Minęło troszkę czasu i myślę, że warto uzupełnić relację :)
Przygotowania rozpoczęłam około godziny 9.00 (udało mi się troszkę "wyleżeć" i zrelaksować:) ), o 9.40 miałam umówiony manicure, później fryzjer i kosmetyczka. Wszystkie zabiegi pełen profesjonalizm, a co najważniejsze był to czas kiedy odpoczywałam, relaksowałam się i zupełnie opuścił mnie przedślubny stres mimo, że wciąż wisiałam na telefonie i dogrywałam ostatnie rzeczy.
Msza Ślubna - oprócz organisty oprawę muzyczną uzupełniała także orkiestra dęta (Mąż kiedyś w niej grał i zrobili nam prezent) - coś pięknego, budowanie atmosfery przez sygnał na wejście, podniesienie...
Wesele - chciałabym wspomnieć o pierwszym tańcu, ponieważ tańczyliśmy do chyba mało znanej piosenki "Anioły" Philosphie de la Vie (nie jestem pewna czy poprawnie napisałam) - goście byli zaskoczeni i zauroczeni :)
Podziękowania dla rodziców przygotowaliśmy w formie prezentacji, aby zaoszczędzić sobie stresującej przemowy. Prezentacja rozpoczęła się od zdjęć rodziców jeszcze przed ślubem, później były zdjęcia z ich ślubu i chronologicznie zdjęcia z nami (od maluchów) aż do momentu kiedy nasi rodzice się poznali, do każdego zdjęcia dopasowaliśmy pasujący cytat, sentencję odnośnie miłości, rodziny, rodziców.. na koniec dołączyliśmy filmik z naszą przemową, który nagraliśmy kilka dni wcześniej. W prezencie rodzice dostali pamiątkowe karty z tekstem naszych podziękowań, a resztę prezentu dostaną niebawem - fotoksiążki ze ślubu i wesela :) myślę, że forma prezentacji się super sprawdziła i naprawdę polecam.
Oczepiny zakończyliśmy niespodzianką - zaprosiliśmy wszystkich przed restaurację, świadkowie przy wyjściu rozdali lampiony szczęścia, które udało nam się sprawnie wypuścić - bardzo ciekawa atrakcja i wbrew moim obawom wszystko przebiegło sprawnie i bez problemów - goście bardzo szybko załapali "jak to działa" :)
co mogę polecić?
na pewno swojskie ciasta - zamawialiśmy u prywatnej osoby 14 blach różnych ciast (na 74 osoby) i 3 piętrowy tort - wyszło dużo taniej niż w cukierni, a było naprawdę smaczne. (za blachę płaciliśmy 40 zł, za cały tort 150zł)
Suknię odkupiłam, natomiast poprawki i dopasowanie wykonano w salonie BEAUTY w Gdańsku Wrzeszczu i również polecam, przystępna cena, a także fachowepodejście do sprawy. Welon wyprasowano mi tam gratis. Jednak ostrzegam przed skokiem wagi - w środę miałam ostatnie dopasowanie i do soboty (niecałe 3 dni) schudłam 4 kg! stąd suknia okazała się być trochę luźna, ale bynajmniej mogłam swobodnie się poruszać :)
Wódka weselna - Palace - goście chwalili :) a tak w ramach ciekawostki jest to jedyna wódka dostępna na rynku, którą mogą pić bezglutenowcy :)
Obrączki - nie mogliśmy się z (wtedy jeszcze) Narzeczonym zdecydować, ja chciałam grube proste, On klasyczne zaokrąglone. Gdy poszliśmy do jubilera (Galeria Obrączek na Wrzeszczu na przeciwko Galerii Bałtyckiej) Pan zaproponował nam proste z fazkami, dzięki czemu uzyskaliśmy kompromis :) Jubilera polecam, obrączki piękne, wykonane z naszego złota, które uzbieraliśmy i przynieśliśmy (zawierają w sobie nasze rodzinne pamiątki, stąd też ich większa wartość sentymentalna) i zapłaciliśmy stosunkowo niewiele w porównaniu z tym modelem w innych renomowanych salonach (robocizna + dodatkowe złoto 500zł)
http://www.galeriaobraczekslubnych.pl/
Zaproszenia/zawiadomienia, winietki, zawieszki na alkohol, menu weselne, regulamin wesela, tablicę z rozmieszczeniem gości, karty podziękowań dla rodziców wykonałam sama sugerując się znalezionym w internecie wzorem. Wszystko było zachowane w jednym stylu, uszyłam nawet koronki w tym samym stylu na świece do dekoracji kościoła i sali. Poduszkę na obrączki zamówiłam ze źródła projektu, także też była w tym samym stylu :), wzór można zobaczyć tutaj:
http://farm5.static.flickr.com/4035/4350718648_15534937d0.jpg
samodzielne wykonanie łącznie z zakupem materiałów okazało się dużo tańszym rozwiązaniem :)
Dodatkową dekorację sali stanowiły kule origami (kusudama) w odcieniach zieleni, a nad nami powiesiłam serca w tych samych odcieniach również z origami - efekt piorunujący i zupełnie inaczej niż standardowo :)
Pozdrawiam i w razie czego proszę śmiało pytać :)