Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Poprzedni wątek.
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-4-t417005,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

Witam serdecznie brzuszkowe Panie :)

Natrafiłam dziś na Wasz wątek i wzięło mnie na wspomnienia :) Jeszcze niedawno sama pisałam na forum ciężarnych. Gdy będziecie tulić pierwszy raz swoje maleństwa moja Weronika będzie kończyć roczek. Niesamowite jak ten czas leci...

Serdecznie Wam gratuluje i życzę pomyślnego rozwiązania. Trzymam kciuki aby wszystkie pociechy urodziły się różowiutkie i pachnące :) ale przede wszystkim ZDROWE!!!

Możecie mi uwierzyć że nadchodzący 2013 rok będzie waszym najpiękniejszym w życiu :)

Wszystkiego najlepszego od MAMUSI LUTOWEJ 2012 :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a i Calineczko tez bym wpadla w panike z ta dwugroszowka ale pewnie nawet bym nie zauwazyla moj maly dzisiaj dal popis sciagnal majty i spodnie i zesikal sie na kanape no szoku dostalam jak nie wiem co:)

oj moj tez byl mocno uzyany mimo ze pozniej kupiony, no co do sterylizatora to polozna na sr mwila ze to co w sklepach sie sprzedaje jako sterylizator to pic na wode bo lepiej w granku wygotujesz niz to wysterylizuje, ze prawdziwy sterylizator jest tylko w szpitalu itp instytucjach. ja bym sie bala kupic no ale moze sie nie znam.

Potwierdzam to co piszę calineczka!
Nie wierzę w mało używane laktatory. Mój wysiadł po roku, ale był naprawdę mooocno używany.

Ojjj Calineczka, no to nieźle... Ja to bym w panice na pewno pojechała do szpitala... Dobrze że jej nie stanęło w gardle....

A co do laktatorów to na pewno bym sprobowala poszukac takiego mało używanego, ale tego się jakoś mniej boję że trafię na zajechany - bardziej mi chodzi o te wszystkie rzeczy które w nim siedzą, czyli to co przechodzi z mlekiem matki, nie mam sterylizatora, a nawet jeśli to i tak pewnie nie wszystko da się wyparzyć, dlatego myslalam żeby kupić np. nowe membranki, bo tam chyba najwięcej może takich rzeczy siedziec...

redlaw, z używanymy laktatorami to może być tak, że trudno oszacować jak mocno i często był eksploatowany na pierwszy rzut oka. Najfajniejsze są ogłoszenia, w których sprzedawczyni pisze, że użyty zaledwie 3razy :) ja z własnego doświadczenia powiem, że zajeżdżałam go jak dobry traktor, chodził po kilka razy dziennie, więc eksploatowany był niemiłosiernie. Teraz pytanie - czy medela podoła ponownie i tak samo skutecznie:) miejmy nadzieję, że tak. Więc na dwoje babka wróżyła - albo wtrafisz na ledwo co używany i będziesz b.zadowolona albo możesz trafić na "skutecznie" eksploatowany.

co do wózków, to zgadzam się, każdy szuka swego typu, są różne opinie i jeszcze różniejsze potrzeby, ważne, abyśmy się cieszyły jak je będziemy używać :)

z newsów - moja mała połknęła dziś 2groszówkę... ponoć przy pierwszym dziecku jedzie się od razu do szpitala, przy drugim obserwuje nocnik a przy trzecim potrąca się z kieszonkowego...oby!

Madzia_86 - współczuję tych szpitali... ja sobie nie wyobrażam leżenia gdziekolwiek, zwłaszcza mając drugie dziecko w domu... mnie ostatnio też ciągle skurcze łapią w dole brzucha i już się bałam, że coś się dzieje, ale na szczęście jak byłam teraz u gina w czwartek to mówił, że wszystko ok, nic się nie skraca ani nie ma rozwarcia, więc mam tylko brać magnes.

kamcia01 - ja też zdecydowałam się na jedo fyn, ta gondola to duży plus jak dla mnie :) mi się w ogóle świetnie udało dostać na allegro, bo nowy nieużywany, zapakowany, na gwarancji - ale z drugiej ręki, ponoć "nietrafiony prezent od dziadków", więc o jakieś 300 złotych taniej wyszło, nawet z przesyłką :) i do tego kolor dokładnie taki jak chciałam :) ale jakby co - to nie wahałabym się nad używanym, gdyby był w dobrym stanie

