Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.4

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec?
23.02 kamcia01
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Poprzedni wątek
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=411397&c=1&k=16

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.4

No ja śpię ze zwykłą poduszką między kolanami, więc myślisz że to taka różnica czy poduszka czy ten kojec motherhood?

Adrienne - gratuluję synka :) a wagą się nie przejmuj, jeszcze się wszystko może zmienić :)

redlaw, ja tym razem skusiłam się i kupiłam jakiś czas temu kojec motherhood do spania, http://motherhood.pl/produkt/kojec-motherhood.html i przyznaję, że przy pierwszej ciąży myślałam, że to jakiś gadżet i wymysł, ale sprawdza się idealnie, wkładam sobie go pod brzuch, za kręgosłup i między nogi i naprawdę bardzo wygodnie się śpi i nic nie łupie, kłuje i boli. Może pomyśl o tym, miednicę odciążysz...nawet jak siedzę na sofie, to się owijam nim i jest mi idealnie. Ja muszę zrobić w tym tygodniu ft4, mój endokrynolog kazał mi kontrolować co 4,5tyg, aby było w granicach 15-20. Adrienne, myślę, że waga jest optymalna, maluszek jest z tych większych po prostu :)
image

no mnie bolą te biodra nie tak wysoko przy talii, tylko te kości takie najbardziej wystające niżej, na wysokości pośladków już - a przynajmniej ja mam to miejsce najszersze ;) i czasem aż mi promieniuje na całą nogę :(

Hej wszystkim. Witam się po długiej przerwie. Ja już po usg połówkowym. Będzie synek :). Jestem tylko zdziwiona wagą małego. Na wydruku jest 620 g (+/- 90 g) - 23 tydzień wg USG. Czy to nie za dużo? Boję się, że waga urodzeniowa będzie duża. ( Mi przybyło 3,5 kg.)

lipunia tak wlaśnie zrobię. Pójdę jutro albo pojutrze żeby na poniedziałek już mieć jak do niej pójdę. Mam nadzieję że już wyzdrowieje...

Kamcia to koniecznie sama sobie zrob morfologie i badanie ogolne moczu moj np mi nie mowi juz bo ja sama wiem ze musze zrobic teraz przy okazji glukozy zaznaczyl ze mam zrobic tylko morfologie i glukoze wiec mocz sobie darowalam bo ja zawsze mam ok nigdy nic nie bylo a jak raz czy dwa w calej ciazy sie nie zrobi to nic takiego.

Redlaw no ja to mam ostatnio bole w miednicy bardziej jak wstaje z auta albo ogolnie poleze czy posiedze to potem ledwo wstaje tez spie narazie z koldra miedzy nogami ale kupie sobie ten rogal wkoncu bede miala potem do karmienia. takze mysle ze takie dolegliwosci to norma chociaz z mlodym nie mialam tego. ale mialam takie skórcze w biodrach sztywniene w poprzedniej ciazy ale rozchodzilam i po jakims miesiacu przeszlo. ale fakkt bol i dyskomfort jest przy tym:(

Ja w ogóle od początku ciąży to byłam u trzech różnych lekarzy, więc u tej u której zdecydowałam się ciążę prowadzić to póki co byłam tylko raz i pewnie przez to takie zamieszanie u mnie. Ale chyba pójdę i sama zrobię sobie badania krwi i moczu dla pewności. Nie będę czekać na skierowanie żadne. Poszłam do niej bo mi poleciła znajoma, która u niej prowadziła ciąże i czytałam też opinie i wydaje się ok.
Z usg akurat jestem zadowolona bo mam przy każdej wizycie, chociaż i tak ide jeszcze prwatnie dla pewności.
Ale tak czy siak przestaje mi się to wszystko podobać ;/

Ja nie chodzę do Medicover, mimo że mam tam pakiet (firma mi płaci), bo nikogo tam nie znam, a nie chciało mi się szukać. Wolę chodzić do sprawdzonych przeze mnie prywatnych lekarzy - czyli poza ciążą dr Miśkiewicz, a w ciąży dr Piskulak. W sumie to trochę bez sensu, bo muszę płacić, a w Medicover miałabym wszystko za darmo, ale jakoś tak wyszło...

Dziewczyny, czy was też tak bolą biodra w ciąży? Ja zawsze miałam jakieś tam drobne problemy, nigdy tego nie badałam co prawda ani nic nie robiłam, ale np. nie mogę spać na zbyt twardym materacu, bo następnego dnia ledwo chodzę. No a w ciąży jest jeszcze gorzej, śpię zawsze z poduszką między kolanami, ale to już niewiele pomaga, bo w dzień mnie już ciągle boli, że aż ciężko mi się czasem ruszać, zwłaszcza prawe biodro. Któraś też tak ma czy ja rzeczywiście coś mam z tymi biodrami?

Redlaw do kogo chodzisz w Medicover ?

Ehhh, nic mi nie mówcie o glukozie, ja idę teraz w czwartek i aż dni odliczam, brrrr :/

A co do badań - to ja mam co miesiąc obowiązkowo przede wszystkim mocz, żeby wykluczyć ewentualne zatrucie ciążowe (bo to wtedy widać jak jest podwyższone białko w moczu), a morfologie póki co mam ok, więc co drugą wizytę - chociaż ja akurat robię za każdym razem, bo i tak mam to wszystko w pakiecie w Medicoverze.

