Straszliwe zaparcia po porodzie

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Czy któraś z was miała?jak sobie radziła?mam je już od prawie trzech tygodni,nic nie pomaga ani dieta,dużo płynów,jem actiwie,jabłka i nic,kupiłam ostatnio w aptece Colon,taki preparat do regulacji jelit i tez nie pomaga.Na wypróżnienie pomaga mi tylko lewatywa,inaczej ból i godzina w toalecie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Straszliwe zaparcia po porodzie

hmm....ja nie mam z tym problemów.co jest u mnie dziwne bo przed ciaza mialam straszne.raz prawie w szpitalu wylądowalam.
Wiesz Aniu-wydaje mi sie ze to cos jest nie tak.moze poradź sie lekarza swojego....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

moze spróbujesz czopków "hemorol" mi pomogły
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja tez mialam okropny problem, ponad dwa tygodnie nic, bałam się o zatrucie, lekarz pediatra poradziła mi sok jabłkowy - piję świeży jednodniowy i taki kartonowy - trochę mnie to ruszyło
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdyby mi pomógł tylko sok jabłkowy...hm...jutro ide do lekarza rodzinnego,bo ginekolog poradził kompot ze śliwek,a mi juz nic nie pomaga,boje sie troszke,wiem ze duzo leków odpada bo karmie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A czopki glicerynowe próbowałaś??

Ja sobie radziłam czopkami glicerynowymi, po około 3 tyg. sie uregulowało
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez stosuje czopki na zmiane z lewatywa,bo nie zawsze czopek pomoze i dalej nie ma poprawy.Jestem tym juz bardzo zmęczona.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

miałam to samo byłam u proktologa nawet i przepisał mi błonnik- taki w proszku ,kupisz w aptece,wypijam dziennie 3/4 szklanki i problem skończył sie już na drugi dzień!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zjedz ze 4 kiszone ogóry i napij się kwaśnego mleka.
Efekt z siłą wodospadu. :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kup suszone śliwki w słoiczkach dla niemowląt Gerbera.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

zdecydowanie świeże jabłka, ale mysle ze to poprostu norma takie zaparcia po porodzie u niektórych mam

Taki błonnik w proszku pije od poniedziałku,jem codziennie jabłka a kiszone ogórki to raczej nie jest najlepszy pomysł dla mamy karmiącej.Mysle o jakis srodkach przeczyszczajacych,zobaczymy wieczorem co mi powie lekarz.

na boga kiszone ogorki dla karmiacej - to dopiero byłaby katastrofa!!!
Zobaczymy co Ci powie lekarz, jeśli chodzi o jabłka to mi też nie pomagały ale sok jabłkowy jak najbardziej - taki świeży, surowy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

wiem że można też zrobić napar z suszonych sliwek, które się zalewa wrzątkiem, ja tak w ciązy robiłam, sama nie wiem czy to mi pomogło bo stosowałam tyle sposobow na raz że nie wiem co było skuteczne

ja jeszcze przed porodem, ale ja obawiam się, że po porodzie naturalnym będę bała się wypróżniać ze względu na towarzyszący ból, albo obawę, że szwy pójdą (jeśli będę nacinana)

Aniu może to jakaś bariera psychiczna???

To nie bariera,owszem zaraz po porodzie towarzyszy lęk,ale u mnie to już trzy tygodnie!więc nie mam żadnych lęków,wręcz przeciwnie pragnę ażeby móc normalnie funkcjonować.I mam nawet teraz nadzieję,bo dziś bez wspomagaczy odwiedziłam toaletę.

A niby dlaczego kiszonego ogorka nie mozna?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Przestancie juz z tymi dietami blagam was! 90 procent kobiet karmiacych meczy sie niepotrzebnie...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

no nie wiem jak tam z tymi kiszonymi produktami, może komuś nie zaszkodzi, ja jem w zasadzie wszystko poza czekoladą i kiszoną kapustą i ogórkami właśnie - wolę nie ryzykować, raz po pierniku świątecznym mieliśmy taką jazdę bez trzymanki że dziękuję bardzo za powtórkę

nie wiem czy ktoras z mam pisała...na mnie np. sliwki i jablka wcale nie działaja - zwlaszcza w ekstremalnych przypadkach 1. siemie lniane zalene wrzatkiem i popijac taki kisielek 2x dziennie (jak najbardziej wskazane u karmiącej i potwierdzone przez ordynatora w wojewodzkim). 2 buraczki gotowane..(troche pracochlonne, i nie za duzo na raz, bo maluch moze /ale nie musi/ miec wzdecia)...1-3 dni i po problemie:)