A co do laktatorów - ja miałam poprzednio ręczny Avent i naprawdę masakra... można się narobić strasznie... w sumie sporo go używałam i pamiętam, że pod koniec to już ledwo zipiał, a ja razem z nim - ale jakoś mi się wydawało zawsze, że już niewiele będę go potrzebować i nie opłaca mi się już kupować elektrycznego i jakoś przebolałam do końca karmienia... ale tym razem stawiam zdecydowanie na elektryczny, najlepiej właśnie Medela Mni Electric - tylko że nowy kosztuje całkiem sporo i zastanawiam się czy nie kupić używanego, a dokupić po prostu nowe membranki i ewentualnie te lejki... co o tym sądzicie?

Hej dziewczyny , my wozek kupilismy używany X-landera , talki jaki chcialam , gondola spacerowka i fotelik ogolnie ful zestaw. Co prawda nie jest na gwarancji , jedyne slady uzytkowania sa w okolicach kół. Cena baaaaardzo przystepna . Dlatego czasami warto szukac w ogloszeniach i kupic uzywany ;-)

Laktator hmm caly czas sie zastanawiam , ale jak Was czytam jestem bardziej za kupnem . Jezeli sie nie przyda , to trudno sprzeda sie ;-)

Dzieki dziewczyny za rady - kupie mendele :)
Zawsze warto korzystać z doświadczeń innych :)
Co do wózka to Franuś już dostał wózek w prezencie od babci ( mojej mamy) i właśnie ona sie uparła na dużą gondolę więc kupiła bebecar - zobaczymy od lutego jak i czy sie sprawdzi :)

hej dziewczyny, troche mnie sie nei odzywalam, bo jak juz was podczytalam to nie bylo czasu na pisanie :)
u nas wporzadku, Mateusz (bo tak bedzie mial na imie nasz synek) rosnie, tydzien temu wazyl ponad 1800g.
ja dzisiaj byłam w akpolu, kupiłam pare rzeczy.
jesli chodzi o laktator to tez zdecydowanie polecam elektryczny i tez medela. reczny przerabialam na pocztaku i raz dwa sie go pozbylam, natomiast mialam medele pozyczona i rewelacja.

kamcia01
jak nie masz ciśnienia, że wszystko musisz mieć nowe, to spokojnie kup używany wózek, bo nowy to naprawdę czasem strata kasy. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz nawet taki, który jest jeszcze na gwarancji. Moja kumpela tego lata sprzedawała właśnie tego Jedo Fyn po swojej córce ur. we wrześniu 2011, był w idealnym stanie i oczywiście na gwarancji. Ludzie, którzy kupili zachwyceni, bo wózek jak nowy a cena wiadomo, że niższa.

Co do laktatorów - ja bym nie wchodziła w te tańsze. Medela to jednak dobry sprawdzony produkt. No i potem łatwo sprzedać, a takie wynalazki to nie wiem czy ktoś kupi.

Ja chce kupic espiro GTX :) chcialam na poczatku espiro enzo evo ale zobaczylam ze nie mozna spacerowki montowac przodem i tylem :)postawilam na GTX :)

ja tez mam medele mini electric jeszcze po malym i zaluje ze nie kupilam szybciej bo musialam kupic na poczekaniu, a w sklepie tylko reczna i masakra zaraz zamowilam na allegro ale sie dlugo wtedy czekalo. teraz tez juz sprawdzalam swoja czy jest ok zeby czasem nie obudzic sie za pozno.

Ja właśnie m.in. ze względu na wielkość gondoli chcę kupić wózek jedy fyn. Ma ona 80 cm, gdzie np w x-laderze ma tylko 73cm.
Tylko zastanawiam się czy kupić nowy czy używany. Są niektóre w naprawdę świetnym stanie prawie jak nowe ale na taki i tak trzeba wywalić jakieś 750-800 zł a za nowy ok. 1500 (bez fotelika) no i nowy to nowy i zawsze większy wybór.
Jakie Wy kupujecie?

