Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.12

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.12

Dziewczyny,

Czy Wasze maluchy zasypiając "wędrują" w łóżeczku?
Mój maluch od pewnego czasu przekręca się, trze główką, podciąga nóżki, turla się itd. Nie wiem czy to normalne bo ma też lekką wysypkę od pewnego czasu i się drapie. Pediatra zaleciła Fenistil ale nie widzę poprawy. Macie może jakiegoś sprawdzonego alergologa?

Pozdrawiam,
Ola

Jak ostatnio pisałam, że się Jaś jeszcze nie przewraca to tego samego dnia zaczął się przewracać z brzuszka na plecki. W drugą stronę robi prawie cały obrót, ale jedna rączka go blokuje i jeszcze nie wykumał jak sobie z nią poradzić. ale już wędruje po całej macie. Na brzuszku sięga po zabawki i nawet się czołga do nich. ucieka mi z maty, więc nie można go zostawić samego hehe. i pokrzykuje sobie radośnie.

Co do @ to ja jeszcze nie dosatałam. A karmię piersią i dokarmiam mm.

Teraz w trakcie tych upałów zaczęliśmy dawać Jasiowi picie - wodą pluje więc herbatkę. I okazało się, że nie trzeba już prawie wcale mm. Najwyżej pół butelki albo jedną małą. Może przestanie tak przybierać, bo już ma 9kg i mi się płakać chce. Teściowa poszukała książeczek męża i szwagra i oni też tyle ważyli mając pięć miesięcy, więc się pocieszam, że to rodzinne.

Pojutrze się wybieramy na kolejne szczepienia i zapytam czy już mu dawać coś do jedzenia.

My dzisiaj bylismy z malym na pobraniu krwi i ani razu nie zaplakal :) dostalismy skierowanie z okazji polroczku takze na mocz ;) nawet nie wiedzialam ze sa takie woreczki do pobierania moczu :P

Tez bylismy na USG brzuszka i wszystko wrocilo do normy bo maly od poczatku mial lewa nerke mniejsza i jestem juz spokojniesza ze wszystko oki:)

Ale ulewa zdazylismy przed ta najmnocniejsza ;)

No i zapomnialm Antek juz mi do raczkowania sie szykuje :)

Ewelina ja mimo, że prawie całkowicie karmiłam piersią dostałam @ równo 4 miesiące po porodzie. Ale była inna niż kiedyś, bezbolesna.

Ja karmie mm i dostalam juz 1 lutego wiec miesiac po porodzie i juz przewaznie mam regularne :)

ja dostałam tydzien temu dopiero

Hej .Dawno mnie nie bylo ;-)
Co do spacerowki jak mala skonczyla 4 msc kupilismy nowa spacerowke w ktorej siedzisko jest jak w gondoli calkowicie na plasko , ale juz podniolsma do gory bo Lena wycwanila sie i łapie za boki i sie podnosi bo nic nie widzi.
Skonczylismy rehabilitacje , kontrola za 2 msc. Asymetria ulozeniowa jest ale nie wielka. I co Pani logopeda stwierdzila za blisko odruch wymiotny , pokazala cwiczenie ktore robilam 2xdziennie i po tygodniu przeszlo :) i doslownie moge jej palec wsadzic az do gardla i dopiero wtedy cos zaczyna sie dziać :)
Bylismy u alergologa , skusilam sie na NFZ bo wizyte mialam po tyg , nie dziwie sie , takie lekarza to o d*p* rozbic ;/ Lena nie ma AZS tylko wysypke , a jak dowiedziala sie ze moja mama ma psa z wlosami a nie sierscia to przez cala wizyte twierdzila ze to uczulenie na psa i koniec.
A to ze mala wysypalo na brzuszku a tam gdzie zaczyna sie pielucha jest czysto to tez uczulenie na psa , a ewidentnie widac ze od proszku. Ale coz , Pani doktor twierdzi ze pies i koniec. Takze po 10 minutach wyszlam trzaskajac dzrzwiami . :)
Bylismy ostatnio na szczepieniu , Lena przez 2 tyg przybrala jedynie 190 gram , baardzo malo przy tym ile ona je , ale czekamy na kolejna wizyte i wtedy sie okaze .

