Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/

Stary wątek tu: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=467826&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

ja juz nie mam ale taką malutka kupowałam w tygrysku była najmniejsza i najcieplejsza.

Dziewczyny, czy któraś mama ma na sprzedaż czapeczkę zimową dla noworodka dziewczynki?

Toldinka , mialam ten sam problem z Lena dopuki zębów nie miała. Co sie okazalo miala strasznie blisko odruch wymiotny. Poprzez ćwiczenia języka i podniebienia w 2tyg odruch jest na koncu jezyka a nie juz na samym początku. Ale gdy zrobi jej cos z grudkami tez marszczy sie i nie chce jeśc. Teraz warzywa gorouje jej i kroje na mniejsze kawalki i daje, zero odruchu wymiotnego ani nic. Spróbuj moze jego ulubione warzywko ugotowac i dac w kawalku. :)U nas pomogło . Ja ugotowalam najpierwmarchewke bo jest miekka i szybko rozpuszcza sie z buzi .

Gratulacje Adrienne :) Trzymam kciuki!
Chyba bym się jeszcze nie zdecydowała na kolejną ciążę. Potrzebuję trochę odpocząć.

Co do naszego malucha to schemat wygląda mniej więcej tak: wstaje ok. 6-7. Je 210 ml mleka zagęszczoną kaszką, koło 9 je kaszkę ryżową na wodzie (na mleku nie ruszy), wtedy jest drzemka, ok. 12-13 obiadek (zupka zmiksowana), ok 14.30-15 deserek (owoce) i ok 16 210 mleka z kaszką, wtedy druga drzemka i ok 19-19.30 po kąpieli 210 ml mleka z kaszką i idzie spać do rana. Moje dziecko przesypia noce w zasadzie od drugiego miesiąca życia. Nie moja to zasługa, bo tak po prostu ma. Ostatnio często mu się zdarza, że się budzi i popłakuje, ale zazwyczaj smoczek załatwia sprawę.

Próbowałam mu dawać grudki, ale się niemiłosiernie krztusi i odmawia jedzenia. Sama nie wiem czy za wcześnie czy może się nie poddawać i próbować dalej...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Adrienne gratulacje!!!!!!!!!! duzo sil przede wszystkim!!!!

Mateusz ma trzy zeby idzie mu czwarty, raczkowac nie raczkuje ale baaardzo szybko pelza, wstaje przy meblachi tez od mebla do mebla probuje przechodzic i nawet idzie mu to coraz lepiej nie mniej jednak ja drże ;) bo tez mi sie wydaje ze te nozki sa slabe.
my mamy teraz najgorsze sopanie od urodzenia bo budzi sie raz ok 5 i marudzi (chyba przez zeby) a wczesniej spal ciagiem od 20 do 7.
dziewczyny przy starszym mialam kilka pobudek w nocy i tez nic nie zmienilo przejscie na mm ale jak minal rok a ja mialam wtedy wracac do pracy powiedzialam sobie ze czas cos z tym zrobic i przeczytalam ksiazke (ktora polecam ale tylko tym co potrafia byc konsekwentnym) "kazde dziecko moze spac" czy jakos tak. po dwoch nocach tych zasad filip przesypial noc jak nie on i nie mam z nim problemu do dzisiaj.

my jestesmy troche podziebieni wszyscy, ale z racji ze u nas jeszcze p[ogoda ladna bo ok18/20 stopni to wychodzimy na dwor normalnie.
buty kupilismy bardzo fajne kozaczki ale takie mega mieciutkie i mocno sie rozpinaja (bo matys tez podwija palce) w deichmanie chyba elaphanta a na pozniej mam tez wysokie ecco.

jedzenie matysiowi zdecydowanie lepiej wychodzi niz filipowi bo je spokojnie grudkowate a dzisiaj dalam mu kawalek jablka do reki i se schrupal :)
filip to juz mi sie odrazu dlawil

Adrienne dużo siły dla Was, gratuluję, mówiąc szczerze też miewam myśli o drugim bobasku, ale wiem, że to za wcześnie. Też mam rodzicielski do 6 lutego i potem biorę wychowawczy. Ja wprowadziłam grudki i mała dobrze sobie radzi. Raczkowanie bardzo szybkie, wstawanie przy meblach, ale nóżki jeszcze bardzo słabe :)

