Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Poprzedni wątek.
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-4-t417005,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

aaaaha, o kurcze, według instrukcji samochodowej wygladało to tak, że do tego izofixu sie przyczepia samo nosidełko...rety, to musze do listy grudnowych wydatków dopisać tą bazę jeszcze, ale dzięki za odpowiedź wtedy
oo patrz a myśmy o fordzie też myślieli.. nawet nie wiedziałam, że one tego nie mają

image

Jak masz isofix to do nosidełka musisz mieć bazę, żeby z niego korzystać.

Gdybym miała isofix to bym się nie wahała. Suuuper wygodny system.
Niestety fordy pod tym względem są do d....

no my pewnie będziemy tak robić, że na początku będzie tylko wietrzenie przy oknie, potem 'balkonowanie' a dopiero jak zeżleją śniegi i mrozy to się wybierzemy na jakiś spacer ale bądź co bądź na śpiworek się przyda
a to ja chyba wiem o jakim wy sklepie piszecie, przejeżdzałam tam niedawno koło niego i się nawet zastanawiałam co to jest i czy warto tam zajrzeć, tym bardziej dzięki za cynk

z tą SR to też się właśnie zastanawiam bo my idziemy w poniedziałek i nie wiem czy ja już musze być w dresach- bo pisali coś o wygodnym ubraniu, ale wiem, że pierwsze zajęcia są o pielęgnacji i nie wiem czy te dresy będą mi takie potrzebne do szczęścia (tym bardziej, że ja dresy akurat zakładam sporadycznie na ćwiczenia tylko:D) musze chyba tam zadzwonić i się zapytać co my mamy wziąść

a powiedzcie mi jeszcze, tak wracając do kwesti samochodu, bo mój samochód ma traz ten system izofix i nie wiem czy oprócz tego to dokupywać sobie jeszczę tę bazę pod fotelik czy izofix mi wystarczy?
jak wam się te mechanizmy sprawdziły?

image

ciężko stwierdzić jaki sklep jest najtańszy bo mają sporo fajnych tanich rzeczy ale są i takie, co wypadają drożej niż gdzieś indzej.
najlepiej jak byłam ostatnio w akpolu po pieluchy dla małej to np zabawki były sporo droższe niż w świecie dziecka w Rumi nie mówiąc już o allegro ale chyba celowo podnieśli tak ceny bo zaraz jakoś mieli mieć -20% na zabawki bo sprzedawczyni dała mi taką ulotkę:)
no ja właśnie nie wiem czy jak ktoś rodzi koniec lutego początek marca to czy się w ogóle opłaca kupować takie śpiworki, ale w tamtym roku moja sąsiadka w lutym urodziła i akurat były te największe śniegi i mrozy także ciężko stwierdzić czy się opłaca czy nie. wiadomo, ze jak sa mrozy i sniegi to te2-3tyg z dzieckiem trzeba siedziec w domu i pod koniec werandowac itp dopiero potem na spacer.

a co do sr to nie trzeba sie przygotowywać jedynie wziasc ze sobą długopis i jakiś notatnik u nas się przydały.

Kamcia ja myślę, że się przyda. Bo te śpiworki to są przystosowane do spacerówek. Mają takie wcięcia na pasy. A w następną zimę to dziecko już będzie w spacerówce jeździło. Może po prostu poczekaj i kup dopiero w następną zimę. Wtedy możesz do sklepu sobie z dzieckiem i wózkiem pojechać i po prostu przymierzyć.

A co do tygryska to tak. Oni mają sklep w Rumi i Wejherowie. Dwie koleżanki mi poleciły te sklepy jako najtańsze.

A ja właśnie nie wiem jaki śpiworek kupić. Te z wełną rzezcywiście fajne, ale jak urodze koniec lutego to nie wiem czy już nie będzie za ciepło na taki.

A dziś idziemy do SR :) ciekawa jestem jak to będzie. Myślicie że trzeba się jakoś przygotować na pierwsze zajęcia?

Mary tygrysek jest w rumi na sobieskiego to przedluzenie morskiej jest, a strona to etygrysek jakbys szukala.