Kochana pychoto!gdyby było po problemie jedząc buraczki,pijąc soczki jabłkowe nie pytałabym o nic.Mi żadna dieta nie pomaga,ale odpukać od dwóch dni normalnie się załatwiam,jem taki błonnik w proszku z apteki,chyba on coś ruszył.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

helen
- skąd ty wzięłas te dane 90% kobiet????
Ja wyczytałam w ksiązkach pediatrycznych popartch badaniami dot. alergii ze własnie ponad połowa a nawet więcej dzieci jest podatna na alergie a co rok przybywa coraz wiecej alergików na świecie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czopki glicerynowe, Duphalac - łyżka stołowa przed każdym posiłkiem. No i słyszałam, że suszone śliwki też dobrze działają.

o widzisz aniu, to nie wiedziałam, ze buraczki i siemie stosowałas;// mi zawsze w ekstermalnych przypadkach to pomagało... a blonnik tez kiedys probowałam i rowniez uważam ze jest to swietna sprawa:)

Te syropki na zaparcia nie są dobre,powodują tylko wzdęcia.Narazie dałam sobie spokój z wizytą u lekarza,bo chyba powoli wszystko wraca do normy.Odpukać.

Przy porodzie tracimy sporo krwi, zapisuja nam zelazo i stąd te zaparcia. Polecam suszone sliwki przegryzać:)

Ja nie dostałam żelaza po porodzie,piłam kompot ze śliwek,samych śliwek nie wolno jak się karmi,nic mi nie pomagało,żadna dieta,męczyłam się bardzo przez 3 tygodnie po porodzie.Pomógł mi błonnik w proszku z apteki.ColonC-taką nosił nazwę.Polecam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witaj
Mi zaparcia zaczely sie w 36 tyg ciazy. Polozna w szkole rodzenia polecila mi picie " LISCI MALIN" i musze to napisac - KOCHAM JA ZA TO!
"Liscie Malin" kupuje sie w zielarskim, do duzego kubka sypie sie 1 lyzeczke, zalewa wrzatkiem, przykrywa i po lekkim ostygnieciu wypija. W zwiazku z nie fajnym smakiem ja dokladam suszone kwiaty hibiskusa, lub dokladam herbaty wisniowej ( byle o smaku kwaskowym), dosladzami jest pycha. Jak urodzilam to dodawalam herbatki laktacyjne. Efekt jest taki, ze po wypiciu kubla 1/2 L przez caly dzien, na wieczor mialam wizyte u wielkiego ucha - hahaha
Polecam, szczegolnie tym co nie przepadaja za lewatywa i czopakmi glicerynowymi.
Dodam iz wg. poloznych LISCIE MALIN pomagaja do porodu, podobno maja jakis wplyw na miesnie krocza, dzieki czemu sa one bardziej elastyczne i mozna uniknac nacinania. U mnie nie sprawdzone bo ja po CC. Ale kolezanka ze szkoly rodzenia urodzila 3670 kg bez nacinania. Nie wiem- moze to mit, moze prawda, moze jak sie w to uwierzy to sie uda :) POWODZENIA
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

spróbuj kilka razy czopków - na pewno pomoga a potem sie wyreguluje

jest taki płun do picia do kupienia w aptece - Duphalac, mi poradził to mój gin - kiedy przepisał żelazo w czasie ciąży, po też mi pomagał. Piłam łyzkę przed każdym posiłkiem. Pomagało!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Owszem jest taki syropek na bączki głównie.Może w ciąży troszkę co niektórym pomaga,mi nie pomógł ani w ciąży a już tym bardziej po porodzie,miałam straszne zaparcia,myslałam że skonam na kibelku.Nie życzę nikomu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja słyszałam, że trzeba kupić olej lniany ( w sklepach ze zdrową żywnością ) i codziennie z rana zjeść kromkę chleba posmarowaną tylko tym olejem, sama nie stosowałam ale może warto spróbować :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

