Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Todlinka z moją podobnie i do tego mega ślinotok, podejrzewam, że to początek ząbków. Iva ja jeszcze smaruje Nivea na każdą pogodę, ale też już myślałam o czymś na słońce.

dziewczyny jaki krem stosujecie na buźkę dla dziecka?
Idą słoneczne dni- wiec należałoby chronić delikatną buźkę dziecka ale jakim kremem? specjalnym na słonce?podacie nazwy.

image

Z tego co czytałam to AA jest świetne właśnie na ciemieniuchę. U nas też sie coś zaczyna robić, ale tak delikatnie.
A nasze dziecko dziś bardzo niespokojne. I ciągle łapki w paszczy. Dziś pochłaniał nawet pieluchę do odbijania. A po jedzeniu to ma całe policzki czerwone. Czy to normalne?

W ogóle wyczytałam gdzieś ostatnio, że jeszcze ledwo parę lat temu urlop macierzyński trwał 16 tygodni - a Ulka dokładnie wczoraj właśnie tyle skończyła.... Więc od jutra musiałabym iść do pracy... Nie wyobrażam sobie zostawić takiego malucha, zwłaszcza że moja jest karmiona tylko piersią i na razie nie chcę jej wprowadzać nic innego, więc zupełnie nie wiem jak by to można było kiedyś ogarnąć... Jak dobrze, że jednak coś się w tym kraju zmienia chociaż troszeczkę ;)

Witamina K jest do skończenia 3 miesiąca, więc Monia możesz już odstawić.

Na ciemieniuchę my dostaliśmy płyn Elocom czy jakoś tak, ale on jest na receptę i jest bardzo silny, bo jest na bazie jakiś hormonów. Zastosowałam go jakieś 3-4 razy tylko i rzeczywiście jest dużo lepiej, ale Ulce strasznie zaczęły włosy wypadać... Nie wiem czy to przez ten płyn czy tak po prostu się wycierają, ale największy łysy placek ma na czubku głowy właśnie tam gdzie ciemieniucha była, a na głowie jej przecież nie trzymam, więc nie wiem jak by jej się tam miało wytrzeć w takim miejscu ;) bo drugi łysy placek ma z tyłu, więc to od typowego tarcia głową jest :)

Madzia kup na ciemieniuche krem musteli my sie bawilismy z AA przez kilka dni a po musteli zeszlo po 2 smarowaniach krem drogi ale warto.

ja daje tylko d ale przez to ze moj maly jest mm ...wogole kupilam malemu inna witamine d z innej firmy i dzisiaj dostal druga z tego opakowania bo daje mu co 2-3 dni ta witamine no dzis co karmienie kleksa kupy stawia wiec podejrzewam ze po tej witaminie bo jeszcze nic oprocz mleka nie dostal ...zobacze co powie alergolog wogole malemu niechciala zejsc ciemieniucha po emolium ani po oliwce jeszcze gorzej bylo wczoraj kupilam krem na ciemieniuche z serii AA i odziwo troche lepiej glowa wyglada ;)

Madzia, jak mogę coś poradzić, to nie szalej z tym rozszerzaniem diety. Wiem jakie to trudne, bo starszego syna karmiłam cyckiem przez 4 miesiące, ale że był dokarmiany też sztucznym, to nie mogłam się doczekać aż zacznę mu podawać pierwsze jabłuszka, marchew itp. No i to był błąd i początek największych skórnych problemów.
Młodą do 6 miesiąca postaram się potrzymać na samym mleku a potem jeden produkt na tydzień i to tak, że najpierw jedna łyżeczka, dzień przerwy, kolejnego dnia 2-3 łyżeczki, znowu dzień przerwy, kolejnego więcej i dopiero można uznać coś za bezpieczne i jechać z następnym. Koszmarnie to męczące, ale konieczne niestety. I pamiętaj, że uczulać mogą też kaszki zbożowe a nawet słynny Sinlac dla alergików, który mojego syna koszmarnie uczulał za sprawą jakiejś mączki z chleba świętojańskiego czy jakoś tak.
Co do sczepień to ja nigdy nie zauważyłam po nich żadnego pogorszenia stanu skóry u starszaka, ale przy ząbkowaniu i drobnych infekcjach tak. No i tak na przyszłość do mam alergików - uwaga na Dentonox na ząbkowanie, bo ma tak jak i wszystkie inne żele lidokainę, która potęgować może objawy alergii.
My z Laurą we wtorek jedziemy na szczepienie. TSH wyszło w normie, więc chociaż ten problem mamy z głowy. Dopytam o te wodniste kupy no i to badanie kału.
Dziewczyny, podajecie jeszcze vit D plus K czy już tylko D ? Pamiętam, że przy starszym D plus K było do końca 3 miesiąca a teraz pediatra nic nie mówiła. Muszę o to też spytać.

