Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2014 *4*

Witam mamuski, zalozylam kolejny watek:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

założyłam nowy wątek, bo ten ma już koszmarną długość:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-5-t512984,1,160.html

:)

ja dzisiaj siedziałam z moja siostrzenica, ma niecały roczek - połozyłam ją spać i co kawałek sprawdzałam, czy wszystko ok - stwierdziłam wtedy, że bezwzględnie zakupie monitor oddechu :P
bo inaczej to juz teraz wiem, że bede wisiała z głową w łóżeczku non stop :P

zastanowie sie tylko, czy kupimy z nianią, czy z nianią i video (w sumie mamy małe mieszkanko i chyba video jest zbednym dodatkiem niewartym dodatkowych 400zł, bo jak już sie wlaczy ten alarm to zawsze można podejść do malucha)

no u mnie było tak że do 1,5 roku mati spał z nami w pokoju bo innego nie mieliśmy. to było fajne bo miałam go pod kontrolą. ale stwierdziłam, że po przeprowadzce do nowego lokum młody będzie spał sam. dla niego nie stanowiło to żadnego problemu, ale ja przeżywałam to chyba ze 3 miesiące do tego stopnia że po kilku dniach rozłąki rozłożyłam sobie łóżko polowe w jego pokoju :D

pewnie masz rację - życie samo pokaże jak nam będzie najlepiej. ja tez nie jestem zdania że trzeba robić jak wszyscy radzą, a trzeba słuchac własnego serca. ja się bardzo cieszę, ze nauczyłam Matiego samodzielnego zasypiania juz w 5 miesiącu życia. nie potrafię spać w dzień więc wieczorami byłam tak zmęczona, że potrzebowałam o tej 19 mieć chociaż 2 godziny dla siebie.
a z kolei chyba ze trzy pierwsze miesiące spał z nami w łóżku mimo, że wszyscy powtarzali, że potem nie będziemy mogli go tego oduczyć. a jakoś udało się bez większych zabiegów. tak więc nie ma co słuchać "dobrych rad' - trzeba samemu czuć jak jest najlepiej dla nas i dla dziecka.

Pół roku tylko? No to jesteś dzielna :) Ja teraz muszę ''moje maleństwo'' przenieść do swojego pokoju :)
Ja sobie wstępnie myślałam, że może dzieci by mogły być razem w pokoju a ja bym nianie dała gdzieś na środek że bym widziała i jedno i drugie. Prawda jest też taka, że to ja pewnie nie dam rady. Wstawać do maleństwa później go odkładać itd. Mi po pierwszym porodzie wiadomo każdy radził, nie przytulaj nie kołysz bo przyzwyczaisz. Nie śpij z nią w pokoju musi być samodzielna. Teraz się ciesze, że robiłam tak jak czułam. Kołysałam ile wlezie, przytulałam ile wlezie. A Magda jest samodzielna, jak jest konieczne to idzie do babci na noc bez problemu i spokojnie zasypia. Teraz też marzy już o nowym łóżku i po nowym roku jej kupimy. Jest pieszczoch ale to fajnie. Mój mąż też jest za tym żeby robić tak jak każdemu wygodnie. A mi jako matce widocznie to też było potrzebne. Ja też karmiłam rok i 10 miesięcy więc to by było całkiem technicznie trudne z tym chodzeniem po nocy. Karmiłam często. Pół nocy bym była w drodze :)

Lidka mój młody ma prawie 3 lata i ja do tej pory nie wyobrażam sobie choćby jednego wieczoru bez niani. Są noce, że jest zupełnie zbyteczna bo Mati śpi jak suseł od wieczora do rana. Ale np teraz ma taką fazę, że budzi się ze dwa trzy razy w nocy z płaczem jakby mu się coś złego śniło. My mamy sypialnię na antresoli (i to całkowicie zamykanej), jego pokój jest na dole i tez zamknięty aby zwierzaki się tam nie pchały w nocy więc nie sądze abym bez niani cokolwiek usłyszała.

teraz właśnie mam dylemat czy drugą dzidzię od razu kłaść w swoim pokoju czy jednak te pierwsze pół roku położyć ją u nas w sypialni. czy sama niania zda w nocy egzamin? bo ja z tych bardzo martwiących się :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co do wózka to waga nie tylko się liczy przy wnoszeniu... Jak trafi Wam się takie wygodnickie dziecko jak moje to później ciężko pchać 11kg wózek, 13 kg dziecko i jeszcze pewnie zakupy pod wózkiem. Ale nosić dziecko na ręku jest jeszcze gorzej... Sorry rozpisałam się, nudzi mi się dzisiaj.

