Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505- dziewczynka Nadia
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47- dziewczynka Alicja
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01.- kas_44
szfetka
margola13

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er - córka Laura
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Stary wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-5-t422961,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

Iva,

Też cały czas się wacham...
Jeszcze niedawno brałam pod uwagę Wejherowo lub Redłowo.
Teraz odrzuciłam Redłowo jednak maluszek cały czas nie chce się odwrócić główką w dół a ja nie jestem pewna co do CC w Wejherowie. Najbliżej mam do Gdańska ale nie mam zupełnie pomysłu na szpital w tym mieście.

Pozdrawiam,
Ola

być możę ale chyba jestesmy dorosłe- więc każdy ma prawo do swojej opini- i nie bardzo rozumiem po co sie kłócic- to każdego decyzja gdzie chce rodzić.Pytam z czystej ciekawości, bo wacham sie co do wyboru.I tak sie zastanawiam czy tylko ja mam takie rozterki.

Temat wałkowany już kilkakrotnie we wcześniejszych wątkach, łącznie z motywacją. Każdy ma swoje racje i dyskusja zahacza o kłótnie.
Lepiej przejrzyj wcześniejsze wątki, nie wywołuj wilka z lasu.

dziewczyny pisze jeszcze raz - jaki jest Wasz wybor szpitala- czym się kierujecie?

Ja zamierzam sie spakowac w polowie grudnia.Dla malej juz wszystko mamy ,dla siebie do szpitala tez mam.Tylko w weekend jedziemy po lozeczko do rodzicow.
Co do tych czopkow to pamietam ze jak rodzilam syna to dawali te czopki ale zeby sobie samemu 'zaaplikowac';) w razie potrzeby.Ja oczywiscie tego nie zrobilam a powiedzialam ze sie wyproznilam.

kolejna mamusia grudniowa urodzila jeszcze na koniec listopada czyli razem 3 niezle he:)

mnie straszono przed porodem i kobiety, z którymi lezalam na sali ze daja te czopki i trzeba się po nich wyproznic bo inacze nie wypuszcza ze szpitala hehe no na mnie nawet 10 takich czopkow nie zrobiloby wtedy wiekszego wrazenia hehe wiec i bez bananow ta czynnosc jest meg utrudniona a moze bardziej to w psychice siedzi.

U nas też wstępne przygotowania do akcji "nowy człowiek" - kupiłam dwie paki Pampersów jedynek (dobra cena w Rossmannie tj. 17 zł minus rabat z karty Rossne), przywiozłam od kuzynki trzy kartony ubranek, mąż przytargał mi jeszcze dwa z piwnicy, zrobiłam selekcję i to co na pierwsze 2-3 miesiące zapakowałam w osobny karton i teraz stoi i czeka na pranie. Dokopałam się do małego śpiworka, fasolki, becika, dwóch kombinezonów zimowych, karuzeli nad łóżko i kilku innych d*pereli oraz zlokalizowałam miejsce przechowywania wanienki, sterylizatora, podgrzewacza, leżaczka, maty i innych rzeczy, które mogą tam jeszcze poleżeć do stycznia. Niby mam sporo rzeczy, ale widzę, że czekają nas jeszcze jakieś zakupy ubrankowe dla małej, bo chcę, żeby przynajmniej część tych ubranek miała nowych i typowo dziewczęcych, a nie po starszym bracie i kuzynach. I mimo wszystko cieszy mnie ta perspektywa ;)
Pokój młodej już prawie gotowy, dziś zamawiamy dywan a jutro jadę po półkę do Ikei. Na styczeń zostawiamy zakup firan, zasłon oraz lampy stojącej. Zostaną pierdółki typu kosze do przechowywania drobiazgów, pościel itp.
Wczoraj w H&M znalazłam wreszcie kocyk dla malutkiej, którego od dawna szukałam - taki jasnobeżowy, jakby robiony na drutach, jakościowo b. dobry, w stosunkowo przystępnej cenie 59 zł.
Toreb jeszcze nie mam spakowanych, nawet ich jeszcze nie przywiozłam ze starego mieszkania. U mnie sprawdził się patent - jedna torba (większa) to rzeczy dla dziecka a druga mniejsza - wszystko dla mnie i zamierzam go powtórzyć.
Co do bananów - ich jedzenie po porodzie nie jest zalecane nie ze względu na karmienie piersią ale dlatego, że powodują zaparcia i utrudniają to, czego zrobienie po porodzie i tak jest trudne ;)
Poza tym mamy kłopoty z ząbkującym Cypisem, który nie dość, że przez to marudny, to jeszcze obkruszył sobie górną jedynkę - nie wiem kiedy i jak. Mam nadzieję, że obejdzie się bez wizyty u dentysty, bo nie wyobrażam sobie tego.

Marynial , to daj znac co i jak . Bomnie tez to czeka ;/ a slyszalam ze czesto cukrzykowi w ciazy podaje sie insuline . Ale ile w tym prawdy to nie wiem .