d*phalac na zaparcia po porodzie.Wszystkie inne produkty uzielają się
dziecku z mlekiem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej:)
Ja może podzielę się swoim sposobem.... może komuś pomoże bo mi bardzo ułatwia przejście przez ciążę, a mianowicie... kubek wody, sok z cytryny oraz łyżeczka miodu. Mikstura wypita natczo czyni cuda, można przygotować ją sobie wieczorem i wstawić do lodówki, ja przynajmniej tak robię:) W moim przypadku działa w 100% żadnych zaparć i wzdęć, więc polecam z całego serca:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

znam ten problem :( zaparcia już podczas ciązy mnie męczyły, pomagały dopiero czopki eva/qu które można dostac bez recepty

czopki się nie nadają, nie rozwiązują problemu i są okropnie nieprzyjemne do stosowania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mi po obu porodach pomogły czopki. Łatwe zastosowanie, szybko działają. Po paru dniach nie były już potrzebne ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Babka płosznik polecil proktolog a zaliczyłam juz 4 różnych można kupić w zielarskm to naturalny błonnik

Stary sposób śliwki suszone, woda przegotowana z łyżką miodu przygotowana wieczorem do wypicia rano na czczo, na śniadanie płatki owsiane na wodzie, dużo wody w ciągu dnia, colon c. Wszystko stosować codziennie. I jeszcze zjadać chociaż jedno jabłko. I tak każdego dnia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Śliwki suszone u mnie dziłaja najlpeiej :) Ewentualnie kubek czarnej parzonej na czczo z samego rana.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

No wlasnie też mi tą babkę polecił ginekolog. Ale jak mam to brać ? Kupić osbie w sklepie zielarskim? Jeść suche? Popijąc wodą?

Ja dodaję sobie albo do owsianki albo po prostu rozpuszczam w wodzize :) Nie trzeba tego dużo. Nie kupuj jednak samej babki.Najlepiej jest zaopatrzyć się w jakiś łączony preparat, który będzie o wiele skuteczniejszy. Ze swojej strony polecam na przykład Fibra Vitale, który sama biorę ( poleciła mi moja rodzinna). W skladzize ma kilka rodzajów babk i( plesznik i jajowatą) i siemię lniane Od kiedy biore czuję się o wiele lepiej, mój układ pokarmowy jest bardziej wyregulowany.

O rany to tutaj to już w ogóle mi wszystko pokręcilaś :P Co ogólnie sadzisz jeszcze o tabltkach z błonnikiem? I gdzie kupię ten błonnik o którym piszesz?

No nie wiem co tutaj jest pokręconego Po prostu jeśli chcesz aby błonnik działał to kup sobie takii w ziołach . Tylko taki błonnik będzie skuteczny. Tabletki nie mają sensu. To placebo

Mi pomogły saszetki laximama dostępne w aptece kilka dni piłam codziennie potem co dwa dni az sie wszystko unormowało niestety trzeba kupic całe opakowanie 20 sztuk (została mi połowa jakby ktos chciał chetnie sie pozbędę ):)

Hej dziewczyny Ten fibra Vitale o którym piszecie zamówię tutaj?
http://pl.vitaleherbs.com/fibra-vitale/
A i jakbym chciała na przykład kupić go sobie stacjonarnie to nie da rady?

No niestety raczej nie. Szukałam ostatnio sama czy by sie nie znalazło stacjonarnie ale z tego co wiem to można jedynie przez internet.

Skąd pani jest chętnie przygarnelabym ta połowę opakowania

Ze swej strony polecam pić sok z marchewki, jabłka i kapusty. Taki sok skutecznie rozwiąże problem z zaparciem. Lepsze to niż branie czopków czy jakiejś chemii. Przepis znalazłem na terapiasokami.pl. Z dnia na dzień powinno być coraz lepiej. Jednak najlepiej jest znaleźć przyczynę stanu rzeczy aby sytuacja się nie powtórzyła.

ja na wszelakie zaparcia najpierw próbuję jabłka i śliwki plus zwiększone ilości wody i herbaty zielonej. Jeśli to nie daje rezultatj to biorę czopka eva qu, mam to już sprawdzone , działa 10 minut po aplikacji. Nie ma sensu faszerować się lekami, ale nie ma sensu się też męczyć w imię takiej filozofii :D

Ja już się nauczyłam, że jak nie piję wystarczającej ilości wody, to później jest kiepsko. Także polecam jednak pić, pić i pić - najlepiej zwykłą niegazowaną wodę - butelkę dziennie. Wiadomo, że czasem człowiek zabiegany to zapomni, ale ogólnie bardzo pomaga. A jak się czasem zdarzy coś niespodziewanego to eva/qu.

