Różnica między żłobkiem a klubem dziecięcym

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Czy możecie mi dopomóc i w skrócie wyjaśnić na czym polega różnica między żłobkiem a klubem dziecięcym? Wiem, że w żłobki są stworzone dla młodszych dzieci, ale czy to jedyna różnica?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Różnica między żłobkiem a klubem dziecięcym

http://www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/artykul/nowa-ustawa-o-opiece-nad-dziecmi-do-lat-3/

tu jest szczegółowo wyjaśnione
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://www.wsse.waw.pl/UserFiles/kozienice/File/poradnik_opieka_nad_dzieckiem_3.pdf

jeszcze jeden link - bardzo ciekawy poradnik

Dziękuję:) Szybko i na temat. Czy kuby dziecięce mają w ogóle racje bytu? Po lekturze informacji jw. rozumiem, że dziecko w klubie dziecięcym może przebywać tylko 5 godzin? Czy to ma sens? Czy wasze dzieci korzystają z takich miejsc?

klub dziecięcy jest chyba dla mam pracujących w domu, niepracujących zawodowo albo pracujących np na pół etatu. Czasem jest tak, że do klubu dziecko jest zawożone przez rodzica, a odbierane np. przez babcię (rodzice w tym czasie nadal w pracy).

Dla dziecka taki klub ma sens, bo przyzwyczaja się do "szkoły", ale nie spędza tam większości swojego życia - taka zabawa w szkołę.

Ale podstawą jest szczegółowe sprawdzenie miejsca, zebranie opinii, odwiedzenie - klub klubowi nierówny. Niektóre są przechowalniami, inne faktycznie rozwijają dzieci i uczą życia w grupie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeżeli klub malucha ma w kadrze opiekuna dziennego ,to może opiekować się dziećmi powyzej 5 h.

wydaje mi się, że kluby dziecięce mają inne wymagania np. ppoż, w klubie jest tylko jedno pomieszczenie itp., w skład personelu nie musi wchodzić pielęgniarka....tak ktoś to mądrze skonstruowała aby dzieci były bezpieczne i miały zapewniony właściwy rozwój i dlatego nie powinny w takim miejscu (klubie) przebywać powyżej 5 h dziennie?

przepisy są te same czytałam w ustawie...jeśli chodzi o bezpieczeństwo.
to znaczy ,ze dzieci do 5 h mogą czuć się mniej bezpieczne bzdura....

Przepisy roznia sie pod wzgledem ilosci godzin przebywania - w klubie dzieci moga przebywac do 5 godz, w zlobku powyzej i iloscia pomieszczen - w zlobku dzieci spia w innym pomieszczeniu, w klubie dzieciecym bawia sie i spia w jednym pomieszczeniu.w klubie nie music byc zatrudniona pielegniarka.

90% klubików dla dzieci jest otwarta 10 godzin tak jak żłobki opieka właściwie niczym sie nie różni poza tym,ze nie ma tam pielęgniarki no i pomieszczenie do spania nie musi być osobne.
Atmosfera i cała reszta zależy od pań tam pracujących nie od tego czy to klubik czy żłobek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to w jakim celu rozróżniono żłóbki od klubów dziecięcych?

Przyznaję że ni zajrzałama do linków powyżej ale czy czasem nie jest tak, że nad żłobkiem i jego funkcjonowaniem czuwa MEN a klubik w zasadzie "działa sam sobie"?

Żłobki nie są instytucjami edukujacymi, nie podlegają pod Men tylko wydział zdrowia. Program edukacyjny rozpoczyna się w przedszkolu.

Kluby nie są tańsze niż żłobki, nawet bym powiedziała,że żłobki są tańsze,bo często maja jakieś dofinansowania.
W większości klubików dzieci maja osobne łóżeczka, pościel, ręczniczki i inne środki higieniczne, warunki takie jak w żłobkach, bo mówimy o prywatnych placówkach, od których się wymaga pewnego standardu. Nie wydaje mi się,że jakiś rodzic posłałby swoje roczne dziecko do miejsca gdzie jest 1 łóżeczko albo dzieci śpią na podłodze w sali ze starszymi bawiącymi się dziećmi.
Ja właśnie jestem po poszukiwaniu takiego miejsca dla dziecka i mogę powiedzieć,że żaden klubik w mojej okolicy niczym nie odróżniał sie od punktów, które nazywają się żłobkami. Każda placówka miała miejsce wydzielone do odpoczynku.

W takim razie tylko się cieszyć, ze standardy są takie fajne, oby wszystkie placówki trzymały poziom :)

Inne tematy z forum

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.

gdzie ksero na chełmie lub ujeścisku? (7 odpowiedzi)

Mieszkam tu od niedawna a pilnie potrzebuję skserować dokumenty medyczne,znacie jakiś punkt ksero...