I ja sie witam w nowym:)

Niestety dopadlo mnie :( nos zawalony glowa boli od zatok i gardlo:( do tego Filip nie daje mi polezec:(

Nas czeka jezcze malowanie prawie calego mieszkania kupienia lozezka wanienki itp pewnie po swietach zaczne prac ciuszki i szykowac rzeczy z listy do pakowania:)

Ewelinko no to faktycznie wysoki wynik Ci wyszedł, mi po 75 g wyszło 159 mg, dziś mam wizytę w poradni diabetologicznej więc dam znac co i jak. Jestem ciekawa czy dadzą mi za darmo glukometr :)

gotowa...nie. po swietach chce sie zabrac za pranie, prasowanie, pakowanie..poki co swieta w glowie. wiekszosc prezentow zakupiona, bo w tym roku sie wycwanilismy i wszystko przez neta...tylko nic dla meza nie mam, zadnego pomyslu...:(

Hej . Gotowa ? Coż , naswet mieszkanie nie jest gotowe ;-) Bo jak mąż twierdzi on ma czas :D Ok . To nie ja bede latac po sklepach i kupowac ostatnie rzeczy do mieszkanie , gdy urodze wczesniej , wiec sie nie przejmuje . Wane ze jest lozeczko i wszystko z nim zwiazzne , pampersy i ciuchy ;-)

Torba nie spakowana , jedynie przywieziona z drugiego mieszkania , i stoi sobie ładnie w pokoju i czeka az sie zbiore i spakuje.Bo tak jak Pani w szpitlau mnie nastraszyła ze mogeurodzic szybciej to wole miec juz ja gotowa , bo maz bedzie panikowal i wiekszej polowy nie wezmie , albo zabierze bzdury ;-) Jestem bardzo spokojna , i powiem Wam ze sie wgl nie denerwuje ,co mnie bardzo dziwi .
Bo jeszcze mesiac temu strasznie panikowalam. A teraz spokoj i cisza w moim ciele.
Jedynie denerwuje sie gdy pomysle o szafkach a bardziej o tym co na nich sie znajduje . BRUD ! bo chcialabym wskoczyc na krzeslo i wytrzec , ale nie moge :( Ale w nowy rok zabiore sie za porzadki ;-) Wtedy juz spokojnie moge rodzic.

Dzis ponownie przebylam długa droge z glukoza :( Ale 50 byla o wiele lepsza , wypilam wtedy duszkiem , a dzis o fuuuuuuuu . Stękalam , jeczalam , nawet poplakalam sie bo bylo az tak ochydne.
I oczywiscie pokuta jestem . Masakra.
Mierzac sobie w domu cukier , na czco wyszlo 126 , a gdy wrocilam do domu po tej glukozie 201 . ;ooo Czyli cukrzyca jak nic.
Jutro wizyta u Pani doktor to sie wszystkiego dowiemy. :)
Ale jestem pewna ze moge sobie juz rezerwowac miejsce w poradni diabetologicznej . :(

Teraz uciekam polezec , bo czuje ze sen nadchodzi wielkimi krokami .
Trzymajcie sie mamuski :)

ja tez nie spakowana i nawet nie wiem konkretnie co spakowac ale jak maz wroci to pojdziemy na jakas szkole rodzenia pewnie cos tam powiedza :))
a prezenty juz prawie wszystkie mam bo jakos nie mam ochoty z brzuchem sie przeciskac z ludzmi tydzien przed swietami...

ja podobnie jak lipunia, tym razem wiem już co zabrać, a co mogę sobie podarować, co by nie dźwigać ogromnej torby jak za pierwszym razem ;-)...tak sobie obiecałam...
Ja na razie skreślam listę, dopisuję, co i kiedy mniej więcej kupić, np zakupy w aptece gemini, witaminy, podkłady, octanisept, maść medeli, oilatum, fridę, smoczek, co by potem nie biegać przed i po.

aaa i prezenty, koniecznie chciałabym je mieć zaliczone, aby potem nie biegać jak kot z pęcherzem... :)

no ja zdecydowanie nie jestem ani spakowana ani w zaden sposob gotowa... dlatego dzisiaj ze strachu to myslalam ze padne bo my przeciez na kartonach jeszcze :/

a jak rodzilam filipa to miaalam dwie torby jedna z moimi rzeczami a potem mąż donisl filipa torbe

ja mam jedna taka wielka meza he ale ona mis ie wydaje za wielka hehe jeden plus ze teraz wiem co brac a co nie:)
musze kupic sobie biszkopty jeszcze he pamietam jaki bol byl po porodzie okolo23-24 dopadl mnie mega glod no zjadlabym "konia z kopytami" hehe i mialam biszkopty, banany, sok jablkowy bo woda mi sie juz skonczla przez to, ze na patologii lezalam dzien i pytam poloznej co moge zjesc ona ze bananow i soku nie radzi jak karmie to zostaly mi biszkopty:) ale glupia bylam ze sie pytalam bo potem przeciez i tak je jadlam i pilam ten sok i nic dziecku nie bylo.

Ja też jeszcze nie gotowa. Planuję w przyszłym tygodniu kupic proszek do prania dla dzieci i zacząc :) A torbę sobie kupię, żeby nie jeździc np z siatkami tylko wszystko wpakowac w jedną torbę.

Jadzia to oni szybko zalatwiaja wystarczy ze wydrukujesz sobie na ich stronie wszystkie dokumenty razy dwa wypelnisz zadzwon tam oni podadza Ci telefonicznie numer zalezy jaka opcje wybierzesz to mozesz sobie ustawic automatycznie czy placisz z gory na iles tam lat czy co roku to juz wszystko sie automatycznie ustawi wystarczy 2 razy wydrukowac. plus jak zadzwonisz wygeneruja nr konta i wysla na maila i trzeba zaplacic 600zl i wydrukowac potwierdzenie. do tego ksero dowodow osobistych rodzicow i wyslac ja mialam pojemnik bardzo szybko tym razem bo termin tuz tuz to nie zwlekali i jeszcze w tym samym tyg mialam.
z malym to czekalam bardzo dlugo z miesiac czasu az dzwonilam ze dwa razy bo termin sie zblizal a pojemnka nie bylo:)

A ja właśnie sprawy krwi jeszcze nie załatwiłam. Zamierzam to zrobić w tym tygodniu. Przynajmniej w tej kwesti nie mam już wątpliwości.

Inne tematy z forum

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...