Dziewczyny te co pierwszy raz :) Ja polecam jako zakup niezbędny nianie elektroniczną :) W moim domu pojawiła się późno bo ok rok może 1.5 temu ale to jest zbawienie. My ciągle lataliśmy na poczatku sprawdzić, czy się brzuszek rusza, czy się buźka nie zakryła, czy nie płacze, czy się nie ulało... Mamy taki pozakręcany dom, że nie usłyszelibyśmy płaczu w sypialni np z salonu. Mieliśmy przygody ze szpitalem na początku więc sprawdzaliśmy malutką non stop. Monitor oddechu jakoś nie uspokajał, lataliśmy patrzeć. Teraz mamy monitorek, widać wszystko i mamy wieczory bez latania, wszystko widzimy. A niania na biwakach jak się sprawdza to już nie wspomnę... Ale to jeśli już czujecie, że będziecie z tych martwiących się bo wiem że nie każdy tak ma albo nie w takim stopniu :)

trzydziestko ja Bartka przełożyłam do spacerówki jak miał niecałe 5 miesięcy i dla mnie mogłoby być oki (bo siostrzeńca też nie raz i nie dwa woziłam w tym wózku i okienko w budce mi w zupełności wystarczało) ale Bartiemu to nie odpowiadało. Tak jak nigdy mi na spacerach nie płakał (może nie nigdy ale sporadycznie) tak wtedy zaczął :( i uspokajał się jak chwilkę przed nim postałam i mnie widział. jak tylko wróciłam do tyłu to po krótszej lub dłuższej chwili znowu płacz. Zatem stwierdziłam, że to kwestia tego czy mnie widzi czy nie. I kupiłam z komisu jedo vedi. Też ma co prawda małe kółka ale na tyle szerokie, że na śniegu dawał radę ;) po plaży już nie :P I płacz się skończył :D A powiem szczerze, ze dopiero jak poznałam ten wózek to poczułam plusy odwrócenia przodem do mnie :) tak jak ktoś tu napisał - przede wszystkim stała i pełna kontrola dziecka, stały kontakt, cały czas z nim gadałam, pokazywałam mu wszystko itd. Tylko że ja uważam, że jak dziecko zaczyna interesować się światem i zaczyna wychylać się z wózka bo chce widzieć więcej to jest to sygnał, że siedzisko trzeba już przekręcić a nie na siłę trzymać wciąż do siebie a dzieciak niech sobie wisi :/ A taki widok to niestety nie rzadkość :/

Ja powiem szczerze, że gdybym nie miała wózka od siostry to też bym zapewne się szarpnęła i kupiła nowy (mając praktycznie całą wyprawkę od niej), Tym bardziej, że wtedy myślałabym pod kątem dwójki dzieci. Ale że generalnie tamten wózek nie był zły to chciałam go wykorzystać, no ale traf chciał, że Bartkowi nie odpowiadała spacerówka na początku. Potem jak był już nieco starszy to już normalnie w niej jeździł. Zatem nie wiem czy nie zrobię tak, że teraz będę używać ten co mam, a jak mała będzie nieco większa to wtedy samą spacerówkę kupię używaną:P

nowy xlander np. xa 2w1 można kupić za 1400zł, różnicy pomiędzy xmowie a xa jest właśnie w szerokości spacerówki, w xa jest większa i dlatego gdybam teraz nad zakupem tego modelu. Bynajmniej taką informację uzyskałam od sprzedawcy:)

ogólnie rzeczy dla dzieci są takie ładne, że ja z wielką chęcią kupiłam bym dosłownie wszystko:)

ja na używane nie patrze - jakieś takie spaczenie ;) no i jako, że to nasz pierwszy maluch to nie chce sie pozbawić przyjemności kupienia nowego wymarzonego wozu :P wiem wiem, troche to infantylne, ale jakoś nie potrafię sobie tego odmówić :) poza tym będziemy mieli mnóstwo używanych rzeczy od mojej siostry jak leżaczki, maty, komoda kąpielowa, kołyska itp, jak będzie dziewczynka, to także ubranka więc sobie tłumacze, ze mogę zaszaleć z wózkiem :)

waga dla mnie nie jest istotna - my mieszkamy na parterze, moi rodzice mają windę a teściowa - tam zawsze jezdze z mezem, wiec będzie nosić hihi

Patrzałam natomiast dzisiaj na huśtawki (jakoś tak kumpela na fb wstawiła zdjęcie z synkiem i pochwałą, że spał jej kilka godzin - z ciekawości spojrzałam na neta... 700 zł za hustawkę? myślałam, że padnę (dobrze, że siedziałam) - ewidentnie nei zdaję sobie sprawy z cen niektórych rzeczy ;)

co do bólów w podbrzuszu to ja od czasu jak więcej leże czuję sie zdecydowanie lepiej :)

wyrwałam sie nawet na chwile do sklepu i zakupiłam sukienkę an święta :)

LidkaJ - masz rację co do wózka - Hanie przełożyłam do spacerówki dokładnie w tym samym czasie co Ty... a specjalnie kupowałam wózek z wielką gondolą, ale znam ludzi, którzy wozili córkę do roku w gondoli...
jeśli chodzi o wybór wózka to jednak trzeba patrzeć gdzie się mieszka - ja mieszkam w domu więc nie przeszkadza mi waga - bo nigdzie go nosić nie muszę, ale jak pojechałam do rodziców to pamiętam wyjścia na spacer - trzy osoby były w to zaangażowane ;P jedna znosiła stelaż, druga gondolę a trzecia dziecko - nie mam komfortu znoszenia wszystkiego po kolei bo moi rodzice mieszkają na dolnym mieście - i na bank wózka by już nie było jakby się z dzieckiem doczłapała na dół ;(

