Stukające i szumiące kaloryfery na Chełmie

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Wprowadziłam się w tym tygodniu, a tu takie kaloryfery. Stukanie nasila się w nocy, za to w dzień cały czas szumią. Był spec ze spółdzielni i powiedział, że na Chełmie tak jest. Wy też tak macie? Wcześniej 10 lat mieszkalam w bloku w innej dzielnicy i nic nigdy nie stukalo i nie szumialo!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Stukające i szumiące kaloryfery na Chełmie

Nie mieszkam na Chelmie ale...Moje też szumią jak sie nagrzewaja a potem cisza... Ale nic nie stuka chyba. Mi to nie przeszkadza nawet

Haha tak! Mieszkam na Chełmie od dwóch lat i tez mnie to wkurza strasznie.

Na szumienie mam taki patent, że staram się nie ustawiać grzania na temperaturę której nie da się osiągnąć na stałe. Tzn. standardowo ustawiam na 2, wtedy nie szumia, ale na 4 szumia cały czas. W takim razie lepiej ustawić na godzinę na maksa i potem przestawić na 2-2,5 to przestaną szumiec. A stuka każdy kaloryfer? Kiedy stuka? Cały czas czy w momencie kiedy pomieszczenie osiągnie pożądana temperaturę? Czy ustaje po skreceniu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeżeli to "zwykłe" kaloryfery w "zwykłym", starym bloku, to nic nie pomoże, że wyregulujesz temperaturę i siebie, bo słyszysz WSZYSTKO, co dzieje się w kaloryferach innych sąsiadów, piony niosą. Mieszkam na Zaspie i też mam to samo. Kaloryfery szumią, gdy KTOKOLWIEK z sąsiadów nastawi je na mocne grzanie. Kaloryfery stukają, gdy KTOKOLWIEK z sąsiadów rozkręci je na maksa. Żeby wyeliminować te szumy i stukania, trzebaby biegać po sąsiadach i zabraniać im mocnego rozkręcania kaloryferów. Tak więc łatwiej się przyzwyczaić.

No właśnie kaloryfery stykają w nocy i to jest bardzo wkurzajace.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widocznie w nocy ktoś z sąsiadów rozkręca kaloryfer albo otwiera okno i wtedy kaloryfer zaczyna ostro grzać. Mam to samo, sąsiadka wstaje przed 5 i wtedy pion zaczyna szumieć i cykać. Jedyne co można zrobić to się przyzwyczaić.

No chyba tylko to mi pozostało. Żałuję tylko, ze nie wiedziałam o tym zjawisku przed kupnem mieszkania...

Nie wiem jakie masz te kaloryfery czy jeszcze stare żeliwne czy te nowe bo wiem ze nie wymienili jeszcze wszystkim .My mamy drugi rok te nowe lekkie blaszane o one są okropne szumią nawet gdy sa zakrecone non stop coś stuka ,przy starych byla cisza teraz jest tragedia szczególnie jak nad ranem człowiek chciałby pospać jeszcze i nie może .

No właśnie to są te nowe. Ale chyba zaczynam juz się do nich przyzwyczaja. Nie ma rady.

Podnoszę mój wątek. Chyba spółdzielnia już wyłączyła ogrzewanie, a w moim mieszkaniu w nocy w kaloryferach rewolucja! Stukają, szumią (dziś około 3 w nocy)! Za to rano, koło 7 wszystko wraca do normy. Przeciez po sezonie grzewczym nie powinno być takich cyrków! Czy ktoś jeszcze na Chełmie tak ma? Zaczynam żałować zakupu mieszkania tutaj.

Moje już nie stukają i nie szumia ale chyba jeszcze grzeją bo w łazience w nocy i nad ranem jest ciepły więc może ktoś u ciebie w bloku odkręca jeszcze grzejniki stąd szumy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję za odpowiedź. Zadzwonię rano do spółdzielni kiedy wyłączą, bo już mnie to głupie stukanie wkurza.

I znów się zaczęło...Szum i stukanie...

Normalne przy grzaniu grzejników

Inne tematy z forum

JAKI KURIER NAJTAŃSZY - prywatna przesyłka? (27 odpowiedzi)

Dziewczyny zamówiłam fajny fotel na allegro, przyjechał kurierem - duże to i niestandardowe. Tak...

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...