Sosy/dipy

Podzielcie się fajnymi przepisami :)

Potrzebne pomysły na zimne sosy - do dań z grilla i nie tylko :)

Niby mam całą książeczkę z różnymi sosami ;) ale wolałabym coś sprawdzonego :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Sosy/dipy

u na nie ma grilla bez sosu czosnkowego :)
0,5 l jogurtu naturalnego
duża łyżka majonezu
pół główki czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz i sól
natka pietruszki lub koperek

czosnek wyciskam praską i wszystko bełtam do kremowej konsystencji :)

ostatnio robiłam tzatziki z buraczków: 2 buraki ugotowałam, następnie obrałam, starłam na grubych oczkach. Do tego sporo czosnku, sól, pieprz i jogurt. Pyszne były, nie wspominając o kolorze:-)

Mieszam chrzan z żurawiną - super do mięs z grilla

Z awokado - z dodatkiem jogurtu, czosnku, cytryny, chilli i pomidorów +sól i pieprz

Często kupuję orientalne przyprawy i mieszam je "na oślep" z jogurtem - wychodzą bardzo ciekawe sosiki:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

fajne te Wasze przepisy ;))) dzięki :)))

Emilia - żurawinę dajesz świeżą/mrożoną czy ze słoika?

tzatziki z buraczków też muszę koniecznie wypróbować :] i sos czosnkowy :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

żurawinę daję ze słoika
do tzatzików z buraczków trzeba dać dużo czosnku, inaczej będą za słodkie, jadłam pierwszy raz u koleżanki na grillu i w pewnym momencie zauważyłam, że nikt już nie je mięsa i niczego innego, tylko maczanko chleba w tym sosie hahaha:-)

Aga fajne dipy są z tych serków hochlanda serissimo.Są różne smaki,
wystarczy włozyć do mikrofalówki i podgrzać i masz super gęsty dip np.do mięs,krakersów,nachos itd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Emilia - wczoraj zrobiłam tzatziki z buraczków... Kolor wprost obłędny!!!! Dzisiaj robię powtórkę ;) całe szczęście wzięłam na działkę ugotowane buraki na dwie porcje ;)))
Dzisiaj zrobię też SOS czosnkowy z przepisu Tup :)))

Ola - a można je podgrzać w inny sposób? piekarnik/HO/garnek z gorąca wodą ;) nie mam mikrofalówki :) chyba nawet nie widziałam tych serków-przynajmniej ich nie kojarzę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cieszę się, że smakowały:-) Ja zawsze robiłam zwykły czosnkowy (jogurt, czosnek, sól i koperek) ale szczerze mówiąc, znudził się. Teraz rządzą buraczki:-))

Agusia, jak wyszło? :)

oba pyszne ;) chociaż mój Mąż nawet nie raczył spróbować buraczkowego ;P (ani w sobotę ani w niedzielę)

może ma uczulenie na ten piękny kolor? ;P hehehe :) nazwał go sosem Hello Kitty ;P

czosnkowy Mu smakował :)

mi też :)

ale w sobotę i niedzielę zajadałyśmy się z Koleżanką i Sis tym buraczkowym :)))

u mnie przyjęło się od dobrych nastu lat, że musi być tzatziki :]

ale już mi się znudził ;) dlatego z chęcią wypróbuję i na stałe wprowadzę inne sosy :)

będę robiła ten czosnkowy i buraczkowe tzatziki :) (tym bardziej, że wreszcie kupiłyśmy z Mamą nowe uszczelki do starych szybkowarów ;) więc nie ma problemu z gotowaniem buraczków)

Hello kitty - ale się uśmiałam, dobre:-)) Mój się przekonał i teraz mnie męczy przy każdym grillowaniu o ten sos, może i Twój się przekona:-))

Aga bardzo dobry jest sos z bazyli z parmezanem,takie pesto na zimno ale bardziej wyraziste.
Moja koleżanka robi z awokado,podpytam o przepis bo nie pamiętam.
No i meksykański sosik albo slasa .

