Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Ja długo szukałam maty dla naszego synka i w końcu zdecydowałam się na Tiny Love Kick & Play. Póki co lusterko i zabawki go interesują i pszczamy mu zawsze mozarta ;) ale potem myślę że skorzysta z wszystkich funkcji maty.
My dziś byliśmy na szczepieniu na rota i Pani doktor nam kazała kłaść małego na brzuszek bo wogóle nie chciał u niej główki podnieść tylko tyłek do góry mu wędrował. To przyszlam do domu i położyłam go na macie a przez to że szybko się mały denerwuje to prawie tego nie robiłam i dzięki temu że mata ma zaginane boki i na jednym z nich było słoneczko to tak się zapatrzał że prawie minutę miał główkę podniesioną i aż dumna byłam bo czasem to leży jak placek albo właśnie tylko tyłek unosi ;). Aż w szoku byłam bo nigdy nie chce na brzuszku leżeć a co dopiero główke podnosic.

ja ma rain forest czy jak jej tam i jest super z młodym słuzyła nam do 8msca a teraz z małą w sumie od początku no może od 1msca jak zaczęła już widzieć i by bardziej komunikatywna. nam ta muzyczka nie jest potrzebna ona uwielbia lusterko i zabawki chwyta sobie na niej i to jest najwazniejsze mam też inne zabawki co doczepiam do tej maty. małeu zapewne posłużyłaby dłuzej ale że zaczął się po niej spinać to się z nią pożegnaliśmy bo kika razy poleciał do tyłu. na szczęście ja zawsze w koło miałam piankę i koc.
ogólnie to wszystkie fajne byle miały coś interesującego do złapania grzechotania. mojej małej najlepiej ten brzęczący słonik pasuje:)

My mamy Tiny Love duet, bardzo fajna z muzyką i światełkami.

My dziś nie wychodzimy, bo mała marudna...co chwilę płacze nie wiadomo o co :/ ja kupiłam na słońce Nivea, ale jest od 3 miesiąca. Postanowiłam kupic małej matę edukacyjną, żeby ją jakoś zachęcic do leżenia na brzuszku, a w łożeczku już nie chce leżec, w leżaczku tak średnio to może na macie będzie się bawic. Powiedzcie mi jakie macie, jaką polecacie? Podoba mi się Fisher Price Rainforest, ale są tańsze i też fajne tylko ta muzyczka mnie przekonuje, inne nie mają :)

tak, zadowoleni, wreszcie właściwa diagnoza i powoli wychodzimy z kaszlu.
Iva, właśnie muszę coś kupić na buźkę, dzięki za info.
lecimy na dwór, bo chyba ma lać deszcz???

Hej:) Pytałam ostatnio o kremie ochronnym przed słońcem na buźkę- nie bylo zbytnio odzewu.Po poszukiwaniach znalazłam krem od pierwszych dniu zycia firmy Mustela peau Delicate fragile z filtrem 50

Dziewczyny jak ubieracie dzisiaj dzieciaczki? Ja mam zawsze z tym problem:)

I jak zadowoleni :)

Ta co zawsze dostawal to Vita D - Vitis Pharma i po mniej nie mial problemów aze w aptece nie bylo to kupial mu D-Vitum firmy oleofarm i jakies dziwne kupy byly zielone z bialymi grudkami plus co karmienie kleksa stawial i raz nawet troche sluzu mial

Madzia, my ostatnio też byliśmy na Jana z Kolna w Sopocie u doktora :)
a napisz jakiej firmy ta witamina D.

Hej :)

A wiec po tym kremie na ciemieniuche z serii AA zeszla i dosc szybko bo po 3 razie po smarowaniu :)

U nas tez byl ostatnio problem z kupami ale wyczailam od czego bo kupilam mu inna witamine D i wtedy nawet pojawily sie biale grudki w kupie i kleksy po karmieniu teraz wrocilismy do tej co wczesniej uzywalismy i zero problemów z kupami :)

U mnie wogole nie przychodzi pielegniarka srodowiska jedynie co tylko poprodzie polozna atak zero wizyt ;P

A mnie ostatnio zrobili w Sopocie na chrobregobo mielismy miec w piatek ta wizyte okazalo sie ze niby pani doktor chora a wyszlo ze limity wyczerpane i teraz czekamy na 12 czerwca na Jana z Kolna w Sopocie ;)

W czwartek mamy szczepienie na szczescie jedno wkłucie :)

Dziewczyny czy któryś maluch miał kiedyś takie bardzo bladożółte kupki? Bo nie wiem czy ma mnie to martwić.

Dziś mamy wizytę pielęgniarki środowiskowej. Do Was też przychodzą?

Dzieki Monia.

u nas mała od kilku dni się już kręci w kółko i zostawiona na chwile na plecach juz jest gdies na polowie dywnu w innej pozycji sama się przemieszcza tym kuganiem tak z maty i to potrafi w ogóle w inną str być obrudona niż ją zostawiłam tak jakoś manewruje nogami he oby mi ie zaczęła zaraz raczkować bo wtedy nie ogarnę.

Lipunia, polecam Kardiotel w Sopocie i dr Wilkowską - to na NFZ, chociaż ona też przyjmuje gdzieś prywatnie. No a jak chcesz szybko i prywatnie to dr Kapiszka na Jelitkowskim Dworze ma gabinet a pracuje w szpitalu na Polankach. Też bardzo dobra i dużo nam pomogła, pacjentów ma mnóstwo.