Też najpierw próbuje domowych sposobów na zaparcia, ale nie zawsze pomagają lub sa dostępne. Ja mam często zaparcia na wyjazadach i wtedy zwłaszcza za granicą ciężko jest dostać suszone śliwki czy sok z kiszonej kapusty. Inny problem to taki że nie wiadomo kiedy będzie efekt. W takich sytuacjach też ratuje sie tymi czopkami.

dokładnie, to jest mój problem. W domu się nie pojawia żaden problem, zdrowe jedzenie, rower itd itp. Jak tylko jadę gdzieś (wyjazdy, urlopy, odwiedziny) to mam problem z zaparciami. O ile jeden, dwa dni to nie robi aż takiej różnicy, o tyle 6 dni to już jest masakra. Teraz wyjeżdzam do Alicante na 7 dni i muszę wziąć te czopki ze sobą bo nie chcę wyglądać jak wieloryb :P

dokładnie, z resztą to nawet nie jest faszerowanie się, bo czopki nie mają żadnych efektów ubocznych. ja je aplikowałam w ciązy i nawet lekarz powiedział że są w 100% bezpieczne

A próbował ktoś może CholestilMax też mam po ciąży straszne zaparcia, lekarz wprawdzie mówi że to normalne ale ciężko mi jest funkcjonować normalnie:( Koleżanka polecała mi ten lek, będę wdzięczna za jakieś opinie na jego temat

Ja też miałam straszny problem z zaparciami po ciąży. Z miesiąc nie mogłam się załatwić prawie, to był koszmar. Jadłam same produkty, które oczyszczają, czyli soki z buraków z kiszonej kapusty, kiszonki, kefiry, aloes, owsianki na śniadanie i żeby uzupełnić błonki zioła FibraVitale. Bardzo mi to pomogło. Jest tam siemię lniane, babka płesznik i babka jajowata. Po miesiącu picia tych ziół zaparcia zaczęły mijać i mogłam normalnie się wypróżnić.

Dzień dobry,

poszukując rozwiązania problemów zdrowotnych, należy przede wszystkim wybierać rzetelne źródła informacji. :) A dokładniej, sprawdzić co na ten temat sądzą przedstawiciele opieki zdrowotnej, np. lekarze, pielęgniarki lub farmaceuci.

Zachęcam do przeczytania artykułu na temat zaparć stworzonego przez magistrów farmacji:
https://www.gdziepolek.pl/tematy/zaparcia-jak-z-nimi-walczyc

W artykule m.in. o tym, na czym polega problem zaparć, jak sobie z nimi poradzić, które preparaty warto stosować i jak prawidłowo stosować środki przeczyszczające. Tekst napisany w oparciu o najnowsze wytyczne i doniesienia naukowe. :)

Pozdrawiam serdecznie!

ja niestety też się borykałam z uporczywymi zaparciami w ciązy i po porodzie. ginekolozka poleciła mi takie czopki eva qu. i jestem bardzo zadowolona z ich dzaiałania, bo wypróznienie jest po około 15 minutach od aplikacji. nie ma efektu przeczyszczenia, nie podrażniają i co najwazniejsze nawet w ciąży są w 100% bezpieczne
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

również korzystam z tych czopków. dotąd nigdy nie miałam problemów z zaparciami, ale w ciązy niestety mam stały problem z wypróznieniem. mam nadzieje ze po porodzie to się uspokoi , ale dobrze że na rynku jest jednak coś , co jest dla przyszłych mam bezpieczne , no i co jest skuteczne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja kupiłam te eva/qu na wyjazd, zawsze w wakacje mnie dopada zaparcie, tych czopków nie trzeba trzymać w apteczce i można bez problemu je spakować do apteczki podróżnej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety, ale zaparcia po porodzie to dość częsty problem, wynikający z ludzkiej fizjologii. Może to wynikać z silnych zmian hormonalnych, stosowanych leków czy zmiany samego metabolizmu. Szczególnie często dotykają one kobiet, które podczas porodu miały zastosowane narzędzia , takie jak kleszcze, a także urodziły duże dzieci. Większość źródeł zaleca stosowanie diety bogatej w błonnik oraz niektórych domowych środków. Warto też stosować dużo płynów. W przypadku przedłużających się problemów lepiej udać się do lekarza, niż samodzielnie stosować środki farmakologiczne. Polecam zajrzeć na stronę http://www.mlekomamy.pl/zaparcia-po-porodzie/