Ola - niestety jakoś tak mam długie zęby na świeżą bazylię :P

ale zaciekawił mnie ten z awokado :)))) napisz co w nim jest jak zdobędziesz przepis ;)
_______

Emilia - w najbliższy weekend znowu będzie u nas tłoczno(8 osób dorosłych i 6 dzieci, w tym niemowlak) ;) chociaż bez mojego Męża, bo ma weekend pod znakiem pracy ;)
ale będą 2 "Laski" z Rodzinami ;) które już się zajadały tym buraczkowym tzatziki ;) i ma też być jedna Forumka z Rodzinką :] u nas jeszcze nie jadła tego sosiku ;) więc chyba zrobię :] wersję tradycyjną i buraczkową :]
najwyżej któraś z Dziewczyn dostanie bojowe zadanie - ugotować w domu buraczki ;) bo ja tam na kuchence elektrycznej albo na 2kg butli gazowej to sobie mogę... ;P

miałam w telefonie zdjęcia sosu "Hello Kitty" ;) i czosnkowego :] zobaczcie jaki świetny kolor ma to tzatziki buraczkowe ;)

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja dzisiaj też robię Hello Kitty bo przyjeżdżają goście z południa, musi być więc grill:-)

Aga mój świrnięty mężuś;-) zapytał mnie wczoraj ,,co to za zupa ta różowa,, mówię że to tzatziki z buraczków ha ha a on że dziwnie wygląda ohh Ci faceci ;P muszę tez wypróbować bo rewelacyjnie wygląda a tradycyjny też mi się już przejadł ;-)

hahahha:-)

sos musztardowo-miodowy z białym winem, świetnie podkręca smak ryby:
drobno posiekany cienki plasterek cebuli, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki musztardy dijon, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu roztłuczonych w moździerzu, 50 ml białego, wytrawnego wina.
Na maśle podsmażamy cebulkę aż się zeszkli, dodajemy miód, musztardę i wino i zagotowujemy. Kiedy się gotuje dodajemy utłuczony pieprz. Gotujemy sos ok 10 minut na wolnym ogniu. Przepis znalazłam tutaj www.kulinarnawyspa.pl

Tup i Emilia - czy miałybyście coś przeciwko gdybym wrzuciła przepisy na Wasze sosy (z moimi zdjęciami) na aukcje dla WOŚP? :)

Ja nie mam z tym problemu - wrzucaj :)

Oj, dopiero weszłam na forum po tym całym świąteczno-noworocznym okresie. Oczywiście, że tak:-)) Super pomysł! Agusia, jeżeli nie jest za późno - podaj maila, ja mam setki przepisów ze zdjęciami - mogę wybrać kilka ładniejszych:-)

Emilia - masz przepisy ze swoimi zdjęciami? :) Bo o to chodzi, żeby fotki nie były ściągnięte gdzieś z sieci ;) agusiagda@o2.pl ;]

wczoraj jakiś miły Pan wylicytował przepis za 2 zł, a przelał 20 zł :)))) (i to nie pomyłka, bo pierwszy przelew na 2 zł cofną i dołożył 18zł)

Super!!
Mam tylko swoje zdjęcia, jednak więcej mam w domu, podeślę kilka - żeby Cię nie zawalić wiadomościami:-)

No to suuuper!!! :))) A sama nie chcesz wystawić aukcji?

podbijam :)

macie może sprawdzony przepis na sos BBQ? :)

O, ja też byłabym zainteresowana:-) Kupuję gotowy w Duce z Jackiem Danielsem i bardzo go lubię ale wiadomo, lepszy swój:-)

chyba nikt nie robi :/

znalazłam np. taki przepis http://deedeelicious.blog.pl/2013/05/15/sos-barbecue-bbq-najlepszy-do-dan-z-grilla/
bo przejrzałam kilka ale po co mi przepis, gdzie specjalnie musiałabym kupić jakieś 2-3 sos/octy żeby zrobić swój sos ;P więc szukałam z tego co mam :]

Na pewno spróbuję, super, że to wynalazłaś:-) Ciekawe, jak będzie smakował z dodatkiem whisky:-)