A co do laktatora to w prartyce nie mam pojęcia ;P ale trochę poczytałam, trochę się dowiedzialam od użytkowniczek i chyba Madela Mini Electric jest najpopularniejszy i rzeczywiście polecany. Ja jak będę kupować to napewno ten. Tylko zastanawiam się czy warto już teraz czy później bo może wcale nie będę go potrzebować...

A co myslicie o tanszych elektrycznych laktatorach,szkoda kasy?
Znalazlam min. takie
http://allegro.pl/nowosc-na-2013-laktator-elektryczny-happyfamily-i2807411766.html
http://allegro.pl/laktator-elektryczny-sisi-sensual-hit-nowosc-wwa-i2740687497.html

Zdecydowanie polecam Mini Medele Electric. Kupiłam za 239 zł z przesyłką w Smyku bo była promocja.
Wszyscy, którzy używają laktatora więcej niż 5 razy nie są zadowoleni z ręcznych, kupują na cito elektryczny, a że szybko to i przepłacają sporo. Lepiej kupić wcześniej i ewentualnie sprzedać, niż biegać po aptekach i przepłacać 100 zł.

Co do paciorkowca to poważna sprawa. Nie wolno zwklekać z przyjazdem do szpitala, czekać na regularne skurcze itp. Obyście go nie miały!

Madzia - współczuje wizyt w szpitalu. Dla mnie 3 dn po porodziei trwały tyle co 3 miesiące.

Hej dziewczyny dawno mnie tu nie bylo:)

Ja poraz kolejny zaliczylam Zaspe lezalam tam 5 dni z powodu skurczów i szyjka mocno sie skrocila doszla do 1,66 cm teraz ma okolo 2 cm biore Fenoterol i isotpin wizyte kontrolna mam za 1,5 tiygodnia u swojej gin maluszek wazy wedlug ostatniego usg juz 2 kilo i termin mam teraz na 3 stycznia ale pytalam sie lekarza w szpitalu ktora data sie liczy z USG i mi powiedzieli ze pierwsza czyli wypada na 28 grudnia ale nie obraze sie jak bedzie chcial wyjsc po nowym roku :) wtedy bedzie najstarszy w klasie ;)

Ja też polecam Medele Mini Electric - sprawdził się rewelacyjnie. Miałam przy pierwszym dziecku pożyczoną od koleżanki, więc nie musiałam kupować, ale teraz to zakup może okazać się konieczny, bo ona latem urodziła i całkiem możliwe, że jeszcze karmi. No cóż, ustalę dyskretnie i jak coś to zacznę poszukiwania.

Jeśli gondola tego tutka jest porównywalna do X-landera to z całą pewnością bym go nie brała. Mój syn przestał się w niej mieścić ok. 5 m-ca życia i musiałam przesadzić go do spacerówki, no ale to był luty więc zimowy kombinezon itp. Teraz nasze dzieciaki zaczną wyrastać z gondol w lepszym czasie, bo latem, ale mimo wszystko porządna, duża gondola to naprawdę ważna sprawa.

Co do musty evo to ja sie az tak gondola nie martwie bo jednak na zime na bank juz bedziemy w spacerowce, moj maly mimo ze pieknie spal w gondolce i jezdzil nia do 8msca to wtedy wlasnie przenieslismy sie do spacerowki bo zaczal sobie siadac a w zadnej gondoli nie jest bezpiecznie jak dziecko siada bo nie da sie go przypiac. wtedy tez zaczal byc bardziej ciekawy swiata dlatego przeszlismy do spacerowki. podejrzewam ze w lato to nawet i 7msczne dziecko przesadze do spacerowki jak bedzie gotowa.

Anula ja tez mam to badanie na paciorkowca teraz 4 grudnia bo juz czas. oni biora wymaz i badaja jakby cos bylo nie tak to wtedy jeszcze daja antybiotyk zeby dziecko sie nie zarazilo przy porodzie naturalnym bo mogloby byc groznie.

a reczny odradzam, wczesniej mialam i sie nameczylam przy nim niemilosiernie, potem nawet moj maz mi nim sciagal bo ja juz nie mialam sily, a efekt byl marny. a w ogole to warto miec, np. po cesarce na rozbujanie laktacji, czy przy natloku pokarmu, choc wiadomo ze sam maluch to najlepsze lekarstwo, albo w pozniejszych kryzysach laktacyjnych...

Inne tematy z forum

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...