Re: CLOSTILBEGYT A CIAŻA część 10:-)

zatem jestem i ja:-))

...z wiarą.. na lepsze jutro, nadzieją, która umiera ostatnia..i miłością, która trwa wiecznie..:-)

nie brałam clo,ale że się tutaj wypowiadam i Dziewczyny są fajne no to jestem:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na święta nie wybieram się do PL,za to jutro idę do ginekolog która jest zresztą polką,ale leczą tym samym co w Polsce(zdążyłam się już zorientować)więc jestem dobrej myśli,oby oczywiście inne badanie były dobre i mam nadzieję że mnie na nie skieruje.

W marcu lekarze tutaj przypadkiem zrobili mi TSH i wyszło 2,25 już wtedy zaproponowali leczenie,ale że nie w głowie mi wtedy było zachodzenie w ciąże,bo miałam inne problemy zdrowotne i na tym byłam skupiona,więc nie wykupiłam recepty,zresztą powtórzyłam u lekarza polaka i tam był wynik 1,70 więc powiedział ze mam dobry,nie ma potrzeby włączania leku,pytałam też ginekolog,powiedziala ze jeden mam dobry,drugi już nie za bardzo,więc będąc w Polsce pokazałam je mojej prowadzącej pierwszą ciąże lekarce,powiedziala ze są ok,kazała tylko łykać folik i zacząć starania,ale folik już dawno zjedzony,starania trwają pół roku a ciąży nie widać,teraz sama chciałam zrobić jeszcze raz tarczycę i wyszło juz 5,więc teraz to już trzeba się leczyć.
W tym przypadku mogę powiedzieć że zawiodła mnie moja lekarz w Polsce ale ona nie daje leku poniżej jakieś tam jej wytycznej,poza tym nie mogła przewidziec problemów z zajściem,nie mogę mieć pretensji,choć mogła mi zrobić badania po ciąży,zresztą każdej powinni badać tarczycę,jak teraz tyle kobiet choruje.

Aniu a nie przyjezdzasz czasami do PL? moze warto tu isc do endo jesli tam nie ufasz lekarzom? ogolnie TSH szybko spada wiec nawet po m-cu mzoe sie Wam udac..a sprawdzalas wczesniej twoje TSH? czy to pierwszy raz? wysokie TSH moze powodowac ze sie nie udaje zajsc w ciaze.. i oby to byl ten powod twojego niepowodzenia..bo TSH mozna szybciutko zbic wiec glowa do gory:* uda sie..

A jednak udaje Wam się zajść w ciążę mając nie za dobre wyniki tarczycy,no ja już tak 6 cykl i ciągle nic.Ja tylko jestem ciekawa jakie mi tu leki przepiszą i po jakim czasie znów będę mogła się starać o dzidzię.

Faktycznie Lena my nie na temat piszemy:)
Więc ja tak szybko do Ani- jak zrobiłam Tsh też miałam powyżej 5 i brałam euthyrox już będąc w ciąży.
Lena ja dzisiaj miałam masakryczną noc, ledwo na nogach się trzymam a i w dzień młody nie chce spać nawet na spacerze.
Jak bujałam małego na rękach to myslałam o Tobie i Tymku:)
Strasznie długo dokucza mu to wszystko. Strasznie mi was szkoda. Nie dziwie Ci się, że jesteś wykończona- w końcu jesteście tam sami a pewnie większość czasu z małym ty spędzasz. Oj nie jest proste to macierzyństwo-zwłaszcza jak nie można pomóc dziecku a bardzo by się chciało...

My tu z Aszi troche nie na temat ;)
tak na szybko...
Nie, nie bylismy. nawet nie widziałam, ze jest taka specjalizacja :/ Problem polega na tym, ze tu to nic nie moge, a w Pl bylismy na 3 dni:/ w styczniu bedziemy dłuzej, moze wtedy...choc ja chyba do tej pory oszaleje:( to juz trwa tyyyyyyyyle czasu, ze..... :((((

Pozdrawiam Was dziewczyny!

wynik około 2

Dziękuję Ci za odpowiedz,troszkę mnie pocieszyłaś,może gdaybym mieszkała w Polsce tak bardzo bym się tym nie stresowała,ale mieszkam w Niemczech,tutaj nie do końca ufam lekarzom,bo gdy miałam inne problemy zdrowotne to zostałam z tym sama,oni kompletna olewka.

Dziwi mnie też to że w marcu wynik miałam około a teraz już 5,jestem przerażona,nie wiem jakie leki tu mi dadzą,bo wiem że z jodem dają,nie hormony jak w PL,teraz łykam kwas foliowy z jodem,to chyba dobrze,a może od niego tak mi wynik skoczył,jak myślisz?