Agusia, jutro robię ten sos i dam znać, jak wyszedł:-) Spróbuję też do części dodać whisky - aż ciekawa jestem smaku..

koniecznie daj znać ;) bo moje tortille czekają ;P

No to zrobiłam:-)
Wyszedł dobry - typowy BBQ.
Trochę pozmieniałam m.in.: dodałam odrobinę whisky i sos worchester a zamiast tabasco - chilli. Następnym razem na pewno dam dużo mniej cukru bo jest trochę za słodki. Zobaczymy, jak jutro do grillowanego mięska będzie smakował:-)

Dziewczyny ja mam sprawdzony przepis na sos ale do żeberek z programu " szczypta smaku" ten Francuz z MasterCheffa.

Żeberka posolić i samżyć. Usmażyć w osobnym garnku: cebule, papryke świeżą, zalać czerwonym winem(wina sporo ma zastąpić wodę. ), dodać łyżeczkę miodu, koncentrat pomidorowy, musztardę, łyżeczka sosu worchester. Gotować ok. 35 min. Źeberka do pieca. Do sosu goździki, papryka ostra. Sosem posmarować żeberka na 1, 5godz do piekarnika co 15, 20 min. Obracać.

Żeberka wyszły smaczne. Myślę, że sam sos też będzie ok.

Emilia - właśnie robię ten sos bbq. Nie mogę poszaleć z pikantnością ;) ogólnie w pierwotnej wersji, zrobiony na podstawie przepisu z linku wyżej smakuje jak ten, w którym piekę kurze udka po meksykańsku ;) zgodnie z Twoją radą dałam tylko łyżkę cukru na połowę ilości.
Jako, że sos za bardzo smakował znanym mi daniem ;) to dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy, liść laurowy i suszone zioła jak w tym przepisie. http://www.palcelizac.pl/przepis/1064/sos_barbecue/
I teraz jest super :)))

Sos postał w lodówce całą noc i w sobotę na grillu zrobił furorę! Nikt nie chciał innych sosów jeść, teraz na pewno będę go robiła:-)

my wczoraj pojechaliśmy dotlenić się na działkę :] no i zacząć wiosenne roboty.

jako, że nie było gotowego obiadu do odgrzania na działce - to postanowiliśmy zrobić grilla :] zabrałam z domu końcówkę sosu :] P E T A R D A !!!!! Już się nie dziwię, że amerykanie nie urządzają grillowania bez tego sosu ;)

dzisiaj robię z litra przecieru pomidorowego (nie bawię się w przecieranie pomidorów z puszki, tylko daje gotowy przecier z kartonika + keczup) :) i mam zamiar gorący ponakładać do słoików, odwrócić - niech się dobrze zamknie :] a później wyciągamy słoik kiedy potrzeba :]

chociaż pewnie długo słoiki się nie uchowają ;) sos jest fenomenalny :) świetnie smakuje nawet na zwykłej kanapce z serem :] (ale mieszam te 2 przepisy, w planach mam jeszcze dodanie wędzonej śliwki)

Zgadzam się z Tobą - nam troszkę po grillu zostało, to mój mąż wyjadał sam sos z miseczki i się zachwycał:-)
Ja dziś wieczorem dodam swój przepis na gotujmy, też zmodyfikowany ale wciąż super:-)

hehehe :) no właśnie tez mam zamiar dodać przepis ;) tylko porobię fotki dzisiaj podczas przygotowywania go :]

a qurrito z nim wyszły przepyszne :))))) mamy nowy hicior na ten rok ;)

Hicior bez wątpienia:-)

No to ja podaję przepis na swój BBQ, czekam na Twój Aga:-)

Sos BBQ z whisky - SKŁADNIKI:

2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki sosu worcester
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
3 szczypty płatków chilli
40 ml whisky
olej

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W małym garnku rozgrzać niedużą ilość oleju, wrzucić cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażać, w tym czasie zblendować pomidory. Kiedy cebula zmięknie, dodać pomidory. Gotować przez kilka minut, następnie dodać resztę składników. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut mieszając co jakiś czas. Przestudzić i podawać zimny. Sos świetnie smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

PYSZNY SOS BARBECUE (BBQ)

1 duża cebula lub 2 średnie
4 ząbki czosnki
karton przecieru pomidorowego (400ml)
100g pikantnego ketchupu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru Demerara
1 łyżka sosu sojowego
2 czubate łyżeczki musztardy
po płaskiej łyżeczce suszonych ziół: bazylii, tymianku i cząbru
2 liście laurowe
olej

Cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i czosnek.

