Czy macie jakiś sprawdzony pomysł na sos czosnkowy? Wiem, że wystarczy jogurt, czosnek, ale może macie jakieś tajemnicze składniki, które sprawią, że sos będzie pyyszny.
Z góry dziękuję
ja robię najczęściej z natką pietruszki i z ziołami prowansalskimi, kilka ząbków czosnku, majonez-śmietana-jogurt nat.+szczypta soli, szczypta pieprzu.
majonez, jogurt, czosnek POLSKI! ,oregano bazylia papryka ostra(ale to tak dla pikanterii. sol pieprz czarny, od zrobienia do zjedzenia musi troche sie przegryźć . - to taki do pizzy,rybek,gyrosu z kurczaka,nalesnikow z zoltym serem i dodatkami,
do salatek najbardziej mi smakuje koperkowy (woda+olej) i do tego wyciskam zabek czosnku i nie daje wody jak robie z pomidorami bo pomidor sam puszcza wode
Ja jak dodaje do majonezu troche jogurtu lub smietany to przez jakis czas tez mam grudki,ale po chwili mieszania wszystko padnie sie laczy.Troszke cierpliwosci;)
lubie taki "czysty" sos czosnkowy bez zielonych przypraw. Robie jak wiEkszość "na oko"
- czosnek 1-3 ząbki - przeciskam
- kilka - kilkanaście kropel cytryny
- trochę cukru (ok. ćwierć-pół łyżeczki)
- majonez 2-3 duże łyżki
- śmietana kwaśna
majonez
jogurt naturalny danone
czosnek
pieprz
sól
szynka konserwowa kupiona w plastrach i pokrojona w małe kwadraciki
dużo kopru
ogórki kiszone
trochę dosładzam to
dużo szczypioru