Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/

Stary wątek tu: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=467826&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Syna starszego szczepiłam ale źle je przeszedł i szczepiłam dopiero jak był w przedszkolu wtedy jest za darmo. Każde szczepienie było ok a to druga dawka była masakryczna 4dni gorączkował mi wysoko i ogólnie ciężko było. Małej na pewno nie szczepie zanim nie będzie chdzić do przedszkola. Teraz mam adzieję, że ten przeklety wirus w końcu od nas pójdzie i będziemy mogli iść n szczepiene i dodatkowe neumokoki może wtedy te katary itp od nas sobie pójdą bo mi jej szkoda biedulki taki kluseczek była, a teraz mi tak zmizerniała, że az nie mogę już na to patrzeć:(((

ja przyznam szczerze nic nie kupuję dla młodego na urodziny, rodzice, chrzestni nie pytali się, więc nawet nie wiem. My urządzamy na bieżąco dziecięcy pokój, więc co chwilę dodatkowa półeczka, rameczka i tak końca nie widać. A to prawda, że sporo, żeby nie powiedzieć, że aż za dużo ma po siostrze, choć aut mamy jeszcze niewiele :)))
Toldinka, dzięki za komentarz o powrocie. My wciąż nie wiemy, gdzie mały wyląduje docelowo. Co do tortu, to Deker jest bardzo smaczny, Sowa również, ale trudno coś doradzić, bo tort należy do subiektywnych opinii. Moja siostra uwielbia pralinkowy z Sowy, dla mnie jest za słodki, ostatnio lubujemy się w takich tradycyjnych tortach, domowych wypieków, robionych na maśle, nie na żadnych tortach bądź kremach. Ale wiadomo, każdy lubi coś innego. Nam się już przejadły wszystkie naokoło.
Czy szczepicie maluchy przeciw ospie?

moja lubi psy to dostaanie tego chodzaco cos tam robiacego i mate wodna dla niej i brata hehe bo mało miejsca zajmie a reszta to pewnie po prst cos kupi tez lubie d*plo i moj syn nie lubil a teraz uwielbia:)

No u nas z prezentami to samo dużo po Filipie ma i teraz po świętach mamy jeden wózek drewniany drugi taki wózek pchacz z fp inny pchacz jezdzik pełno książek jakieś lalki szmacianki zestaw kawowy torebeczki z fp i pełno innych rzeczy grających i nie grających.

Teraz zastanawiam sie czy zrobic składkowe na kuchnie drewniana czy jednak kupić plastikowa bo wydaje dźwięki i światła a drewniana nic .

No i myślałam tez o skoczku krowce bo lubi skakać to by miała na długo No i jeszcze widziałam fajny zestaw lego d*plo lody myśle ze tez na bardzo długo by było. No i dalej nie wiem a w rodzinie pytają co kupić itp

Moze wy cos macie fajnego albo cos widzialscie ??

Ja z sowy na crzest miałam z masa cukrowa czy marcepanowa juz sama nie wiem heh no ale slodka była w kazdym badz razie ciasteczkowy tort ale jak dla mnie za slodkie połączenie już więcej bym nie zamwiła i ogólnie te nie na śmietanie są mega słodkie.
z dekera też masa i ten taki pralinowo nugatowy no to byl pyszny słodki ale nie aż tak i mogłam zjeść cały chociaż tak na prawdę wtedy karmiłam i nie wolno mi było:)))
teraz zamawiam na śmietanie i będzie git. Do tego sama coś upiekę.

Toldinka jak Filip miał urodziny to zawsze z sowy zamawialam malinowy albo jagodowy bo nie słodki taki delikatny. Mieliśmy wzór kubusia tygryska potworka i cliforda ale jakieś ładniejsze były niż na stronie

Dziewczyny, pomóżcie. Bo już sama nie wiem. Muszę wybrać tort dla Jaśka. A ja się na tortach zupełnie nie znam. Rzadko jakieś kupuję.

Chcę wybrać między Dekerem, Czernisem a Sową.
Deker ma śliczne torty dla dzieci, ale nigdy nic od nich nie jadłam.
Pani w Czernisie powiedziała, że lepiej takie z żelem niż z masą cukrową, bo są smaczniejsze. Ale gorzej wyglądają. Miała któraś taki z żelem?
A Sowa to pewnie to samo co Deker.

Nie lubię tortów bo są słodkie. Polecicie coś?

jeszcze mi się przypomniałao, że jak da młodego szukałam kapci to były takie butki gucie super sa i bardzo mi się podobały wtedy ale jemu stopa rosła bardzo szybko bo przez dosłownie 9mscy urosła od 18nr do 24 i szkoda było mi troche kasy, a teraz dla małej znowu kolory jakies akie nie bardzo heh.
może komuś się spodobają mają dobre opinie.

