Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/

Stary wątek tu: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=467826&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

My z kolei jemy juz cały sloiczek deser ku i duży sloiczek obiadku :) ale za to Mikołaj nie raczkuje jeszcze tylko póki co sam zaczyna siedzieć bez pomocy.
Ale w końcu polubił lezenie bardziej jak siedzenie na bujaczku i ostatnio przez godzinie sam potrafi się bawić i turlac :)

Za 2 tyg jak wrocimy z wakacji to sproboje ugotować obiadek sama tak jak mowicie , zobaczymy czy małemu zasmakuje :)

u nas młody chodzi ciagle do przedszkola jedynie jak wyjeżdżamy na wakacje to ma wolne i odpukac już dawno nic mu nie było, a ja zz młodą byłam przeziębiona. ale ostatnio pomogły inhalacje 2 razy dziennie min po 10min ak max do16 i po 4dniach super.

my nareszcie zaliczyliśmy 3 szczepienie mała waży ponad 8600g więc nieźle ale ona pije dużo mleka bo około 900ml na dzien dosypuje jej jeszcze 2 razy dziennie kaszki do mleka bo jeść łyżeczką nie chce jej dzisiaj malusi sukces bo zjadła pół słoika dużego zupki i pół słoiczka deserku.
u nas raczkowanie na calego dzisiaj ustała na prostych rękach i prostych nogach z wypiętą pupą i tak sie oparła o zabawkę i zrobiła kilka kroczków na przód komicznie to wyglądało. ogólnie uwielbia się po mnie wspinać i stać.
żółtka też jeszcze nie daje bo ciężko z tym jej jedzeniem:(

Madzia nie dostaniesz skierowania na krew bo te badanie chyba jest odpłatne to od razu mi mówiła moja pediatra bo akurat mi te 100zł nie robi jeśli chodzi o zdrowie dzieci i nic nie wspomniałam ale ona z góry sama dodała, że to jest płatne jedynie chyba testy nie są p drugim roku życia albo i 3cim zależy na kogo się trafi. także myślę, że jeżeli nie wyłożysz sama to Ci nie da skierowania.

Lilka dzis samodzielnie wstala przy lozku i tak sobie stala:) pomnie wspinala sie juz bardzo dlugo:) a dzis sama przy meblach:) jejku jaka juz duza:)

Ale niestety chorujemy mloda ma katar a wczoraj miala ponad 38 stopni goraczki ja sie czuje polamana plus gardlo i bol glowy i syn tez mial goraczke plus katar i bol gardla tydzien w przedszkolu i juz sie zaczna ehhh

Hej :)

My narzie zoltka nie jemy czekam do wizyty u alergologa i bede musiala ja wyprosic aby dala skierowanie na krew bo trzeba mu koniecznie zrobic to

Z ciekawszy rzeczy to moj synek od wczoraj zaczął mowic MAMA i normalnie duma mnie rozpiera :D i probojemy wstawac w lozeczku :)

Mięsko kupuję w sklepie i tnę na małe kawałeczki i mrożę w takich woreczkach zamykanych. Kilka porcji na tydzień czy dwa i rozmrażam pojedyncze porcje. Warzywa kupuję świeże. Ziemniaki mam z ogródka mamy. Marchewkę mi ciocia przyniosła swoją. Jajka też mamy ze wsi od znajomej. Ale tak to kupuję normalnie. Tylko jak coś nowego wprowadzam to daję najpierw ze słoiczka. Bo wtedy wiem, że dziecko uczuliło to coś a nie np bo było sypane. Mięsko też najpierw dałam ze słoiczka - Gerber ma indyka samego.

