Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Poprzedni wątek.
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-4-t417005,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

marynial
je jestem z 21.12 i zawsze miałam te same odczucia co Twój mąż.
Tak że jak ktoś może, to radzę się wstrzymać do stycznia ;)

Zapytam mojego gina w poniedziałek co zrobic, pewnie mi doradzi. Mary piszesz jak cudownie się czujesz, a tak patrzę na Twój suwak i oczy robię :) Mało już Ci zostało :) a co do urodzin w grudniu to mój mąż ma 20 grudnia i zawsze był pokrzywdzony, bo dostawał jeden prezent na urodziny i święta :D

hehe to tak jest- najpierw człowiek jak jest młody to się wkurza, że jest najmłodszy a potem to docenia z wiekiem- szczególnie jak jest kobietą:P

a co do lekarstw w czasie ciąży, to ja bym prosiła mądra panią farmaceutkę tutaj żeby tak nie pisała, że wie lepiej od lekarza bo
mi sie wydaje, że lekarz prowadzący który zna pacjenta wie co przepisuje i co każe brać, mój by ani mojgo dziecka nie narażał nigdy na jakies niebezpieczeństwo a jak miałam kattar to też mi powiedział że otrivin mogę sotoswać doraźnie
wczoraj dorwał mnie znów katar otrivinu już nie mam więc poszłam do apteki i co? i właśnie pani farmaceutka mi odmówiła wydania otrivinu mówiąc, że wie lepiej wcisęnła mi jakieś krople z solą morską któe mi wogóle nie odtykaja nosa i sie męczyłam pół nocy a dziś chodzułam jak duch.. i co jest lepsze w takim wypadku- wyspać się i wypocząć czy być super przepisowaym i się męczyć?

co do kawy- to jedyna używka któej używam (prócz od casu do czasu coli jak idziemy z mężem do kina:P) pije jedną filiżanke od dziennie od czasu do czasu jak mma juz takie ciśnienie że się słaniam, a że ja mam bardzo niskie to czasem wolę sobie wypić kawę z ekspresu niż padać na twarz:)

no ja odkąd jestem na zwolenieniu mam tak na bierząco zrobione pranie i prasowanie, że normlanie nigdy w ćyiu tak nie miałam:) pewnie to jedyny okres w moim zyciu kiedy jestem tak do przodu z robota domową:D

kurcze nie zazdroszcżę tym z wam, które sie gorzej czują, jakbym mogła się podzielić dobrym samopoczuciem to bym się z miłą chęcią podzieliła- ale polecam odpoczynek tym które mogą i dużo relkasu, ja odkąd jestm na zwolnieniu naprawdę doceniam swoją kanapę:)

image

Ja tez jestem ze stycznia ;-) i powiem Wam nigdy nie mialam problemu z innymi dziecmi. Za to wszyscy mi zazdroscili najpierw świeta - PREZENTY - potem urodziny - PREZENTY :D
A moja najlepsza kolezanka jest z grudnia dokladnie 15 , i pamietam jak przez caly kres szkolny a najbardziej w liceum denerwowala sie bo musiala czekac caly rok na urodziny. Ja w styczniu 18stka a ona dopiero za 11 msc.

Teraz dopiero ma frajde ze jest z grudnia :D wolniej sie starzeje jak ona to mowi :D Sa plusy i minusy urodzin w grudniu .

dziewczyny, co do porodu jeszcze w grudniu, to sie nie bojcie :) ja mam dzieciaki z 4tego stycznia, tez napinalam sie, zeby urodzily sie na poczatku roku, bo zawsze beda najstarsze w swojej grupie itp. itd. a teraz okazuje sie, ze sa duze, rozgarniete i wszyscy przepychaja je do przodu, w p-lu teraz, jako 5cio-latki sa w starszakach, gdzie robia tzw. "zerowke" i teraz powinny isc juz do pierwszej klasy.. a co za tym idzie beda najmlodsze w swojej grupie... wiec zawsze beda te dylematy z racji porodu na przelomie roku! nie ma sie co napinac ;) z perspektywy czasu wolalabym urodzic w grudniu, nie mialabym dylematu, po prostu szly by ze swoim rocznikiwm wszedzie.. niby i tak te roczniki teraz sa wymieszane, 5 i 6cio-latki, ale i tak wkurza, ze generalnie wszyscy moga decydowac za mnie, a to, ze moje dzieci pozniej trafia do gimnazjum w sumie rok wczesniej, ze wejda wczesniej w okres buntu itp. to tylko na mnie sie to wszystko skupi ;)