Hmm... gdyby u kogoś wyszło to samo, to poczytajcie o Goko. To takie urządzenie do utrzymania prawidłowej pozycji przy wypróżnianiu. Tzn. pozycji w kucki, a nie siedzącej. Przerabiałam ten temat naprawdę długo, też nie miałam rozwiązania i nie wpadłabym na to, że problem jest właśnie taki. Na szczęście wszystko jest już we właściwym miejscu, nic złego się nie dzieje. A też trwało to kilka tygodni, zanim znalazłam rozwiązanie. Nie wiem, czy mi się w organizmie coś poprzestawiało, ważne, że już jest normalnie, ale tylko z Goko.

ja polecam zmienić nieco styl życia, zdrowiej jeść, uprawiać jakiś sport. wiadomo, że czasami zaparcie tak czy inaczej wystąpi, ja w takich sytuacjach biorę czopka eva qu, pomaga po 15 minutach max
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To fakt, nawet po 10 min, bardzo skuteczne i niezastąpione w podróżach.

dokładnie, podpisuję się po Twoim komentarzem. Też miałam straszne zaparcia po porodzie i stosowałam eva qu i działały bardzo dobrze. Na szczęście teraz już nie mam zaparć, ale czopki zawsze mam w apteczce :)

U mnie pomagało tylko Goko, chociaż stosowałam mnóstwo różnych metod. Nie wiem, czy to typowe, ale chodziło o pozycję przy wypróżnianiu. Muszę to robić w pozycji w kucki. Ciężko uwierzyć, że zmiana czegoś takiego wystarczy, ale tak jest. Ja brałam nawet przeróżne leki i nie przynosiło to żadnych efektów. A jednak Goko pomogło. Czy tak mają wszyscy? Tego nie wiem, ale u mnie to działa.

u mnie zaparcia zawsze były problemem , ale po porodzie to już jest jakaś masakra. jak zawsze wspomagam się czopkami eva qu, ale wiem że muszę coś też zrobić w kierunku lepszej diety

Goko pomaga - to służy do utrzymania właściwej pozycji przy wypróżnieniu. Mam bardzo negatywne doświadczenia z zaparciami. Ból, brać chęci do życia, ciągłe problemy. Wszystkiego mi się w zasadzie odechciało. Teraz jest już w miarę normalnie, ale swego czasu wcale tak nie było. Kiedyś pewnie bym się śmiała, że coś takiego może być problemem, ale faktycznie - może.

Też miałam ten problem picie herbatek ziołowych czy jedzenie suszonych owoców nie koniecznie się sprawdzało. Dopiero korzystanie z deski myjącej uspa gdzie silny strumień wody docierał tam gdzie trzeba przynosiło mi ulgę.

Goko służy do tego, żeby dało się normalnie wypróżniać. A ty piszesz o czymś do podmywania się.
To trochę całkiem inne tematy ;-)

Zdecydowanie polecam Goko - to był jedyny produkt, który mi faktycznie pomógł. Udało się szybko rozwiązać problemy, chociaż to nie było łatwe. Ale później już było tylko coraz lepiej. Na pewno nie pomagają żadne cudowne rozwiązania związane z modyfikacjami w diecie - mnie nie dało to żadnej poprawy. Może i czasami jakaś zmiana była widoczna, ale na pewno nie na tyle, żeby w ogóle miało sens wspominanie o niej.

W zasadzie wszystko załatwia Goko. Tzn. może nie jest to takie oczywiste, że pozycja w kucki daje normalność, ale taki są fakty. U mnie to w zasadzie całkowicie wyeliminowało problem, mam normalność, bez problemów i komplikacji. To dziwne uczucie, kiedy po tygodniach problemów nagle siadasz i wszystko jest w najlepszym porządku, a u mnie właśnie tak było. I to właśnie dało mi największą zmianę na plus.

Ja dwa tygodnie po porodzie dostałam zaparć, potem jeszcze przez te zaparcia zrobiły mi się hemoroidy. Szkoda że wtedy nie wiedziałam o tych musujących czopkach i ich nie stosowałam. Za to teraz ich używam jak mam taką potrzebę.