Kamcia to faktycznie mamy tak samo. Mloda tez robi tak z butelka. Gdyby nie bylo filipa to moze bym byla bardziej twarda i probowala a ona by wyla. A tak to filipa obudzi:( i nie wiem co teraz z tym robic. I mloda tez tylko cyc uspokaja a potem smoczka dostaje.

teraz są świeże i chyba dobre to bym takie kupowała bo z tymi mrożonkami to nigdy nie wiadomo ile na prawdę razy były rozmrażan itd. ogólnie gotowałam na później i mroziłam w małych słiczkach czy pojemniczkach ale chyba tylko dlatego, że ja nie umiem zrobić małej porcji hehe. Jak się zamrozi to też wygodniej tylko może najpierw spróbuj niewiele i zobacz czy będzie mu smakować bo jak obisz więcej i nie będzie to tylko się zmarnuje. a ja zawsze chodziłam do mięsnego i chciałam pierś z indyka okolo 100g-200g a ona wtedy ładnie mi tą poledwiczkę odcinała.

Ssabinka to u mnie jest dokładnie to samo. Mikołaj mniej więcej do 24 budzi się co 1-1,5 godz z płaczemi też nie wiem o co chodzi a potem już potrafi przespać te 3-3,5 godz. Nam się wydaje że to ząbki bo jeden już się przebił bo nic innego mi do głowy nie przychodzi.
Muszę teraz zrobić w ogóle tak jak Ty bo u mnie jest problem z jedzeniem mleka do południa bo na siłę muszę wciskać małemu a kaszke może zje chętniej. Dziś zjadł o dziwo ładnie cycka rano a potem dałam mu śliwke bo mamy problem z kupką i wciągnął cały słoik i chciał więcej.
A w nocy też się budzi na jedzenie z 2-3 razy(plus budzenie z niewiadomo jakiego powodu). Jak nie chce się uspokoić to daje mu cycka i zasypia od razu. Próbowałam dawać mu wodę żeby go odzyczaić ale jak tylko poczuł co mu daje to ryczał jeszcze bardziej. A z butli w ogóle nie chce nic pić ani wody ani soczku, otwiera buźke jak tylko ją zobaczy ale jak mu już dam to gryzie.

Muszę sama pobróbować mu coś ugotować tak jak mówisz lipunia. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Bo z samych warzyw mu gotowałam już ale nie wiedziałam jak to zrobić z mięskiem i jakie kupić. A gotowałaś z dnia na dzień czy na jakąś większą porcje na pare dni? a np. brokuły kupowałaś świeże czy mrożone?

Ja też bym chciała małemu dawać już coś co mógłby sam sobie pojeść i próbować pogryźć ale się boje że się zadławi. On nawet zupką potrafi się zadławić jak się nie skupi na jedzeniu.

Co do zupek kupiłam mlodej z grudkami i jest odrobinke lepiej ona lubi czuc co je i sobie pomemłać w buziaku. dzisiaj zjadła z 5 szt makaronu świderi ale ja jej po kawałeczku dawałam bo patrzyła jak jemy i malo jej oczy w d*pkę nie weszły hehe i sobie świetnie z tymi kawałeczkami radziła i połykała po chwili gryzienia. tak samo dałam odrobinke winogron ale juz nie smakowało jak makaron:)

co do zupek to ja sama nie robie bo nie je ale dla syna kupowałam polędwiczkę z indyka zazwyczaj bo przecież rzadko sie spotyka królika itp a z wieprzowego dwałam dopiero później i kurczaka też rzadziej. Wkładałam tą pierś do tego ziemniak, marchewka z czasem pietruszka, natka pietruszki potem też koperek i tak gotowałam az było miekkie bez niczego więcej miksowałam i oto zupka:) potem mozna dodac brokuła, dynie zaraz będzie sezon tylko mój syn nie lubił dyni itp warzywka tylko u nas z alergia to było mega ostrożnie i zazwyczaj monotonnie jedynie z rybą mialam problem.

