miasta Gdansk). Chcial sie Pan podeprzec prawem stanu NY, tymrazem znow opowiada Pan/Panstwo totalne bzdury.
Prawo stanowe mowi wyraznie:
http://www.hancock.net/~lennyesq/Animallaw.pdf

Generally, leash laws require that dogs
be maintained on leash when off the owners
property.
Ale moze Panu chodzilo o miasto New York ... tu tez sa przepisy odpowiednie.
http://www.downtownpet.com/LAWS.html
If you are walking a dog in a public and / or open area next to a public area
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szkoda że moda z USA nie przyniosła bazy DNA psów i badań kupek. Było by czyściej na osiedlu.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja jako właścicielka grzecznego i ułożonego małego psa w momencie gdy podbiega do mojego psa wrzeszczący, tupiący dzieciak z łopatką w ręku mam prawo zastosować środki obrony mojego psa...??? Dla uprzedzenia złośliwych komentarzy nie mam nic do dzieci, ale nie cierpię bezmyślnych mamusiek które błędnie sądzą że ich bezstresowo chowany dzieciak ma większe prawa niż mój pies i może go bezkarnie straszyć i okładać łopatką po głowie !
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 11

Czasy niewoli psów się kończą. Teraz z USA nadchodzi moda na swodobę psów. Np w New York psy sobie biegają razem. W Polsce też powoli wchodzi moda na swobode psów. Nawet jedna ze szkół dla psów nosi nazwę "Szkoła dla psów bez smyczy"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 20

proste rozwiązanie

Wyprowadzanie psów bez smyczy na osiedlu nie jest zgodne z obowiązującym prawem. Jako matka idąca za rękę z grzecznym małym dzieckiem, w momencie, kiedy podbiega do nas pies bez kagańca, mam prawo zastosować środki obrony osobistej, na przykład gaz pieprzowy... Dla uprzedzenia złośliwych komentarzy - nie mam nic do psów, lubię zwierzaki, ale nie lubię aroganckich i bezmyślnych właścicieli, którzy błędnie sądzą, że ich pies ma większe prawa niż sąsiad - człowiek.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 15

skad sie Pan tutaj wzial?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Prosze nie opowiadac bzdur. W Gdansku obowiazuja przepisy Rady Miasta, narzucajace obowiazki wlasciciela czworonoga. Jak bez kaganca/smyczy, to nie w Gdansku.

http://strazmiejska.gda.pl/co-i-jak/twoj-pupil/

Każdy właściciel zobowiązany jest do natychmiastowego usuwania zanieczyszczeń spowodowanych przez zwierzęta. Ponadto psa należy wyprowadzać na smyczy bądź w kagańcu, a psy rasy uznanej za agresywną na smyczy i w kagańcu.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 4

straszne !!!
Niesamowite!!!

Jak tak mogą biegać te straszne potwory pożerające ludzi w całości żywcem !!!
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

Brawo. Niby taki dorosły ale zachowanie w tym momencie na poziomie gowniarza.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 18

Wolny pies to szczęśliwy pies

My się spotykamy wieczorem w lesie i wiadomo że psy są luzem. Bo psy na smyczach na psim spotkaniu to by było bez sensu
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

Brawo! nareszcie!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zwolennicy nakazów trzymania psów na smyczy uważają że dziecko jest tylko dzieckiem i ma prawo zachowywać się nieodpowiedzialnie.
A ja jestem zwolennikiem grzecznych psów bez smyczy i psich spotkań.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 12

Pies musi się wybiegać a to nierealne na smyczy! Ludzie nielubiący zwierząt tego nie rozumieją i będą się czepiać! Rzucającym nakazami odnośnie smyczy i kagańcow radzę dokładnie przeczytać przepisy, a mianowicie w kagańcu muszą chadzać tylko psy ras niebezpiecznych, pies ma prawo nie byc na smyczy jeżeli jest pod opieką właściciela! Poaza przepisami jest też zrozumienie i empatia dla zwierząt, ale zeby to zrozumieć trzeba miec dobre serce! Prosty przykład, rodzice kompletnie nie uczą dzieci jak należy się zachowywać w obecności zwierząt... miałam taka sytuację ze koło mojego psa wyleciał dzieciak, wrzeszczał, wymachiwał rękami i biegł za moim wystraszonym psem i na końcu przyłożył mu łopatką w głowę... pies się wkurzył i pogonił za nim szczekając, no i oczywiście reakcja mamuśki była dopiero w tym momencie, że pies bez smyczy i atakuje dziecko! Spytałam gdzie była jak dzieciak atakował mojego psa? To nieważne, wina mojego psa bo atakuje dzieci... faktycznie jest się czego bac bo waży raptem 3 kilogramy!!! Ten przykład pokazuje ze często atakowi nie jest winny pies, psy same z siebie nie atakuja nigdy , musi zostac sprowokowany!
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 26

Ja nie muszę ściągać bo mój pies omija niegrzeczne psy. A po za tym jak pies zobaczy spokój u drugiego psa to często sam się uspokaja
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

Szkoda mi dziecka że będzie wychowywane na tą łamagę
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 55

Inne tematy z forum

Błoga Bysewska (4 odpowiedzi)

Osiedle domków jednorodzinnych w zabudowie bliźniaczej powstaje w dzielnicy Kokoszki, na styku...