Re: Siłownia-Od czego zacząć,jak ćwiczyć żeby schudnąć
Noi nie schudłam ani nawet 0,5 kg,kasa wydana,sporo wysiłku i czasu,mąż wściekły bo z dzieckiem musiał siedzieć.
Wydaje mi się że przez moją niedoczynność tarczycy nie mogę zgubić zbędnej wagi i do tego dochodzi ogromne zmęczenie po nieprzespanych nocach a gdzieś czytalam żeby schudnąć trzeba się wysypiać,chodzi chyba o metabolizm,dieta 5 posiłków dziennie nie wchodzi w grę,nie mam na to czasu bo mam małe dziecko z którym jest troszkę zachodu:)
Także narazie stopuję,może za kilka miesięcy znów zacznę ćwiczyć,u mnie najgorzej wygląda mega wielki brzuch,nie wiem jakie najlepsze na to ćwiczenia.
przy niedoczynności, niezbędne są : odpowiednie, skuteczne leczenie i dieta, po to by "podkręcić metabolizm'.
jesli chodzi o diete, to białko, chude, czyli:
-świeże mięso: wołowina, drób (indyk), dziczyzna (gotowane, na parze, pieczone, grillowane), duzo zioł, przypraw,
- ryby morskie, całe jaja,
- nabiał np. podpuszczkowe sery miękkie
tłuszcze:
-ryby morskie (źródło cennych kwasów omega 3),
-wysokogatunkowa oliwa z oliwek extra virgin,
-olej kokosowy, masło,
-żółtka jaj,
-orzechy (zwłaszcza migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca),
-awokado
węglowodany:
- produkty zbożowe ( ryż, kasza gryczana i jaglana, płatki owsiane),
- ziemniaki,
- bataty,
- owoce zwłaszcza sezonowe
musisz unikac produktów z goitrogenami (pogarszajacymi niedoczynnosc tarczycy), tj.
- kapusta (różne jej odmiany),
- soja (tofu itp.)
- orzeszki ziemne,
- orzeszki piniowe,
- brokuły,
- kalafior,
- rzodkiew,
- rzepak,
- brukiew,
- kalarepa,
- szpinak,
- brzoskwinie,
- truskawki,
- siemię lniane
unikac glutenu (pszenica, pieczywo pszeniczne, produkty przetworzone, musli itp)
regularne posiłki, aktywnosc fizyczna, nawet spacer (z dzieckiem), dobry bylby basen,bo podreperowuje przemiane materii.
uzupelnienie selenu (farmaceutyki lub orzechy brazylizjskie)
do picia duzo wody niegaz, herbaty ziolowe, zielone, owocowe (z prawdziwych owocow), unikac cukru, i cukrow prostych (czekolada, slodycze),
curry, imbir, itp. przyprawy podkrecaja przemiane materii
pisze z perspektywy osoby, ktora nie lubi slodyczy, wiec rozumiem, ze dla niektorych osob to moze byc duzym wyczynem zrezygnowac ze slodkosci, ale wierze, ze mozna!
1
0