Toldinka- o patrz, to pewnie zależy jakoś jednak od skóry i od rodzaju alergii, moja bratnica ma właśnie alergięi uczulają ją najcześciej jakieś materiały niż np substancje wziewne czy pokarmowe, dlatego się nad tą owczą wełną zastanawiałam ale lipunia ma racje, to w zimę się praktycznie ze skórą dziecka nie styka, bo dziecko ma tyle warstw na sobie:)

dzięki za cynk do tej stronki popatrzę sobie co to takiego i może jakbym znalazła w sklepie stacjonarnym i zoabczyła czy pasuje do Hartana a w necie będzie taniej to kupiła na tej stronce, super:)

Dziecko mojej koleżanki ma AZS i jest do tego stopnia wrażliwe, że ona po zajęciach w laboratorium musiała brać prysznic, bo mała po kontakcie z jej skórą dostawała wysypki. A spiworek jej nic nie robił. Więc myślę, że raczej bezpieczne. Widziałam takie spiworki na stronie sklepu tygrysek w cenie ok 75 zł. Tylko nie wiem czy pasują do każdego modelu wózka.

jak najbardziej AZS nie wiem co ja tu wymyśliłam:P

no tak sobie wymyśliłam czy może to miec jakiś wpływ na pojawienie sie ewentualnej wysypki, ale no fakt, dziecko na zimowy spacer jest tak zapakowane, że faktyznie nie styka sie z tą wełną:)
dzięki za odp:)

AZS Mary:)) no moj alergik od początku ale to mu nie zaszkodziło, bo przeciez nie dotyka dziecko w sumie niczym tej owczej wełny jedynie może zapach ale to raczej nie uczuli. ma na sobie kombinezon czapeczke zazwyczaj jeszcze kapturek to ciężko, żeby miało maleństwo bezpośredni kontakt z tą wełną co innego z kołderką czy poduszką.

o dzięki wielkie za odp.

to muszę patrzeć wtedy na te z owczą wełną,
a myślicie, że one nie będą uczulać, bo wiem, że dzieciaki np. z AZP mają problem z takimi różnymi mateirałami- moja bratanica dostawała wysypki jak spała pod puchową kołdrą,
nie wiem czy dla alergigka (zakładam, że mój syn może miec podatność bo i ja i mój mąż jestśmy alergikami, ja mam bardzo wrażliwą skórę) taki śpiworek z owczą wełną byłby dobry?

torby do naszego wóżka jak i śpiworki są ponoć bardzo dobre ale strasznie drogie i tak sobie właśnie myślę, żeby innej firmy jednak kupić

image

co do torby to mialam przy roanie jednokomorowa i byla ok ale i tak zawsze mialam jeszcze swoja torebke na ramie, teraz na razie nie mam wizji jaka chce bo przy tym wozku juz nie ma w komplecie wiec cos trzeba znalezc.
co do spiworka mam jeszcze po malym z owczej welny właśnie i super się sprawdził nie wiem ale to chyba roana firmowe bo pod kolor tamtego wózka był. zostawiłam sobie na teraz ale używałam go tylko w gondoli w spacerówce w sumie nie było potrzeby.

Polecić jeszcze nic nie mogę, ale dostałam od koleżanki śpiworek z wyściółką z owczej wełny i zarówno jej, jak i jej siostrze bardzo się sprawdziły. Myślę, że ważne, aby był właśnie z naturalnych materiałów, bo dzięki temu dziecko się nie będzie przegrzewało. Mój jest firmy ADA. Prezentuje się bardzo fajnie :)

a jeszcze was dopytam drogie panie: czy wy możecie jakieś właśnie torby do wózków i śpiworki- takie ocieplane do wózków polecić? bo ostatnio ogladałam w Mama i Ja w Gdyni- mieli tam dwa modele toreb do wyboru, jedna droższa ale z jakimiś w środku przegórdkami, termoizolacyjnymi opakowaniami na butelki i takimi tak, a druga tańsza taka bez bajerów- no i właśnie się zastanaaiwam czy w takiej torbie milion przegórdek się sprawdza czy nie? jakie są wasze doświadczenia?

image

Ewelina- w tym tygodniu to dzieciątko ma juz coraz mniej miejsca więc może dlatego aż się tak nie wierci, mój też od jakiegoś momentu kopie mniej- choć jak przywli to tak porządnie, że potrafi wyhskoczyć na moim brzuchu mała sópka czy inna gulka- pewnie kolano albo piąstka0 choć tego nie jestem pewna:)