Dzięki za słowa otuchy dziewczyny. Narazie jest ok. Nie ma krwawienia, więc może się uda :) Mój mały też się budzi w nocy. Zasypia wcześnie, bo koło 18-19. Pobudka jest koło 22 i czasem 4 rano. Wczoraj zasnął koło 20 to pobudka była o 3. A wstaje koło 6-7. Rano powstaniu zjada 180 ml mm (bebilon pepti), potem koło 10 kaszka ryżowa zwykła i do tego daję mu owoce. Świeże lub ze słoiczka. Potem koło 13-14 obiadek. Na deser 16:30-17 owoce no i przed snem mleko 180 i w nocy mleko 180. Czasem godzinę po obiedzie też chce trochę mleka. Mam wrażenie, bardzo dużo mleka pije. Na dobę wychodzi 4x180

nasz zjadł o 19 kaszkę, tak normalnie,łyżeczką Nestle, była kąpiel i pierś koło 20. spał do 24, dałam mu herbatki i spał prawie do 3, znowu herbatka, pobudka o 6 i dałam mu zblendowaną owsiankę w butli, trochę wybił ale marudził, marudził i skapitulowałam po pół godz i dałam mu swoje mleko. Spaliśmy do 8:20 :D u nas pobudki 2 to standard. Oczywiście w między czasie przyszła też córa, ale nią to się mąż zajął i odprawił do sswojego pokoiku, ale i tak nas wybudziła wszystkich.
fajnie, jak te Wasze córeczki zasuwają, nasz pomału, ale do celu, przesuwa się z determinacją, ciekawe czy na święta Bożego Narodzenia będzie sam maszerował ;-)

Dopiero teraz zobaczyłam jakie błędy zrobiłam wcześniej, przepraszam :-) ale ten tablet zmienia sobie słowa jak chce.

Teraz to już pewnie nie przede na modyfikowane póki co po Waszych wypowiedziach ;p. Mi się wydaje chyba że rzeczywiście u nas nic by to nie dało, bo niezależnie ile Mikołaj zje przed snem i w ciągu dnia to scenariusz nocny jest zawsze taki sam. Zdarzało się że zjadł 18.30 kaszke z całym słoikiem owoców potem 19.30 pierś a 21 znowu pierś, gdzie myślałam że chociaż do północy powinien wytrzymać.

Ewelina chyba na pobudi nic nie wskursz niestety.

co do bucików my mamy kozczki kupione ala emu na allegro używne r.18/19 i są mega dużo za duże może na koniec zimy będą ok. za to na teraz kupiłam niechodki w coccodrillo i są ok:) niestety mimo że mała chce chdzić nie możemy kupić bucików bo nie ma w takim rozmiarze jedynie niechodki z bardzo miekką podeszwą albo skarpety z abs ma strasznie malusią nóżkę co jest dla mnie mega dziwne bo syn miał już wielką stopę co mu do teraz zostało. no ale to dziewczynka:)

Dobry wieczór. My z Lena chore , mala bardziej przeziebiona niz chora , nasz pierwszy katar. A mamusia nie wiadomo skad zapalenie oskrzeli.
Ostatnio przy okazji w przychodni ważylam mala i przerazilam sie 11,9 i 70 cm. Krotka a gruba. I mam problem z kupnem butów na zime , po pierwsze Lena nienawidzi butów , gdy nakladam palce w dol i buta nie moge nalozyc, a co do zimowych wiadomo wyzsze musza byc , a gdy juz jakies jej wlozylam nie zapiełam w łydce. ;/ Do akpolu jeszcze musze podjechac aby zobaczyc co tam maja.
Co do budzenia nocy , dziewczyny łącze sie z bólu. U nas wyglada tak 20 spi , 23 mleko , po 2 mleko , po 5 mleko i o 7 pobudka . Próbowalam zapychac ja woda rozbudzala sie i byl placz godzine usypiania ,herbatka zasnela ale po 30 min znow sie obudzila . A wieczorem dostaje kaszke wypija 210 mln . Wiec ja nie mam pomyslu juz co zrobic aby przestala sie budzic :)

My juz chodzimy przy meblach i w prawo i w lewo , mala zaczela nawet sie puszczac co powoduje upadek na pupe .