U nas dalej wirus wymioty, biegunka eh no ale niby juz ciupke leiej jak wczoraj i przed wczoraj mała ma apetyt ale nic procz kleiku, wody z probiotykiem, marchewki jej nie daje bo i tak po tym kupka i wymotuje i jest ciezko dostala na probe dwa raz mleko ale po marchewce byl zwrot mleka i marchwi wiec zalegalo na żoładku jeszcze eh:((a to był długi odstęp czasu:( no nic oby tylko starszy sie nie zaraził to bedzie ok bo na razie i tak pół chaty do czyszczenia co jakiś czas eh... te choroby.

Moja mała śpi w dzień już kilka miesięcy jakieś 3 czy 4 nawet sama sobie tak wybrała jak gdzies musimy wybyc z domu wtedy zdarzają sie dwie drzemki. jak nie to zasypia okolo11-12 i śpi 2-3h ale ona przesypia cala noc od 19:20 do okolo7-8 rano jeczy czasem na smoka albo zeby ale generalnie się nie wybudza i oby tak zostało juz bo też różne historie słyszałam już. Raz mi akcję zrobiła że się wybudziła i 4h nie spała to było niezłe myslałam że padne dopiero jak dałam jej mleko i podnioslam głos ze ma spać to zasnęła heh.

o do urodzin robimy w knajpie w lutym bo w domu brak miejsca oby do tego czasu wszyscy zdrowwi byli. Ciasta piekę sama a tort zamówię w sabince truskawkowy na smietanie maja dobre bo nei słodkie aż tak. Lubie też Sowe ale przejadły mi się są takie słodkie, mój syn tez lubi wszystko co o smaku truskakowym:)
Lubie też taki pralinowy z dekera no ale cena za kg na impreze to 100zł wiec przeginka jak dla mnie mieiśmy na chrzciny ale na ur to już małe szaleństwo by było:)
co do prezentow t moje dziecko ma juz wszystko co możliwe po bracie z takich pierdół i szczerze saa mam proble, no i nawet na zbydiu jednego konika jeździka.
Na nie które zaawki po prostu jest za mała a na inne szkoda już kasy bo zaraz wyrosnie. Przypuszczam, że od dziadkow i tak dostanie kase a od innych to jaies drobnostki bo juz pytali to mniej wiecej okresliłam co zeby sie nie powtorzylo gorzej z chrzestnym ten nie zapyta i znowu się powtorzy to będzie porażka heh:)

hej
wszystkiego najlepszego dla roczniaków, duzo zdrowka i usmiechu.
nasz Matys zaczal chodzic ok 5 dni przed roczkiem, teraz juz mu idzie coraz lepiej i pewniej

co do kapci to zdecydowanie najlepsze sa dla nas takiego typu

http://allegro.pl/12-18m-r-20-21-paputki-pantofle-kapcie-skora-natur-i3848820286.html

starczaja na długo i przede wszystkim stopka sie sama uklada i cwiczy a nie jak w sztywnym bucie

co do tortow to polecam https://www.facebook.com/TortyGdynia?ref=ts&fref=ts spradzone i godne polecenia

Toldnika, befado kupowałam w małych sklepach, ale w akpolu powinny być na pewno, w sklepach obuwniczych też się zdarzają.
Ssabinka, współczuję...i rozumiem...ten stres i całą resztę. Zdrowia dla Was!
ja nie podaję mojej starszej wcale mleka krowiego, bo zauważyłam, że miałyśmy infekcje gardła po nim notorycznie.
co do drzemek, to maluch ma dwie, jedna 11-12 a druga najlepiej po obiedzie, ale niestety potem nie chce spać od razu po kąpieli koło 20 i z dobrą godzinę się usypiamy.
u nas slalomy na jeździku łącznie z staniem jak kaskader, olaboga!

właśnie, gdzie tort zamówić? też szukam inspiracji i rozsądnej ceny :)

Cześć :)

Dawno nie pisałam ale jakos brak mi sił, lilka co chwile cos łapie. W skrócie ma od miesiąca ciagle kaszel od Kataru który chyba jej spływa a w nosku czysto była moze przerwa w święta prawie tydzień ze zdrowa i potem powtórka. Raz sie nam dusila w nocy myślałam ze krtań a to była sobota wiec do dyżurnej i tak skierowanie do szpitala bo moze zapalenie płuc w przychodni starszy sie tak przewrócił na rękę ze rownież dostał skierowanie do szpitala. Tam spędziliśmy dobrych pare godzin bez jedzenia i picia dla dziecka nic nie mozna podawać a była już 20. Dotarliśmy do oboma o 24 :( naszczescie nie miała zapalenia a Filip skręconą rękę.