Aniu - kiedy ja robilam pierwszy raz wyniki w tym TSH wyszlo mi prawie 14 a norma dla kobiet starajacych jest okolo 1-1.5. po m-cu bylo jzu 2.9 (bralam 2 tyg eutyhrox 50 i 2 tyg 75) po kolejnym m-cu przy braniu 75 zeszlo do 0,0009 i wpadlam w nadczynnosc..nastepnie po 2 m-cach mialam prawie 9 przy eutyhroxie 50, wiec kolejne badanie za 2 m-ce przy eutyhroxie naprzemian 50 i 75.. nie pamietam wyniku..kolejne przy 75 po m-cu i bylo 0,48 - przy tym zaszlam w ciaze.. a po 4 tyg mialam juz 6,41..wpadlam w panike,ze strace dziecko (nie wiedzac,ze nosze pod sercem dwojke)..kolejne badanie i dawka 100 i oto wynik 1,68.

Uda sie Tobie zajsc przy takim wyniku..tzn musisz go zbic,ale akurat TSH szybko spada.. ja nauczylam sie pozniej obserwowac swoj organizm..jak bylam bardziej nerwowa,senna to wiedzialam ze TSH mi skoczylo..
jesli dobrze lekarz trafi tobie w dawke to juz po m-cu mozesz miec idealny wynik na zajscie w ciaze..
u mnie trwalo to dluzej bo mialam tez inne problemy zdrowotne..ale sie udalo..uwierz,ze sie uda:*

A ja dziś odebrałąm wynik tarczycy,jestem załamana,wynik TSH jest dużo za duży 5,35,teraz czeka mnie leczenie i nie wiem czy wogóle mam szanse na dzidzię,puki co okresu jeszcze nie ma.

hejka :)

Jestem po badaniach u gina - 180 zł !!!! masakra! Podobno moje "wnętrze" (endometrium, szyjka itd.) jest idealne - wręcz książkowe.
Ale będę mieć monitorowany cykl... byc może mam za wysoki progesteron. dziś byłam z rana na badaniu, po południu wyniki.

Cytologia, badania ginekol... itd. Lekka nadżerka. Jak zwykle u mnie....... na usg lekarka stwierdziłą, że mam " książkowe endometrium, jajniki super, nawet widac w nich jajeczka :D ale nie dokładnie widziałą ciałko żółte po owu i chce żebym przyszła do innego gabinetu jutro, bo tam jest lepsza aparatura. Co do krótkich cyklów - jak pokazałam swoje wykresy, to stwierdziła, że też są książkowe, za wyjątkiem tych 26, a nie 28 dni i że ta ciut krótsza faza lutealna w tym przypadku nie jest chyba az tak duzym problemem. Ale na wszelki wypadek te badanie progesteronu. Zaleciłą mi badania na te wszytskie toxo itd.

Wizyta droga, to prawda, ale póżniej ona kombinuje tak ( bo przyjmuje w ośrodkach a nie prywatnie) żeby zapłacić jak najmniej. I teraz jak się nie uda, to chce żebym przyszła do niej monitorować cykl, ale w cenie 30 zł czyli jak za zwykłą wizytę (bez badań itp. :)

No to tyle chyba jeśli chodzi ow wiztytę! później byłam na zakupach i zapoatrzam swój koszyk swiąteczny :)

klara83, też znam Invimed, świetna klinika! pozdrawiam wszystkie Staraczki i głowy do góry:)

Lena kochana jak mi Ciebie szkoda. Też niedawno przechodziłam jelitówkę- myślałam, że oszaleje;/ A potem gorączka, ból gardła kaszel-masarka...
widzę,że strasznie się męczysz. Szkoda mi Twojego dzieciaczka. Wiem, że chciałabyś mu pomóc a nie wiesz jak. Byliście może u gastroenterologa?? My się wybraliśmy z naszym dla świętego spokoju i nam pomógł. Trzymam kciuki, żeby wszystko szło ku lepszemu. Podziwiam Cię, że jesteś taka silna i wytrwała.

Hej Kochane,
przepraszam nie mam czasu ani czytac ani pisac :/
rzucił mi sie w oczy post Aszi....
Jestesmy wałsnie po jednej z gorszych naszych nocy - wszyscy troje niewyspani... Tymek jest chory - ma zawalone gardło, chrypkę, katar, na szczescie gorączka juz minęła... lekarz w pt. go badał, ale nic nie dał:/ Męczymy sie wiec dalej. Na szczescie płuca i oskrzela czyste (Były!)
Mały nie mógł spac przez gardło i kaszel, ale głównie jednak przez brzuszek...:(((((
Bylismy w Pl. pediatra stwierdził, ze to jednak słaba postac refluksu, przepisac 3 leki i mleko Enfamil....Niestety po tych lekach wszystko sie bardzo nasiliło, wrocilismy do do punktu wyjscia:((
Jestem juz na skraju wyczerpania.... dobija mnie to, ze nie moge pomoc swojemu dziecku, a przy okazji sobie.
Odstawilismy tez mleko, bo na diecie bezmlecznej ( jeszcze przed Pl) było troche lepiej.
Poza tym mały ma jakies cholernie uczulenie pod szyją( z przodu i z tyłu) drapie sie do krwi, przez sen tez...
Na domiar złego ja tez czuje sie kiepsko, w piątek dopadła mnie grypa żołądkowa- dzien wyrwany z zyciorysu:( sciągałam męza z pracy przed 6 rano... a teraz nawala mnie gardło.