Ale nie wyobrażam sobie chodzenia do takiego ginekologa co to wszystko olewa, żadnych badań nie zleca, usg robi trzy razy na całą ciążę i to jeszcze na słabym sprzęcie... A tak niestety w większości przypadków jest na NFZ...
Szkoda tylko, że mimo tego że płacimy składki jak jesteśmy zatrudnione to potem i tak musimy płacić jeszcze osobno za porządnego lekarza i to co najmniej 100 zł na miesiąc, żeby mieć pewność że jesteśmy dobrze i profesjonalnie prowadzone :/

dokladnie Mary watpie jak ja sobie tez policze ile moj kasiory zbiera do tego w tym samym budynku tez taki ordynator co kosi jeszcze wiecej to watpie zeby sobie to ukrucili bo to na bank polowa ich zarobku jak nie 2/3:)
ja tam im nie zaluje niech sobie maja wkoncu kazdy moglby sie uczyc i byc takim ginem...ale wiadomo ze nie kazdy by chcial.

no ja morfologie obowiazkowo co miesiac teraz bez badania moczu ale to akurat dlatego ze mialam wszystkie poprzednie ok. i chyba bym sama dla siebie robila zeby byc spokojna bo jednak to jest istotne.

a wiecie ta moja kumpela jednak ma chora tarczyce biedna ale juz leki wdrazone wiec powinno byc wszystkko ok ale co lepsze jej poprzednia gin w pierwszej ciazy nie dala jej do zrobienia tego badania na tarczyce porazka bo jest gin-endykrynologiem.

ehh jak czlowiek nie wie sam nie sprawdza to czesc tych lekarzy przyjmuje na odwal..a czlowiek chodzi ufa bo skad ma sie znac na wszystkim.

kamcia01 - o kurcze, ja mam co miesiąc morfologię i mocz obowiązkowo, może przy nastepnej wizycie powiedz pani ginekolog, że jednak chcialabyś częściej te badania mieć robione

lipunia- no to super, że masz ok te glukozę

napewno ten przepis obejdą jakoś z prywatnymi gabinetami, jak widze ile mój ginekolog ma pacjentek i za każdą kosi 100zł to śmiem wątpić, żeby od tak sobie taki gabinecik zamkął:)

image

ciekawe kiedy mi moja lekarka da jakieś skierowanie na badanie bo póki co tylko jeden raz miałam krew i mocz. W ogóle ominęła mnie wizyta w zeszły poniedziałek i do tej pory jest na zwolnieniu, mam nadzieje że za tydzień już będzie bo ostatnio byłam 3 września ;/.

Dziś za to miałam usg i ogólnie wszystko ok ale się zdenerwowałam bo serduszko czasem zwalnia bicie:( trochę się martwię ale zobaczymy co będzie dalej i co powiedzą za tydzień w Inviccie.
No i raczej ma być dziewczynka ale nie chciał potwierdzić i mówił że jeszcze zobaczymy :) a wszyscy mówią że to chłopak i i tak wiedzą swoje ;P

A kurtki fajne, tylko teraz znowu nie będę miała czasu na sklepy bo remont sypialni zaczynamy w końcu bo czas goni ;/

glukoza w normie wiec moge spac spoojnie i dalej podjadac slodkosci he:) morfologia jak zwykle z niedokrwistoscia ale chyba juz lepiej powoli sie robi:)

a to nie slyszalam o tym a moj tez ma gabinet jaos z zona bo na peczatce sa razem. mysle ze oni cos wyombinuja bo glownie to ci ordynatorzy itp najwiecej by stracili na tym wiec na pewno cos wymysla.

no nie kupilam tego plaszczyka ale sie zastanawialam chyba jednak kupie normalny w normalnej cenie i potem po prostu sprzedam za polowe lub 1/3ceny i juz.

czeka nas zakup komody jeszcze bo sie nie pomiescimy wszyscy w tych szafach co mamy i bedzie mi wygodniej majac rzeczy dziecka w sypialni.

pewnie znajda jakas furtke ;) lekarze.. moj ma nawet zdaje sie gabinet na zone, ktora tez jest lekarzem, ale w innej specjalnosci.. czyli pewnie zakldajac gabinet juz slyszeli o tym :)

Hej dziewczyny ponoc od 1 stycznia 2013 wchodzi nowe rozporzadzenie i Ci lekrze ktorzy bede mieli gabinety prywatne nie bede mogli pracowac w szpitalu i odbierac porodow ...

dziewczyny w czwartek w biedronce będą ręczniki kąpielowe dla niemowląt oraz kocyki - w super cenie

bedzie dobrze Lipunia! ja robilam w piatek i wszystko ok!
co do plaszczyka, to na zime rekaw 3/4..? nie, nie kupuj na sile, moze jeszcze cos znajdziesz :)

hejka ja bylam dzisiaj w reserved i fajny plaszcz upatrzylam ale fakt nie jest mega cieply i ma takie 3/4 rekawek za 150zl ale tylko roz albo musztarda a ja bym wolala inny kolor mial sporo luzu bo taki krój i mozna bylo jeszcze spokojnie guziki przeszyc.

bylam tez na glukozie i jaos dalam rade ale nie wspominam tego dobrze bee zobaczymy jak wyniki.

Inne tematy z forum

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

Sędzia Breza-Kłos (3 odpowiedzi)

Witam, czy kogoś rozwodziła sędzia Wiesława Breza-Kłos? Proszę o opinie.

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...