co do mleka u nas teraz obeszlo się bez sztuczek itp bo mała dosłownie sama zrezygnowała i chętnie pije butle od początku.
za to miałam niezłą przeprawę z synem. miał jakoś 8mscy jak chciałam zrezygnowac z piersi głównie dlatego, że budził się co godzinę co pół godziny czasem rzadziej co 2 a już luksusem było co 3h w rezultacie od połowy nocy spał przy cycku zmieniając je po prostu bo ja padałam na twarz. ale nie chciał butli miałam chyba z 6 różnych nawet tę cudaczną z medeli i nic. W koncu jak się pożaliłam koleżance to powiedziała mi, że jej też płacze ale trzeba to przetrzymac i załapie. to ja codziennie na początku tylko raz dziennie o tej samej porze podawałam zamiast cycka butelke pisk wyrywanie, płacz mi serce pękało dosłownie i po 5-10min zalapał po troszeczku i tak z każdym dniem zwiekszalam ilość podawanego mleka w dzień jak się udało to po 3 tyg spróbowałam też na noc i tu ku mojemu wielkiemu ździwieniu mały od razu nie protestował jak załapał to już nie dałam piersi ani razu nawet dla ulgi dopiero po miesiącu czy dwóch chciałam zobaczyć czy zechce jeszcze to mnie ugryzł hehe:) także trzeba się nastawić na to czy na pewno chce się odstawić czy nie jeżeli dziecko nie chce załapać ale można najpierw wypróbowac rózne smoczki i mleka albo mieszać najpierw porcja duża swojego z butli potem dodawać po trochu mm i z czasem coraz więcej mm a mniej swojego. sposobów jest wiele ale ciężko trafić na ten właściwy niestety.

Czesc:)

Młoda nie chce butelki wiec u nas wyglada to tak:
Ok 8 pobudka
Ok 9 - jogurcik lub kaszka ze sloika
Ok 10 idzie spac i wtedy chce cycka
Ok 12 obiadek sloik
Ok 2 cycek jak spi w domu bo inaczej nie zasnie chyba ze spacer czy samochod
Ok 3 deserek owoce
Ok 6 kaszka sloik lub reszte owocow
Ok 8 cycek

A w nocy roznie czasem je dwa razy tak wiecej czyli ok 12-1 i ok 4 czaaem 3 a zdarza sie ze i 4:(

Ostatnio jak zasypia na noc to ptem budzi sie po pare razy ze strasznym placzem i nie mozna jej uspokoic ok 24 juz tak przestaje nie wiem o co chodzi:(

Ogolnie nie chce nadal kaszki z proszku :( a ja juz bym tez chciala rzestac karmic piersia a raczej nic tego nie zapowiada:( yyy macie jakies pomysly co zrobic by chiala mleko i jakie z butli???

A tak to mala pelza po calym domu :) nie raczkuje tylko sie buja a jak dotrze domnie to wspina sie po mnie i staje na nogach :)

Mi tez trudno oszacować bo mały przede wszystkim na cycku. Oprócz tego tylko zupki i to ten duży słoik 190 g gdzie jeszcze w zeszłym tyg ciężko było w niego wcisnąć mały. Wreszcie mamy na niego patent ;p. Czasem zje owocki czasem owocki z kaczka ale to jeszcze za rzadko bo nie potrafię tak ustalić jedzenia żeby nie pokrywalo się to z jedzeniem mleka.
A jakie zupki robicie dzieciom? Bo ja bym chciała sama ale odkąd daje mu miesko to już dostaje raczej kupne bo nie wiem skąd wziąć dobre mięso i co mu dodawać z warzyw. Może macie jakieś przepisy?

A mój Miki tez nagle robi rzeczy których jeszcze w zeszłym tyg nie robił. Obraca się na rekach leżąc na brzuszku i juz zaczyna się ciut podnosić na obu raczkach bo póki co na jednej jakos tak krzywo się unosi. może jednak będzie w końcu pelzac i raczkowac :)

http://mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-sztucznie/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-butelka.html

Ja już sama nie wiem. Od paru dni nie moge sobie z nim dać rady. Nie chce się bawić, marudzi, popłakuje. Trochę sie pobawi, a zaraz potem marudzi. Jak odstawie butelkę i on ją dostanie w łapki to usiłuje ją gryźć. Gryzie wszystko co mu wpadnie w ręce. Myślałam, że to ząbki. Smarowałam dentinoxem. Ale to nic nie daje. Już kilka razy tak było. Dawałam mu jeść tyle ile zalecają (od kiedy nie karmię piersią to jest łatwiej oszacować). On marudzi. Dam mu więcej - okazuje się, że jednak go ząbki nie bolą i dziecko się bawi i jest wesołe.