Dzięki Monia no to u nas musze znowu z nabiału zrezygnowa bo kupi takie są raz czasem dwa razy dziennie ale nie więcej do tego sapka i gdzie niegdzie sucha skórka więc alergia jak nic.

z tym przegrzewaniem to zwariować idzie ja nie wiem jak te dzieci ubierac no ale jak jest upał to nawet takiemu maleństwu gorąco więc nie przesadzam aż tak ale byliśmy na mazurach i starszy od rana do wieczora na dworze czy zimno czy ciepło i nic mu nie było tu wrócilismy 3 dni w przedszkolu i znowu gardło chore i katar po prostu idzie się wykończyć z tymi choróbskami:((
mała jeszcze zdrowa oby tak zostało bo zwariuje nie długo.

dziewczyny dajcie namiary na alergologa dla 3latka prawie jakiegos doprego najlepiej gdynia ale jak super dobry to i do sopotu i gdańska dojadę. bo mój mały miał testy z krwi nic nei wykazały a ewidentnie jest na coś uczulony bo non stop ma wysypki na ciele i ja nie wiem już od czego i w różnych sytuacjach one sie nasilają bądź znikają.

ja tez zakładam tą plandekę od wózka jak wieje, ale czy taki ciepły wiatr moze zaszkodzic? mam zawsze dylemat...a ubieram spodnie dresowe, body krótki rekaw, bluze dresowa i cienka czapeczka, skarpetki, ale juz myslałam, zeby lepiej na góre zakładac body z długim, moja tez ma katar i powieki zaczerwienione, pewnie to alergia, bo mam to samo...

redlaw, tez widzialam dziecko w kobinezonie zimowymw poczekalni na bioderka we wtorek, i jeszcze z kocykiem. a to taki bobas w wieku mojej byl.zawsze sie wtedy zastaanawiam, co te mamy ubieraja jak jest -5 albo 0... u nas nos jakby zatkany,nic sie nie odciaga. podobno moze tez byc alergicznie od wiosny. staray sie czyscic nos i czekamy...

Dobrze ze sie wyjasnilo :)
Calineczka Antek tez Refluks i tez wyglada jakby byl zakatarzony a nic mu z nosa nie leci :)

Jezli po sciagnieciu z nosa frida jest biale to zwykle mleko, gorzej jakby bylo zolte ;)

Z tymi plandekami na wózek to niezła heca :) ja też ubieram albo w sam pajacyk bez bodziaka albo w bodziak i półśpiochy.
My wczoraj byliśmy u pediatry i chyba jesteśmy "w domu".
Mały ma refluks tzw GER, jego odbijanie i powrót mleka drażni śluzówkę i stąd ten ciągły katar i zaczerwienione gardło i kaszel. Dostał gastrotuss, systematyczne inhalacje i krople hipertoniczne.
Odetchnęłam trochę z ulgą, bo bałam się, że ma jakieś chroniczne zapalenie. Antybiotyk odstawiliśmy.
Musimy go jak najwięcej pionizować, ma spać na klinie, pić ten syrop przed każdym posiłkiem i zyrtec raz dziennie.
Waży 7600kg, więc jest żarłoczny i mam go karmić częściej a mniej, ma się nie najadać ale najeść i stop.
Lekarz drążył temat i doszedł czemu mały się krztusi itd.
Usłyszeliśmy również że takie małe dzieci mają prawo być przynajmniej raz w miesiącu przeziębione, bo walczą z nowymi wirusami i nie ma co panikować.
Także od rana gotuję, idę prasować i z psem zanim całe towarzystwo się obudzi.

Martus_pl to ja w takim razie przesadzam tak jak ty, bo dziś tylko bluzka z krótkim rekawem, spodenki cieniutkie bawełniane i skarpetki. Bez żadnego przykrycia. Jak mocniej zawieje to przykrywam pieluszka flanelową. No i od sloneczka jak w 'złą' stronę jedziemy to też zawieszam pieluche tetrową na budkę. Starsza moja też już biega w krótkim rękawku, rybaczkach i sandałkach. Ale dziś na spacerze nie spotkałam ani jednego dziecka w wózku z krótkim rekawem, większość miała wręcz bluzy na wierzch poubierane, a jedno tak ok. miesiąca było nawet w rękawiczkach!! A wczoraj jak byłam u neurologa z małą to za mną wchodziła dziewczyna z dzieckiem w kombinezonie zimowym - kiedy taki upał na dworzu! Żal mi takich dzieci, bo to już była naprawdę przesada... Moim zdaniem w taką pogodę należy dziecko ubierać tak jak siebie, bo mimo tego że śpi w tym wózku to i tak jest tam bardzo osłonięte przecież w gondoli...

A tak a propos spania - Ulka coraz bardziej ciekawa świata jest i mam już z nią problem w wózku, bo spać nie chce tylko świat ogląda... Każde drzewko, płotek, lampa, murek, szczekający piesek i inne atrakcje które da się usłyszeć lub zobaczyć z pozycji leżącej... A efekt tego taki, że nawet jak jest już bardzo zmęczona to nie zaśnie póki nie znajde miejsca, gdzie niczego nad jej głową nie ma i jest w miarę cisza, bo inaczej strasznie płacze ze zmęczenia, ale z nadmiaru widoków usnąć nie może... Ehhh...

A nas zrobili w bambuko mialam miec jutro wizyte u alergologa i co niby Pani doktor chora chodz mi sie niechce wierzyc bo tam ciagle wisi karta ze nieczynne juz dwa miesiace czekam i najbliższy termin na lipiec a prywatnie nie da rady ale sie wkurzylam na szczescie dali mi namiar jeszcze na inna poradnie alergologiczna to mamy na 12 czerwca ...

Inne tematy z forum

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...