Ja usg 3d mialam robione w 23 tc. A te usg to byla moja zachcianka.
Nastepne dokladne usg mialam w 28 poszlam prywatnie , ale to juz nie bylo 3d , tylko normalne 2d tylko na lepszym sprzecie z dokladniejszymi pomiarami.
Teraz tak za 3tyg powinnam znow zrobic pomiary. Ale nie bede szla , tak jak lekarka powiedziala , jesli na kazdym usg bylo ok , teraz nie musze robic , bo tak naprawde juz nic nie zmienie jezeli wyszloby cos nie tak.
Tymbardziej ze Pani doktor na kazdej wizycie sprawdza mała na usg , czy serce boje i jak jest ułożone.

Dobre usg maja na grunwaldzkiej w Spoldzielni lekarskiej we Wrzeszczu. 2d ale Pan doktor sprawdza dokladnie dzidzie , nawet lezy sie 20 minut .
Cena przyzwoita 67 zl .Plik zdjec i dokladny opis .

marynial,jeśli nie miałaś tego usg w 20 tyg. to zdecydowanie bym robiła. Ja miałam wykonywane takie i w 20 i w 28 tyg. i na tym ostatnim lekarka zaczęła od pytania czy w poprzednim wyszły jakieś nieprawidłowości, a jak powiedziałam, że nie to oczywiście wszystko sprawdziła jeszcze raz, pomierzyła, zdjęcia, płytka itp. ale stwierdziła, że tak naprawdę kolejne usg 3D czy 4D są w takiej sytuacji niepotrzebne i to tak naprawdę jedynie przyjemność dla rodziców a nie wymóg, bo to co jest istotne i tak widzi lekarz na tzw. zwykłym USG. I dlatego ja już się na 4D nie wybieram, mimo że w pierwszej ciąży chyba byłam jeszcze raz ok. 37 tyg. No ale w Twojej sytuacji jedno na pewno bym zrobiła, bo to zawsze dłuższe, dokładniejsze badanie i wykonywane na lepszym sprzęcie.

A ja mam takie przeczucie, że urodzę w 38 tygodniu :) dziwne co? Dziewczyny czy robiłyście lub będziecie robiły na tym etapie ciąży co ja usg 3d/4d? Bo ja się teraz zastanawiam czy się nie umówic, ale czytałam trochę w necie i niektórzy piszą, że już nie warto, bo dziecko jest za duże. I teraz nie wiem, mam dylemat, dodam, że nie miałam robione tego usg w okolicy 20 tygodnia...co myślicie?

Tak jak Jadzia chcialabym szybciej bo juz mam dosc , straszny dół mne dopadl. Czesto placze przez bzdury ... smieszny przyklad dzis. Nie moglam podjechac pod gorke samochodem i zaczelam ryczec. Włączylam awaryjne i stalam tak z 10 minut az sie nie uspokoilam.
I jeszcze ten cukier ktory mnie krotko mowiac przeraza , bo czytajac norma 2 godziny po posilku to 130 a moj cukier wskoczyl na szczebelek 194 ;o

Z jednej strony nie chcialabym urodzic w grudniu. Ale na poczatku roku moje dziecie mogloby wyjsc na swiat. Ale znajac moje szczescie do wszystkiego pochodze sobie caly styczen z brzuchem.

Ja z jednej strony bym bardzo chciała dotrwać do 01.01, ale z drugiej strony jednak już mi ciężko i źle i chciałbym szybciej...
Nie jestem zadowolona z tego terminu na przełomie roku bo to jednak mało prawdopodobne, żebym dotrwała :/

Ja nawet do poradni diabetologicznej nie bede szla , bo to nie ma sensu. Tabletek i tak nie dostane bo nie mozna. Jedynie bedzie kazac mierzyc cukier codziennie rano na czco i 2 godziny po posilku. I oczywiscie na kartce napisze co mozna jesc a co nie . ;-) Moja mama od lat choruje na cukrzyce i dowiadywala sie u swojej Pani doktor diabetelog.