Hej :)

My jestesmy na Bebilon pepti u nas sa kupki musztardowe ale czasem sie zdazy zielona jak zrobi dopiero na drugi dzien :):)

My mamy w piatek alergologa przez nasza skaze a jak zaczelam malemu wprowadzac nowe produkty to zaczely go uczulaly po marchewce jeden czerwony policzek a po dyni z ziemniaczakami wysypka na pupci i juz nie wiem co mu podawac kupilam zielony groszek zobaczymy jak zareaguje bo juz nie mam pomyslu ;//

A moj ostatnio tez jakos apetytu nie mial wypil 80-120 ml a jak chcialam zeby jeszcze troszke napil sie to sie smial wiec podejrzewam u mojego malucha kolejny skok rozwojowy ....

Hej!

Czytam i widzę ze prawie u wszystkich dzieciaczków jakieś przeboje, my tez na antybiotyku Stasiowi wróciła bakterai E coli, miał ją odrazu po urodzeniu :-( poszliśmy z małym do doktor z katarem ale takim co nie leci z nosa i z stanem podgoraczkowym który pojawiał się w kratkę. Lekarka sie trochę zdziwaiła ze do tej pory mały nie miał robionego posiewu moczu bo bakterii podobno ciężko sie pozybyc i często powraca :-(, tylko ze ja o tym nie wiedziałam i byłam pewna ze tego paskudstwa na zawsze pozbylismy sie w szpitalu a wcześniej na żadnej z wizyt doktorka nie zalecała posiewu dopiero teraz a na każdej wizycie robiła wywiad, nawet polozna i pielęgniarka na wizycie patronazowej nie wspomnialy ze warto zrobić kontrolnie posiew . Trochę się wkurzylam bo Stas od 4 tz. był mega marudny a ja myślałam ze to kolki, skok rozwojowy lub kupy które robi raz w tyg. a najprawdopodobniej to e koli już powróciła a dziecko wtedy podobnie zachowuję się jak przy kolkach ehhh.. ale już kończymy antybiotyk i w środę ponowny posiew.
Ryś też chorował ogólnie nie wiadomo co mu było i po 3 tygoniach płaczu w nocy, ze boli go głowa, nogi i dziwnych gorączek dostał antybiotyk i jest ok. :-) Rysiek też miał zaropiałe oczko i jeszcze mega strup pod nosem wlasnie od tej infekcji.
Na spacery wychodziliśmy normalnie, chyba ze była gorączka.

Calineczko oby synek pozbył się tego kataru już na dobre.

Jadzia a Twojemu mężowi klaniam sie w pas, że idzie na ojcowski :-) super sprawa. A jak mała po zapaleniu krtani wszystko ok?

Co do alergii to mojemu starszakowi tez ujawniła sie dopiero ok 2 mż i gdzieś wyczytalam ze często szczepienia uaktywaniaja alergie i zauważyłam ze zawsze po szczepionkach miał nasilone zmiany na skórze, ale nie wiem czy to miało jakis wpływ.

Wszystkim dzieciaczkom zdrówka życzę :-)))

Calineczkao2 nie mam konta.jak mogę prosić to przęśli mi namiary i koszt wizyty na ewkapol@wp.pl z góry dekuję.

iva, wkrapiamy krople do oczka tobradex. Prawdopodobnie od infekcji ma takie załzawione oczko :-(
napisz mi wiadomość na priv to podam Ci tel i wszystkie szczegóły do pani doktor, dzwoniłam o każdej porze i odbiera albo oddzwania, a najważniejsze przyjechała do nas w dzień świąteczny od razu.

my nadal walczymy z katarem...:-( i kaszlem, odkrztusza, ale dźwięk okropny i stres...:(((

Robię zazwyczaj 120-150 ml. A wypija różnie. Jednego dnia 120 innego 2x 150 a jeszcze innego 30. Takze ciężko powiedzieć na co się przygotować.