Pytanie do mam ktore karmia mieszanie albo tylko mm , dostałyscie @ po porodzie ?

my od kilku dni tez juz na spacerowce bo nie dalo sie malego wozic w gondoli, strasznie sie buntowal. a dzisiaj mial ubrany sam bodziak, bez zadnych skarpetek i czapeczek i bez przykywania pieluszka i pewnie i tak bylo mu za goraco bo policzki mial smiesznie czerwone

Dziewczyny, dzisiaj przeniosłam malucha bo w gondoli się "gotował" . . . Widać że synek jest bardzo zadowolony ale też mi się wydaje trochę za duża ta spacerówka ... hmm sama nie wiem.

Jak spią Wasze maluchy?
Ja ubieram przy tej wysokiej temperaturze w samego bodziaka i przykrywam pieluchą... która bo kilku minutach jest wyrzucana nóżkami w powietrze heheh Nie chce żeby maluch sie gotował w skarpetkach ale boje się trochę że to odrobinę za chłodno...?

Pozdrawiam,
Ola

Ja Antka na dobre przenioslam w spacerowke jak skonczyl 5 miesiecy i jedzimy na lezaco lub polezaco :)

Maly tez nie lubi juz lezec w lezaczku woli sobie polezec na brzuszku i sie bawic:)

Ja czekalam w kardiotelu w Sopocie miesiac na wizyte u alergologa .

czytalam ze w lato najlepiej nie wozic w gondoli malucha wlasnie wtym artukle pisza wogole fajna strona polecam : http://mojniemowlak.pl/ciekawostki/jak-przezyc-upal-z-niemowlakiem.html?page=2

Ja mam zamiar wozic małą w gondoli do jesieni, też się czasem buntuje, ale raczej nie ulegam i nie biorę na ręce, niech jeszcze leży, i tak się boję o jej kręgosłup, bo już mowy nie ma o siedzieniu półleżąco nam na kolanach, ona chce koniecznie siedziec prosto bez oparcia, a jak wstrzymujemy to ryk na całego i wtedy nosic trzeba i też jedynie przodem do świata i też się o nas nie opiera tylko się wierci i wychyla do przodu, pocieszam się tym, że coraz więcej czasu spędza na brzuszku, nawet leżaczka już tak nie lubi, woli matę, wczoraj przepełzała przez pół pokoju, a jaka byłam dumna :) widac, że dziecko się rozwija tylko jest srtaaaaasznie uparte i te jej wrzaski mogą psychicznie wykończyc.

Marynial to ja mam to samo z moim malym. Jak w odpowiednim czasie nie uspie małego i nie dam mu smoka to jest straszny ryk zanim zaś nie. A jak trafie to wystarczy go położyć ja się kładę obok niego na chwilę i usypia sam.

Dziewczyny moglabym Was prosić o namiary na dobrego alergologa i informacje ile czeka się na wizytę? Mamy rozpoznanie azs i dostaliśmy skierowanie ale na NFZ oczywiście nie ma szans w najbliższym czasie więc chcemy iść prywatnie

My właśnie wczoraj małego posadziliśmy w spacer owce bo w gondoli już nie zawsze chce ale mialam wrażenie że jest jeszcze za duza...sama nie wiem

my juz od tygodnia jestesmy w spacerowce
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny,

Kiedy przechodzicie na spacerówki? Oczywiście póki co pół leżąco ;)