Dodajemy do tego przecier pomidorowy, ketchup, ocet, cukier, sos sojowy oraz musztardę, liście laurowe i zioła.

Gotujemy pod przykryciem(na maleńkim ogniu) przez 25 minut mieszając co jakiś czas.

Sos powinien odparować, zgęstnieć.

W razie potrzeby dosolić i doprawić pieprzem.

Można go dokładnie zblendować i ponownie doprowadzić do wrzenia, lub zostawić z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

podbijam, bo może komuś przydadzą się przepisy ;)

u nas jutro grillowanie - będą 2 kolory tzatziki ;)

Dziękuję za podbicie!! Na następnego grilla hello kitty zrobię :D

PIKANTNA MANGO SALSA (najlepsza do grillowanego drowbiu, ryb i owoców morza)

dojrzałe mango raczej większe
garść drobno posiekanej dymki
2 papryczki chilli
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru - obranego i drobno posiekanego
sok z jednej cytryny
6 łyżek oliwy z pestek winogron (lub innej o mało wyraźnym smaku)
sól
pół łyżeczki cukru
świeżo zmielony czarny pieprz

Mango obieram i kroję na drobną kostkę. Papryczki rozcinam wzdłuż na połówki, usuwam nasiona i bardzo drobno siekam.
Wszystkie składniki wkładam do miseczki i mieszam. Przed podaniem oziębiam w lodówce.

SALSA Z AVOCADO:

1 avocado (najlepiej kremowe takie jak Hass)
1 spory pomidor
1/2 czerwonej cebuli
1 duzy zabek czosnku, drobniutko posiekany
1 marynowana papryczka jalapeno
3 lyzki soku z limonki
troche oliwy
sol, pieprz do smaku

Avocado, pomidor, cebule i jalapeno pokroic w mala kostke, przelozyc do miski, skropic sokiem z limonki i oliwa, delikatnie wymieszac i doprawic do smaku sola i pieprzem.

SALSA OWOCOWO-PIKANTNA

dwie garście truskawek

kilka plastrów ananasa z puszki lub jeszcze lepiej świeżego

kilka połówek brzoskwiń z puszki lub świeżych

papryczka chilli

3-4 łyżki oleju z pestek winogron

sok z cytryny

swieżo zmielony pieprz

sól

Truskawki myję, odsączam, usuwam szypułki i kroję na niezbyt małe kawałki. Na podobne kawałki kroję ananasa i brzoskwinie. Papryczkę chilli po usunięciu nasiona kroję na bardzo drobne kawałeczki.
Wszystkie składniki razem z przyprawami wrzucam do miski i dokładnie mieszam.
Salsa powinna się "przegryść" co najmniej kilkanaście minut w lodówce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oo Jagodzianka - coś interesującego, lubię takie pomysły:-)

jak zrobić czerwony sos ze sphinksa??tyle razy juz próbowałam i nigdy nie wyszło dobrze:(

Robię na jutro sos tzatziki z buraczków - już się nie mogę doczekać by go spróbować :D

czosnek lepiej świeży czy suszony? chyba świeży, i ile tak mniej więcej go dać? i czy jogurt obojętnie jaki (mam w domu ze strzałkowa, najlepszy i prawdziwy - a nie wszystko tylko nie mleko:P) czy taki typu greckiego?

Czosnek koniecznie świeży - przeciśnięty przez praskę. Ilość - to zależy od upodobań. Ja daję 2-3 ząbki. Pamiętaj, że buraczki są słodkie, więc trzeba zrównoważyć smak no i nie za dużo tych buraczków. Jogurt - obojętnie:-)

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??