Przez te jej choroby potrafiła spać w nocy po 13 godz w dzien raz 2 godz drugi raz 1,5 chodziła nie przytomna przez to jeszcze sama nie chodzi ale potrafi zrobic jakieś 6 kroczkow. Niestety mamy ten sam problem co wy za ślizka podłoga.

No i lilka wczoraj miała jedna drzemkę i nawet nie była zmęczona jak szła spać wieczorem chyba zaczyna sie przestawiać. Czy jakiś maluszek śpi tylko raz??

Co kupujcie na doczekano co dzieciaczki dostały już lub dostaną?

Wszystkiego najlepszego dla solenizantow :) najważniejsze Zdrowka i radości i dużo dużo miłości :)

A czy któraś z Was kupowała/zamawiała tort dla malucha na roczek? Polecacie coś? Chciałabym coś fajnego :)

Jasiek ma spore stopy. Mierzyłam tą miarką z deichmanna i wychodzi nam 22 :) A gdzie można kupić te befado?

polecam befdo moj syn nimi rozpoczął chodzenie, a mała musiała sobie radzić bez butów bo wszystkie były za wielkie kupiłam jakieś skórzane cocodrillo takie mięciutkie to jedynie amortyzowały kontakt z podłogą bo skarpety nie dały rady. a teraz nosi juz kapciuszki coccodrillo a i tak ma befado jeszcze to niestety wszystkie co mają rzepy ściąga:( a z zapinką nie znalazłam 18. i u nas po roczku rozpoczął się okres choroby:( ale niby dzisiaj było troszkę lepiej zobaczymy jak jutro:(

U nas skarpetki z abs tez nie dały rady. Jak Mikołaj wstawał przy meblach to się ślizgał. Ale znalazłam świetne skarpetki w mama i ja gdzie cała podeszwa jest podgumowana taką super gumą że nie ma mowy o jakimkolwiek ślizganiu.

Aha, poczytam o nich. Pytam, bo te tombut tanie nie są, a chcę mu kupić porządne butki a nie tylko wydac kasę.

Ja już od końca września musiałam wrócić do pracy, bo pracuję na uczelni i musiałam wrócić do studentów. Mały zostaje z moją mamą. I to wiele ułatwiło, ale i tak nie było lekko. Mnie w zasadzie na początku było ok, bo miałam w końcu trochę czasu dla siebie. No i lubię swoją pracę, więc powrót po tak długim czasie to było miłe. Zwłaszcza, że w ciąży niewiele mogłam robić (jestem chemikiem), więc tym radośniej wkroczyłam do labu. Dopiero potem mnie dopadło. No i na początku nie wychodziłam na długo. Ale pierwsze dwa tygodnie były ciężkie. Chociaż on mamę znał i już z nią zostawał. Ale tęsknił i płakał. Ale teraz to by chyba było jeszcze gorzej, bo on więcej rozumie.

Toldnika,
mamy kapcie befado.
A jak powrót do pracy? z kim młody? i jak Ty sobie poradziłaś?
u mnie niby to już drugie dziecię, a przeżywam i jedno i drugie...:-(
a wiem, że muszę wrócić do ludzi :)

Dziewczyny, podziwiam te, które dają radę w ciąży z drugim maluchem. Bo mnie teraz ciężko, a co dopiero w ciąży. Z drugiej strony sama myślę o drugim, ale jeszcze nie teraz.

Mam pytanie - czy kupujecie/kupiłyście swoim maluchom buciki do chodzenia po domu? Mamy w większości drewnianą podłogę i Jasiek się okrutnie ślizga. A skarpetki z ABSami w zasadzie nie załatwiają sprawy. Myślę o takich bucikach Tombut z Sopotu. Moja teściowa uważa, że super, a mama, że nie. I sama już nie wiem.

Juz do tych nocy się przyzwyczaiłam. Wstaje juz tylko raz wiec nie jest źle, tym bardziej że do 8 miesiąca budził się co 2-2,5 godz ;).
Ja tez muszę zacząć gotować może to rzeczywiście dobre postanowienie na nowy rok :) gorzej jak maly nie będzie chciał jeść.
A z następnym na pewno poczekam, ale tylko ze wzgledu na jedzenie bo mam dość jedzenia codziennie obiadów i mięsa. A tak bym zjadła kanapke z pomidorem którego nie jadlam juz prawie rok ;) i by było dobrze.
No ale chyba będę tęskniła za karmieniem tak czy siak bo lubię i wiem ze dla Mikołaja to jest dobre i tez mu bardzo odpowiada no i jest mi wygodnie i nie martwie się ze zglodnieje w sklepie bo biorę go do porzymierzalni i sprawa załatwiona ;)
Pomoic tez mam bo moja babcia jest jeszcze w świetnej formie. Z reszta Mikołaj miał trafić do moich dziadków jak bym wracała do pracy.

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (109 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...