RATUNKU!!! Ulewanie pokarmieniu - brak odbijania

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny, zwracam się do was z wielką prośbą,może wy mi coś poradzicie bo ja niestety nie mam pomysłu co robić :-(
Moja Marcelinka dzisiaj skończyła 7 dni i nasz problem polega na tym, że wcale jej się nie odbija po jedzeniu. potrafimy z mężem trzymać ją nawet godzinę na rękach żeby jej się odbiło ale niestety to nie pomaga :-( Na domiar złego jak kładziemy ją do łóżeczka to po jakimś czasie się jej odbija, czasami przetworzonym twarożkiem a czasami mlekiem takim jakby w ogóle nie dotarł do żołądka. Nie wiem co robić i strasznie się martwię...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: RATUNKU!!! Ulewanie pokarmieniu - brak odbijania

Też miałam taki problem. Być może zmień troszkę pozycję do odbijania. Bardziej przekładaj przez ramię, ciut wyżej - nie wiem jak to wytłumaczyć ;-) u nas pomogło
czasami wystarczyło, że trzymałam małą pod paszki i też dopiero wtedy odbiła
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ola - jak Ją trzymacie do odbicia???

Aga, trzymam ją przez ramię. Ona się wierci nie pasuje jej a czasami zasypia i po prostu zapomina, że ma się jej odbić :-(
Jeszcze na domiar złego dopadł mnie baby blues, a myślałam, że tym razem mnie on ominie. Co do odbijania to sama nie wiem co mam robić, kręgosłup mnie łupie a wczoraj w nocy prawie zasnęłam z małą na rękach :-( Z tego wszystkiego to nawet nie nadążam z praniem ciuchów małej, bo przecież jak uleje to nie będę kładła jej z mokrym rękawem :-(

Aha i jeszcze ulewa wtedy kiedy stęka jak chce puścić bączka albo zrobić kupę.

A klepiecie ją po pleckach podczas noszenia? To u nas bardzo pomaga...Czasem jak sie nie odbije to po 10-15 minutach odkładam do łóżeczka. jak zaczyna się wic i wiercic znaczy, że nałykał się powietrza i wyciagam z łóżeczka i znowu noszę przez chwilę. Wtedy odbija się prawie zawsze.

wypróbujcie te pozycje http://babyonline.pl/twoje_dziecko_udany_poczatek_artykul,6392.html

my też wszystkie zaliczyliśmy ;)

pielęgniarki na Polankach nauczyły Mariusza jak ma przekładać Gabrysia przez ramię :)
bardziej jak na fotce z linku ;) tak, że brzuszek opiera się na ramieniu, a rączki zwisają już na plecach rodzica :) z reguły przy tym troszkę ulewał :)

ogólnie ulewanie nie jest groźne - pod warunkiem, że dziecko nie leży na wznak :P
dlatego trzeba układać albo na boczku albo z główką na bok :)
jak się dowiedzieliśmy od Pani Dr podczas usg brzuszka - trzeba układać na PRAWYM boku - to sprzyja cofaniu się pokarmu do żołądka :)
no i materacyk musi być pod kątem :)

no i refluks jest teraz tak powszechnym zjawiskiem, że jest już uznawany za fizjologię :)

napisałam Ci wiadomość na naszej-klasie :)

aaaa no i to ulewanie przy/tuż po odbiciu :) to z powodu łykniętego bąbla powietrza, który dostał się do brzuszka razem z jedzeniem :) i na tym bąblu unosi się jedzenie - więc wtedy jest ulanie razem z beknięciem(lub chwilkę po nim)

to z kolei dokładnie tłumaczyła nam Pani Dr, która przyjechała na ratunek Gabrysiowi :) (myślała, że zachłysnął się pokarmem)

ulewanie nie jest groźne jeśli dzidzia przybiera na wadze, a Wy zachowacie środki ostrożności :)

ale z praniem to masakra ;) my tyle nie brudzimy rzeczy co Gabryś ;) bywa, że w ciągu dnia przebieram Go 3-4 razy :P + 2-5 pieluszek tetrowych "załatwia" ;)