Teraz przez tydzien mam mierzyc cukier i pisac na kartce co jem na sniadanie i ile wychodzi cukier po 2 godzinach. Nic wiecej .

prawda, najpierw byle do 37, a potem będziemy przebierać nogami i wznosić oczy ku górze, aby jak najprędzej...:) ja dziś lepiłam gołąbki :) byłam ostatnio z małą na bilansie dwulatka, nalezy do 90centylów, skubana długa jak struna, waga piórkowa, przy takim napędzie, nie ma na nic czasu, tak pędzi :) ja na L4, pracuję z domu, ale staram się coraz mniej myśleć o pracy i wyciszam tel. Nocą przychodza myśli albo o pracy albo o porodzie i do jakiego szpitala powędrować...no i jem obowiązkowo snickersy i mandarynki, orzechy mnie zniewalają po prostu. Kupiliśmy też nową wanienkę i pas medeli, bo mi podwiewało, polecam, wygodny. Oglądałam też staniki medeli i wydają się być naprawdę solidne. Polecam maść medeli przy początkach karmienia, nic tak nie pomagało jak ona :) muszę ją kupić znowu i ewentualnie ten stanik do wypróbowania.

będzie dobrze.Ja dzisiaj z doskoku traiłam do swojego lekarza, bo bardzo swędzi mnie brzuszek i byl zaczerwieniony-a jutro wyjeżdzamy na 3 dni za miasto- więc mąż sie troche wystraszyl- balam się,że to reakcja na antybiotyk.Mam pić wapno- najważniejsze,że z dzidzią wszystko ok:)

Tak jak mówią dziewczyny Oby do 37 t.c. potem dziecko jest donoszone i można rodzić.

bedzie dobrze Anula nie premeczaj sie i stosuj do zaecen lekarza to na pewno bedzie ok.
Moja kolezanka chyba ze 3-4tyg chodzila niby z rozwarciem na 1 bo niby miala i ze lada moment moze sie urodzic, a ona wtedy juz byla po37tyg jakos, urodzila w 42 wiec to nie do konca cos znaczy, ale na pewno trzeba teraz sie bardziej oszczedzac by wytrzymac chociaz te 4tyg jeszcze.

anula najważniejsze, żeby do 37 tygodnia wytrzymac, nie przemęczaj się i będzie dobrze ;)

My dzis po wizycie,niestety nie jest za dobrze.Mam male rozwarcie,narazie na jeden palec ale w 33tyg to nie jest dobrze.Mam lezec odpoczywac i nospa brac trzy razy dziennie.Kurcze mam nadzieje ze chociaz do 1 stycznia wytrzymam

Ja mam też sporo ubranek w rozmiarze 50-56, ale wszystko zdobyczne, więc nawet jak okażą się za małe to trudno, schowa się na następny raz :) Ja mam też prawdopodobnie cukrzycę ciążową, robilam dwa razy glukozę 50 g i wyszła podwyższona, wczoraj robilam 75 g i wyszło 159 mg, czyli nadal za wysoko...w poniedziałek muszę zgłosic się do gina po skierowanie do poradni diabetologicznej. Będę też robic morfologię i mocz przed 10 grudnia i się okaże czy mam cukier w moczu. Ewelina ból w mostku kojarzy mi się z nerwobólem, ale nie wiem, może to ucisk na płuca. Wspomnij o tym lekarzowi na wizycie. Dziś będę robic bigos, bo mam na niego ogromną ochotę :)

Ewelina no w mostku to dziecko raczej i albo Ci cos uciska tam albo sie juz przemieszcza nizej (albo stanik za ciasny tez moze byc) ale ja tez mam czasem bole w tym miejscu no ale czuje ze to od brzucha jest.

Cukier w moczu oznacza cukrzyce ciążowa. I ja mam. Dzis badalam sama sobie glukometrem cukier z rana na czco i wyszlo 154. Norma 110 albo 120. Nie pamietam dokladnie.

Kawe pije od samego poczatku ciazy , nie wyobrazam sobie nie wypic chociaz jednej kawy dziennie . Znaczy pije bardziej mleko z kawa niz kawe z mlekiem , tak bylo zawsze :) pije zazwyczaj dwie , ale zdarzalo sie ze nawet 3 bo nie moglam siedzec , zasypiam na siedzaco a nawet na stojaco.

Cieżko sie robi coraz bardziej , a najbardziej dola dostaje gdy cos na podloge mi spadnie bo wiem zeby podniesc cos to wielki wyczyn dla mnie jest.

Moze wiecie co oznacza bol w mostku ? Bol gdy biore wiekszy oddech albo smieje sie .

Inne tematy z forum

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...