Adrienn dużo siły i powodzenia!!!

U as ostatnio jaiś mały kryzyzs spania bo sę mała drze chyba jakiś kolejny ząbek nadhodzi ale ogólnie jes slodka jak cukierek i się super bawi sama wędruje. chdzi rzy takim chodziku pchaczzu oczywiście z asekuracją bo jak go pchnie to biegnie:) przy meblach zasówa już jak nie wiem co puszcza się i robi jaka duża wytrzymuje kilkadziesiąt sekund bez trzymania i bec na pupę robi to coraz częściej i odważniej. ja się śmieję, że ma jeszcze 11 dni aby prześcignąć brata w chodzeniu:) ale szczerze mówiąc wcale mi do tego nie śpieszno. na szczęście jak do tej pory jest dużo bardziej delikatna i ostrożna niż mój syn. gada bardzo dużo po swojemu robi cudaczne miny z czego i mi się często chce śmiać. ogólnie jest żarłozna je dużo mleka, jedzoko zje swoje i jak my jemy to ustanie i się upomina, że ona chce też nie wazne ile wcześniej zjadła chce i już. je juz ryz mięsko jak się da itp grudki idzie jej całkime nieźle nie dusi się już i ie krztusi ładnie stara się radzic sobie z tym.

do dziewczyn o pobudkach u nas z synem miałam tak jak Wy i z podaniem grudkowatego jedzenia. ogólnie przechodząć z piersi na butle było mniej pobudek ale i tak zazwyczaj dwie po prostu czasem trafi się taki typ dziecka. mój syn ma skończone 3lata i do tej pory potrafi na 7dni w tyg przychdzić 5:) do naszego łóżka. on po prostu jest cycek mamusi a ja nie cierpie z nim spac bo się niemiłosiernie kręci i rozkopuje:) także, przejscie z cycka a mm nie gwarantuje lepszego snu ale mniej pobudek co najwyżej:) choć nie powiem dla mnie to i tak po 8miesiącach było cudownie jak budził się 2-3 razy a nie 6-8:)

witamy i my! my też na rodzicielskim i odkrywam piękno macierzyństwa i doceniam każdą chwilę, z córką tego nie miałam.
my też raczkujemy i wstajemy i lecimy do tyłu, więc trzeba asekurować. Od tygodnia odstawiamy się od piersi, najpierw było tak jak piszecie, tyle pobudek, płaczów, z każdą nocą jest lepiej i pijemy herbatki. Pierś tylko po kąpieli. Zębów brak :) grubaśni jesteśmy. Adrienne, powodzenia i dużo zdrówka dla Was!:))))

Czasem jeszcze je mleko z piersi w ciągu dnia ale przeważnie wygląda totak jak napisał.
Teraz się zastanawia nad karmieniem zmodyfikowanym chociaż na noc bo maly slabo zaczal przybierac,tylko 270 g w ciagu 6 tyg. Pojde na koniec miesiąca pójdę do lekarza znowu go zwiąże i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Kas właśnie nie wiem...są takie noce że Mikołaj potrafi popłakiwać nawet 6 razy i mimo ze nie je za każdym razem to jak wstaje rano ledwo żywa to myślę sobie że dość tegho i przechodzimy na modyfikowane ale później mi przechodzi ;). Byłam zdecydowana już 2 miesiące temu ale lekarka mówiła ze im dłużej tym lepiej i w dalszym ciągu jest to lepsze niż modyfikowane. Sama nie wiem co mam robić jeśli miałby mi przespać całą noc to warto bo od 8 miesięcy nie przespałam ani jednej nocy ale z drugiej strony nie wiem czy to coś pomoże.
Póki co je 3 razy w nocy ok 23, ok 2 i ok 5.30., potem ok 9 znowu Cyc ale daje przez sen, potem zależy jakie mamy plany w ciągu dnia ale przeważnie ok 12 obiadem potem Cyc albo owoce, 18.30 kaczka albo kaczka z owocami zależy co jadł wczesniej i po kąpieli przez 20 Cyc. Tak to u nas wygląda. Wciągu dnia też czasem dostaje chrupki no i wciska mu wodę albo skoczki zależy jaka ma kupkę bo póki co i z owoców dostaje tylko śliwki na zatwardzenie.