Madzia_86- oj nie zazdroszczę, ale dobrze, że Cię tam dobrze zdiagnozliwali i dali odpowiednie leki, ważne żeby było teraz donoszone- a jak Ci poadli taki termin to może się na oddziale spotkamy:D?

oj dzięki dziewczyny za życzenia dobrego samopoczucia, domyślam sie, że jestem w tej grupie naprawdę dużych farciar, że mi autentycznie nic nie dolega i mam nadzieję, że naprawdę będzie tak jeszcze cały miesiąc
choć w nocy mam dziwny objaw po cierpną mi palce u rąk- ma może któraś z was tak??? bo zastanawiam się czy nie mam jakiegoś niedobrou magnezu, a do lekarza idę dopiero za tydzień

no my wkońcu od poniedziałki zaczynamy szkołę rodzenia- kurs przyspieszony- który trwa do 17 grudnia i mam nadzieję, że młody nie zechcce się szybciej z nami zoabczyć i pozowli nam skończyć ten kurs...:)

a co do laktatora to my też będziemt kupować medeli elektryczny choć czaję sie na jakieś promocje, bo cena jest faktycznie spora a w grudniu czeka nas jeszcze wydatek na torbę do wózka, ocieplany zimowy śpiwór do wózka i krzesła do dużego pokoju:)

image

Racja, odpoczywaj odpoczywaj dziecko najważniejsze :).

Ja się nie mogę kolejnych badań doczekać, a mam wizytę dopiero 17 i potem 18 usg. Ciekawa jestem czy dalej ok wszystko i ile mały waży :)
Dziś byłam na glukozie dopiero i niby nie było tak źle ale drugi raz bym nie chciała chyba tego pić ;) mam nadzieje że wyniki będą dobre, bo jeszcze na bakterie w moczu robiłam bo miałam ostatnio.

U nas idzie do przodu wreszcie coś, remont sypialni skończony :) teraz malowanie i podłogi, odświeżanie sufitów i przedpokoi. Dla małego już komódka złożona stoi póki co w salonie ale ciuszki już poukładałam :)

Ewelinko odpoczywaj jak karzą, chociaż ja nie wyobrażam sobie leżec w łóżku cały dzień :) cieszę się, że wszystko jest w porządku, po prostu dzieciaczek miał leniwy dzień :) ja byłam wczoraj na usg i moja mała waży ok 1500 g :)

Witamy mamusie :)

My wczoraj z mężem musieliśmy ponownie zjawic sie na klinicznej z powodu braku ruchow naszego dziecka , jeden kopniak przez caly dzien to troszke za malo , a w poniedzialek i niedziele tez malo sie ruszalo hmmmax 6-7 razy na dzien , wiec wczoraj juz stwierdzilismny ze moze jest cos nie tak . Ale oczywiscie nasze dziecie wredne bardzo po tatusiu :D gdy podlaczyli mnie pod KTG i czula ze w dwoch stron ja cos cisnie zaczela sie ruszac , troche glupio mi bylo przed lekarka , bo przyjechala z powodu braku ruchow plodu a dziecko pieknie sie rusza . Ale Pani doktor mowila ze tak czesto bywa.Ale z mała wszystko ok ;)
A przy okazji okazalo sie ze moja szyjka jest za miekka jak na ten tydzien ciazy , czyli musze odpoczywac , ale czy da sie wiecej . Nie wiem ale musze sprobowac.

Tyle sie mowi ze na klinicznej oblężenie rodzacych , a bylam tam juz 2 raz i puuuusto. Wczoraj jedna rodzila , miala cesarke przez co musialam czekac godzine az gin zejdzie na izbe przyjec.

Ale babki w recepcji na izbie przyjec na 5 z wielkim + ! ;-))
image

Luciolla dziękujemy :)

A wracając do wózka to miałam na oku już jedo tu w gdańsku ale jakoś się nie śpieszyłam i już sprzedany ale mam drugi na oku praktycznie nowy bo używany przez 4 miesiące i to tylko gondola a spacerówka wcale no i ma nawet te "kolce" na kołach nic nie starte. tylko to już nie w Gdańsku więc nawet nie zobaczę na żywo więc nie wiem co zrobić...

Inne tematy z forum

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (122 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...