To tak po krótce.
Zyczę Wam kochane mamy i przyszłe mamy, zeby Waszych maluszków takie bóle brzuszka i okropne wzdecia nie spotkały!!!

Dziewczyny,robiłam wczoraj test bo już nie mogłam wytrzymać,wynik negatywny,temperatura jakby spadła o dwie kreski,dziś 29 dzień cyklu więc czekamy na okres...chyba znów nici z tego i oby chociaż miesiączka przyszła regularnie bo oszaleję,do tej pory jak w zegarku miałam.

u nas też wszystko w porządku.
W czwartek mielismy połówkowe, Bartuś waży już 560 gram.
Wszystko ma ładnie wykształcone, coraz bardziej uracza mnie kopniaczkami. Brzuchol rośnie z dnia na dzień :)
Prócz łapanych co chwile infekcji i drobnych zapaleń nic mi nie dokucza :) odpukać!

hej hej:-) u nas ok..dzisiaj chyba jeden z tych lepszych dni..poki co rano zanim wstaje z lozka zjadam 2 herbatniki..chrumkam niby jak maly prosiaczek bo nie chce obudzic meza:P
ale przynamniej nie mam takich mdlosci i nie wymiotuje..
kupilam sobie dzisiaj czerowny zrobiony na drutach sweterek..taki troszke dluzszy..i wiecie co- cudnie widac w nim brzusio:-))))

maz kazdego dnia jak tylko jest w poblizu masuje brzusio, mowi do niego..ehh..cudownie:-))))

milego dnia Kochane:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ania, 3mam za Ciebie kciuki :)

ciekawa jestem co u Olimpii, zdaje się, że wczoraj miała wizytę u lekarza...

a co tam u Was dziewuszki?!

ja to dzisiaj chodzę jakaś humorzasta - szlag mnie co chwilę trafia, a zaraz potem nie pamiętam o co mi chodzi po czym znów wpadam w szał... nie wiem co się ze mną dzieje, ale mnie to zaczyna samą przerażać :(

nie wiem co się dzieję, ale ostatnio mnie nachodzą głupie myśli... już nawet nie związane z dzieckiem, ale ogólnie zastanawiam się nad swoim małżeństwem, Rodziną mojego Męża (nie trawie pewnych osób i to z wzajemnością), nad pracą... muszę chyba coś zmienić w swoim życiu, bo czuję, że niebawem oszaleję :/

to się znowu rozpisałam :( a co tam u Naszych Ciężarówek kochanych? i te z maleństwami po tej stronie? :)

No właśnie jaki polecacie termometr? Bo ja mierze microlife , a on mi tylko pokazuje jedno miejsce po przecinku :/

Wogóle nie robiłam wykresu,ja tak pierwszy raz to tak na lighta podeszłam do tego,bo zawsze wiem kiedy mam płodne i owulację tylko teraz lekarka mi wkręciła czy jestem pewna że mam tą owulkę,kazała własnie robić wykresy albo zakupić testy owulacyjne.

Mam termometr elektroniczny,nie wiem czy dobry,ale rtęciowego już nie nigdzie nie kupię,noi zaczęłam mierzyć od 12 dnia cyklu bo tam mi się zaczynają płodne i codziennie 36,5.W sobotę mieliśmy małą imprezę,wypiłam więc trochę,na drugi dzień rano temperatura 37,pomyślałam sobie że pewnie konsekwencje wieczoru,choć nie wiem czy mogło mieć to wpływ,na drugi dzień chyba nie mierzyłam wcale,albo nawet dwa dni,nie zawsze mam możliwość,bo rano mały mnie budzi,wstaję do niego i zapominam.
Za to póżniej już kazdego dnia jak zmierzyłam to tak 37 się trzyma a w dzień jak zmierzę to mi pika szybciej na gorączkę:)bo 37,5.Do tego mam puls przyspieszony ale już nie wiem czy to podświadomość czy jak,odliczanie do dnia okresu.Bardzo byśmy chcieli.

a mozesz rozpisac tutaj twoje tempki od np. 10 dc do teraz? i czy mierzysz tempke w pochwie? z termomterem z 2 miejscami po przecinku? ciezk ostwierdzi na podstawie jednego wykresu itd ale jak juz tyle dni sie tobie utrzymuje 37 a nie jestes przeziebiona to zaciskam mocno kciuki:-)

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...