Re: Sosy/dipy
~jagodzianka
(11 lat temu)
PIKANTNA MANGO SALSA (najlepsza do grillowanego drowbiu, ryb i owoców morza)
dojrzałe mango raczej większe
garść drobno posiekanej dymki
2 papryczki chilli
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru - obranego i drobno posiekanego
sok z jednej cytryny
6 łyżek oliwy z pestek winogron (lub innej o mało wyraźnym smaku)
sól
pół łyżeczki cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
Mango obieram i kroję na drobną kostkę. Papryczki rozcinam wzdłuż na połówki, usuwam nasiona i bardzo drobno siekam.
Wszystkie składniki wkładam do miseczki i mieszam. Przed podaniem oziębiam w lodówce.
SALSA Z AVOCADO:
1 avocado (najlepiej kremowe takie jak Hass)
1 spory pomidor
1/2 czerwonej cebuli
1 duzy zabek czosnku, drobniutko posiekany
1 marynowana papryczka jalapeno
3 lyzki soku z limonki
troche oliwy
sol, pieprz do smaku
Avocado, pomidor, cebule i jalapeno pokroic w mala kostke, przelozyc do miski, skropic sokiem z limonki i oliwa, delikatnie wymieszac i doprawic do smaku sola i pieprzem.
SALSA OWOCOWO-PIKANTNA
dwie garście truskawek
kilka plastrów ananasa z puszki lub jeszcze lepiej świeżego
kilka połówek brzoskwiń z puszki lub świeżych
papryczka chilli
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
sok z cytryny
swieżo zmielony pieprz
sól
Truskawki myję, odsączam, usuwam szypułki i kroję na niezbyt małe kawałki. Na podobne kawałki kroję ananasa i brzoskwinie. Papryczkę chilli po usunięciu nasiona kroję na bardzo drobne kawałeczki.
Wszystkie składniki razem z przyprawami wrzucam do miski i dokładnie mieszam.
Salsa powinna się "przegryść" co najmniej kilkanaście minut w lodówce.
2
0