Pozdrawiam,
Ola

my chodziliśmy ze starszą do Pływarka na politechnikę, w czerwcu kończy się turnus i przeważnie we wszystkich pływalniach zaczyna się przerwa wakacyjna.
muszę spróbować z tymi soczkami, bo my herbatki piliśmy, mięta, rumianek, szałwia rozcieńczone.
Byliśmy u dr Wyszomirskiej, wszystko prawidłowo, refluksu nie stwierdziła, układać malucha na prawym boku i bardzo dużo na brzuszku w ciągu dnia, bo ma sporo gazów, co sprzyja ulewaniu.
Musimy zatem zmienić sposób obsługi wiercipięty.
Odetchnęliśmy, ale sporo pracy przed nami.

w gdansku na basen mozna isc na chelmie i na politechnice. na chelmie z tego co wiem jest woda ozonowana jesli sie nic nie zmienilo wiec ja jako alergik tam lubilam chodzic.
odradzam dla naszych dzieci aqua park bo ja bylismy z filipem jak mial 8 miesiecy to wymiotowal cala noc (mielismy dwie proby pojscia i za kazdym razem to samo). nasza pediatra jak tylko sie dowiedziala ze bylismy na basenie to w aqua to powiedziala ze tam jest za duzy "przemial" wiec jest mega chlorowana woda i czesto ma dzieci wymiotujace.

U mnie też upał...fajnie macie z tymi basenami, w mojej miejscowości nie ma. Mała dziś odmówila obiadku, płacz i koniec, a mleka tylko trochę wypiła, może od tego ciepła nie ma apetytu, spróbuję jeszcze raz jak się obudzi, w ogóle ostatnio ze spaniem tragedia, najlepiej to by cały dzień nie chciała spac, a jak jej nie uśpię w odpowiednim czasie to takie wrzaski, że chyba na kilometr ją słychac, jestem tym już wyczerpana, robię się przez to coraz bardziej nerwowa, dosłownie mam pół dnia wrzasków, pisków i płaczu, wczoraj to już zaczęłam myślec, że jestem złą matką, bo mąż wrócił z pracy wziął ją na ręce i zaczęła tak szalec z radości że aż było mi przykro, bo cały dzień się nią zajmuję, a ona i tak wrzeszczy. Czy to minie? Tracę już siły...

ja mojemu do picia daje soczki jabłkowy albo marchewkowo - jabłkowy rozcieńczony pół na pół z wodą. Soczki oczywiście bez cukru. Pije je chętniej niż samą wodę. Miałam herbatki ale mały na uczulenie na rumianek i lipę, a one w większości herbatek są. Ja też chętnie wybrałabym się z małym na basen ale mój ma AZS i chyba chlorowana woda nie będzie mu służyła tym bardziej, że i bez tego cały czas mamy problemy skórne.

Nasz maluch się jeszcze nie przekręca ani z brzuszka ani z plecków. ale kładzie się na boczku. nawet potrafi we śnie się obracać na bok i tak dalej spać. Duży z niego chłopak i trochę mnie to stresuje :/
A na przewijaku też się prężył i robił mostek, ale już teraz rzadko kiedy robi. Lekarz powiedział, ze napięcie mięśni ma prawidłowe i że wszystko jest ok.
Zabawki to chwyta bardzo mocno. Ostatnio to się zastanawiam kiedy on tę matę rozmontuje. Aż się te pałąki całe uginają. A słonikowi to w końcu oberwie te uszy.
Do siadania się wogóle nie zabiera.

A wiecie może gdzie można w Gdańsku na basen z takim maluchem iść? Bo w sumie to bym chętnie spróbowała. To na pewno wzmocniłoby jego mięśnie :)

Karolinka ja się właśnie zastanawiałam nad basenem z małą bo syn mój ponad rok chodził od roczku i teraz jak idziemy to na rękawkach i makaronie sam super pływa, a jak już w ciąży obserwowałam takie 4 miesieczne to nie mogłam z podziwu wyjść jak świetnie te malutkie dzieciaczki sobie radzą automatycznie rączkami i nóżkami machały:)

Inne tematy z forum

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (109 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...