Miałam to szczęście, że położna zaraz po porodzie poleciła mi te czopki. Nie dość, że kiepsko się czułam po porodzie to jeszcze zaparcia dodatkowo utrudniały funkcjonowanie.
Czopki niezwykle skuteczne i bezpieczne. Działają szybko, ale nie gwałtownie.

ja przy uciazliwym zaparciu biore czopka eva qu , pomaga w okolo 15 min i nie ma po nim uczucia podraznienia jelit

Niestety, ale to dosyć częsty problem. U mnie udało się go rozwiązać dopiero dzięki Goko. Musiałam zmienić pozycję na taką w kucki i zrobiło się normalnie. I najlepsze tutaj jest to, że poprawa przyszła natychmiast. Zaczęłam korzystać i było już normalnie. Może i to dziwne, ale testowałam masę metod i tylko to pomogło. Żadne babcine rady zmiany nie przynosiły...

Goko załatwia sprawę. U mnie zniknęły problemy - dziwne, ale działa. Nic nie boli, spokojnie się wypróżniam. Wychodzi na to, że pozycja przy wypróżnianiu jest naprawdę bardzo ważna i robi różnicę, ale na razie ciężko to oceniać. Pozytywne zaskoczenie no i w sumie jedyna metoda, która przyniosła u mnie jakikolwiek efekt.

Mam bardzo prosty sposób jedną łyżkę siemienia lnianego zalać pół szklanki gorącej wody i po przestygnięciu zacząć jeść, pomaga na zaparcia na 100 procent, sprawdzony sposób :) Jeszcze lepsze są te ziółka na jelita https://kredensziolowy.pl/produkt/jeliherbs/ - również świetnie regulują jelita.

Mają w sobie oprócz siemienia lnianego babkę jajowatą i babkę płesznik.

Ja poczytałam o tym Goko i w końcu zdecydowałam się kupić z premii w pracy ;) Powiem Wam, że to naprawdę działa, przynajmniej u mnie. Często miewam zaparcia i jak przyjmę dzięki Goko odpowiednią pozycję to dużo łatwiej i nie tak boleśnie się wypróżniam, ja widze różnicę.

Goko pomaga, serio. Widzę, jaka jest u mnie różnica. Żadna inna metoda nie przynosiła rezultatów, a po wprowadzeniu tego od razu zrobiło się normalnie. Nic nie boli, nie doskiera, wypróżnianie nie jest masakrą. Może i dziwne, że muszę to robić w kucki, ale jak poczytacie, to wychodzi na to, że wszyscy muszą tak robić.

Według mnie najlepiej sprawdzają się czopki musujące evaqu. Stosowałam je w ciąży oraz po porodzie zanim jeszcze organizm uregulował się i zaparcia czasem dokuczały. Najważniejsze, że te czopki nie uzależniają

@Marta ja tez stosowałam te czopki. Rodziłam 5 miesięcy temu. Zaparcia pojawiły się już pod koniec ciąży i potem po porodzie też były. Oj ciężko było mi się ogarnąć z tym wszystkim. Na całe szczęście czopki pomogły to jakoś ogarnąć i pozbyć się problemu. Są bezpieczne

czopki musujące super radzą sobie z zaparciami. Są naturalne i działają miejscowo więc śmiało można stosować w ciązy i połogu. Dla mnie okazały się wybawieniem :)

u mnie również czopki sprawdziły się bardzo dobrze/. Stosowałam w ciąży gdy miałam zaparcia. Są naturalne a więc bezpieczne.

Łyżka siemienia lnianego na czczo, spirulina w tabletkach jest super (można kupić w zielarskim lub marketach na dziale eko), Debretin jest na receptę ale reguluje prace jelit, dużo wody przede wszystkim, zdrowe odżywianie i wyeliminowanie rzeczy powodujących zaparcia.

Na początku jednak wprowadziłabym zioła:
https://loremvit.pl/herbaty-na-odchudzanie/
Zerknij sobie na stronę. Opisane jest tutaj jakie zioła dobrze wpływają na pracę jelit.

Inne tematy z forum

urlop macierzynski, urlop tacierzynski...kilka pytan. (30 odpowiedzi)

mam pytanko do kogos kto z prawem, i sprawami kadrowymi jest na bierzaco.. zastanawiam sie czy...

jaki kupic e-papieros ??? (21 odpowiedzi)

może ktoś coś poleci dobrego , wolałabym nie za 300 zł bo musze kupić 2 szt ...tyle , że ciemna...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...