No mi też coś pyka, strzela. Jak stare babcie jesteśmy :)

co do bólu to ja mam od początku ciąży straszny ból w krzyżu. i nasila sie z tygodnia na tydzień. nie boli tylko gdy sobie leżę/siedzę na kanapie, a jak tylko postroję dłużej w kuchni czy pojadę gdzieś na zakupy - wieczorem nie mogę się ruszyć, w nocy nawet ciężko przewracać mi się z boku na bok.
strasznie boję się, że to wróży bóle krzyżowe podczas porodu :(

LidkaJ, ja też mam taki ból, ze jak wstaje to najpierw trochę muszę postać,żeby krok zrobić i nie tylko w pachwinach ale i biodra mi strzelają;p, no ake gin mówi,że to wszystko normalne

xmove z x landera w wielkim zestawie jest teraz do odsprzedania za 1300 zl w uniwersalnym moim zdaniem ładnym kolorze na ogłoszeniach na trójmiescie.

Ja dużo korzystałam z przekładanego siedziska. Bardziej dla mnie niż dla córki. Lubiłam ją widzieć to raz a dwa że zawsze jej opowiadałam o kotek, o piesek itd. Gadałyśmy sobie cały czas. Widziałam czy nie wylewa picia czy nie przykleja mi chrupek gdzieś itd. Jak zasnęła to mogłam pilnować żeby się nie rozkopała z kocyka...Teraz sprawdziłam faktycznie mój ma trochę mniejsze koła ale wózek xq jest super. On ma wszystko. Siedzisko fakt jest wąskie ale teraz kiedy moja wygodnicka córa ma 3 lata i kombinezon... Wiecie, że teraz są płozy do dokupienia na kółka do wózków?:) Ciekawa jestem jak to się sprawdza.
A co do gondoli to zawsze każda mama chce jak największą gondolę a i tak po 3-4 miesiącach spacery zazwyczaj już są na sygnale bo się dzieciątko nudzi i chce coś widzieć. Ja przekładałam w ok 5 miesiąca.
A bierzecie pod uwagę używane wózki?

Mar-chew jak chcesz to może podjedź do mnie ja Ci dam listek euthyroxu i na spokojnie sobie zdobędziesz. Ja i tak muszę kupić większą dawkę bo jak teraz biorę po 3 to mi to robi rewolucję...

Devil mój młody był tak zachwycony światem, ze w ogóle nie chciał na mnie patrzeć w spacerówce, tylko na inne dzieci czy kaczki, pieski, kotki itepe
A ja i tak mogłam go obserwować bo buda ma taką prześwitującą kratkę, więc jakoś to, że spacerówka nie ma przekładanego siedliska nie było dla mnie żadnym problemem. a Ty dużo z tego korzystałaś??

no właśnie xlandery są wózkami które mi się podobają z tym, że dla mnie niezbędne jest przekładane siedzisko, a te mają tylko xq (które z kolei mają małe przednie kółka więc zimą słaba opcja) i xmove (które są najnowszym modelem więc co za tym idzie cena jest zaporowa jak dla mnie - może z myślą o dwójce dzieci bym się skusiła, ale nie dla jednego) :( a w sumie patrząc na wózki to move mógłby być moim ideałem wózka (może gondola mogłaby być faktycznie większa - chyba, ze dziecko byłoby jesienne lub zimowe) ehhhh zawsze jakiś dylemat :P

Wczoraj przeglądałam ceny wózków i szok przeżyłam widząc te ceny :)
4 lata temu ceny były zdecydowanie niższe :D
Wyprawkę zamierzam zaczac zbierać po Nowym Roku. Powoli będę kupować - myślę, ze przeznaczę miesiecznie jakaś kwotę na zakupy dla bobasa. Nie mam nic po córce, bo praktycznie wszystkiego sie pozbywałam - sprzedawałam, oddawałam do MOPSu czy innym potrzebującym...
Jeszcze pod koniec stycznia musze zrobić od nowa pokój córki, zeby zrobić tam miejsce dla malucha (muszę sprzedać dotychczasowe meble, bo chcę tam wstawić wielka szafę z Ikea). Po tym będe mogła kupować też wieksze rzeczy, bo będe miała na nie miejsce w szafie...

mój synek jest z lutego. gondola nie jest za duża ale młody i tak juz w połowie czerwca nie chciał w niej jeździć - podnosił głowę i płakał, że nic nie widzi. spacerówka jest o tyle fajna że rozkłada się praktycznie do pozycji leżącej, wiec można dzieciaczka dość szybko do niej przenieść.

nigdy też nie zwróciłam uwagi, aby problemem była wielkość spacerówki. jak dla mnie wózek jest naprawdę ok. fajnie się składa, zmieści sie do prawie każdego bagażnika, ma lekko chodzące skrętne koła z opcją blokady w terenie leśnym czy własnie w śniegu, no i cena jest całkiem spoko w porównaniu do innych

Inne tematy z forum

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...