ojjka - mi sie wydaje ze to problem samego karmienia. Byc moze ona za duzo sie najada. Moze zacznij notowac o ktorej ja karmisz i ile czasu jest intensywnego ssania, a ile czasu bawienia cycem, potem wypionuj do bekniecia, ale nie zakladajac na ramie tylko tak aby linia zoladek- przelyk grardlo znalazlo sie w pionie, glowke lekko opadla na ramie, jedna reka pod pupe, druga reke do asekuracji na plecy, mozesz tez uginac kolana aby twoje cialo rogilo ruchy w pionie gora-dol, to powinno przyspieszyc "bablowanie " w brzuszku. Zapisuj czy beknela, po jakim czesie. Moze trafisz na jakas zaleznosc ktora podpowie ci przyczyna lub znajdziesz w ten sposob metode na maluszka.
Ojjka - masz super synka, super meza, super babcie i sama tez jest super wiec zamknij oczy, pomysl ze to tylko pierwsze dwa tygodnie (a ty juz masz tydzien za soba) sa najciezsze z noworodkiem i za moment bedzie juz z gorki. Nawet najlepsza mama pierwsze 14 dni nie wie za co sie zabrac w domu, nie kontroluje prania, prasowania gotowania. Teraz masz sie zajac noworodkiem- to jest teraz twoj cel, macie sie uczyc o sobie na wzajem aby za moment kazdy dzien stal sie jak kazdy inny. A chlopa zagon do garow, mame do opieki nad synkiem, tesciowa, siostra przyjaciolka niech ci zrobi porzadki, a ty do lozka z mala!

A jak mala ci juz uleje setny raz, skoncza sie ubranka, bedziesz chodzic z oczami na zapalki to sobie przypomnij jak to bylo z tym pierwszym - wtedy dalas rade, i tym razem TEZ DASZ RADE!

Ja trzymam kciuki i calego serca zycze wam zdrowka!

proponuję położyc na brzuszku, stara szkoła mojej teściówki i sprawdza się b.dobrze

ojej...u nas po połozeniu na brzuszku leci z dzieciątka jak z garnuszka :(
Pytałam pediatry i powiedziała żeby nie klaśc na brzuszku po najedzeniu...Ja jakbym sie najdła tez bym nie chciłaa żeby mnie ktos na brzuch kładł :)

dziecko na brzuszku po karmieniu? oszalałaś :-)

Nasza od początku 6 m-ca po jedzeniu na leżąco sama obraca się na brzuch żeby odbić, ale takiego maluszka jak autorki wątku można odbijać na kolanach rodziców na brzuszku, na pewno nie kłaść samego w łóżeczku.

a ja słyszałam,że jeśli się karmi piersią to nie zawsze sie odbija i to nic złego?

Moja też nie zawsze odbija i dość często ulewa. Czasem ulewa nawet po 2 godz od posiłku. Ulewa także nosem, co jest dość niebezpieczne jeśli uleje "twarożek", bo cały nosek jej się zatyka. Masakra. Trzeba ją pilnować przez cały czas, bo nigdy nie wiadomo czy uleje czy nie. Pytałam pediatrę o to i powiedział, że jeśli przybiera na wadze (tak właśnie jest), to trzeba to przetrwać :(

moja też strasznie ulewała - jak ta opętana w "Egzorcyście" :D:D:D:D ale jest już ok, ładnie przybiera - jak dziecko nie chce odbić od razu - to mi pomagało położenie małej po karmieniu na jakieś 2 minuty normalnie na pleckach - a potem znowu próbować jej odbić:) wtedy ten pęcherzyk powietrza się przemieszcza i jest łatwiej:)

Tomek tez zanim skończył 1,5 miesiaca to nie chciał odbijac, a jak bralismy go przez ramie to szybciej ulał niz odbił -wiec odpusciclismy odbijanie - tezymaąłm go ptylko po kazdym karmieniu przez 20 min zeby mu sie troche ulaezałąo w brzuszku tak pod kątem jakes 60st.

potem jak skonczył 1 miesiac - 1,5 miesiaca nauczył sie odbijac i bekał jak stary . .:)

cos mi literki powariowały .. mam nadzieje ze jednak czytelne wyszlo..

Inne tematy z forum

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

białe blaty w kuchni (42 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?