Calineczka02 mam prosbe podasz namiary na panią doktor- ile bierze za wizytę?W razie czego dobrze mieć namiar.

Calineczkao2 myślisz,ze to oczko od choroby? czy zatkany kanalik łzowy?

My oddaliśmy Jasia kał do badania wynik w poniedzialek.Kurcze dzisiaj zrobił juz dwie mega zielone kupki.

Todlinka ile podajesz ml mleczka emfamil?

a tak na marginesie nie dawajcie do inhalacji mucosolvanu, który przepisała nam lekarka w przychodni. Młody zalał się katarem, którego nie byłam w stanie opanować, dopiero potem jak się podpytałam dookoła, okazało się, że w obiegu ma opinię badziewiastego leku dla niemowląt, nie pomaga tylko komplikuje, bo takie maluszki nie poradzą sobie z tak rozrzedzonym katarem.
Nam jeszcze i oczko zaczęło ropieć...
a mam pytanie - wychodzicie na dwór jak macie katary i kaszle? usłyszałam, ze jak nie gorączkuje, to droga wolna...a mam obiekcje...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u nas kupki też codziennie, zwłaszcza po nocy, jak go tak po karmieniu spionizuję i wtedy samoistnie następuje nacisk na jelitka ;-)

my dziś wzywaliśmy pania doktor, oprócz kataru od wczoraj okropny kaszel się przypałętał i stwierdziliśmy, że ponad 3tygodnie bujania się z tym katarem i moim bólem gardła to stanowczo za długo.

oboje jesteśmy na antybiotyku...

starsza siostra od 4dni u dziadków, a mieliśmy w majówkę wypocząć, zrelaksować się i w ogóle...
no cóż, byle by nastąpiła wreszcie poprawa u tego skarba kochanego...

dziewczyny, oby wreszcie skończyły się i Wam i nam litanie pytań i tych dolegliwości i nastąpiło jakieś przyzwoite ciepło i radość ze skąpanych w słońcu spacerów...
my dziś słabo spaliśmy, ciekawe jak dziś inhalacje, kaszle, pobudki...

Monia to u mnie identycznie. Kupy są 2-3 razy dziennie, ale nadal rzadkie, choć czasem zdarzą się gęste. No i słychać jak robi. Dostaje enfamil ha digest no i cycka. A skóra się poprawiła, ale dopiero po Lipikarze Baume AP. Pomógł też na fałdki na szyjce. Jednak to co się sprawdza na mamie to i na dziecku.

Dziś ma dzień śpiocha. Wczoraj pół dnia nie spał, wieczór to cały przepłakał, a jak usnął o 23 to się obudził dzis po 8. Szok. A po spacerku to spał łącznie 4h. Kosmitek malutki :)

Ciała redukujące powiadacie ... W takim razie we wtorek na szczepieniu dopytam lekarkę i chyba młodej też to badanie zrobię. U nas ze skórą na razie ok, mimo że obie maści chwilowo odstawiłam, został tylko ten Fenistil. Młoda dużo przybiera - waży już 6800, chętnie i często je ale kupy ma przeważnie takie bardziej wodniste i wylewające się z pieluchy. Nie robi ich dużo, bo jakieś 2-3 dziennie, ale jak przeczytałam Twój wpis Ewelina to zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem problem nie leży w laktozie właśnie. Laura jest tylko na cycku, a ja nie jem ryb, cytrusów, orzechów, czekolady i tylko z tym nabiałem czasem zdarza mi się zgrzeszyć.
Z rzeczy pozytywnych to wczoraj byłam z dziećmi na badaniu krwi i u obojga TSH jest już w normie, więc kamień z serca.

żeby Lenka wróciła do pełnej formy.U nas wczoraj nie było kupki a dzisiaj mega zielona.Czytałam ze po Nan sa zielone kupki.Będę musiała zrobi małemu takie badanie- jak ono sie konkretnie nazywa?
Ewelina a ile czasu męczyłaś sie z ściąganiem mleka, ile Lenka miała tygodni jak przestałaś?

Inne tematy z forum

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...