Toldinka, to i mi szczęka opadła...serio aż taki jadłospis? podeślij linka...bo może i mój grubasek chodzi głodny...:)mi trudno oszacować, bo do końca września na cycku będzie...

moja jest na mleku i zupach też u nas raz na jakis czas przejdą owoce ze słoika i czasem łyzka kaszki dosypanej do mleka bo z lyzeczki ani rusz moja bułke miała w ręku już ze 3 razy całą i sobie ją sliniła ale nie jadla za bardzo chciałam dac do pomemłania za to zjada czasem biszkopta, czasem chrupka kukurydzianego, czasem też warzywa do ręki ale stwierdziłam że to nie dla mnie jak się krztusi to ja panikuję. mój syn zupełnie inaczej jadł w tym okresie, a z nia to nie wiem co robić ehh

Od jakiegoś czasu miałam wrażenie, że Jasiul jest non stop głodny. Więc doszukałam się schematu żywienia dla 7 miesięczneog malucha i tam napisali, że powinien dostać 3x180ml mleka z łyżeczką kaszki, 150ml kaszki i 200ml zupki z mięskiem, rybką lub żółtkiem. No i wszystko fajnie, ale moje dziecię nie chce jeść kaszki. Znaczy się zje, ale z butli, a łyżeczką to wrzeszczy jak nie wiem. Nawet mu kupiłam smakową, ale to zjadł ciut tylko więcej a resztę i tak butlą. Ile jedzą wasze dzieci? Koleżanka ma córkę starsza o 3 dni to jak mi podała jadłospis małej to mi szczęka opadła, bo ona już bułę z wędlina wcina. A mój to głównie mleko i zupki.

Żółtko dajemy. Gotuję jajko na twardo i połowę żółtka dodaję do zupki, miksuję i podgrzewam. A jak dajecie żółtko to już mięsko nie?

A co do mięska - macie jakieś patenty na porcjowanie mięska dla malucha? Kupujecie jakieś specjalne czy normalnie ze sklepu?

Weronika chyba polubiła, bo wcina, za pierwszym razem była zdziwiona i się krzywiła, ale potem wszystko zjadła :) w ogóle dziwne to moje dziecko, bo woli warzywa niż owoce

hej, nasz za żółtkiem nie przepada, robiłam mu nawet z dwa razy jajeczniczkę z żółtka i nie bardzo
my na etapie przeprowadzki, więc nie ma czasu na nic :)

Tolaa szacun dla Twojego męża, mój by oszalał :D Żółtko wprowadziłam 6 dni po mięsku, daję co drugi dzień pół do zupki.

Czesc dziewczyny. U nas raczkowanie w pelni maly najpierw dłógi czas robił pąpki i rozne wygibasy ale jak 2 dni temu skumal ze moze uzywac rowniez rąk to dzis juz zasówa na całego. Do wyklucia zębów jeszcze nam chyba daleko bo nic ich nie zapowiada. Ja dzisiaj wróciłam do pracy, niestety, a z małym jest teraz jego tata :) który wziął 6 miesięcy rodzicielskiego. Mam pytanie odnośnie żółtka jak je wprowadzacie? Pozdrawiam

Ja czytalam o glutenie i wyczytalam, że jak się nie przeprowadziło eksploatacji w 5 lub 6 miesiącu to poczekac do 9-10 miesiąca. Ja tak zrobię, ale tak sobie myślę, że kiedyś ludzie, nawet nasi rodzice nie mieli pojęcia a czymś takim i dawali nam i biszkopty i herbatniki i chleb i nic nam nie jest więc nie wiem czy traktowac to tak do końca serio. Może teraz jest większe ryzyko alergii i dlatego tak sie powinno postępowac.

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...