Trochę nie po polsku ten wcześniejszy post, pozjadało przecinki ... Teraz jestesmy na etapie zamiany kolejnosci- najpierw obiadek, pozniej deserek. Wzielo sie to stad, ze maly znowu sie "poprzestawial" i jakos nie pasowalo mi dawania mu obiadku o 17.. Teraz okolo16-17 je desrek i chyba jest ok. A jak Wy sobie radzicie z jedzeniem? Kamcia, dlugo chcesz karmic piersia? Ja myslalam, ze okolo 9 miesiaca bede odzwyczajac...ale moze byc ciezko, a nie chce karmic po roczku:-P

Kamcia, witaj w klubie;) byl taki czas, ze mały dostawał piersc po kapieli i spal do 5, 5.30 bez karmienia...Ale to stare dzieje. Teraz budzi sie 2-3 razy. Choc trudno to nazwac budzeniem bo po prostu placze i szuka przez sen. Czasami jest tak, ze chce sie tylko przytulic i prawie nie je, to szczegolnie w czasie zabkowania.
Co do jedzenia to nad ranem piers, pozniej rano kaszka, teraz kolejny posilek po kaszce wypada o 13 (kiedys wczesniej wiec dawalam mu jogurcik albo owoce i pozniej obiadek) -dostaje wtedy obiadek pozniej po poludniu jogurcik na deserek albo owoce wieczorem kaszka (ale to rzadko) bo wcina chetniej piers, aja nie odmawiam. W ciagu dnia woda do picia, jakies chrupki itp. Czasami piers. Ogolnie sie docieramy:-)

U nas póki co 2 dolne ząbki :-) . ale do raczkowania to się nie wyrywa, straszny len z niego. Co do jedzenia to je słoiczki ale jak tylko poczuje grudki to się krzywi i prawie wymiotuje :/. W nocy je i to mnie najbardziej denerwuje bo ciągle budzi się min 3 razy nawet kaszka przed kąpielą nic nie daje.
Poza tym to wesołe i kochane dziecko :-) uwielbiam jak się śmieje :-) ostatnio w lidlu tak się rozgadał że wszyscy się z niego śmiali ;). ja został am niejako zmuszona do zostania na rodzicielskim bo centralizują u mnie mój wydział i zostanę bez pracy ale ma to też swoje dobre strony bo nie wyobrażam sobie jeszcze małego zostawić i nie widzieć jak zmienia się i rozwija z dnia na dzień.

Adrienne to dużo siły dla Ciebie:-)

Kas a ile razy karmisz w nocy? Jak w ogóle wygląda jedzenie u Ciebie w ciągu dnia?

My na ząbki jeszcze czekamy. Ani jednego. Już nie mogę się doczekać pierwszego ząbka :)

Hej:-) Adrienne trzymam kciuki za Twoja dzidzie!!!
u nas 5 zabkow i kolejne trzy "w drodze", ale przez to maly sie oslabil ostatnio i ma katar:/ To nasz pierwszy katar :-P Mlody troche raczkuje, troche pelza, probuje sie wspinac. Duzo gaworzy i sie smieje a raczej chichra :-)
Synek je glownie sloiczki, ale pomalu przestawiam go na moje gotowanie, choc nie zawsze jest latwo... Miesko gotuje mu sama i dodaje do sloiczkow, albo do swoich "papek"- teraz juz z grudkami. Karmie jeszcze piersia, najczesciej wieczorem i w nocy, ale caly czas mam tylke pokarmu, ze czuje sie z tym jak kilka dni po porodzie! Jak na razie jestem na rodzicielskim i ciesze sie kazdym dniem z moim synkiem:-)
Dzis kupilsmy kombinezon na rozmiar 86 mam nadzieje, ze wystarczy ... Zdecydowalam sie na jednoczesciowy.

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Ciemieniucha - skuteczne metody (51 odpowiedzi)

Może doradzicie coś skutecznego na ciemieniuchę. Moja mała ma na środku główki cały placek....

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...